agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Üzümsü Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni528Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2013, 22:52   #1381
Ağaç Dostu

Hillbilly's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2011
Valla ne yalan söyliyim yetiştirmeyi beceremediğim tek bitki yaban mersinidir. Bir kaç kültür denedim bi türlü başarılı olamadım. Bahar gelince uyanmıyorlar veya uyansalar bile yavaş yavaş sararıyor ve kuruyorlar. Hep aynı senaryo. Anlamadığım küçücük saksının içinde fidancıdayken meyveleri falan oluyor bunların fidancının sırrı nedir ki acep. Ben özene bezene yok toprağı şöyle olmalı böyle sulanmalı derken göçüp gidiveriyor fani. En son vazgeçtim yaban mersiniyle uğraşmaktan.
Bu arada sayın daraban sizdeki bitki yaban mersininin akrabası olan Murt (hambeles de denir). Murt'ta bi sorun yok hiç nazlı değildir kendisi yetiştirmesi kolay bi bitki bence. Mersin taraflarında yetişiyor diye biliyorum webde biraz araştırma yapın bi çok tarif bulacağınızdan eminim.

Hillbilly Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 10:13   #1382
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-10-2012
http://www.agaclar.net/forum/1228319-post54.htm

ankafar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2013, 11:09   #1383
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2008
Galeri: 4
Bende yaban mersinleriyle çok uğraştım. İç anadoluda kuru iklimde yetiştirmek gerçekten zor. Ama tecrübeyle oluyor. Yabani bir kaç tür, lingonberry, cranberry ve reka blue adlı bir kültür türü ikinci yazınıda atlattı. Çok geliştiğini söyleyemem ama durumları fena değil.

FatihBahce beğendi.
bari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2014, 23:20   #1384
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-08-2011
Galeri: 3
Sayın daraban sizin aldığınız fidanların beyaz meyvalı olanı hambeles koyu renkli olan da myrt.Taze tüketim için uygun,dalında kaldıkça daha çok tatlanıyor.

Yenisu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2014, 22:50   #1385
Ağaç Dostu

serdar1's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2007
Galeri: 22
Artık yaban mersini ni tohumdan ekerek yetiştiriyorum. Gerçekten tecrübe arttıkca her bitkinin dilinden anlıyoruz artık. İki sene önce tek bir fidan yetiştirebildim tohumdan bu sene 20 kök yetiştirdim

Eklenen Resimler

Düzenleyen serdar1 : 27-03-2014 saat 23:29
serdar1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2014, 22:18   #1386
Ağaçsever

sapinuva's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2006
Galeri: 2
Sizlerin buradaki paylaşımlarınız beni heyecanlandırdı.Tohumdan yetiştirme denemesi yapmak istiyorum.Öncelikle saksıda deneyeceğim.Direkt orman toprağı kullansam olur mu?Diyelim başardım daha sonrasında araziye dikmek istiyorum.Güney yamaç mı kuzey yamaç mı tercih etmeliyim?

sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 22:13   #1387
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2014
likapa fidanı arayanlara temin edebilirim. kendim üretiyorum . isteyenlere gönderebilirim

ocakta beğendi.
yabanmersincisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2014, 12:53   #1388
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-08-2008
arkadaslar yaban mersini yapraklari sarardi kuculdu tipragina cam ve yaprak parcalari koydum ama iyi durmuyor. bilgisi olan agaclar.net dostlarina

