agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   PlentyPlant / kaktüs ve sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/18777.htm)

PlentyPlant 10-07-2011 15:04

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim, Sayın Serilaa. Sayfanızı takip ederken, gönlünüzün ne kadar geniş ve sevgi dolu olduğunu fark etmemek olanaksızdı. Herşeyin sizin de gönlünüzce olmasını dilerim.

selenn 11-07-2011 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 834212)
Hoşgeldiniz Sayın Selenn. Sizin de bildiğinizden eminim; Fredlerin çok farklı formları var. Aklımda olan iki-üç türün yanına Fred ekleyip, özel bir koleksiyona bile kalkışabilirim.

Viscosa'nın çiçeklerindeki kristalize detayı ise kırmızı örümcek aramada kullandığım büyüteçle incelerken tesadüfen gördüm. Normal gözle (en azından benimkiyle) seçmek zor. :) Göstermek lazımdı. Fotoğraf makinesi-Photoshop işbirliği, benim yerime halletti.

Elimde büyüteçle ben de unlu bit avındayım son zamanlarda ama çiçekleri yakından gözlemlemek aklıma gelmemişti. Hakikaten çok güzel bir ipucu oldu benim için. Teşekkür ederim.

Başlığınıza, bitkilerinize ve sunumunuza gösterdiğiniz titizlikle örnek bir başlık sizinkisi. Bizlere gösterdiğiniz tüm güzellikler için tekrar teşekkürler.

PlentyPlant 12-07-2011 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selenn (Mesaj 834537)
Elimde büyüteçle ben de unlu bit avındayım son zamanlarda ama çiçekleri yakından gözlemlemek aklıma gelmemişti. Hakikaten çok güzel bir ipucu oldu benim için. Teşekkür ederim.
Başlığınıza, bitkilerinize ve sunumunuza gösterdiğiniz titizlikle örnek bir başlık sizinkisi. Bizlere gösterdiğiniz tüm güzellikler için tekrar teşekkürler.

Sözlerinizle onurlandırıyorsunuz Sayın Selenn, asıl ben teşekkür ederim. Hepimiz birbirimizden birşeyler görüp öğreniyoruz. En azından, ben kendi adıma pek çok şey öğreniyorum.

Unlu bit avı deyince aklıma geldi. Biliyorsunuzdur; Neem Yağı diye bir ürün var. Organik tarımda da pek çok haşerat ile mücadele kullanılıyor. Son üç haftadır deniyorum. Melisa'nın tümü unlu bit ile kaplı. İlaç çare olmadı. Birer hafta arayla bu ürünü kullandım. Hala canlı bitler var ama bitki yapraklarının kuruyup dökülmesi durdu, aksine canlanma başladı. Bitlerin büyük çoğunluğu kuruyup öldüler. Önce bitkinin bünyesine, oradan da onunla beslenen canlının bünyesine geçiyor. Canlının beslenmesi kesiliyor, üremesi ve kabuk değiştirmesi duruyor ve beslenemeyen, üreyemeyen canlı ölüyor.

Birkaç bitki üzerinde deniyorum şimdilik. İlk sonuçlar olumlu görünüyor. Bu konuda bilginiz, deneyiminiz (veya bilgisi olan üye arkadaşımız) varsa, paylaşmanızı rica edeceğim. Önemli bir avantajı da hafif doz aşımlarında, diğer zehirler gibi bitkide yakıcı etki yapmıyor.

selenn 12-07-2011 12:10

Sayın Plenty Plant, evet Neem Yağı'nı duydum ama bizzat tecrübem olmadı şimdiye kadar.
Unlu bit şuanda sadece Hoyamda mevcut. Diğerlerine geçmesinden endişe ettiğim için büyüteç elimde diğer kaktüs ve sukulentleri inceliyorum. Hoya'yı büyüteçle gördüğüm unlu bitlerden temizledim. İnanılmaz yaratıklar olgunlaşmış yapraklardan çok yeni filizlere üşüşüyorlar.

Bu ürünü burada temin etmeye çalışacağım. Bence en güzel özelliği hem organik olması hem de doz aşımında yanıklara sebebiyet vermemesiymiş. Zira diğer zehirli gruptan bir ilaç kuzenimin koca bir saksı Echeveria'sını yok etti.

