View Single Post
Eski 10-07-2007, 04:50   #84
n_turan
Ağaç Dostu

n_turan's Avatar

Giriş Tarihi: 03-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Frenk üzümü ile likapayı karşılaştırırsak,

büyüme,
meyve verimi,
hastalıklara dayanıklılık

olarak, Ankara şartlarında hangisi daha iyi?
Bu iki bitkinin Ankara şartlarında karşılaştırılması ancak kuramsal olarak mümkün olabilir. Sanıyorum yaban mersinini ilk kez ben deniyorum.

Okuduğum yabancı kaynaklardan yaban mersininin hastalık ve zararlılar açısından olabildiğince az sorunu olduğunu biliyorum.

Frenk üzümünün bitki biti vb zararlılardan etkilendiğini biliyorum, ancak bahçemdeki bitki bitleri elma, şeftali ve erikte yoğun olarak görülmelerine karşın frenk üzümüne dadanmadılar.

Frenk üzümünün soğukla sorunu yok. Nem tutabilen ama geçirgen, organik maddece zengin, güneşli ya da az gölgeli bir yerde çok güzel yetişiyor. Bahçemde diktiğim yerde kireçli toprak var ve sorun oluşturmuyor. Kendine verimli olduğu için tek bir bitkiden verim alabiliyorsunuz.

Toprak ve iklim açısından yaban mersini daha seçici. Özellikle pH 4.5-5.5 aralığında asitli toprak istiyor. Soğuğa dayanıklı çeşitleri bularak iklim sorununu, toprağı hazırlayarak da asitlik sorununu çözmek gerekiyor. Ben bunun için epeyce uğraştım ve hala da içimde bir kurt var.

Çoğu yaban mersini çeşidi kendine verimli olsa da başka bir çeşitle birlikte dikmenin tozlaşmayı arttırıcı etkisi olduğu yazılıyor. Bu yüzden ben de 3 ayrı çeşidi yanyana diktim.

n_turan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön