agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   PlentyPlant / kaktüs ve sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/18777.htm)

mrmusti 20-12-2010 11:13

Teşekkürler Sayın PlentyPlant, Gynocalcyum, her zaman favorilerimdendir. Çok güzel renkleri var.
Çiçek daha tam açmamış, açıldıktan sonraki yeni resimlerini de ekliyebilirmisiniz?

acemifüsun 20-12-2010 14:49

Nazar değmesin, Aralık ayı sonunda bile kaktüslerinize çiçek açtırıyorsunuz , kutluyorum:) Paylaşımlarınız için teşekkür ederim:)

Hatice Tarhan 20-12-2010 16:47

İki adet lithopsumu bu şekilde kaybettim, önce buruştu sonra tamamen çürüdü çok su vermediğim halde içinden bol miktarda su çıktı siz tecrübelisinizdir fakat yinede dikkatli olmanızı tavsiye ederim zira çiçekleri muhteşem.

Ayşe Yıldız 20-12-2010 17:50

Son baharda böyle buruşuyorlar mı yoksa çiçeklenmeden kaynaklanan bir buruşukluk mu bu?

aysahay 20-12-2010 20:52

Çiçekler harika. Takipteyiz..

Vildan Sönmez 20-12-2010 21:01

Hatice Hanım gibi ben de geçen aylarda Taner Bey'den aldığım iki lithopsu kaybettim. Fazla sulamadan kaybettiğimi düşünüyorum. Üç tane daha aldım. Bu kez daha az suluyorum hatta sulamıyorum. Bu sefer de kurutmaktan körkuyorum.

bettyycim 20-12-2010 21:19

Vildan Hanım çok uzman değilim ama Lithopslara Ekim ayından Mart ayına kadar hiç su verilmediği, 1 damla verilirse bile çiçeğin ölümüne yol açtığıdır.

PlentyPlant 20-12-2010 21:29

Lithopslar konusunda çok acemiyim. Belki fotoğrafın arkaplanında görmüşsünüzdür, pekçoğu yavru halde ve büyütmeye çalışıyorum. Yüzeyi buruşan bir tek bu oldu. Her gün gözlüyorum durumunu. Belki de yeterli sıcaklık ve güneş alamamıştır.

PlentyPlant 20-12-2010 21:33

Tüm güzel mesajlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Aralık ayında çiçek vermeleri beni de keyiflendiriyor. Ancak son bir haftadır bulutlu ve yağmurlu olduğu için, pek çok tomurcuk henüz açılamadılar.
Sayın Mrmusti. Gymno'nun tam açmış halini maalesef ben de yakalayamadım. Akşam işten geldiğimde kapanmış oluyordu ve bir hafta böyle geçtikten sonra çiçeğini döktü. Sayfaya koyduğum fotoğraf ise önceki haftasonu, açmaya başladığı gün yakalayabildiğim durumu.

PlentyPlant 20-12-2010 21:49

4 Eklenti(ler)
ARALIK AYI ÇİÇEKLERİ / DEVAM...

Mammillaria Compressa ssp Compressa

Eklenti 185061

Eklenti 185062

İlk sınıflaması 1828 yılında yapılmış. Yaygın olarak –nasıl çeviri yapmak isterseniz- “Yüzlerin Anası” veya “Yüzlercenin Anası” (Mother of Hundreds) adıyla biliniyor. Anavatanı Meksika’nın Hidalgo bölgesinin yüksek rakımlı bölgeleri.

Başlangıçta tek bir gövde olarak büyümeye başlayan M. Compressa, daha sonra 1 metrekarelik alana yayılabilen kümesel bir bitki haline dönüşüyor. Bu gelişim, diğer Mammillaria türlerine oranla oldukça hızlı. Dolayısıyla, bu bitkiyi sağlıklı biçimde yetiştirmek isteyenlerin oldukça geniş bir alana ihtiyaçları olacak.

Birbirine bitişik, yumuşak kenar açılı tüplerden oluşan bir gövde yapısına sahip. Birleşim yerlerinde yünsü doku ve çok kısa tüycükler bulunuyor. Sayıları 4 ila 6 arasında değişen, kırık beyaz (tebeşir beyazı) renkte, merkezi dikene sahip olmayan bir diken yapısı var.

Çan biçiminde, eflatuna çalar pembe (magenta) renkli çiçek veriyor. Özel bir bakım ihtiyacı yok. Tamamen kuru tutulması halinde, -5 ila -12 derece arasındaki kısa süreli soğuklara dayanıklı.

Tohumdan veya ayırma ile üretilebiliyor.

Kaynaklar:
Mammillarias.net
www.cactus-art.biz

Aşağıda yer alan fotoğraf, kırmızı+cyan gözlükler için 3 boyutlu.

