![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-03-2016
|
Sayın Likos, Trabzon koşullarında bitkilerinizi zayıf gördüm. Malçlama yapıyor musunuz acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-05-2016
|
Malç örtüsü ile 600 m2 lik bir alanı malçlamıştım.Bu yıl sökmek zorunda kaldım(toprakta doğal olmayan kalıntı vb oluşturma açısından)Resimlerini paylaştığım bölümde ki fidanlar 6 yaşındadırlar.Dikimden sonra biryıl mikrobiyal gübre kullandım.Başka da herhangi bir kimyasal veya hayvansal gübre kullanmadım(ne dikim esnasında ne de sonra ki yıllarda).Yani tamamen doğallığına bıraktım.Bahçemin diğer bölgelerinde yanmış koyun ve büyükbaş hayvan gübresi kullandım.Şuanda gübreleme yapıyorum,Yanmış koyun gübresi+bionur td19 organik tarım onaylı toprak düzenleyicisi kullanıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Malçlama derken örtüleri kastetmemiştim. Türkiye koşulları için örtüler zararlı, sıcak dönemde kök bölgesindeki ısıyı daha da arttırarak köklere zarar veriyor. Parça çam kabuğu veya talaşla en az 10cm (bazı üreticilerin 1-2cm yaptığını gördüm bu zararlı) yüksekliğinde malç yapmanızı öneririm. Yanmış hayvan gübresi kullanmayın. Eğer organik sertifikalı üretim yapmıyorsanız, sadece şeker gübresi adı verilen amonyum sülfat kullanın, özellikle de bahçenizin ph değeri yüksek kısımlarında. Gübrelemenizi azar azar eşit miktarlarda Mart-Temmuz arası 3-4 parçaya bölerek yapın. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-05-2016
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Malç mutlaka yapmalısınız. Malç malzemesi olarak çok çeşitli şeyler kullanılabilir. Çözümü her zaman yerel kaynaklardan uygun fiyatla bulmak en uygun yol. Sizin için çam kabuğu maliyetli olabilir ama fındık kabuğu veya çam talaşını çok uygun fiyatla tedarik edebilirsiniz. Bir başkası çam kabuğunu veya çay atıklarını uygun fiyatlara bulabilir. Eminim yörenizden bir şeyler bulursunuz. Bu malç hem sizi otlardan koruyacak, hem bitki köklerini sıcaktan koruyacak hem de organik maddeye dönüşerek fidanlarınıza destek olacak. Maviyemiş için topraktaki organik madde ne kadar yüksek o kadar iyi. Sizin iklimde bitkileri coşturur. Madem organik üretim yapıyorsunuz, organik azotlu gübreler veya ekonomik çözüm olarak pamuk tohumu küspesi gibi azot içeren maddeler kullanın. Hayvan gübresi sürekli ph değerini yukarı çekecektir. Bunlar naçizane önerilerim, karar tabi ki sizin. Buraya yazarak mesajları okuyan diğer üyelere de fikir vermek istedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|