agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/)
-   -   PlentyPlant / kaktüs ve sukulentlerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/18777.htm)

cenan 19-10-2010 15:30

PlentyPlant, sayfana tekrar geri dönmene çok çok sevindim. Bilgine, emeğine ve çeşitlerine imreniyorum. Resimlere boyut katman zaten başlı başına bir emek ve azim işi. Yürekten kutluyorum.

PlentyPlant 19-10-2010 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cenan (Mesaj 706687)
PlentyPlant, sayfana tekrar geri dönmene çok çok sevindim. Bilgine, emeğine ve çeşitlerine imreniyorum. Resimlere boyut katman zaten başlı başına bir emek ve azim işi. Yürekten kutluyorum.

Teşekkür ederim Cenan. Hem daha da iyisini yapabilmek, hem de diğer işlerim için yeni bir kamera şart oldu. Ayrıca daha detaylı araştırmalar... :)
Ben de senin "kaktüsler" diye başlayıp bahçelere ve sahillere yayılan sevimli sayfalarını açtığına sevindim. İzliyorum ve sukulentindeki o yumuşamanın pek hayra alamet olmadığı konusunda uyarmak istiyorum.

cenan 19-10-2010 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 706699)
Teşekkür ederim Cenan. Hem daha da iyisini yapabilmek, hem de diğer işlerim için yeni bir kamera şart oldu. Ayrıca daha detaylı araştırmalar... :)
Ben de senin "kaktüsler" diye başlayıp bahçelere ve sahillere yayılan sevimli sayfalarını açtığına sevindim. İzliyorum ve sukulentindeki o yumuşamanın pek hayra alamet olmadığı konusunda uyarmak istiyorum.

Ya acaba kaktüs ve sukulent başlığında gerçekten çok mu yayıldım acaba:( Sitenin kabahati benim değil valla! Azıcık kaktüsü ve küçücük bahçesi olan ne yapsın:p

Yumuşayan kaktüsün dibine baktım kökü çürümüş. Sağlam olan yere kadar gelip kestim ve tekrar diktim. Doğru mu yaptım? Hem niye çürüdü ki kökü durup dururken:mad:

PlentyPlant 20-10-2010 20:56

Su vermezsen, doğru yapmışsın gibi görünüyor, Cenan. Dilerim yeniden kök salıp büyümeye devam eder.

PlentyPlant 31-10-2010 22:13

4 Eklenti(ler)
Sinocrassula Yunnanensis.

301. mesajımda Yunnanensis'in çiçeksiz bir fotoğrafını koymuştum. Bu bitki hakkında çok özet bilgiler de yine aynı mesajda var.
Aşağıda çiçeklenmiş halini bulacaksınız.

Eklenti 177937

Eklenti 177938

Eklenti 177939

Eklenti 177940

PlentyPlant 31-10-2010 22:18

4 Eklenti(ler)
Aşağıdaki, Yunnanensis'in değişik form kazanmış hallerinden biri
(Kaynak: www.lepetitpoucet.free.fr)

Eklenti 177942

Bu da doğadaki hali. (Kaynak: www.cactusosada.com)

Eklenti 177943

Aşağıdaki fotoğraflardan ilki kırmızı+cyan gözlükler için, ikincisi ise gerçek renkleri içeren ve amber+mavi gözlükler için 3B fotoğrafları

Eklenti 177944

Eklenti 177945

Vildan Sönmez 31-10-2010 23:29

Hemen 301 nolu mesaja baktım, çiçeksiz hali bile çok güzel, çiçeklenince de muhteşem olmuş. Ne kadar yoğun açmış yapraklar görünmüyor. Kucak dolusu diyeceğim, yok saksı dolusu çiçek. Kutluyorum, maşallah.

sevim4 01-11-2010 08:42

Muhteşem sevgili vildan hanımın dediği gibi çiçeksiz hali bile çok güzel.

cenan 01-11-2010 14:24

Crassula Sinocrassula Yunnanensis... Nasıl bir güzelliksin sen???

mrmusti 01-11-2010 15:17

Bir crassula bu kadar güzel mi olur... Hele 3B gözlükler ile...
Allah nazardan korusun...

aysahay 01-11-2010 15:19

Crassulanızın güzelliğine fotoğraflarınızla güzellik katmışsınız. Tebrikler..