İleriki dönemlerde tecrübelerinize yer verirseniz sevinirim.

gülsu 12-07-2011 14:47

Sn PlentyPlant bu gerçek olamaz ne kadar çok çeşit var. Böyle bunları sergileyerek bırakamazsınız. Bence bizlere de göndermelisiniz. Bu kadar güzelliği tek başınıza yaşayamazsınız. Sanırım bir çok üyede benim gibi düşünüyordur. Lütfen onlardan bizlerede gönderin. Ben yeni bahçe kuruyorum. Onun için nerede güzel bir şey gördüm istiyorum. Ayrıca kaktüs ve suklulent grubu çok ilgimi çekiyor. 5-6 çeşit bende de var ama sizin çiçeklerin yanında hiç kalır. Saygılar sunuyorum.

PlentyPlant 12-07-2011 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülsu (Mesaj 834984)
Sn PlentyPlant bu gerçek olamaz ne kadar çok çeşit var. Böyle bunları sergileyerek bırakamazsınız. Bence bizlere de göndermelisiniz. Bu kadar güzelliği tek başınıza yaşayamazsınız. Sanırım bir çok üyede benim gibi düşünüyordur. Lütfen onlardan bizlerede gönderin. Ben yeni bahçe kuruyorum. Onun için nerede güzel bir şey gördüm istiyorum. Ayrıca kaktüs ve suklulent grubu çok ilgimi çekiyor. 5-6 çeşit bende de var ama sizin çiçeklerin yanında hiç kalır. Saygılar sunuyorum.

İlginiz için teşekkür ederim, Sayın Gülsu. Ciddi koleksiyoner üyelerimizin yanında, benimkilerin sözü bile edilmez. Kaktüs ve sukulent sayınızı artırmak istiyorsanız, www.kaktus.web.tr adresini ziyaret etmenizi öneririm. Çok değişik türleri resimlerini görerek seçebilir, çok uygun fiyatlarla alabilirsiniz. Sayın Taner Angay özenle paketleyip kargo ile de gönderiyor.

Karadeniz bölgesindeyseniz ve bahçeniz için düşünüyorsanız, kaktüslerden daha çok Sempervivum, Echeveria türü sukulentlere yoğunlaşmanızı önereceğim. "Üyelerin kaktüs ve sukulentleri" başlığı altında yer alan sayfalarda da çok güzel sukulent yerleşimleri, bahçe düzenlemeleri ve türleri göreceksiniz.

Güzel uğraşınızda kolaylıklar diliyorum.

zenfree 21-08-2011 23:02

Sayın Plenty Plant, bu ara bitkilerinizi göremiyoruz. Nasıllar? :)

sevim.K 22-08-2011 07:10

Neem Yağı notumu aldım sn PlentyPlant. Yaz başında kalanşomla başlayan unlu bit mücadelemiz zaman zaman diğer bitkilerde nüksederek devam ediyor.

yener.T 22-08-2011 17:49

Sayın PlentyPlant neem yağı diye bahsi geçen ilaç Neemazan denen ilaçta da neemyağından
yapıldığı bahsedilmekte.acaba aynı etkiyi gösterir mi?

PlentyPlant 23-08-2011 12:48

Sayın Serilaa, Sayın Sevim K!
Sözünü ettiğim Neem'i bir süredir kullanıyorum. NeemAzal da aynı amaçla üretilip satılıyor. Benim kullandığım da bu. (Saf Neem Yağı'nı bulmak hem çok zor, hem çok fazla pahalı)
Aldığım sonuçlar oldukça parlak diyebilirim. Her yıl sinek larvaları, geometrid larvalar ve unlu bitlerle kaplanan balkon çiçeklerimi hayatta tutabilmek için epey mücadele veriyordum.
Bu yıl tek tük olanların dışında, sorun olmaktan çıktılar. O kadar ki, Nepenthes keselerini aç bırakmayacak karasinek bile bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

PlentyPlant 23-08-2011 12:51

Bitkilerimiz ve ben dinleniyoruz Sayın Zenfree. :)
Adana'nın yakıcı sıcağı ve nemi, kaktüs balkonunun ise yaz aylarında hiç güneş almayışı, buna karşın Ağustos sonundan Ocak'a kadar çok güzel güneşlenmesi, bitkilerin dinlenme ve çiçeklenme dönemlerini biraz saptırıyor.
Benim kaktüsler sonbahar ve kışı daha çok seviyorlar. :)

PlentyPlant 25-09-2011 16:19

Gölgede 40 dereceyi bulan yaz sıcaklarında bitkileri koruma ve yaşatma savaşı büyük ölçüde sona erdi. Sayın Zenfree'ye cevap verdiğim mesajda "Benim kaktüsler sonbahar ve kışı daha çok seviyorlar." demiştim. Yaz sonu geldiğine göre, bir-iki bitkiyle tekrar başlayabiliriz.

PlentyPlant 25-09-2011 16:23

5 Eklenti(ler)
Eklenti 247898

Huernia pillansii

Anavatanı Güney Afrika. Daha çok taşlık alanlarda ve çalımsı bitkilerin koruması altında yaşıyor.

Çok fazla geçirgen bir toprak karışımı kullanmakta fayda var. Bitki ve dalları unlu bit ve mantar sporlarının saldırısına karşı oldukça duyarlı. Bu nedenle, bitkinin sağlıklı olduğu dönemlerde tekrar üretmek için dal almak ve bitkiyi yedeklemek gerekebilir.

Bitkiyi çoğaltmak için sağlıklı bir dalı keskin bir aletle ayırıp 1-2 gün beklettikten sonra, bol drenaj özelliğine sahip toprağın üzerine yatırmak, pek çok bitkide olduğu gibi, toprağa dikmekten daha sağlıklı sonuç veriyor. Yatırılan gövdenin çeşitli yerlerinden toprağa daha rahat kök salabiliyor.

İlkbaharda büyümeye başlayan bitki, yaz sıcakları başladığında dinlenme dönemine giriyor. Bu, Akdeniz ve Ege gibi sıcak bölgelerde daha da önemli. Sıcağa dayanıklı olmakla birlikte, bu dönem içinde tül vb. malzemeler ile filtre edilmiş güneş alırsa veya yarı gölge bir yerde muhafaza edilirse, yaz sonunda ve sonbahar aylarında çiçeklenmesi daha da teşvik edilmiş olur. Güneş ve iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte, çiçekleri 1-2 hafta kadar açık kalıyor.

Bahar aylarında aşırıya kaçmayan sulamada sorun olmayabilir ama çiçeklenme döneminde sulamanın ölçüsüne dikkat etmekte yarar var. Kış aylarında ise 5 dereceye kadar fazla sorun yaratmadan sağlığını korumak mümkün. Ancak, toprağını kuru tutmak ve bol ışık almasını sağlamak önemli.

Kaynaklar:
Cactuspedia
DESERT PLANTS


Eklenti 247899

Eklenti 247900

Eklenti 247901

Eklenti 247902

PlentyPlant 25-09-2011 16:27

5 Eklenti(ler)
Eklenti 247903

Eklenti 247904

Eklenti 247905

Aşağıda yer alan fotoğraf, amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

Eklenti 247906

Alttaki fotoğraf ise, Huernia pillansii'nin doğadaki formlarından biri.

Eklenti 247907

Fotoğraf: Gerhard Marx Yer: Calitzdorp-Güney Afrika Kaynak: DESERT PLANTS

PlentyPlant 25-09-2011 16:33

5 Eklenti(ler)
Avonia papyracea ssp. namaensis

Eklenti 247908

Anavatanı Namibia’nın güneyi ile Güney Afrika’nın batı ve kuzey bölgeleri. Doğal ortamı oldukça vahşi ve sert. (Dal yapısındaki farklılık tam da bu yüzden). Portulacaceae ailesinde olan bu türün isimlendirilmesi 1994 yılında Gordon Douglas Rowley tarafından yapılmış.