aral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2014, 00:31   #1389
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2009
yaban mersini yetiştirmede genel olarak sorunlar benzer göründüğü kadarıyla.
bende benzer sorunları yaşamış biri olarak ki hayatımda bektaşi üzümlerimi ve yaban çileklerimi perişan eden külleme hastalığı ve yaban mersini yetiştirmek için çabaladığım kadar kadar hiçbir şeyle uğraşmadım bitki yetiştirirken hele yaban mersiniyle ilgili okumadığım yabancı yazı kalmadı artık inat ettim yaban mersini konusunda çünkü hem sağlıklı ve lezzetli bir meyve hemde hobi anlkamında yetiştirmek için ideal bir bitki ve saksıda bile ürün rahatlıkla alınabiliyor
5 sene önce ilk yaban mersini fidanımı yetiştirmeye başladım sorun çıkmadı ertesi yıl baharda yavaştan sorunlar başladı öyleki çiçekten yıkılan blucrop ve duke çeşidi yaban mersinlerim gözümün önünde eridi gitti ve bir sonraki baharı göremediler
sorun yaprak sararmasıyla başladı hatta bir ara yapraklar artık neredeyse şeffalaşacak kadar ilerledi sorun tabi hemen aklıma azot veya demir eksikliği geldi bu çapta sorun için
şelatlı demir takviyesi yaptım çok işe yaramadı sadece 1 fidanımın durumu biraz düzelir gibi oldu oda sonunu getiremedi sanırım sorun azot eksikliğiydi
fakat kafama takılan şuydu önceki yıl 50-60cm yeni sürgünler veren fidanlar helede bluecroplarımdan bir tanesi 2 ayda 130 cm kökten sürgün vermişti hemde 13 litre saksıda hani gözümle görmesem inanmazdım o hızda büyümeye inanın her sabah baktığımda sürgünün büyüdüğü net olarak görünüyordu
heralde nazara geldi ya da ben bir hata yapmış olmalıydım nihayetinde mükemmel şekilde büyüyen bu bitkilere ne olmuştuda baharda uyandıktan sonra sorunlar başlamıştı toprak ph sorunu desem toprağını değişmedim demir eksikliği desen aynı toprak azot desen ha keza aylar sonra aklıma geldi kışın yaban mersinlerimin hepsine yanmış büyük baş hayvan gübresi vermiştim ince bir tabaka olarak uygulamıştım ve benim tahminim mikrobiyal aktivite artınca topraktaki azot bloke olmuştu çünkü bitkiden önce mikroorganizmalar kullanmaya başlamıştı azotu ve ayrıca o gübredeki azotta sanırım yabanmersinin hoşuna giden bir azot formu değildi sonuçta bu sadece benim tahminim gerçi okuduğum kaynaklardan aldığım bilgilerden bu sonuca vardım keşke hepsine aynı uygulamayı yapmasaydım genelde kontrol grubu bırakırdım fakat o zaman bırakmadım ve sorunu sadece tahmin etmekle yetinmek zorunda kaldım kimbilir belkide sebebi başkadır
ardından işlerim nedeniyle yaban mersiniyle pek uğraşamadım içimden ben bu kadar nazlıı bitkiyle uğraşamam dedim fakat dayanamadım geçen sene tekrar başladım 1 sene aradan sonra geçen sene sorunsuz geçti bu seneye ise çok iyi başladım şu an çok problemli bir durum görünmüyor yine çiçeklenme üst düzeydeydi fakat çoğunu koparttım bu seneyi gelişime harcaması için
biraz uzun oldu lütfen kimse kusura bakmasın
bence yaban mersini için anahtar kelimeler
1- uygun ph toprak
2- toprakta tuzlanmaya izin verilmeyecek yani sulama suyu önemli
3- kafanıza göre gübre verilmemesi çünkü azot formu önemli ve dahası fazla gübre verilmemesi
Bunları sağlayabiliyorsak ister arazide ister saksıda yabanmersini yetiştirmek çok kolay ve akdeniz ikliminden karasal iklime uygun çeşidi alırsanız sorun çıkarmayacak bir bitki

kalaman beğendi.

Düzenleyen Plantae : 09-06-2014 saat 01:33
Plantae Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2014, 22:00   #1390
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-11-2009
Yaban mersini meyveleri

Eklenen Resimler

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-07-2014, 16:07   #1391
Ağaç Dostu

Merhaba; sayın aral yaban mersini mavi yemiş e nazaran çok müşkülpesent değil.Mavi yemiş 1- toprak seçer 2- su seçer 3- iklim seçer .1-asit toprak olmalı .2-su kireçsiz olmalı 3-Bulunduğu yer havadar olmalı,çok güneş görmemeli,nemli olmalı.Kabaca eğer bitki gelişmiyorsa bunlarda hata aramalısınız.Toprağın asitliğini sağlayın,keçi gübresi verin,yağmur suyu kullanın.

Eski 09-07-2014, 16:09   #1392
Ağaç Dostu

merhaba sayın athena -asena sizin fotoğrafla gösterdikleriniz mavi yemiş.

Eski 09-07-2014, 16:13   #1393
Ağaç Dostu

Ben de Darrow,Patriot, Elliot ve Brigitta çeşitleri var.Bu sene biraz ürün aldım .Genel de sağlıklılar.Karadeniz bitkisi olsa da çok ilgi isteyen bir bitki.Yukarda belirttiğim şartları sağlamak için çok uğraşı veriyorum.İsteyene ürün gönderebilirim.Daha önce çelik denemelerim oldu ama daha bilimsel çelikleme yapmak istiyorum .Deneyen arkadaşlar varsa bilgilerinden faydalanmak isterim.

Eski 06-08-2014, 14:53   #1394
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2014
Merhabalar, gezinirken şöyle bir videoya rastgeldim, belki burada okuduğum detayların yanında biraz yüzeysel bile kalabilir ama yinede başka bir bakış açısı olabilir diye ekliyorum.