Eklenti 185063

Alttaki de amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

Eklenti 185064

PlentyPlant 20-12-2010 21:53

2 Eklenti(ler)
Aşağıda yer alan fotoğraflar ise Mammillaria Compressa'nın doğadaki formları.

Eklenti 185065

Fotoğraf: Michel Lacoste Kaynak: mammillarias.net
(Bu fotoğrafı M. Polythele fotoğrafı olan sayfada da kullanmıştım)

Eklenti 185066

Fotoğraf: Deiv Freeman Yer: Huntington Kütüphanesi Bahçesi , San Marino/CA Kaynak: cactiguide.com

Ayşe Yıldız 20-12-2010 21:56

Hayret! Resmen taşların üzerinde yaşıyor.

PlentyPlant 20-12-2010 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayse_afyonlu (Mesaj 729041)
Hayret! Resmen taşların üzerinde yaşıyor.

Bir yanıyla doğru Sayın Ayşe Afyonlu. Ancak taşların arasından köklerinin uzandığı toprak alan var. Bu tür de, pek çok kaktüs türü gibi, fakir ama geçirgen topraklarda yaşayabiliyor.

Ayşe Yıldız 20-12-2010 22:04

Yaşama azimleri hayret verici, büyüleyici....
Ellerinize sağlık paylaşımlar için kutlarım.

nesli6 20-12-2010 22:13

Kaktüsleriniz çok güzel açmış maşallah doğadaki resimdekilerde çok güzel yayılmışlar çok güzel.

AizoaceaeFAN 21-12-2010 11:45

Sayın plentyplant fotoğrafın arkasındaki lithopslar gayet sağlıklı görünüyor. Yavrular birbirlerini sıkıştırmaya başlamışlar bile. Yazın ayırmanız gerekebilir. Çiçeği açan ise Lithops meyeri, orası hala sıcak olduğundan açması biraz gecikmiş. Memleketinizde havaların sıcak olması sebebiyle sulama şekliniz değişiklik gösterebilir. Ancak ben yetişkin lithopsların kasımda suyunu kesiyorum siz de aralıkta kesebilirsiniz, çünkü hava sıcaklığı çok farklı. Lithops yetiştirme çalışmalarınızda başarılar dilerim.

PlentyPlant 21-12-2010 14:04

Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN.
Özel mesaj gönderebilseydim, size iki hafta kadar önce danışmayı planlıyordum. Ziyaretiniz, bu sorunu büyük oranda çözdü. Önerilerinizi uygulayacağım.

Hhatice 21-12-2010 20:56

Tek kelimeyle muhteşem .Verdiğiniz bilgiler ,doğadaki doğal halleri ve Aralık ayında çiçeklenen kaktüsler herşey o kadar güzelki ,elinize emeğinize sağlık.

PlentyPlant 23-12-2010 12:10

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim, Sayın Hhatice. Elimden geldiği kadar, zaman ayırabildiğim kadar... :)

Fatih 23-12-2010 18:32

Ellerinize sağlık sevgili PlentyPlant.Bütün çiçekler harika...

PlentyPlant 23-12-2010 19:13

Teşekkür ederim Sayın Fatih. Uzun süredir rastlayamamıştım size, gördüğüme sevindim.

PlentyPlant 23-12-2010 19:18

4 Eklenti(ler)
EUPHORBIA MAMMILLARIS v. VARIEGATA

Eklenti 185428

Eklenti 185429

Eklenti 185430

Eklenti 185431

Anavatanı Güney Afrika ve özellikle Cape bölgesi. Yaygın olarak Mısır Koçanı (Corncob) veya Zigzag Kaktüs isimleriyle de biliniyor. Nesli tehlikede olan canlılar sınıflamasında, ikinci listede (CITES List2) yer alıyor.

Oldukça hızlı büyüyen, yetiştirilmesi kolay, iç mekanlara ve seralara uygun bir tür. Sıcaklık isteği 15-30 derece arası. Doğrudan güneş ışığı yerine, fazlasıyla aydınlık ama dolaylı ışık alan mekanlarda daha sağlıklı oluyor. Su geçirgenliği fazla karışımlardan oluşan toprakları seviyor. İlkbahardan başlayarak sonbahar sonuna kadar su verilebilir. Pek çok bitkide olduğu gibi, ılık su verilmesi daha iyi.

Daha çok kış sonu ve ilkbaharda çiçekleniyor. Çiçeklenme sonrasında, dökülen ve kuruyan parçalarının temizlenmesinde ve ortamının havadar tutulmasında yarar var. Genç dalların uç kısımlarına yakın yerde ve pembeden mat yeşile dönüşen yaprakçıklar yer alıyor. Ancak bu yapraklar geçici. İlkbahar ve yaza girerken olmak üzere, yılda sadece iki kez besinli su verilmesi öneriliyor.

