agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   Vyssera'nın Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/23132.htm)

vyssera 20-01-2011 12:35

Vyssera'nın Sukulentleri

5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,

Sukulentler benim için de çok keyifli bir uğraş, tabi bu da bağımlılık yapıyor ve şu da olsun şundan da olsun diye diye insanın elinde güzel bir koleksiyon oluşuveriyor.

Benim elimde de 100 çeşit kadar sukulent oldu. Bunlardan halihazırda fotoğraflanmış olanları sizinle paylaşmak istedim. Koleksiyonumun geri kalanını da inşallah fırsat olunca paylaşmak istiyorum.

İlk sukulentimiz Orostachys fimbriatus. Bir nevi minyatür sempervivum görüntüsünde bir bitki. çapı 1 cm kadar oluyor. çok sevimli bir görüntü arzediyor.

Eklenti 189502

Bu da ortamını bulduğunda güzel bir renk alan küçük bir sempervivum türü ( ya da melezi ) olan, Irazu.

Eklenti 189508

Sıradaki sukulentimiz hepinizin yakından tanıdığı Hawortia fasciata. Kendisi ile aram çok iyi, çünkü sıcaktan ve susuzluktan pek etkilenmiyor, 2 yıldır bu ufak saksıda yaşıyor. Kusamono için çok ideal bir tür.

Eklenti 189509

Köy evimin bahçesinde oluşturduğum sukulent bahçemin sedumlarından örnekler, ilki kazayağı, diğeri ise Sedum rubrotinctum ve adını bilmediğim birkaç tür daha.

Eklenti 189510

Eklenti 189511

Hatice Tarhan 20-01-2011 12:45

Yeni bir kaktüs veya sukkulent sayfası beni çok heyecanlandırıyor.HEpsi birbirinden güzel devamını dört gözle bekliyorum.

fund@ 20-01-2011 13:01

Hoşgeldiniz Sayın Vyssera, bugüne kadar nerelerdeydiniz..büyük bir koleksiyona sahipsiniz anlaşılan.diğer resimlerinizi merakla bekliyoruz.

vyssera 20-01-2011 13:37

5 Eklenti(ler)
Çok teşekkür ederim :) Ben de bir arşivleme çalışması yapmak istiyordum epeydir. Böylece elimde ne var ne yok kendim de görmüş olurum.

Diğerlerini fotoğraflayana kadar, doğada keşfettiğim üç değişik sempervivum türünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlardan ikisi Sempervivum tectorum, diğeri ise Sempervivum ciliosum türlerine benziyor.

Eklenti 189527

Eklenti 189528

Eklenti 189529

Eklenti 189530

Eklenti 189531

günebakan 20-01-2011 15:49

Hoş geldiniz sayın Vyssera sayfanız hayırlı olsun semperviumlar harika görünüyorlar:)

sevim.K 20-01-2011 15:58

Hoşgeldiniz sn vyssera:) Boşuna demiyorum ben bereketli karadeniz diye:) Sukulentleriniz çok güzel. Sukulent bahçenizi topluca görmek daha keyifli olacak:)

furkan yıldız 20-01-2011 16:28

Fotoğraftakilerden görüldüğü üzere koleksiyon yaparken çok güzel seçimler yapmışsınız :)

aysahay 20-01-2011 16:38

Sayfanız hayırlı olsun. Hepsi çok güzeller.. Devamını görmek dilekleriyle..

selenn 20-01-2011 20:02

Sayın vyssera, en sevdiğim, en dayanıklı sukulent türüyle açılışı yapmışsınız. Bayılıyorum Sempervivumlara. Kaya bahçesine çok yakışıyorlar. Bahçenizdeki Sedumlar da çok güzeller. Fotoğraflar da çok net. Merakla devamını bekliyorum. Selamlar.

Hhatice 20-01-2011 20:19

Hoş geldiniz sayın Vyssera ,Doğal ortamda gördüğümde çok heyecanlanıyorum .Biz saksılar içinde yaşatacağız diye canımız çıkıyor.Kışın ne yapıyorsunuz .Üzerlerini örtüyormusunuz?

vyssera 20-01-2011 20:31

Sağolun arkadaşlar, sizi fazla merakta bırakmadan eklemeye devam edeceğim. Sözü geçmişken ve de sorulmuşken sempervivum konusunu açalım.