Planting Blueberries & Growing Blueberries - YouTube

YeniBON beğendi.
Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2014, 14:57   #1395
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-07-2014
Bunlara akıllı saksı diyorlar, bizlerden kullanan var mı acaba?

serdar1 ve Milla beğendi.
Lathspell Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2014, 01:37   #1396
Ağaçsever

eylülbelde's Avatar

Giriş Tarihi: 06-12-2012
Doğu Karadeniz'den..

Name:  IMG_0078.jpg
Views: 3860
Size:  45.2 KB

Name:  IMG_0711.jpg
Views: 2940
Size:  69.9 KB

Name:  IMG_1920.jpg
Views: 2969
Size:  48.9 KB

eylülbelde Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2014, 12:10   #1397
Ağaç Dostu

serdar1's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2007
Galeri: 22
Pazardan aldığım meyvelerinin tohumundan yetiştirdiğim yaban mersini fidanlarımın türünü tanıyabilecek varmı .Benim internetten araştırdığım türlere göre rus yaban mersinine benziyor.

Eklenen Resimler

serdar1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2014, 20:40   #1398
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Bende de bir tek sunshine blue yasiyor. O da kor topal..
Artik, yetistirme umidim kalmadi..
Garipleri 2 senede bir oldurmenin alemi yok;

vehbi beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2014, 08:28   #1399
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-02-2007
arkadaşlar, mavi yemiş ile yaban mersinin farkı çeşitler oldğunu söylüyorsunuz. Mavi yemiş ile yaban mersini farklı şeyler midir? benim bildiğim, yaban mersinine "mavi yemiş" diyen Hüseyin hocadır. odan önce mavi yemiş ismini hiç duymadım.

adiyez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 14:22   #1400
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2011
Sn Sındırgılı blueberry yetiştirmek aslında kolay.Compo nun açelya ve orman gülü topragı var ona dikin fidanlarınızı ve sadece yağmur suyu ile sulayın veya ph 5-6 civarında olan su ile sulayın..Ph sorunun ph down isimli ürünlerlede çözebilirsiniz..Ayrıca bu bitki full güneş istiyor..

jurge Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 16:06   #1401
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Sn. Jurge
Foruma tekrar hosgeldin..Hatirlarsan 2 sene once epeyce konusmustuk..Toprak yapisi, ph'i , ozel gubresi.. (kirmizi orumcek hastaligi ) daha sayilacak cok handikapi olan bir bitki..
Ben pes ettim, elimdeki Sunshine blue her sarti tolere ediyor. (10 ph i degil tabii ki )
O da yasayacagi kadar yasasin,10-15 meyva versin yeter diyorum.
sevgiler, her sey gonlunuzce olsun..

Düzenleyen sındırgılı : 06-01-2015 saat 20:20
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2015, 14:07   #1402
Ağaç Dostu

İnanın cok güzel bu bitki ile uğraşması.Ben tüm sırlarını ögrendim pes etmeyin.Sonbahardaki renkleri için bile yetiştirilebilir.30 a yakın var.Zonguldak ta çok güzelde meyve veriyolar.İçlerinde en güzel olanı ise Chandler cinsi.

Eski 08-01-2015, 08:35   #1403
Ağaç Dostu

Ritulan's Avatar

Giriş Tarihi: 20-05-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jurge Mesajı Göster
İnanın cok güzel bu bitki ile uğraşması.Ben tüm sırlarını ögrendim pes etmeyin.Sonbahardaki renkleri için bile yetiştirilebilir.30 a yakın var.Zonguldak ta çok güzelde meyve veriyolar.İçlerinde en güzel olanı ise Chandler cinsi.
Sayın jurge, bir süre evin içinde yetiştirilebilir mi yani en fazla ne kadar büyüyor?birde fidan olarak nereden alabilirim nette satan bildiğiniz yer var mı?en güzel olanı Chandler cinsi demişsiniz meyveleri mi değişik?