Oldukça yavaş büyüyen ve dalları en fazla 10-15 cm.ye ulaşabilen bir tür. Avonia türünün ortak özelliklerinden biri olarak, yeşil olan dalları ince bir zar halinde ve balık pulu yapısında beyaz yapraklarla kaplı. Bu pullar, aynı zamanda bitkinin doğal kalkanları. Yakıcı güneş altında (aşağıda verdiğim doğal ortamdaki fotoğrafında olduğu gibi) kalkanlarını kapatan bitki, güneşin zararlı ışınlarını yansıtarak bitkiyi koruyor. Bu pullar, böceklerin saldırısına karşı da işlev görüyor.

Minik, beyazımsı yeşil çiçekleri, dallarının ucunda ve bol ışık altında açıyor. Bol ışık, bitkinin sağlıklı gelişimi için de gerekiyor. Çiçeklerin ömürleri 1-2 saatten az.

Dallarından üretmesi biraz özen isteyen bu Avonia’nın toprağı çok geçirgen, çakıl vb. suyu tutmayan malzemeleri bolca içeren bir karışım olmalı. İki sulama arasında tamamen kuruması önemli. Toprak saksı, bu kurumayı desteklemesi nedeniyle tercih edilebilir. Derinliği az olan bir saksı daha iyi.
Kışın, toprağının kuru tutulması şartıyla, 0 ila -5 derece arasına dayanabiliyor. Gelişme dönemi olan bahar aylarıyla birlikte, normal sulama düzenine geçilebilir.

Not: Bu bitkinin, ev yapımı biranın daha çabuk mayalanmasını sağlamak amacıyla kullanıldığı da belirtilmiş ama başka kaynaklardan doğrulayamadığım için, sadece bir not olarak düşüyorum.

Kaynaklar:
www.cactuspedia.info
www.tropicos.org


Eklenti 247909

Eklenti 247910

Çiçekler kuruduktan sonra, aşağıda görülen iskelet formuna dönüşüyor.

Eklenti 247911

Eklenti 247912

PlentyPlant 25-09-2011 16:38

4 Eklenti(ler)
Eklenti 247913

Eklenti 247914

Aşağıdaki fotoğraf, amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

Eklenti 247915

Alttaki fotoğraf ise Avonia papyracea ssp. namaensis'in doğadaki formlarından biri.

Eklenti 247916

Fotoğraf: I. Oncken, Yer: Eksteenfontein-Güney Afrika, Kaynak: www.southernafricanplants.net

sevim.K 25-09-2011 18:07

Teşekkürler sn plentyPlant özlemiştik bitkilerinizi ve sizi:)

Huernia pillansii ve Avonia papyracea ssp. namaensis hem çok ilginç hemde çok güzeller. Daha çok doğadaki yerleşimleri ilgimi çekti benim. Doğada bulundukları ortamla çok uyumlular ve çok daha güzeller:)

Vildan Sönmez 25-09-2011 19:28

Öyle özel bitkileri öyle güzel anlatıyorsunuz ki, teşekkürler.
Bir de, Avonia benim olsa, böyle güzel çiçekler açsa o kurumuş çiçekleri toplar minik bir şeffaf kapta saklardım biblo gibi.

PlentyPlant 25-09-2011 19:43

Ben teşekkür ederim Sayın SevimK. Ben de bu sayfaları özlemişim. (Hoş, herkesin kaktüs ve sukulent sayfalarını büyük bir dikkatle izliyorum.)

İltifatınız için teşekkür ederim Sayın Vildan Sönmez. Bilgileri toplayıp üzerine kendi gözlemlerimi ekledikten sonra, dilim döndüğünce ve olabildiğince sade biçimde aktarmaya çalışıyorum. (Bu arada önerinizi kesinlikle değerlendireceğim. Belki başka bazıları için de...)

zenfree 25-09-2011 21:01

Bitkileriniz ve siz hoşgeldiniz..) Yine çok özel bitkler ve bilgiler. Teşekkürler. Huernia'ları bu sayfalarda gördükçe ben de yetiştirmek istiyorum ama beğenilerin sonu gelmiyor ki.:)

PlentyPlant 26-09-2011 08:23

Hoşbuldum Sayın Zenfree. Huerniaları beğendiğinize göre, bir sonraki bitkinin önceliğini de bir Huernia'ya vereyim. Ayrıca, en kısa zamanda sizi huernialandırmak gerekiyor.

nesli6 26-09-2011 11:22

Sayın PlentyPlant, Bitkiler, fotoğraflar ve bilgilendirme ile sunum yine çok güzel, avonianın çiçeği de çok tatlı, ilginç bir bitki.