Çok açık krem ve mat buz yeşili ve beyaz içeren gövde rengi , diğer benzer türlerden ayırdedilmesini kolaylaştıran özelliği. Sağlıklı bir gelişim göstermesi için, kış aylarında serin tutulması gerekiyor. Bu dönemde, türün bir başka özelliği de kendini gösteriyor. Soğuk geçen dönemde gövde rengi kızıllaşıp, bordolaşıyor.

Tohumlarından da üretilen bu bitkiyi dallarını ayırıp üretmek oldukça kolay. Gövdeye bitiştiği noktadan ayrılan dal, yapışkan ve süt rengi sıvısı tamamen kuruyuncaya kadar (yaklaşık 1-2 hafta) bekletildikten sonra uygun bir toprak karışımına dikilebilir. İçerdiği bu sıvı hassas ciltlerde tahriş yaratabilecek, özellikle ev hayvanlarına zehir etkisi yapacak özellikte. Göz ve ağız ile temasından da kaçınılması gerekiyor.

Kaynaklar:
www.plantcare.com
www.cactuspedia.info

PlentyPlant 23-12-2010 19:26

4 Eklenti(ler)
Alttaki fotoğraf Kırmızı+Cyan gözlükler için 3 boyutlu...

Eklenti 185432

Bu da Amber+Mavi gözlükler için 3 boyutlu fotoğraf.

Eklenti 185433

Doğada Euphorbia Mammillaris ve E. M. Variegata...

Eklenti 185434
Fotoğraf: Jesús León Garrido ( Paloma Parkı - Benalmádena)
Kaynak: www.suculentas.es

Alttaki fotoğraf Euphorbia Caput Medusae... Tehdit altında olan türler için, hayvanların yeme veya üzerine basılması ihtimaline karşı bitkiler kendi doğalarında kafes ile koruma altına alınıyor.

Eklenti 185435

mrmusti 24-12-2010 11:42

Sayın PlentyPlant, Balkonu kapatmanın faydaları şimdi meydana çıkıyor. Baharda açamayanlar, serpilmeye başladı..
Biz güneşi zor görüyoruz maalesef, baharı beklemek zorundayız.

PlentyPlant 24-12-2010 15:30

Çok doğru söylüyorsunuz Sayın Mrmusti. Ancak, buranın kötü bir yanı var: Çocukcağızlar kışlayamayacaklar ve bir türlü derin uykuya yatamayacaklar. Balkon güneş alıyor ve sıcağı da tutuyor. 2 gün önce, saat 17:00 sularında (güneş çekildikten sonra bile) balkon termometresi 29 dereceyi gösteriyordu. Bu da çok iyi birşey değil.

fund@ 24-12-2010 18:32

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..büyük ilgi ile takip ediyorum..çok faydalı oluyor

acemifüsun 24-12-2010 18:47

Benim üç beş çocuk da ne yazık ki kışlayamıyorlar sn. PlentyPalant. Seneye kısmetse açık balkonda seralayıp, kışlatmaya çalışacağım, hem böyle çok zor oluyor, saksılardan içerisi doldu, taştı:)

Ayşe Yıldız 24-12-2010 19:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 730756)
Çok doğru söylüyorsunuz Sayın Mrmusti. Ancak, buranın kötü bir yanı var: Çocukcağızlar kışlayamayacaklar ve bir türlü derin uykuya yatamayacaklar. Balkon güneş alıyor ve sıcağı da tutuyor. 2 gün önce, saat 17:00 sularında (güneş çekildikten sonra bile) balkon termometresi 29 dereceyi gösteriyordu. Bu da çok iyi birşey değil.

Ne tuhaf, yurdumun her yeri nasılda farklı. Siz balkonun 29derece olduğunu söylüyorsunuz. Benim güneş gören mutfağımın içerisi 10 derece civarında. Balkonunuz kapalı balkon muydu acaba?

sevim.K 24-12-2010 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 730826)
Benim üç beş çocuk da ne yazık ki kışlayamıyorlar sn. PlentyPalant. Seneye kısmetse açık balkonda seralayıp, kışlatmaya çalışacağım, hem böyle çok zor oluyor, saksılardan içerisi doldu, taştı:)

Aynı sıkıntıyı ben yaşıyorum. Ön balkonu kapattık alan daraldı. Ortalık saksı dolu. Saksılarda da iki üç bitki kardeş kardeş. Bir türlü ayırıp hepsini düzgünce yerleştiremiyorum.

Sn plentyPlant; benim kaktüs ve sukulentler kapalı balkonda şu serin havalarda üşümüyor sayılırlar. Yani onlarda henüz tam soğukları göremedikleri için kışlayamadılar. Yılbaşından sonra uyuyabilecekler ancak bu durumda

Hhatice 24-12-2010 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 730756)

Aynı sorun bende de var malesef bu gün dışarıda 22 dereceydi .Birde üstüne kaloriferi yakmış apt görevlisi üstelik güneş içeriden eksik değil nasıl kışlayacaklar şaşırdım kaldım .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025