agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   -Esin- / sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/35793.htm)

-Esin- 19-05-2014 14:10

2 Eklenti(ler)
Sedum rubrotinctum'un yaprak simetrisinin döngülü oluşunu seviyorum;)

Eklenti 523514

Eklenti 523515

-Esin- 19-05-2014 14:23

Balkondan enstantaneler -1-

5 Eklenti(ler)
Sağı solu belli olmayan sukulentim Crassula capitella thyrsiflora'nın (Crassula picturata veya Crassula caput minima olarak da adı geçiyor, daha önce yetiştirenlerin deneyimlerini paylaşması ricam halen geçerli. Bunu da bu araya sıkıştırayım:) son hali

Eklenti 523516

İlk aldığımda ise böyleydi.

Eklenti 523517

Okla işaretlediğim minik rozet, yeşerdi ve uzadı da uzadı :)

Eklenti 523518

Öte yandan ana rozet, yerinde saymaya devam ediyor.

Eklenti 523519

Büyüyen rozetin renk ve form farklılığı da cabası. İki ayrı bitki gibiler :rolleyes:

Eklenti 523520

-Esin- 19-05-2014 14:37

Balkondan enstantaneler -1- devamı

1 Eklenti(ler)
Birde üstüne üstlük en orta göbekten 3 ayrı dal çıkarıyor gibi :D Fotoğrafta çok gözükmedi ama ben görebiliyorum. Alt yapraklarının da hepsinde yeni dal başlangıçları var. Acaba tüm bu değişimler çiçek açacağı için mi oluyor diye şüphelerdeyim:rolleyes:

Eklenti 523521

-Esin- 19-05-2014 14:47

Balkondan enstantaneler -2-

4 Eklenti(ler)
Echeveria Set-Oliver'ım büyümesiyle beni mutlu edenlerden.

Eklenti 523522

Dal uçlarından minik yavrular çıkarmakla kalmadı, onları büyüttü bile ;) Saksı doldu diyebilirim.

Eklenti 523523

Eklenti 523524

Amaaaaa aralardan uzattığı köklerin çokluğu ve uzunluğu diğer gelişmeleri solda sıfır bırakır. Ben köklenmekte bu kadar obsesyon derecesinde inatçı bitki görmedim :D Ne yaptımsa o kökleri uzatmaya devam etti, başa çıkamadım. :rolleyes:

Eklenti 523525

-Esin- 19-05-2014 14:58

Balkondan enstantaneler -3-

3 Eklenti(ler)
Kalanchoe blossfeldiana'nın katlı fuşya rengi havaların ısınmasıyla, güneş ışığının artmasıyla beraber çok güzelleşti.

Eklenti 523526

Ancak gelgelelim mutant oldu :D Çiçekleri eskiden gayet normalken, şu an birleşik çiçek gibi tek çiçekte 3-5 adet dişi organ var, dolayısıyla da çiçekler orta kısımlarından ayrık gibi duruyorlar :rolleyes:

Eklenti 523527

Eklenti 523528

sonkez 20-05-2014 07:21

Harika...

-Esin- 20-05-2014 16:35

Frithia pulchra'm çiçek açacak!:eek:

Hiç beklemiyordum, az önce farkettim ve bu mutlu haberi sizle paylaşmak için koşup geldim :D Çiçeğini en çok merak ettiğim bitkim olduğu için heyecan yaptım şu an baya ;)

YeniGine 21-05-2014 00:26

Sevgili Esin maşallaaah, Kalanchoe blossfeldiana'nın katlı fuşya rengi ne kadar güzel olmuş ne kadar. Valla kesinlikle maşallah demeli. Ellerine sağlık.

-Esin- 22-05-2014 22:47

Teşekkürler sevgili YeniGine. Gerçi ben pek de bir şey yapmadım, bu arkadaşın kendisinde var bir delilik :D Zaten acayip bir şekilde ekim ayından beri durmadan açıyor, içsel saati şaşmış bir vaziyette. Çiçeklerde de şu an mutasyon gözüküyor. Bu gidişle ilerde yürüyüp konuşmaya da başlarsa şaşırmam :p

YeniGine 22-05-2014 23:27

Demek ki birşeyi çok sevmiş sevgili Esin, maşallah demeli...

yalper 25-05-2014 17:18

merhabalar, dün bendeki kaktüs merakından ilham almış, yakın bir arkadaşım çalışma masası için bir kaç kaktüs almak istediğini söyleyince uğradığımız bir satıcıda, üst iki sıra yaprak altından kırılmış bir "çöp şiş" :)) sukulenti gördüm ve satıcı bunu bana verdi. bende 2 cm kadar olan çöp kısmını toprağa gömdüm, sizce Crassula conjuncta cığı bu şekilde yaşatmak mümkün olur mu?

