![]() |
|
![]() |
#332 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-04-2008
|
Ben de rizeliyim.Doğu karadenizde bunun gibi pek çok yemiş yetiişiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-01-2007
|
Hasat zamanı başlıyor.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-09-2007
|
Bunlar da benim maviyemişlerim. Northland en iyi uyum sağlayanı. Berkeley de gayet iyi gelişim gösterdi. Bu fidanlar 2. yaşında, fidanları 1 yıllık çelik olarak Rize'deki Sarol fidancılıktan almıştım. Ayrıca geçtiğimiz kış ABD'den açık kök getirttiğim 6 maviyemişin hepsi de tutmuş gözüküyor. Resimde görüldüğü üzere bir kaç tane meyve vermelerine de izin verdim. Maviyemişleri ektiğim toprağın ph'ını ancak kükürt ilave ederek düşürebildim. Şu anda 4-5,5 arası. Toprağın üzerindede bir keresteciden aldığım talaşla toprak örtüsü (malç) yaptım. Ayrıca bahçeden çıkan çim kırpıklarını da malç olarak kullanıyorum. Geçen yazdan tecrübem; sıcak günlerde en az 2 günde bir su istiyor. Aksi halde büyümesi çok yavaşlıyor. Meyveler hafif renk değiştirmeye başladı ama henüz olgunlaşmadı. Büyük bir heyecanla beklemeye devam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Birigitta ve Bluecrop çeşitlerinin bitki gelişimi mükemmel ,dik ve verimi yüksek olmasına rağmen hafif keskin ,mayhoş bir tadı var. Darrow çeşidi taze tüketim için biçilmiş kaftan tad mükemmel birde meyveler oldukça iri diğerlerine göre bitki gelişimi yavaş ve yarı bodur olduğundan verim biraz düşük. Patriot erkenci olması sanırım geç ilkbahar soğuklarından etkilendi.(Henüz böcek ve arı çalışması yokken çiçeklerini döktü). Bu yüzden olsa gerek, bol çiçek vermesine rağmen meyve tutumu seyrek...... Düzenleyen bluecrop : 06-06-2008 saat 17:14 Neden: kelime hatası düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Ağaç Dostu
|
Sanırım bu konuda şanslıyız, doğu karadeniz yaban mersininin doğal ekolojisinde bulunuyor, yıllarca doğu karadeniz insanı yıllık yağış miktarının fazlalığından söylenip durdu. Bol yağışın kıymeti son yıllarda anlaşılmaya başladı. bol yağışların toprak ph ının 4,5-5,5 arasında olmasında katkısı büyük, bu ph değerleri kivi ,likapa gibi değerli bitkilere uygun toprak tipini sunuyor. Düzenleyen bluecrop : 07-06-2008 saat 23:12 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
|
Herkese merhaba,ben orta okul yıllarında tanıştım likapa ile,yaylaya gittiğimizde toplayıp yiyorduk.Şimdi bunun sağlığa ne kadar yararlı olduğunu öğrenince ilgim daha da arttı.Geçenlerde yayaladan daha yaprakları açmamış bir kaç kökü toprağı ile beraber söküp bir kovaya diktim,yapraklarını açtı ve çiçeklenmeye başladı. Alttaki 3 resim,fidançıdan aldığım ithal likabalar var,ama etiketleri yoktu veya düşmüşdü,bende 3 çeşit aldım.Bunların türlerinde yardımcı olabailacak varsa sevinirim.Bunlarda şimdilik saksıda ve balkonda duruyorlar.Meyvesi en büyük olan renk almaya başladı.Fidanların boyları 20 cm civarında.Bunların topraklarınıda yayladan getirdim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Ağaç Dostu
|