PlentyPlant 01-11-2010 15:44

Herkesin övgülerine çok teşekkür ederim. Tümünü "Crassula" adına kabul ediyorum. :)
Bunu sağlayan o.

cenan 01-11-2010 15:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 711283)
Herkesin övgülerine çok teşekkür ederim. Tümünü "Crassula" adına kabul ediyorum. :)
Bunu sağlayan o.

Bunu kabul etmiyorum. Doğadaki haline bak birde seninkine. Çok güzel bakılmış çok...

sevim.K 01-11-2010 17:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cenan (Mesaj 711284)
Bunu kabul etmiyorum. Doğadaki haline bak birde seninkine. Çok güzel bakılmış çok...

Haklısın cenan. Parmak ısırtıyor. Maşallah diyelim nazar değmesin:)

Ayşe Yıldız 01-11-2010 17:50

Sevim Hanım siz maşallahı çekmişsiniz banada tü tü tüü demek kalmış gibi görünüyor. Tebrik ederim Sayın PlentyPlant.

PlentyPlant 01-11-2010 19:34

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Bu kadar tü tü tü ve maşallah'tan sonra, benim de saksısını kaşımam farz oldu herhalde. :)

Ayşe Yıldız 01-11-2010 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 711409)
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Bu kadar tü tü tü ve maşallah'tan sonra, benim de saksısını kaşımam farz oldu herhalde. :)

Güzel cevaptı; saksınızda çok sanırım hangi birini kaşıyacaksınz? :)))

acemifüsun 01-11-2010 22:12

Sayın PlentyPlant crassulayı nasıl da çoşturmuşsunuz, ellerinize sağlık:) Teşekkürler.

cenan 01-11-2010 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 711409)

Yahu espiri cuk oturdu. Çok yaşayın emi:))

skaraca 02-11-2010 10:08

Hepsi güzeldi de sayın PlentyPlant,

Sinocrassula Yunnanensis bir başka güzelmiş. Sanırım bu türü ilk kez görüyorum. Açan çiçeklerden tohum oluşuyor mu acaba, tohumdan yetiştirilmesi mümkün mü? Yetiştirilebiliyor ve tohum oluşuyorsa dağıtım söz konusu olabilir mi?

Diye merak ediyorum açıkça...

PlentyPlant 02-11-2010 14:02

Tohum konusunu bilmiyorum Sayın Skaraca. Çiçek açtığına göre, tozlama ve tohum alma mümkün olsa gerek ama ben denemedim. Ancak, diğer yapraklı sukulentlerde olduğu gibi, bu da minik yapraklarının toprağa yatırılması sonucu kök veriyor. Şu anda kök gösteren 3 adet yaprağın bitkiye dönüşmesini bekliyorum.

PlentyPlant 18-11-2010 23:26

5 Eklenti(ler)
STAPELIA VARIEGATA

Stapelia, yaygın olarak “Afrika Denizyıldızı Çiçeği”, yerel olarak da “Leş Çiçeği” olarak adlandırılan ve Apocynaceae (Asclepiadaceae) ailesine ait bir tür. Yaygın olarak bulundukları bölgeler Afrika’nın güneyindeki kurak bölgeler, Botswana, Zimbabwe ve özellikle 45 civarı türü barındıran Namibia ve Güney Afrika. Bugün bazı türleri tehdit altında bulunuyor. Örneğin, Stapelia Pearsonii bugün Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) tehlike altındaki türleri tanımlayan listeler arasında, Kırmızı Liste’de yer alıyor.