AizoaceaeFAN 26-09-2011 17:13

Sayın PlentyPlant, Huernia ve Avonia' nın resimlerle tanıtımı yine çok güzel olmuş. Bende de bir Huernia pillansii ve Avonia var. Bendeki huernianın çiçeği daha ince petalli, Avonia'nın çiçeğini ise hiç yakalayamamıştım çabuk açıp çabuk kuruduğundan. Siz yakalamışsınız tebrikler.

yener.T 26-09-2011 17:22

Sayın PlentyPlant , Huernia pillansii ve Avonia papyracea ssp. namaensis i tanıtımınız için size çok teşekkür ederim.Bulamadığım bu türlerin fotoğrafları ile tanışmak bile ayrı bir duygu.Size bol çiçekli ve sağlıklı günler dilerim.

zenfree 26-09-2011 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 863160)
Hoşbuldum Sayın Zenfree. Huerniaları beğendiğinize göre, bir sonraki bitkinin önceliğini de bir Huernia'ya vereyim. Ayrıca, en kısa zamanda sizi huernialandırmak gerekiyor.

En aznından bahara kadar uzak durmamda fayda var. Sizlerin sayfalarındakiler izlemek de çok çok keyifli.:)

PlentyPlant 26-09-2011 22:28

Beğendiğiniz için teşekkür ederim Sayın Nesli6. Gerçekten herbirinin ayrı yeri var. En azından bende.

Sera gezinizin yer aldığı sayfalardaki fotoğrafları gördüm Sayın Serilaa. Sera biraz bakımsız ve pek zengin görünmedi gözüme. Ama hiç umulmadık yerlerden, umulmadık bitkiler çıkabiliyor karşınıza. 10 civarında nadir bitkimi de böyle bulmuştum. Beğeniniz için ayrıca teşekkür ederim.

Ziyaretiniz için teşekkür ederim, Sayın AizoaceaeFAN. Avonia'nın bu türüne sahip olduğunuzu sayfalarınızda görmüştüm. Çalışan biri için çiçeğini yakalamak neredeyse imkansız. Bir yıldan fazla bir süredir bekliyordum. Erken kalktığım bir sabah yakaladım. Başka kareler de çekmeye çalışırken kapanmıştı bile. Elimde 10 kare fotoğrafı var sadece.

PlentyPlant 26-09-2011 22:29

Tamam Sayın Zenfree. Bahara kadar uzak durun. Önümüz kış. :)

mrmusti 27-09-2011 00:12

Tamam işte, bayram geç de olsa geldi. Ama geldi sonunda.
Elimdeki çekilmiş asklepiadları bile yüklemedim yokluğunuzda.
Sevgili AizoaceaeFAN yok, siz yok. Takım tamamlanınca güzel oluyor.
Hoşgeldiniz mi diyeyim, nerelerdesiniz mi diyeyim, bilmiyorum artık.
Neyse hepbirlikte hoş geldiniz....

bettyycim 27-09-2011 03:05

Oooo özlemiş sizi yoktunuz, bir döndünüz pir döndünüz sevgili PlentyPlant gözlerimiz bayram etti sayeniz de :D

PlentyPlant 27-09-2011 14:21

Tekrar hoşbulduk Sayın Mrmusti. Daha önce de dediğim gibi, benimkiler yazın dinleniyor. Sonbahar ve kışı daha çok seviyorlar. Sizin fotoğraf yüklemelerinizi aksatmanıza üzüldüm. Bütün kaktüssever arkadaşların sayfalarını zevkle izledim bu zaman içinde, notlar aldım, herkesten birşeyler öğrendim.

Size de ayrıca teşekkür ederim, Sayın Bettyycim. Benim de gözlerim sizlerin sayfalarında bayram ediyordu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025