![]() |
|
![]() |
#271 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-01-2011
|
Vehbi bey, benim dikkatimi bir şey çekti özellikle bu mevsimde eğer bitkinin başında naylon torba geçirilmişse su kaybı az oluyor. 4 miracle'ımdan birinin 3 günde bir sulamama karşın hasta olduğunu dün fark ettim ve sizle paylaştım,limonlu su vermeme karşın durumunda çok az düzeltme oldu şimdi bende suyun 3 günde bir verilmesine karşın fazla olduğunu düşünmeye başladım. şimdi artık madem mevsim kış madem başında bir naylon torba geçirilmiş saksı tabağında 0,1cm gibi çok az su bırakayım 5-6 günde 1 sulayayım diye düşünüyorum. nasıl olsa tepesindeki naylon nemi tutuyor. Bence eğer bitki saksısına nem için naylon torba geçmişse nisan başına kadar 5-6 günde bir sulayın,tabakta 0,1 cm (1 mm gibi) gibi çok az su bırakın ben böyle yapacağım. çürüyen bir bitkiyi geriye döndürme imkanı çok azdır.Buna karşın suyu az verilen bir bitki kendini belli edeceğinden ve tekrar su verilmekle hayata dönebileceğinden kurtarma imkanı daha fazladır.saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Ağaç Dostu
|
Sayın cagatayc78 vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim bende 5-6 günde bir suluyacağım dediğiniz gibi üst'leri kapalı olduğu için nemli kalıyorlar ben üst kısımların'daki bardaklara bakıyorum nemden su kabarcıkları oluşmuş tekrar bitkinin kenarına su olarak süzülüyorlar her gün takip ediyorum şu anda sağlık'lı gözüküyorlar birkaç gün sonra resim yüklerim sağlıcakla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-02-2011
|
bence üstten sulamak sağlıklı bir yöntem deyil evde yetiştiriyorsunuz miktar çok az yani 3-5 ya da 10 neden alttan sulamıyorsunuz ayrıca tıpkı akvaryum suyu deyiştiriken yapıldıgı gibi sulama suyunu ortam ısına yakın tutulması da faydalı olur birde resimlerden fark ettiğim çoğu bitki hasta olmuş ısıyı stabil tutamadığınızı anlıyorum burdan. bitkiler strese çok kati tepki verirler birde tavsiyem viyöl veya potların altına kalınca toprak serin ve saksı yahut viyölün bir kısmını gömün bu özellikle ani ısı büyük ölçüde nem değişikliklerini bertaraf eder alttaki toprağı da sulamalısınız ayrıca mevcut nemi daha uzun süre tutar ornek resimlerim var fakat boyutları agır geliyor yükleyemedim bu konuda tavsiyeleriniz olursa memnun olurum selametle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Ağaç Dostu
|
Sayın maybach bitki'leri sularken kenarlarına pamukla veya damlatarak çok az su veriyorum tohumları şişen tabletlere ektim daha sonra kenarlarını hazır toprakla doldurdum bardakların altına plastik tabak koydum plastik tabağa su koyuyorum tabaktaki su bitince azar azar su ilave ediyorum bardaklar kalerifer peteğinin üzerinde duruyor çok teçrübeli değiliz öğrenmeye çalışıyoruz resimlerinizi küçültmeniz gerekiyor vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Ağaç Dostu
|
Sayın maybach bu formda öğreniyoruz kendi adıma söylüyorum yaban mersinlerinin bir çoğunu ph yüksek toprakta olduğu için yanlış gübre verdiğim için kuruttum önerileri bilgileri paylaşmamız bence çok iyi sağlıcakla kalın teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bunlar benim örneklerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenleyen maybach : 10-02-2011 saat 11:30 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() saksıların altındaki topragın amacı aksi ısı değişimlerini abzorbe etmesi ve mevcut nemi daha uzun tutması sulamayı alttan yapıyorum şöyle tarif ediym; saksı kadar derin bir kaba su dolduruyorum vermek istediğim gübre veya herhangi bir katkıyıda aynen bu kabiçindeki suda karıştırıp veriyorum saksıları 1 dk kadar içinde tutuyorum ardından saksıları belli