Nihayet o an geldi, çattı. ilk hasat günü rekoltesi tam 820 gram ![]() ![]() ![]() Henüz olgunlaşan meyveler toplamın 1/10 u, ticari anlamda blueberry üretiminde konsantre olgunluğun meydana gelmesi arzu edilir.işçilik ve pazar açısından bu önemlidir.. Periyodik olgunlaşma dönemi uzun çeşitlerin ticari anlamda yetiştiricilği büyük çaplı üretimle yapılmalı kanısındayım. Bir miktar taze tüketime ayrıldı . kalan 1/2 oranında suyla karıştırılarak meyve suyuna dönüştürüldü. Buyrun , ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-05-2008
|
Merhaba İstanbul'da Likapa yetiştiriciliği yapmaktayız.Eğer bilgi almak isterseniz irtibat numaramı vereyim bu numaradan bana ulaşabilirsiniz. 216 671 07 07-123 Gülçin Akçiçek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2008
|
Merhaba Arkaşlar: öncelikle şunu Söylemek Isterimki Likapa ( Yaban Mersini ) Konusunda Detaylı Bilgisi Olanlardan Bilgi Sahibi Olmak Istiyorum. Neden Derseniz, Iki Yıldır Ben Bu Işin Peşinde Koşturuyorum Ve Ilk Baharda 270 Kök Fidan Dikdim Içerisinde Sekiz Ceşit Fidan Var. Ve önceki Gün 800 Adet Daha Sipariş Verdim önümüzdeki Hafta Içinde Elime Ulaşmasını Bekliyorum. Onlarıda Dikdigimde Yaklaşık Beş Donüme Yakın Bir Arazıye Dikim YapmIş Olacam. Internet üzerinden Devamlı Takip Etmeme Ragmen Tam Manasıyla Tatmin Edici Birbilgilere Sahip Olduğumu Zannetmiyorum En Basıti Fidanları Dirbirinden Ayırt Edemiyorum. Bu ürünü Benden önce Dikmiş Meyvesini Almış Arkaşlarla Birebir Irtibata Geçip Hatda Yerinde Görmek Istiyorum. Ben Bütün Yatırımımı Bu Fidanlara Yaptım şimdiden Yardımlarınız Için Teşekkürler. Irtibat Kurmak Isteyenleriçin Tlf:05447115157 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 | |
Ağaç Dostu
|
Likapa(Yaban Mersini)
Alıntı:
Likapa Türleri -------------------------------------------------------------------------------- Kadife Yapraklı Yaban Mersini Vaccinium myrtilloides Michx.) Yaprak ve gövdesinde, tüy içermesiyle diğer türlerden ayrılır. Yaprak kenarları düz olup diş içermezler. Ormanlık alanlarda yaygındır. Çok kısa sürede, çok fazla miktarda sürgün ve dal oluşturan bu yaban mersini türü, çok bol ürün verir. Yer Yaban Mersini : (Vaccinium boreale Hall& Alders) Çok fazla dallanabilen bir türdür. Genelde toprak altında büyümesini sürdürür. Denize doğru burun gibi uzanmış açık alanlarda bol miktarda bulunur. Adi, Kısa Boylu Mersin: (Vaccinium angustifolium Ait.) Yabani olarak bilinir, çalıları kısa, yaprakları ise cilallanmış gibi çok parlaktır. Yapraklar düz ve kenarları dişlidir. Yaprakların ucunda küçük bir beze taşırlar. Terk edilmiş alanlardaki kuru otların üzerinde gelişirve böyle olanlarda yaygın olark görülürler. Kısa Çalı Formlu Siyah Yaban Mersini: (Vaccinium angustifolium nigrum Wood-Boivin) Yapraklar mavi yeşil renkte iken, meyveleri parlak siyah renktedir. Mera ve doğal ortamlarda yetişir. Sürekli yakılan ortamlarda yaban mersini'nin artış oranı çok daha hızlı olmaktadır. Yüksek Çalı Formlu Yaban Mersini: Günümüzde ticari oarak yetiştirilen ve melezlemeleri yapılan yüzlerce çeşidi olan yüksek çalı formlu yaban mersini bulunmaktadır. Bunlar arasında, Kuzey orjinli (Vaccinium corymbosum L.) ve Güney Orijinli (Vaccinium corymbosum, Vaccinium darrowi Camp. ve Vaccinium ashei) melezleri gibi farklı iki grup yer almaktadır. Yüksek çalı formu yabani mersinler dik büyüme gösterirler. Kışın yapraklarını dökerler. 