Malç mutlaka yapmalısınız. Malç malzemesi olarak çok çeşitli şeyler kullanılabilir. Çözümü her zaman yerel kaynaklardan uygun fiyatla bulmak en uygun yol. Sizin için çam kabuğu maliyetli olabilir ama fındık kabuğu veya çam talaşını çok uygun fiyatla tedarik edebilirsiniz. Bir başkası çam kabuğunu veya çay atıklarını uygun fiyatlara bulabilir. Eminim yörenizden bir şeyler bulursunuz. Bu malç hem sizi otlardan koruyacak, hem bitki köklerini sıcaktan koruyacak hem de organik maddeye dönüşerek fidanlarınıza destek olacak. Maviyemiş için topraktaki organik madde ne kadar yüksek o kadar iyi. Sizin iklimde bitkileri coşturur.
Madem organik üretim yapıyorsunuz, organik azotlu gübreler veya ekonomik çözüm olarak pamuk tohumu küspesi gibi azot içeren maddeler kullanın. Hayvan gübresi sürekli ph değerini yukarı çekecektir.
Bunlar naçizane önerilerim, karar tabi ki sizin. Buraya yazarak mesajları okuyan diğer üyelere de fikir vermek istedim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Likos
Arazi eğimli ve 5 dekar.Organik malç düşündüm,çam kabuklarıyla ama masrafı fazla.Kimyasal gübre kullanmadım,kullanmayı da açıkçası düşünmüyorum.Hayvansal gübreyi ucuzluğundan değil bulunurluğundan tercih ediyorum ve üretimim organik tarıma uygun olmalıdır.
|