agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)




Beğeni Düzeni528Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-07-2007, 17:01   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Mavi altın

MAVİYEMİŞİN YARARLARI

Likapaların insan sağlığı ile beslenmesi üzerine yararları ile ilgili dünya çapındaki bilimsel dergilerde yüzlerce araştırma makalesi yayınlanmıştır. Yapılan araştırmalarda bir bardak Yaban mersini meyvesinin 145 gram geldiği ve 21 gram Karbonhidrat, 1 gram Protein, 0,5 gram yağ, 19 miligram C-VİTAMİNİ, 145 IU A- VİTAMİNİ ve 85 KALORİ içerdiği belirtilmektedir. Ayrıca, 100 gram yenilebilir Yaban mersininin %83ünün su, %0.7sinin protein, %0.5'inin yağ, %15inin karbonhidrat, %1.5'unun lif olduğu ve 62 kalori sağladığı saptanmıştır. Mineral ve vitaminlerce zengin olan yaban mersini sodyum içermezken potasyum içeriği son derece yüksektir. Ayrıca, sakaroz içeriği %3 iken %48 glikoz ve % 49 fruktoz içermektedir.

Mineraller (mg/100 gr)
Kalsiyum 6.00
Bakır 0.06
Demir 0.17
Magnezyum 5.00
Manganez 0.28
Fosfor 10.00
Potasyum 89.00
Selenyum 0.60
Sodyum 0.00
Çinko 0.11

Vitaminler
C-Vitamini 13.00
Thiamin 0.05
Riboflavin 0.05
Niacin 0.36
Pantotenik asit 0.09
Vitamin B-6 0.04
Vitamin A 100.00 IU*
Vitamin E 1.00 mg ATE**

Ayrıca, insan sağlığı açısından aşağıdaki özellikle sahip olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bunlar;

1.Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
2.Yaban mersini çayı bayanlarda özel günlerin etkisini azaltmakta ve düzene sokmaktadır.
3.Yaban mersini çayı idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.
4.Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
5.Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
6.Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
7.Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
8.Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
9.Kan şekerini düşürür
10.Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
11.Kan kolesterolünü düşürür.
12.Pektin içeriği yüksektir.
13.Kalp krizi riskini azaltır.
14.Gece görüş kabiliyetini artırır.
15.HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.
16.Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır
17.Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.
18.Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.
19.Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
20.Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
21.Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.
22.Damar sertliği oluşumunu engeller.
23.Varis ve basuru (hemorroid) iyileştirir.
24.Sakinleştirici özelliği vardır.
25.Ağız içi yaralarını iyileştirir.
26.İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır.
27.Geçici hafıza kayıplarını (ALZAYMIR)önler.

http://www.maviyemislikapa.com.tc/

ayrıca bu linkte fidan satışı da var...

http://www.uzumsu.com/dosyalar/likapa_brosur(2).pdf

bu linkte ayrıntılı bir yazı...

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2007, 22:11   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Likapanın tadı da mükemmel. Mavi-mor renkli suyunu sıkıp içebilir (günde 1 en çok 2 bardak, fazlası karaciğeri yoruyor, sinirlilik yaratıyor! Bence portakal suyu ile beraber tüketin saf suyu çok kuvvetli) veya reçel yapabilirsiniz. Taze meyveleri kekler, pastalar, meyve salataları, dondurma hatta pizzada (internette tarifleri var) bile kullanabilirsiniz. Kışın meyveleri taze bulmanız imkansız olduğu için şimdiden dondurmanızı öneriyorum.

Bitki doğada, kışın soğuk, bol yağış alan ormanlarda gölgeli ağaç diplerinde orman gülleriyle (Rhododendron) birlikte yabani şekilde gelişiyor. İki tip gelişeni var, birincisi kısa çalı şeklinde diğeri de yükselen cins…Toprakta asit oranını 4.0 - 5.5 pH. istiyor. Ehlileştirip uygun bahçeniz varsa benzer ortamları yaratın yeterli. Likapa, yavaş gelişen bir çalıdır. Ürün verebilmek için biraz büyümek ister, en çok verimi de en az 2-3 sene gelişmiş dallarda üretebiliyor.

Aman ilkbaharda ÇOK BUDAMAYIN!, Sadece zayıflamış dallar, kurumuşlar varsa temizleyin. Çok gelişmiş likapalar ancak budanabiliyor. Bu işlem için ilkbaharda yeni sürgün veren nokta’nın üzeri ortancalar’da yapıldığı gibi kesilebiliyor.

Toprağınız kireçliyse işiniz çok zor, hep ilave asitli toprak vermeniz gerekiyor. Asitli toprak diyorum, dikimde bitki dibine toprakla karışık, çam iğneleri, meşe yaprakları, baklagillerden Fiğ artıkları, siyahbeyaz gazete kağıdı parçalayın (tabi bunlardan bir ikisi!) ilave edin dikin. Yapraklarda diğer aylarda sararma olursa dikkat, derhal asitlendirici sıvı gübre lazım, bunuda hiper marketlerde bulursunuz. Çok uğraştınız hala sarı sarı ise, bence toprağa dikmek yerine saksıda Likapa yetiştirin, doğru toprak ilavesiyle senelerce sorunsuz meyve verebilir. Kuşlar bu meyveye bayılır, ürün zamanı malınızı kaybetmemek için çalıların üzerine ağ germeniz gerekebilir, dikkat edin.

http://bahcevan.com/?m=200308

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2007, 11:04   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25


http://www.baldur-garten.com/

Arkadaşlar
linkte yaban mersini mevcut, siteye de bir göz atmanızda fayda var..


Düzenleyen denizakvaryumu : 07-07-2007 saat 12:42
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025