Eklenti 180429

Eklenti 180430

Tüycükleri, renkleri ve özellikle sıcak havalarda yaydığı çürük et kokusuyla sinekleri kendine çekiyor ve tozlaşmayı sağlıyor. (S. Erectiflora ve S. Flavopurpurea gibi, çok nadir olarak tatlı koku yayan alt türleri de mevcut). Çiçeklerin erkek ve dişi organlarının yapısı, zar ve kesecikleri çok karmaşık bir yapı oluşturdukları için, bazen sineklerin ağız veya başlarının sıkışmasına neden oluyor ve kurtulma mücadelesi, tozlaşmayı da büyük ölçüde garantiliyor.

Yaygın isminden de anlaşılacağı gibi, yıldız biçiminde çiçek veriyorlar. Çiçek yapısı büyük olanlar genellikle çiçeklerini gövde dibinden veya dibe yakın bölgeden açarken, küçük olanlar saplarının herhangi bir yerinden veya sap dibinden açıyorlar.

Dallarından kolaylıkla yeniden üretilebilen Stapelialar, doğal ortamlarında, doğrudan güneş alan bölgelerden daha çok, yarı gölge yerlerde yaşıyor. Nispeten kara iklimi sayılabilecek bölgelerde güneş ışığına daha çok ihtiyaç duyarken, sıcak bölgelerde yarı gölgeli veya aydınlık yerlerde bulundurmak, bitki ve çiçek gelişimini daha olumlu etkiliyor. Özellikle sıcak bölgelerde düzenli sulanması gerekiyor. Ancak iki sulama arasında, toprağın yaklaşık olarak bir hafta kuru kalmasında yarar var. Belirli aralıklarla (gelişimine bağlı olarak yılda bir bile olabilir) saksısını değiştirmek de büyümeye katkıda buluyor.

Önceden Stapelialar ile birleştirilmiş olan Orbea ailesi, 1975’te Leach tarafından yeniden ayrıldı. Stapelia ismi ise, bu türe Johannes Bodaeus Stapelius’un (Van Stapel) onuruna veriliyor. Amsterdam/Hollanda doğumlu olan Stapelius, bir fizikçi ve botanik konusunda derin araştırmalara sahip. Çok genç yaşta (1602-1636) dünyadan ayrılan Stapelius, M.Ö. 370-287 yılları arasında yaşamış olan Theophrastus’un botanik çalışmalarını daha da geliştirerek toplu bir eser oluşturmaya çalıştı. Erken gelen ölümü nedeniyle, çalışmaları ancak babası tarafından daha sonra basılabildi.

Kaynaklar:
- S.P. Bester (www.plantzafrica.com)
- Richard Hodgkiss (www.succulent-plant.com)
- Amerika Kaktüs ve Sukulent Derneği (www.cssainc.org)

Alttaki iki fotoğraf, kahverengi (amber)+mavi gözlükler için 3 boyutlu...

Eklenti 180431

Eklenti 180433

Alttaki fotoğraf ise magenta (kırmızı)+mavi gözlükler için 3 boyutlu

Eklenti 180432

PlentyPlant 18-11-2010 23:29

2 Eklenti(ler)
Aşağıdaki fotoğraflar ise, Stapeliaların doğal ortamlarından iki kesit.

Eklenti 180434

Eklenti 180435

Fotoğraflar: Martin Heigan – Anysberg/Güney Afrika (www.flickr.com)

PlentyPlant 21-11-2010 00:11

5 Eklenti(ler)
LOPHOPHORA WILLIAMSII v. TEXENSIS

Lophophora’nın anavatanı, Kuzey Amerika’nın güney kesimleri. Lophophora türleri, Teksas’ın Rio Grande bölgesinden Chihuahuan Çölü’ne ve Meksika’nın güneyine varıncaya kadar oldukça geniş bir alana yayılmış durumda.

Eklenti 180814

Eklenti 180815

Eklenti 180816

Sınıflandırmalar yüzeyindeki küresel odacıklara, üzerindeki çentiklere, renk ve çiçek rengine, diken yapısına, tüycüklerinin miktarı ve yapısına, vs. göre değişiyor. Lophophora konusunda araştırmalarıyla bilinen Edward Anderson tarafından yakın zamana kadar iki temel tür tanımlanmış: Lophophora Williamsii ve Lophophora Diffusa. Ancak, bu konuda ekleme yapılmış sınıflandırmalar da var.

