![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Ben çocukluğumdan hatırlıyorum, bir çok çeşit vardı, şimdi onları göremiyorum. Bazıları beyaz ama kıllı, bazıları beyaz, bazıları kırmızı küçük bazıdutlar da beyaz gibi ama siyah bazılarıda sapından kopmayan siyah urum dut. Buna belki de rum dut deniyordu ama kelime bozularak böyle denmiş olabilir. Unutmazsam fırsatını bulursam yaşlılardan mahalli dut isimlerini öğrenmeye çalışacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-02-2012
|
dut tohumu çimlenmesi
Merhaba Arkadaşlar; Herkesin dut ile ilgili bir nebze bilgisi mevcut. Ancak nasıl üretilir, nasıl çoğaltılır işte bu konu biraz muamma. Çünkü dut hızlı tüketilmediği zaman bozuluyor veya kuru olarak saklanacaksa bunuda toplamak emek yoğun bir iş. Bunun için tarımı yavaş yavaş terk ediliyor ve ancak bu işin teferruatına bakmak hobicilere kalıyor. Dut tohumunu elinize aldığınız bir meyveyi ıslatarak içinde bulunduğu hücreden ayırın. Bu işi yapmak için elinizde kuru dut varsa onuda bir süre suda ıslatarak aynı işleme tabi tutabilirsiniz. Elde ettiğiniz altın sarısı tohumları hafif nemli bahçe toprağına atın ve hafifçe bastırın. Tohumu lütfen ezmeyin. Nekadar tohum filizlenir bilemem ancak şimdiden fidanlarınız hayırlı olsun. Dut tohumu soğuklamak istemez. Bu tecrübelerimle sabittir. Yeterki tohum fazla rütübette çürümesin. Çelikle çoğaltmak isteyen arkadaşlar denemelerine devam etsin ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-10-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2015
|
merhaba dut neden cicek acip sonra dökülüyor bilen var mi??? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2010
|
Dut türleri çelikten çoğalıyor mu bilen arkadaş varmı acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu.
|
Ben Urmu dut (ekşi karadut)türünü köklendirici hormon kullanarak ikinci yılına giren toplam 6 çelikten 2 adetini çimlendirdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2009
|
Alıntı:
cm uzulukta aldığım çeliği yağmurla suyunu almış toprağa sapladım.Bu Mayısta harika bir tabak dolusu kara dut topladım.(şahdut denen iri müthiş lezzetli) Bu sonbaharda denemenizi önerir, başarılar dilerim.(Yazlığımızın bahçesinde gidince fotoğrafını çekip eklerim, istenirse) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2015
|
*** arkadaslar ben yeniyim burada.bir sorum olacakdi,dut agacim üzeri dut dolu fakat cicek aciyor ve tüm agacdaki cicek dutlar dökülüyor .neden acaba bilen var mi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-05-2010
|
Teşekkür ederim Sayın nariçi bu bilgi için Ben de denedim acaba ben mi yanlış yapıyorum diyordum. Başarabilen var mı acaba ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Benim bu yıl saksıya diktiğim 5-6 çelikten 3 tanesi yapraklandı. Beyaz ve çok lezzetli, iri taneli bir dut. Yapraklanmayanlar ise tomurcuk oluşturdular ancak gelişemediler. Gelecek bahara bahçeyle buluşacaklar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Çeliği çok uzun tutmuşsunuz. daha kısa olsa 2-3 göz daha kuvvetli olurdu. Benim çeliklerde yapraklı ve üzeri dutlu ama sonu gelmiyor. En iyisi fidancıdan dut alıp beğendiğiniz cinse aşılamak. Benim bir dut'un gövdesinde ki aşı yarasından paslı su akıyor bunu nasıl tedavi edebilirim bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-04-2008
|
Alıntı:
Ben şahsen 07/06/10 da dut aşısı yaptım. Dün kontrol ettim şimdilik iyi görünüyor. Sonuçları burda paylaşırız. Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-06-2010
|
![]() Tüm ağaç severlere merhabalar! Bahçemizde mevcut olan birkaç tane dut agacını yıllardır, silkelemek suretiyle toplayıp yemek ve bunun dışında kalanı, pekmez yapmak ve pekmezin bir kısmınıda az da olsa satmak. Dut ile tanışıklıgımız bukadar.Ben bu tanısıklıgı daha da ilerleterek bilimsel olarak bir dut bahçesi kurmak istiyorum.Bu konu ile ilgili olarak Üstadların bilgilerinden, eger lütfeden olursa yaralanmak istiyorum. İlgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-03-2010
|
Karadut bahçesi oluşturmanızı tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-03-2010
|
bahçemde büyük bir dut ağacı var ama hiç meyve vermiyor aşılanması falan mı gerekiyor acaba bir bilenden yardım bekliyorum...teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Bu dut yılda iki, üç kere meyve veriyormuş. Gördüğüm kadarıyla teneke içerisinde ve herhangi bir budama yapılmamıştı. Yaprakları normal büyüklükte. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-10-2010
|
iyi günler ; zeytin bahçemize 1 adet karadut fidanı dikmek istiyorum.hangi ayda ve ne cins bir fidan dikmek gerekir.bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
İlk fidan resmi ekşi kara dut (Maalesef bir tane çimlendi), ikincisi beyaz dut (Ondan da iki tane), diğer resimdeki parçalı yapraklılar karadut, diğerleri ise mor dutlardı. İlk resimdeki dutlardan ayrımı yapılabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|