-Esin- 25-05-2014 20:24

Merhaba sn yalper,
Evet crassula conjuncta anlattığınız gibi çoğaltılıyor zaten, kolay köklenen bir bitki. Yeter ki toprağı sulanınca çamurlaşmayan, yumuşak ve geçirgen tipte olsun. İlk bir hafta az su verin, sadece toprağı hafif nemli tutacak kadar. Zaten sonra yapraklarının sertleştiğini gördünüzde köklenmiş demektir.

Güle güle büyütün "çöp şiş"inizi :)

-Esin- 26-05-2014 17:57

4 Eklenti(ler)
Echeveria purpusorum çiçeklendi.

Eklenti 523529

Üstteki fotoğrafı 1 hafta önce çekmiştim. Bütün tomurcuklar açık değildi.

Aşağıdakileri de yeni çektim. Dün bir suluboya fırçası yardımı ile yapay tozlaştırma yaparak Echeveria globulosa'yla purpusorum'u çaprazladım. Bu sabah baktığımda çiçekler kapanmıştı. Bu da demek oluyor ki tozlaştırma başarılı, çiçekler tohum hazırlığına girdi ;)

Bakalım nasıl bir hibrit elde edeceğim:rolleyes:

Eklenti 523531

O şimdi gururlu bir anne :D

Eklenti 523530

Bu arada tohum tutan çiçeklerin kapanışı ömrü bitip de kapanan çiçeklerin kapanışından farklı, onu farkettim. Tohum yapacaklar aşağıda görüldüğü gibi uçları bohça gibi büzüşerek kapanıyor. Adeta mantı kapatır gibi :D
Kendiliğinden kuruyanlarda ise çiçeğin boru gibi açık ağız kısmının aralığı daralıyor yalnızca.

Eklenti 523532

-Esin- 26-05-2014 18:01

2 Eklenti(ler)
Crassula capitella thyrsiflora'daki garipliğin sebebi anlaşıldı. Tam da şüphelendiğim gibi, çiçek açıyormuş meğerse bizimki ;)

Eklenti 523533

Eklenti 523534

-Esin- 26-05-2014 18:04

2 Eklenti(ler)
Çiçek tomurcuğuyla bana sürpriz yapıp beni heyecanlandıran Frithia pulchra. Tomurcuk sayısı 2'ye çıktı. İlki için gün sayıyoruz :D

Eklenti 523535

Eklenti 523536

-Esin- 26-05-2014 18:35

3 Eklenti(ler)
Bu ilginç bitkinin ismi artık netleşti, o bir Hatiora (Rhipsalis) salicornioides.
Bunun haricinde çok eğlenceli isimler takılmış ona. "Danseden Kemikler" bunlardan biri. Bitkinin segmentleri şişeye benzediği için de "Sarhoşun Rüyası" da deniliyormuş :D

Eklenti 523537

Aslında o bir epifit bitki, yani toprağa ihtiyaç duymuyor. Doğal habitatında (Brezilya ormanları) ağaç tepelerinde asılı bir halde yaşamını sürdürüyor. Fakat toprakta yaşamaya da uyum sağlayabiliyor. Bol humuslu, geçirgen ve hafif asidik toprakta mutlu.

Bol bol dallanıp sarkmaya meyilli bir bitki. Bahar başında her dalın ucunda küçük, koyu sarı renkli çiçekleri var. Çiçekleri saydam renkli ve uç kısmına doğru kızaran meyveler izliyor. (Yenilebilir değil)

Soğuğa dayanıklı değil. Yarı gölgede yetişiyor. Direk güneş ışığına maruz kalmadıkça yüksek sıcaklık ve aşırı nemli havaları güzel tolere ediyor. Yazın su isteği klasik kaktüslere göre biraz daha fazla. Kışınsa nadiren sulanıyor.