bir derinlige tekrar toprağın içine gömüyorum alttaki toprak geçirgen olmalı saksı içinde su birikmemeli birde bir arkadaşın çay artığı ile sulama tavsiyesi bence olay çayda değil şekerde şekerli su faydalı oluyor yine bence ![]() Düzenleyen maybach : 10-02-2011 saat 11:41 Neden: ek |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Maybach, Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. yalnız çayı şekersiz içtiğimden garip ama şeker değil,çayın ve özellikle çay küspesinin bir faydası var gibi. sanırım organik olması nedeniyle. Birazda anladığım kadarıyla topraktaki bir kısım canlılara ek bir yarar sağlıyor,canlı bir sarmaşığın çevresine,limonlu su (1 litre suya yarım limon-miracle için 500mlye yarım limon yapıyorum), çay küspesi ve çayı (ister şekerli,ister şekersiz bir dökün-toprağı sıkıştırmayın) farkı görürsünüz.Birde bu miracle güneşi çok seven bir bitki,benim neredeyse hepsi çimlendi, toprak altına saksıyı koymak bir soruna neden olmaz değil mi? yoksa pencereye yakın mı tutayım? Alttan sulama konusuna gelince hiçte fena fikir değil. Zekice ve müthiş.Çok teşekkür ederim bunu uygulayacağım,çok zekice. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-01-2011
|
Daha önce fotoğraflarını paylaştığım 5 miracle dan 4 ü peçete içerisinde gayet iyi büyüyürdu.Fakat geçen hafta havalansınlar diye üzerindeki poşeti çıkarıp bırakmıştım.O şekilde unuttum ve 4 5 saat öyle kaldılar. Ve maalesef sadece 1 tanesini kurtarabildim. Diğerleri nemsiz kaldıklarından öldüler. Nem bu bitki için çok ama çok önemli.Sakın susuz nemsiz bırakmayın. Hepsi yaprak çıkartmak üzereydiler.Nemsiz kalınca öldüler.Ama 1 tanesi kurtuldu . Kurtulanı aynı şekilde kök kısmını peçeteye sararak besin sıvısı ile besleyerek büyütmeye devam ediyorum.Poşeti artık sadece peçeteyi değiştirirken çıkarıyorum o kadar. Ve şu an 3 yapraklı oldu. 4. yaprağını çıkartmak üzere. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
Yeni Üye
|
16 günde bu kadar büyüdü... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#282 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Olsun siz genede hepimziden farklı ve başarılı bir çalışma yaptınız sayın mytarım...tebrikler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Yeni Üye
|
ben bitkiye direk kendim hazırladığım besini veriyorum.Yani topraksız tarım yöntemiyle büyütmeye çalışıyorum. Şimdilik iyi gidiyor. 4.yaprak çıkmak üzere. Sizinkiler nasıl yapraklar çıktı mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
|
Sayın mytarım benimkilerden hepsi çimlendi filizlendi fakat ...bir tanesini aşırı sıcaktan ve birtanesinide fazla limon suyundan ve normal sudan kaybettim en büyük olanı şimdi iyi 2 tane minik yaprağı var.. en son çıkanında 1 hafataya kalmaz yaprakları çıkar birde kendini kurtarmaya çalışan bir tane daha .. bu toprağın asitini düşürmek ve besin maddesi için bize bişey tavsiye etseniz ...şöyle evde yapılacak...malum miracidi bulamadık... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Ağaç Dostu
|
Bunlarda benimkilerden ikisi birincisi şaşırtma yaptığım ve çok iyi gözüken 2 yaprağı var 3.sü çıktı büyüyor 4.sünü bekliyorum my tarımınkine benzer durumda pazartesi gününe kadar su yok (işyerimdekilerden biride bu halde resmini sonra çekip yollayacağım),2.si hasta olan ama kurtulma şansı olabilir sulamayı fazla kaçırdığımdan bu hale geldi bende su vermeyi kestim 3 gündür su vermiyorum bakalım ne olacak, sonuncusuda nihayet bugün 1,5 ay sonra filizlenmeye başlayan passiflora incarnate demek passifloranın filizlenmesi için 25 derece ısı ve miracle gibi sera yapmak lazımmış.... Bence ; Toprağa su vermeyin 5 gün sonra 1 sefer normal çeşme suyu verin çeşme suyunun içinde az oranda kireç toprak phını yükseltip bazik hale getirebilir yalnız unutmadan çok çeşme suyu içinde kireç bitkiye zarar verir sadece bir sefer yapın, bitkiyi de isterseniz naylonunu çıkarıp 1 saat kadar naylonsuz bırakın havalansın limon asidi buharlaşıp bitkiye zarar verici nem yapıyor olabilir. ve/veya bitki çevresine çay küsbeside döküp toprak niyetine kullanabilirsiniz limona göre çay küsbesinin asidi daha azdır seçim sizin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Ağaç Dostu