2-5 metreye kadar boylanabilinirler. Ancak, kültüre alındıklarında 1-3 metre arasında boylanmalarına müsaade edilir. Yaprakları eliptik veya oval olup 7,5 cm uzunluğundadır. Alt yüzeyleri ince tüylü, kenarları düzdür. Sürgünler -20C ile - 40C arasında zarar görürler. Meyveleri 1,5 - 2 gram ağırlığında olup; meyve rengi mavi-siyahtır. Kaliteli olan meyveleri taze tüketimden ziyade sanayi için uygundur. Meyve olgunluğu artıkça renkte matlaşma meydana gelir. Çiçeklenmeden 45-75 gün içinde meyveler olgunlaşır. Çiçekleri ters dönmüş semaver şeklinde olduğundan tozlanmada arılara ihtiyaç vardır. Tavşangözlü Yaban Mersini: (Vaccinium ashei Reade) Dik ve kuvvetli büyüme gösterir. 10m boylanabilinir. ancak kültüre alındığında 1-3 m'ye budanmalıdır. Yaprakları küçük, oval veya eliptik olabilir. Meyveleri 1,2 ile 1,5 gram ağırlığında, mavi-siyah renkte, sert kabuklu ve fazla çekirdeklidir. Çiçek tomurcukları kış döneminde -24 C ile 30C'lere dayanabilir. Meyvelerin raf ömrü diğerlerine göre daha uzundur. El ile hasat için bitki boyunun 80 cm'de olması tercih edilir. Meyveleri taze ve sanayilik olarak üretilebiliir. Meyveler matlaşmaz. Çiçeklerdeki taç yapraklar döküldükten sonra 90 gün içinde meyveler olgunlaşır. Tam olgunlukta toplansalarda bu durumu uzun süre muhafaza eder ve buruşmazlar. Düzenleyen Emine Aktaş : 16-07-2008 saat 09:06 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2008
|
çok teşekkür ederim emine hanım vermiş olduğunuz bilgilerden dplayı. Ben zatan ilçe tarım mudürlüğünden yardım alıyorum bu konu da ama onlarda bu konuya yabancılar .ilkdefa bu yörede yetiştirmek üzere diktigimiz bu fidanlar hakkında tarım müdürlügündeki arkadaşlarda kulakdan dolma ve internet üzerinden bilgilerle yardımcı oluyorlar. Benim istedigim ise benden önce bu fidanlardan dikmiş şu anda ürün alıyor **** henüz almamış kişilerle birebir görüşüp bahçeyi yerinde inceleyip görmek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-01-2006
|
merhaba sayın Ayvaz Sakarya ' da yaban mersini fidanı üretiyoruz, çok yakın olmamıza rağmen irtibat kuramamışız. Burada yabanmersini bahçeleri kuruldu,yerinde görmek isterseniz bekleriz. www.yabanmersini.net bize buradan ulaşabilirsiniz. görüşmek üzere. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Sevgili erenfidan, Meyve fidanı **** fidan satışı var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-07-2008
|
Alıntı:
Almış olduğunuz yaklasık 1000 adet kok fıdan kaca mal oldu acaba ? bir de nerden temın ettiniz ? ***. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Almış olduğum patriot cinsi likapa fidanı neredeyse dımdızlak kaldı.Geldiğinde üzereinde 4 adet meyvesi vardı.Baharda dipten yepyeni bir sürgün verdi.Ancak havaların ısınması ile veya başka bir nedenden ötürü gelişimi çok yavaşladı.Bitki dalın birinden yeni bir uç veriyor,4-5 gün sonra buradan çıkan yapraklar kuruyup düşüyor.Yarı gölgeli bir yere taşıdım bende tenekesiyle beraber.Ancak herhangi bir gelişim görünmüyor.Konu hakkında önerisi olan bir arkadaş var mı acaba ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-07-2008