Bendeki çeliğin tuttuğunu söylemekten çok mutluyum, çok sevdim kendisini. Minik minik yeni segmentler çıkarmaya başladı ancak gözüme çok ince ve zayıf geliyorlar, normali bu mudur şimdilik bilmiyorum. Artık viyolden çıkarıp kalıcı yerine ekme zamanı geliyor :)

Eklenti 523538

Eklenti 523539

-Esin- 26-05-2014 18:44

Bu arada bitki isimleri için pratik ve ucuz bir yol buldum. İnce tahtadan çay karıştırma çubuklarından bir paket aldım. 100 adedi yalnızca 90 kuruştu. Ayrıca toprağının üstü lav taşıyla kaplı bitkilerin sulanmak isteyip istemediklerini anlamamda da çok büyük fayda sağladılar. Tahta çubuğu çekiyorum, çubuk nemliyse sulamıyorum. Bu avantajıyla sadece bir isim çubuğu olmaktan çok daha öte oldular :)

yalper 26-05-2014 22:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1288451)
Adeta mantı kapatır gibi :)

:)) bu saatte bunu okumasam iyiydi :)

-Esin- 28-05-2014 12:58

3 Eklenti(ler)
Lithopslara bir süredir ara vermiştim. Koleksiyona taze kan katmanın zamanı gelmişti :)

C036 - Lithops lesliei ssp. lesliei

Eklenti 523540

Bu türün iki varyasyonu var, çiçek açmadan hangi varyasyon olduğunu belirlemek imkansız.

C036A - albinica- Beyaz çiçekli
C036b - Storm's albinigold - Sarı çiçekli

Bekleyip göreceğiz artık :)

Çiçek çapı 3-5 cm. Yaz ortası ve eylül arası açtığı söyleniyor.

Eklenti 523541
Eklenti 523542

-Esin- 28-05-2014 13:06

2 Eklenti(ler)
C219 - Lithops fulviceps v. fulviceps (syn. lydiae)

Eklenti 523543

Bu arkadaş top gibi yusyuvarlak yüzüyle kalbimi kazandı. ;) Sarı çiçekli, çiçek çapı 3-3.5 cm arasıymış.

Eklenti 523544

-Esin- 28-05-2014 13:37

2 Eklenti(ler)
Lithops karasmontana var. laterita

Eklenti 523545

Çok nadir bir lithops türü. Kırmızı renkleriyle çok göz alıcı ;)

Beyaz çiçekli, çiçekleri büyük. (3.5 -4.5 cm)

Eklenti 523546

-Esin- 28-05-2014 13:52

2 Eklenti(ler)
C139 - Lithops lesliei ssp. lesliei v. lesliei

Eklenti 523547

Cole numarasını belirlemek zor oldu, lesliei çok fazla çeşit barındıran bir tür.
Çiçekleri büyük ve sarı. çiçek çapı 5 cm.

Eklenti 523548

-Esin- 28-05-2014 14:16

2 Eklenti(ler)
Lithops bromfeldii glaudinae

Eklenti 523549

İsmi tartışmalı, çok farklı bir lithops. Bazıları bunu ayrı bir tür olarak Lithops glaudinae adı altında bazıları da L. bromfeldii'ni alt türü olarak alıyor.
Cole numaralı örneklerin hiç birine benzemiyor bendeki :) Sanırsam farklı bir varyete.

Üstü metalik ve parlak, lithopsun pencere ve ada kısımları çok net gözükmüyor.

Çiçekleri sarı, çapları 2.5-4.5 cm arası.

Eklenti 523550

-Esin- 28-05-2014 14:20

1 Eklenti(ler)
4'ü bir yerde :)

Eklenti 523551

maki01 28-05-2014 14:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1288451)
Bu arada bitki isimleri için pratik ve ucuz bir yol buldum. İnce tahtadan çay karıştırma çubuklarından bir paket aldım. 100 adedi yalnızca 90 kuruştu. Ayrıca toprağının üstü lav taşıyla kaplı bitkilerin sulanmak isteyip istemediklerini anlamamda da çok büyük fayda sağladılar. Tahta çubuğu çekiyorum, çubuk nemliyse sulamıyorum. Bu avantajıyla sadece bir isim çubuğu olmaktan çok daha öte oldular :)

Bir süre sonra çürüyerek mantar, bakteri üremesine neden olabliyor.Plastik olanlardan kullanmakta fayda var.

-Esin- 28-05-2014 14:43

4 Eklenti(ler)
Bunlar da bebek lithopslarım :D

Eklenti 523552

En büyükleri mercimek kadar.

