![]() |
|
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn Agachobim, uzun süredir foruma girmediğim için sorularınızı yeni gördüm. Beni bağışlayın. Öncelikle Ahududu konusunda söyleyeceğim bazı şeyler var. Ahudutlarını renkleri ve hasat zamanları açısında iki grupta toplayabiliyoruz. Meyve renkleri açısından kırmızı (en çok çeşit), pembe, sarı, siyah çeşitler var. Hasat zamanı açısından erken, orta ve geççi çeşitler var. Bir de yaz aylarında meyve verenler ve sürekli (yaz-sonbahar) meyve verenler şeklinde ikiye ayırabiliriz. Heritage, Fallgold, Redwing gibi yediveren diyebileceğimiz ahududu çeşitleri var. Bahçemde bunlardan Fallgold olduğundan emin olduğum bir kök, ve Heritage olduğundan kuşkulandığım bir kök var. Bu iki çeşit haziran-temmuz döneminde ilk meyvelerini verdiler. Şu anda kırmızı ahududu veren Heritage ikinci meyvesinde ve en kısa zamanda resimleyip sizlere de göstermek isterim. Sanırım 3-4 güne kadar olgunlaşmaya başlayacaklar ve 10-15 gün boyunca meyvesini yiyeceğiz. Sarı meyve veren Fallgold (veya Allgold) aynı şekilde haziran ayında üzerinde meyvesiyle saksıda satın aldığım bir çeşit ve kısmet olursa eylül-ekimde ikinci meyvesini alacağız. Her iki çeşit de bahçemde yeni. Literatüre göre bu iki çeşit ilk donlara kadar meyve veriyor. Yani eylül-ekimden sonra iklim uygunsa bir üçüncü meyve de mümkün görünüyor. Ancak Ankara için bu kadar ümitli değilim. Sonbaharda meyve veren bu çeşitlerin şubat ayında dipten kesilmesi gerekiyor. Bu açıdan sadece yazın meyve veren diğer çeşitlerden farklılık gösteriyorlar. Yaz ahudutlarının baharda yalnızca tepeleri budanıyor. Böylece meyve gözlerinin çoğalması teşvik ediliyor. Haziran gibi meyveleri toplandıktan sonra dallar kurumaya başlıyor ve dipten yeni sürgünler gelmeye başlıyor. Dilerseniz meyvelerini toplar toplamaz bu kurumakta olan dalları dipten kesebilirsiniz, ancak kökünü sökmüyorsunuz. Kuru bir kök hiçbirşey ifade etmeyebilir, ancak bir süre sonra hemen yanından olmasa biler 15-20 cm açığından sürgün verdiğini görebilirsiniz. İşte bu sürgünlere gözünüz gibi bakıp bir sonraki haziranda meyve yemek üzere büyüteceksiniz. Ahududu üretmenin en garantili yolu kök sürgünlerini kasım ayında topraktan kaldırarak budama makasıyla kesip vakit geçirmeden yetiştireceğiniz yere dikmektir. Siyah ahududunun kırmızı ve sarı ahududundan farkı böğürtlene benzemesi. Resmini görmediğim için sizdeki siyah meyvelerin büyük olasılıkla böğürtlen olduğunu tahmin ediyorum. Bendeki dikensiz böğürtlenleri iki haftadır kuşlarla birlikte yiyoruz. Şu an tam mevsimleri. Dikenlilerin olmasına biraz daha var. |
|
![]() |
![]() ![]() |
Etiketler |
ahududu, böğürtlen |
|
|