|
Sayın mytarım farklı bir çalışma yapıyorsunuz çok üzüldüm sağlık olsun ben on tane tohum ekmiştim yedi tanesi çimlendi,bir tanesi üçünçü yaprağını vermeye başladı resimlerini çekince yüklerim diğerlerinde pek problem gözükmüyor fakat gelişmeleri hepsi farklı (farklı boydalar)bugün beşinci gün henüz su vermedim daha önce üç günde bir su veriyordum haftada bir su vermeyi düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Ağaç Dostu
|
Sayın cagatayc78 miracle beryy' leriniz sağlıklı gözüküyor hasta olanı da inşallah kurtulur bende possiflora ceurella tohumu diktim yirmi günü geçti sanırım hiç ses seda yok bekliyeceğiz bakalım hayırlısı sanki hiç çimlenmiyeçekmiş gibi geliyor sizin passiflora incarnata'yı görünce sevindim sağlıcakla büyütün. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Ağaç Dostu
|
Sayın seyyah53 size'de geçmiş olsun kalanları sağlıcakla büyütürsünüz inşallah fazla limon ve sıcak diyorsunuz benim miracle berry'lerde kalöriferin üstünde duruyorlardı yarım litre suya yarım limon sıkarak suladım iki defa bundan sonra limonsuz su versem dahamı iyi olur nedersiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Ağaç Dostu
|
saksı yahut viyolu yarıya kadar toprağa gömmenin ben faydası olduğunu görüyorum ayrıca kesinlikle güneşe koymanız da gerek çay tavsiyenizede toprakta nekadar organik olursa toprak okadar zenginleşir gibi algıladım bunu deniyecem bu baglamda bir meslek sırrımı daha paylaşıym ![]() bunu akvaryum larda kullanılan hava devirdaimi ile denedik bir suya bu aparat ıle 24 saat hava verdik birdiyerinede yosun tedavisi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Ağaç Dostu
|
vehbi bey, her iki-üç sulamada bir çayı yapabilirsiniz ama limon suyu işini ayda bir yapın,oranıda iyi tutturmanız lazım yarım litre (500ml) suya yarım limon veya daha azı gibi, sürekli olarak hele hele oranı rastgele konulan limon suyu doğal olarak asit seviyesini çok aşırı yükselteceğinden bitkiye zarar verir, bu arada seyyah bey eğer toprağın phında yine yükselme olmuyorsa miracle'ınızı köküne ve kökündeki toprağa zarar vermeden başka bir saksıya alın yani kısaca bitki için ŞAŞIRTMA yapın. böylece asit sorunu çözülmüş olur.şaşırtma biliyorsunuz pek çok bitki için çok işe yarıyor. Birde vehbi bey, passiflora saksınızı güneşe doğru bir pencereye bakan kaloriferin üzerine koyun üstünü miracle gibi naylonla kapatın. 25-26 derece ısı,güneş ve %70-%80 civarı nem (miracle gibi çok sulamayın ama toprak nemli olsun,üstüne miracle gibi kapatacağınız naylon bunu sağlar) işi bitiriyor gibi geldi bana zira bende bekledim olmayınca bunu yaptım benim sevgili incarnatam 1,5 ay sonra bu koşullarla ancak çıkabildi. bu koşullarıda 1,5 hafta önce oluşturmuştum. Aşırı nem ve 25-26 derece ısı çıkmasını sağlıyor.Ama dikkat edin,nem durumunu sürekli kontrol edin ve saksı kesinlikle güneşi iyi görsün.eğer güneş olmazsa malum passiflora tohumları çürümeye başlar.Ben dün o resmini çektiğim incarnatayı da çıkar çıkmaz başka saksıya alıp şaşırtma yaptım o sakısıda diğer ikiside inşallah çıkar. Çay küsbesinin bir tek kötü riski tespit edebildiğim kadarıyla,nemle birleşirse evde ufak bir sinek sorununa yol açabilir ona biraz dikkat edin. sayın maybach bu su dinlendirme işindeki görüşünüze aynen katılıyorum. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Ağaç Dostu