Aslında çok kolay bir bitki değil, kaya üzerinde çok güzel renk renk olurken, evde saksıda güzel bir toprakta hiç de aynı renkleri almıyor. Mesela yukardaki sempervivum Irazu' yu ilk başta kum gibi bir toprağa dikmiştim, kayadan ufalanan bir topraktı. Onda çok su istiyordu, ama renkleri güzeldi, sonra daha çok su tutabilecek bi karışıma diktim, köklenmesi azaldı, ve renk yeşile kaydı. Baharda tekrar düzenleyeceğim, ve aldığım tarif üzerine, dibi çakıl, üstü toprak, volkanik taş, kum karışımı ve en üstü yine çakıl olacak şekilde düzenleyeceğim.

Aslında Echeverialar daha uyumlu ve sorunsuz bitkiler ama onlar da bazı türler hariç dona dayanıksız. Bahçede bakmaya çok müsait değil. Sempervivumların her türü dona son derece dayanıklı olduğundan, üstlerini örtmek gerekmiyor. Kışı da yazı da doya doya yaşayınca renkleri daha bir güzel oluyor.

livadi 21-01-2011 08:28

Sayın vyssera sayfanızı merakla takip ediyorum, çünkü sukkulentler benim de favorilerim, doğadan görüntülediğiniz sempervivumlara da bayıldım doğrusu...

sevim.K 21-01-2011 09:58

Onlar bizim memleketin güzelleri sevgili livadi. Yazın gittiğinde dolaş şöyle dağ bayır. Renk renk sukulentler bul sende görelim;)

skaraca 21-01-2011 20:27

Sayın vyssera

Öncelikle hoşgeldiniz. Sayfanız hayırlı olsun.

Irazu gerçekten çok hoşmuş, siz yine eski doğal haline döndürün. Doğada keşfettikleriniz ise Trabzon doğasında mı? Gerçekten çok ilginçmiş. Ben Torul'da görev yapmıştım ama o zamanlar sukulentler ilgi alanımda değildi. Yoksa çok doğa gezisi yapmıştım.

asumandilek 21-01-2011 23:52

Demek bizim taraflarda doğada var bu türler. Bu beni çok heycanlandırdı şimdi. Daha dikkatli bakmak şart oldu.. Hoşgeldiniz sevgili vyssera merakla bekliyoruz koleksiyonun diğer fotoğraflarını...

sevim.K 22-01-2011 00:20

Ee asuman ben demiyor muyum sana her gittiğinde. Bereket fışkırır oralarda iyi bak dağa taşa diye:) Aklım onlarda kaldı:o

asumandilek 22-01-2011 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 745677)
Ee asuman ben demiyor muyum sana her gittiğinde. Bereket fışkırır oralarda iyi bak dağa taşa diye:) Aklım onlarda kaldı:o

Bu sene gözlüklerin üstüne bi cam daha taktırayım da 6 gözle bakayım ben. :)) Olmadı Trabzon'da inerim o arabadannnn!!! :))

bettyycim 22-01-2011 09:22

Ah Asuman Hanım ne gerek var siz Artvin dağlarında ki güzelliğe bakın S"empervivum Artvinense" ve Artvin dolaylarında keşfedildiği için bu adı almış :D

http://www.artvinansiklopedisi.com/i...vum_artvinense

Sempervivum artvinense Muirhead 1969, Kuzeydoğu Anadolu’ya özgü endemik bir bitki türü. Artvin yöresinde Kısmet Çiçeği adıyla bilinir. İlk kez 1957 yılında Davis ve Hedge tarafından Artvin’den toplandı. Bitki yaklaşık 2200 m yükseklikte, volkanik kayaçlar üzerinde yaşar ve Haziran ayında çiçeklenir. Bitki ikinci kez T. Norman tarafından ilk bulunduğu yerin yaklaşık 120 km güneyinde, Kars-Sarıkamış yöresinde 2000 m yükseklikten toplandı. Roset yapraklar çok sayıda olup, rozet genişliği 3-4 cm çapındadır. Rozet yapraklar bazen içe kıvrık, paralel kenarlı-mızraksı şekilli, yaklaşık 2.5 cm boyunda, yeşil renkli ve kırmızı uçludur. Gövde yaprakları rozet yapraklara benzer, salgı tüylü ve kenarları sillidir. Çiçekler 2,5 cm çapında, 12-13 parçalıdır. Kaliks lobları yumurtamsı, kalın, içe kıvrık ve 3-3,5 mm boyundadır. Petaller sarımsı-beyaz ve yaklaşık 11 mm boyundadır. Filamentler beyazdır. Pullar sarı, yuvarlağımsı-dört köşe ve geriye kıvrıktır

ankstel 22-01-2011 09:53

[QUOTE=bettyycim;745736]Ah Asuman Hanım ne gerek var siz Artvin dağlarında ki güzelliğe bakın S"empervivum Artvinense" ve Artvin dolaylarında keşfedildiği için bu adı almış :D