Bu arada büyük bir badire de atlattılar. Çimlendirmelerini quartz kumu kaplı, üstü streç filmle kapalı bir kapta yapmıştım. Çimlenme nerdeyse %100 oranında gerçekleşti fakat streç filmi sonradan açmama rağmen bir çeşit beyaz renkli küf yine beyaz renkli quartz taşlarının arasında sinsice yayılmış. Yeni çimlenmiş lithopsların bazıları bir anda ölmeye başlayınca dikkatle inceledim ve çok çok ince beyaz küf uzantılarını gördüm. Suya karıştırılıp kullanılan küf ilacı hali hazırda vardı fakat lithopsların toprakları oldukça nemliydi ve ilacı uyguladığımda bu sefer de küften değil de çok sudan patlayıp öleceklerdi. Ben de tam bir deli işi yaptım ve gözümü karartıp minicik lithopsların hepsini çıkarıp başka bir yere ektim :dilli::D Yeni toprağı önce küf ilacıyla ilaçladım tabii. Bir iki fire dışında çoğu bu olayın üzerinden 2 hafta gibi bir süre geçtikten sonra hayatta.

Ortadaki büyük koyu renkli kendini kurtarmış durumda. Diğerlerinin de renkleri öyle koyulduğu zaman en tehlikeli dönem geçmiş olacak.

Eklenti 523553

Lithopsları aktardıktan sonra üstü quartz kaplı kabı da ilaçladım. Orda da henüz çimlenmeyen tohumlar çimlendi ve küf müf de tarihe karıştı.

Eklenti 523554

Eklenti 523555

-Esin- 28-05-2014 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1289179)
Bir süre sonra çürüyerek mantar, bakteri üremesine neden olabliyor.Plastik olanlardan kullanmakta fayda var.

Uyarı için teşekkürler sevgili maki. Diğer bitkiler için dediğiniz risk çok fazla fakat sukulentlerin ve özellikle lithopsların toprakları çok uzun süreler ıslak kalmıyor, çoğu zaman kuru duruyor. Bir de ben periyodik olarak küf ilacıyla ilaçlıyorum, o yüzden sorun yaratacağını sanmam.

-Esin- 28-05-2014 17:05

3 Eklenti(ler)
Her almak istediğimde stokta kalmadığını öğrendiğim Adromischus maculatus bu sefer elimden kaçamadı :D

Onun da ismi yanlış olarak kullanılagelenlerden. Asıl adı Adromischus rupicola. A. maculatus aslında çok daha farklı bir bitkiyken çok yaygın olarak satılan bu güzel bitkiye de sanırım üzerindeki noktalarından dolayı (maculatus: noktalı) A. maculatus denilmiş.

Eklenti 523556

A. rupicola yer örtücü, kümelenen bir bitki fakat büyüme hızı oldukça yavaş. Geçirgen toprakta yarı gölge alanlarda büyütülür. Aniden öğle güneşine çıkarılırsa yaprakları yanar ama alıştırılırsa güneşi de tolere edebilen bir bitkidir. Kökünde su depolar ve bitki yaşlandıkça depo kök kendisine göre muazzam boyutlara ulaşabilir. Minimum 5 derecede tutulması tavsiye edilir ama kısa süreli -7 derecelere kadar dayanıklıdır.

Sulaması ilkbahar ve sonbaharda yaza göre daha çok yapılır. Kışın az sulanır, toprağın tamamen kurumasına izin verilmez. Depo kök fazla sudan çürümeye yatkın olduğundan saksının dibinden sulanması daha iyidir. A. rupicola'nın 3 yaprağı yolda gelirken kırılmış ama iyi haber, yapraklarından çok kolay üretilen bir bitkidir :)

Çiçekleri küçük, beyaz ve gösterişsizdir. A. rupicola'yı sevdiren şey yer yer çikolata renkli, kenarlara doğru da çok koyu bir mor renkteki benekleridir. Çiçek açtığı zaman çiçeklerinin üstünde kurumasına izin verilmemelidir çünkü bitkinin kendisi de çiçekleriyle birlikte ölmeye karar verebilir!

Eklenti 523557

Eklenti 523558

Bayçalı 29-05-2014 17:01

sn.-Esin- scullentlerinizin hepsi çok güzeller güle güle büyütün bol çiçeklerini görmeniz dileğiyle.

yalper 30-05-2014 01:36

güzel haber, çöp şişim minik minik kök uçları vermeye başlamış bile :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025