|
kalorifer çok fazla ısıtır yakında olması avantaj ama üzerinde olması bitki bu sıvı oranı az okadar ısıya ihtiyacı yok |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#293 |
Ağaç Dostu
|
Sayın cagatayc78 passiflora tohumları şayet çürümedi ise şansım var demektir balkonlarımın ikiside kuzeye bakıyor çok az güneş alıyor güneş gören cam kenarına alacağım bakalım tohumlar hala canlımı bilgiler için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#295 |
Yeni Üye
|
Sevgili Seyyah53.. ph ı düşürmek için nitrik asit kullanabilirsiniz. Hem bu yöntemle azot miktarında artış olacaktır. Bu bitki azotu oldukça seviyor zaten. Nitrik asit kullanırken dikkatli olmak lazım. 1 litre suya 1 2 damla bile koysak ph oldukça düşüyor. Fazla kaçırırsak bitkiyi zehirleyebilir. 1 litre suya 1 2 damla koyarsanız ph 5.5 lara kadar düşecektir.Bende ph metre olduğundan ölçerek ayarlıyorum. Fakat kesin olarak şu kadar suya şu kadar koyarsanız bu kadar düşer diyemeyeceğim.Onu deneyerek test ettikten sonra burada paylaşırım ne kadar koyacağınızı. Diğer bir konu fazla su demişsiniz. Fazla sudan bu bitkinin etkilendiğini pek gözlemlemedim.Aksine az sulamak susuz bırakmak nemin düşürmek bitkide hemen kendini belli ediyor. 4 5 saat üzerlerini açık unuttum nemsiz kaldılar ve 4 tanesini bu şekilde kaybettim ben. Suyu güneş ışığında bırakıp yosunlaştırmak ve o suyu kullanmak yanlış arkadaşlar. O suda bi sürü algler vb. organizmalar ürer. Bunların bitkiye zararı olacaktır.Bitkide hastalık oluşturabilirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
organik artmalı ne kadar organik o kadar besin. asıl tehlike canlıların organikden tecrit edilmesi hiç korkunuz olmasın elbette yararlıların yanında küçükte olsa zararlılar oluşacaktır bu durum bitkiye zarar veriyor olsaydı dinlendirme havuzlarından bahsediyor olmazdık. bitkiye sürekli hormon ilaç gübre takviyesi yapılacagına bana göre mevcut hastalık direnç sistemlerine öretilmesi daha saglılı deyilmi her canlı gibi bitkilerde kendine ait bir savunma sistemi ile yaratılmış ve bu sistemler mevcut zararlıları bertaraf edebilirler asıl tehdit su ve toprak gibi materyalleri aşırı steril halde kullanımı bitkilerin savunma sistemini yozlaştirmiş olursunuz buda tüm hastalıklara açık davettir |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#297 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2009
|
Anladığım kadarıyla asit toprak PH'nı düşürüyor. Limon, sitrik asit içeriyor. Sayın mytarım nitrik asit kullanıyor. Buradan aklıma şöyle bir şey geldi; aspirinin etken maddesi de asetil salisik asit. Asit türevi olduğu için aspirinli suyla sulamanında PH'ı düşürmesi beklenebilir. Hatta daha da ötesi, aspirinin kaynağı olan söğüt ağacından toprak harcı hazırlarken faydalanılabilirmi acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#298 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-02-2010
|
Sodyum Bisülfat genellikle Ph düşürücü olarak havuzlarda kullanılır. Daha farklı nerelerde kullanılır bilmiyorum ama arzu edenler deneyebilirler. 1 litresi 20 liraya satılan içeriğini bilmediğim ph düşürücü sıvılar var. Sodyum Bisülfat ise 1 kilosu 5 lira civarındadır. Yukarda bahsettiğim gibi tarımda denemedim, ne tür bir sonuç vereceğini bilmiyorum. İşin açığı her ph düşürücünün ph düşürürken bitkiye ne gibi bir zarar vereceğini bilmeden denemek istemedim. Deneyenlerin kendi sorumluluğu altında bu bilgiyi paylaşıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|