http://www.artvinansiklopedisi.com/i...vum_artvinense

S
Bilgi için teşekkür ediyorum .
Gerçekten güzel yurdumuzda bulunan endemik türlerin tanıması ve kategori edilmesi çok büyük zaruret arz etmektedir ve böyle bilgi resim olan arkadaşlar burada Paylaşırsa yararlı olaçagı kanısındayım

vyssera 22-01-2011 14:41

Arkadaşlar ilginize çok teşekkür ederim. İşlerimi gündüz gözüyle bitiremediğim için fotoğraflama işini tamamlayamadım. Daha fazla fotoğraf kısa zamanda burda olacak. Bunun haricinde doğada keşfettiğim türlerin daha fazla heyecan oluşturduğunu da gördüm, onları da paylaşmaya devam edeceğim. :)

Türkiye florası bölümünde,'Trabzon da Sempervivum tectorum buldum' yazdığımda, inanmayan arkadaşlar bile olmuştu. Şimdi görüyoruz ki, Türkiye'de nerede güzel bir kayalık ekosistem var, orada sukulentler ve özellikle sempervivumlar var.

Oğuzhan 22-01-2011 15:53

Çok güzel paylaşımlar.Teşekkürler.

livadi 22-01-2011 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 745321)
Onlar bizim memleketin güzelleri sevgili livadi. Yazın gittiğinde dolaş şöyle dağ bayır. Renk renk sukulentler bul sende görelim;)

Aslında nereye gitsem gözüm börtü böcekte ama nasıl oldu da bunlara rastlamadım, hayret ....
Yaz gelse de görsem bir yerlerde şunlardan diye şimdiden sabırsızlanıyorum doğrusu...:)

livadi 22-01-2011 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 745835)
Şimdi görüyoruz ki, Türkiye'de nerede güzel bir kayalık ekosistem var, orada sukulentler ve özellikle sempervivumlar var.

Artık bu söz üstüne gözlerimi kayalıklardan ayırmam :)

bettyycim 22-01-2011 21:02

1 Eklenti(ler)
İşte Uludağdan bir güzel Sempervivum armenum ;)

Ayrıca bu bitkinin ezilip çıkarılan suyu kulak ağrılarına çok iyi geliyormuş, yani Uludağ civarın da Kulak Otu olarak tanınıyormuş ;)

vyssera 24-01-2011 08:38

5 Eklenti(ler)
Teşekkür ederim. :)

Evet, bugün elimdeki echeveria türleri ile başlayalım. Yurtdışından getirilebilecek çok güzel türler var, inşallah onlara da el atacağız :) ama şimdilik Türkiye'de ne bulduysak o.

Echeveria 'topsy turvy'.

Eklenti 189989

Echeveria atropurpurea

Eklenti 189990

Echeveria elegans

Eklenti 189991

Adını bilmediğim bir hibrit echeveria

Eklenti 189992

Echeveria shaviana

Eklenti 189993

Shaviana ve topsy turvy henüz daha küçük, elegans da soğuktan biraz etkilenmiş gibi.

vyssera 24-01-2011 08:39

3 Eklenti(ler)
Bu herkesin elinde bir tane mevcut bulunan;

Echeveria glauca

Eklenti 189995

Echeveria 'lola'

Eklenti 189996

Bu da meşhur Perle von nürnberg.

Eklenti 189994

vyssera 24-01-2011 08:46

2 Eklenti(ler)
Bunlar da yapraktan yetiştirdiğim minik p.v. nürnberg ve atropurpurea'lar.

Eklenti 189997

Eklenti 189998

vyssera 25-01-2011 22:02

4 Eklenti(ler)
Eskiden bu saksıda bonsai çalışmam vardı. Balkonum o kadar güneş alıyor ki, ağaçları bi' türlü yaşatamıyordum. Bunun üzerine ona sukulentlerimi diktim. Onlar bile zorlanıyor ama sempervivumlar hariç genelde güzel gelişim gösterdiler.

İşte çalışmamdan kareler.

Bu uzaktan genel görünümü. Fotoğrafı çok küçültmek zorunda kaldım ama gene de az çok anlaşılıyor. Kayalıklar ufask bir vadi ve ağaç olarak da yeşimleri kullandım.

Eklenti 190317

Bunlar da yakından bakış :)

Eklenti 190318

Eklenti 190319

Eklenti 190320

vyssera 25-01-2011 22:04

3 Eklenti(ler)
Önceki mesajdaki fotoğraflar geçen yıldandı. Bu yıldan da birkaç fotoğraf ekleyeyim.

Eklenti 190321

Eklenti 190322

Eklenti 190323

acemifüsun 25-01-2011 22:27

Çok güzel sunumlar, paylaşımınız için teşekkürler:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025