|
Yeni üyeyim tüm arkadaşlara merhaba... Likapa yaprağının besin değeri varmıdır, Türkiye'de ya da dünyada ticari olarak pazar buluyormu acaba ? Düzenleyen Taurussian : 31-07-2008 saat 13:52 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Ağaçsever
|
Rize’de Likapa,Trabzon’da Ligarba, Lifos veya Trabzon Üzümü, Rize Pazar ilçesinde Kaskanaka, Rize Ardeşen İlçesinde Çera (Çela), Artvin’de Morsivit veya Mahabak, Giresun’da Çalı Çiçeği, diğer bölgelerde ise Ayı Üzümü, Çay Üzümü veya Çoban Üzümü olarak isimlendirilen ve literatürümüze Yaban Mersini olarak giren bu üzümsü meyve puslu veya parlak mavi rengi ile MAVİ ALTIN (blue gold) olarak nitelendirilmektedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
/
Giriş Tarihi: 05-02-2008
|
sayın lonicera ben de likapaları Osmaniyeye ekmiştim 21 tane aldım 7 türden 3 er adet. bunların içerisinde soğuğa dayanıklı olanlar kurudu chandler ve patriotlar hala yaşıyor, bu sene eğer yaşarlarsa yaylaya götüreceğim, gölgeleme yaptığım halde kurudular. anlaşılan bu bitki sıcak Akdeniz iklimine hiç uygun değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Ağaç Dostu
|
Sn cagatayyucel Bence de Akdeniz iklimine uygun bir bitki değil.İzmir'de bu yaz havalar çıldırdı,bizler nefes almakta güçlük çektik,garip bitkilerimiz ne yapsın.Köşe bucak kaçırdım serin ve gölgeli yerlere ama nafile.Fakat çok güzel bir bitki olduğu için ben dayanamayıp Jersey çeşidinden 2 tane daha getirttim.Büyük ihtimal bunları da kaybedeceğim ama ne yapayım,hastalık işte. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
/
Giriş Tarihi: 05-02-2008
|
bende de jersey vardı. ne yazık ki vardı. artık yok ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Ağaçsever
|
Merhaba, Soğuklanma 7C derecenin altında geçen süredir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-09-2008
|
Likapa (Blueberry) Aşılanabilir mi?
Merhaba; Bu konu forumda daha önce gündeme geldiyse affola. Ama ben bulamadım. Arkadaşlar bendeniz Doğu Karadeniz Bölgesinde, Trabzon'da yaşıyorum. Babadan kalan bir arazide doğuştan fındık üreticisiyim. Malumunuz fındığın maliyeti her geçen gün arttıkça akıbeti karanlıklaşıyor. Arazimin bir kısmında alternatif ürünler denemek istiyorum. Ahududu, Likapa gibi şeylerle... Ahududundan yana bir sıkıntım yok. Fidesi ucuz fiyata ve kolayca bulunabiliyor. Likapa'ya gelince; Adına "Yaban Mersini", "Kuş Üzümü", "Ayı Üzümü" ya da yerel aksanla "Ligarba" denen bu meyvenin yabanisi arazimde bolca var. Ama kültür fidesi almaya kalktığımda dudağım uçukladı: Tek bir fidenin fiyatı 55 YTL. Bu durumda yaklaşık bir dönümlük arazi için bir servet harcamam gerekiyor ki o kadar zengin olsam tarım ürünlerine değil, süs bitkilerine eğilirdim. ![]() Öğrenmek istediğim şey şu: Arazimdeki yabani fide ve ağaçları alacağım bir ya da birkaç kültür fidesiyle aşılamam mümkün mü? Şayet mümkünse hangi aşılama yöntemi daha verimli olur? Yardımcı olacak arkadaşlara yetiştireceğim ilk meyvelerden ziyafet çekeceğim. ![]() Selam ve sevgilerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|