Ritulan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2015, 07:19   #1404
Ağaç Dostu

Sn Ritulan evde büyür ancak ormal bir çiçek gibi tabi..Türlerin bir çogu Konya sıcagına dayanamaz.Zira tam güneş istiyor büyüme döneminde.Bitki bence T.C de sadece Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yetişebilir.Tabi Akdeniz e uyumlu türler hariç.Chandler meyveleri en iri tür diyebilirm.50 kuruş kadar irileşebiliyor..Aroması da cok hoş.Bluecrop da süper lezzetli..Asitli seviyosanız Brigitta tavsiyem olur.Bitki 2 mt kadar boylanabiliyor.Topragını severse bolca dip sürgün verir.İnternet sitelerinde satılan yerler var.Ancak bir isimini veremeyecegim bi firma yaban mersini yerine murt gönderiyor..Ona dikkat edin derim.Aslında bu bitkiyi yetiştirmek çok kolay.Havadar asidik bir toprak,sülfatlı gübreleme birde kirecsiz su..

aydemiraydın beğendi.
Eski 20-01-2015, 21:06   #1405
Yeni Üye

ocakta's Avatar

Giriş Tarihi: 20-01-2015
yaban mersini brigitta-duke-blugold-nelson gibi çeşitleri var hangisini tavsiye edersiniz ve en uygun nereden temin edebilirim.

ocakta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2015, 21:10   #1406
Yeni Üye

ocakta's Avatar

Giriş Tarihi: 20-01-2015
2 veya 3 tane balkon için düşündüm olur mu?kendine verimli mi?

ocakta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2015, 12:59   #1407
Ağaç Dostu

Sn Ocakta türlerin bazıları kendine verimli,diğerlerinde ise arı ile tozlama.Balkonda vs yetişir..Önemli olan ph oranını stabil tutabilmek..gübrelemesini bitkiyi öldürmeden yapabilmek..,topragın havadar kalmasını sağlamak..sonuç olarak çokk nazlı bir bitki.

Eski 26-02-2015, 02:49   #1408
Ağaç Dostu

Bu sene sert odun çeliklerinden köklendirme deneyeceğim..Gecen yıl yumuşak odun çeliklerinden en iyi köklenme mayıs sonu alıp çam kabugu ortamına diktiklerimde gercekleşti..Zira ABD de de çam kabugunda köklendiriyorlar.Bu sefer toz hormonda kullanacagım.Deneyimlerime göre en cabuk ve kolay köklenen cins Nelson.

Eski 26-02-2015, 11:14   #1409
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Galeri: 15
Arkadaşlar Yıldız Toprak Tv den yayınlanan Yaban Mersini reklamı arkadaşlarıma ait bir Tarım Ajansınındır, İhlas haber ajansından yayınlanmasına da Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü aracılığıyla benim yönlendirdiğim Veteriner Hekim Ahmet Kahrıman aracı olması etkili oldu ve Tv kanalları da dahil tüm medyada yayınlandı. Bursa ve civarında hatta tüm Türkiye de Yaban Mersini yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına elimden geldiğince çalışacağım.

Yaban Mersinini Bursa ve civarında 7 yıllık farklı çeşitlerle yapılan çeşit denemeleriyle iyi adapte olan çeşitlerin gözlenmesiyle bir çeşit havuzu oluşmuştur.

Bilindiği gibi eskiden de forum üzerinden özellikle saksıda olabilen Sunshine blue çeşidi için çalışmalarımız vardı, ancak hayallerimizi iflas eden bir doku kültürü laboratuvarı damızlık bitkimizi de batırmasıyla durdurmuştu. Süreçte boş da durmadık.

Yaban Mersini yetiştiriciliği yapılacak toprakta kesinlikle kireç olmaması gerekiyor aksi halde pH kontrol edilemiyor. Kireç yoksa kükürtleme işlemi ile pH'ı düşürüp fidanı dikebiliyoruz. Malçlama ile nem kontrolü sağlıyoruz, güzel bir sulama suyu kaynağından damlama sulama sistemi de kurulursa değme canına.

Bahçe kuracaklar için alım garantili yetiştiricilik modeli de önerebiliyorum, alıcısı hazır. İlk yatırım maliyeti biraz yüksek ancak 3-5. yıldan itibaren bakımınıza göre güzel getirisi olabiliyor. Bahçesinde bir kaç kişi içinse zaten fantastik ve şifalı bir meyve.

Eğer yüklü miktarda talep olursa forum üzerinden bir Yaban Mersini satış organizasyonu yapabilirim (Faturalı Sertifikalı 3 yaşlı fidan) üstelik perakende satış fiyatı üzerinden piyasanın altında fiyatlarla.

Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 27-02-2015 saat 07:48
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2015, 11:55   #1410
Ağaç Dostu

Blueberry bitkisi çokk nazlı..ortamı olursa azgınca büyüyen bir bitki.Ben ph kontrolunü kısmen yapıyorum..Kestane topragına dere kumu karıştırıp diktim.Sulama suyu ise çogunlukla yağmur suyu..olmadığı zamanlarda dağdan gelen bir su kaynagına ph düşürücü sıvı ekliyorum.Fidanlar 5 yaşındalar, sağlıklılar her senede düzenli verimleri var,çünkü donda pek etkilenen meyve değil.Şehir Zonguldak..

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025