L. Williamsii, (L. Diffusa’dan farklı olarak) Ariocarpus Fissuratus, Mammillaria Bocasana, Strombcactus Disciformis, Turbinicarpus Pseudomacrochele, Astrophytum Asterias, Epithelantha Micromeris gibi türlerle tozlanabiliyor.

Doğada 1 metre çapa kadar ulaşan Lophophora, oldukça yavaş büyüyen bir tür. Etli kök yapısı nedeniyle kök çürümelerine oldukça hassas. Yüksek geçirgenliğe sahip bir toprak karışımına ekilmesi ve çok dikkatli sulanması gerekiyor. Sulama miktarının doğru ayarlanması, anormal gelişmeler gösterip doğal yapısının bozulmaması ve yüzey çatlamalarına yol açmamak açısından da önemli. Kışın tamamen kuru ve serin tutulmasında yarar var. Çok kısa süreli olmak şartıyla, yaklaşık -5 dereceye kadar dayanabiliyor.

Yararlanılan kaynaklar:
-www.magicactus.com
-www.cactus-art.biz
-www.cactiguide.com

Önemli not: Göz attığım kaynaklar arasında L. Williamsii için 13 odacığa kadar ulaşan gövde yapısından söz edilirken, bu rakam L. Diffusa için 21 olarak veriliyor. Bu bilgiden hareketle, adlandırmada bir yanlışlık yaptıysam ve üye arkadaşlarımız beni düzeltirlerse çok memnun olurum.

Mavi(Cyan)+Kırmızı gözlükler için 3 boyutlu fotoğraf:

Eklenti 180817

Kahverengi (Amber)+Mavi gözlükler için gerçek renkli 3 boyutlu fotoğraf:

Eklenti 180818

PlentyPlant 21-11-2010 00:15

2 Eklenti(ler)
Doğadan Lophophora Wiilliamsii fotoğrafları:

Eklenti 180819
Fotoğraf: Martin Tvrdik, Huizache-Meksika (www.cact.cz )

Eklenti 180820
Fotoğraf: Kauderwelsch, San Luis Potosi-Meksika (commons.wikimedia.org)

umutyolcusu 21-11-2010 00:19

Bu kaktüsün doğadaki haline hayran kaldım.Nasılda çoğalmış,harika!
Paylaşım için teşekkürler...

Vildan Sönmez 21-11-2010 01:27

Doğadaki Lophophora Wiilliamsii herhalde oldukça yaşlanmış hali ve harika görünüyor.
Sizin çiçekli de öyle..

yağ-mur 21-11-2010 01:38

3 boyutlu fotoğraflar için teşekkürler sanki elini uzatınca tutulacak gibi...

PlentyPlant 21-11-2010 09:02

Gerçekten söylediğiniz gibi Sayın Vildan Sönmez, Sayın Umutyolcusu... Doğa muhteşem. Biz onları, doğanın sunduklarını taklit ederek evlerimizde yaşatmaya çalışıyoruz. Tıpkı hayvanat bahçelerine kapatılmış canlılar gibi...

PlentyPlant 21-11-2010 09:04

Olabildiğince benim gördüğüm gibi görebilmeniz için 3 boyutlu fotoğraflarını da koymaya çalışıyorum. Amatör makinem ve "el-göz kararım" elverdiğince...

sevim.K 21-11-2010 09:43

Anlaşıldı sukulent ailesini kendi doğal ortamlarında görmek lazım. Önce o güzelliği çıplak gözle yaşamak lazım. Fotoğraflar çok güzel, teşekkürler:)

Jezebel 22-11-2010 12:12

Araştırmacı ruhunuz ve azminizden dolayı kutlarım .
Çok küçük ayrıntılarla resimden bir bitkiyi tanımak çok zor .
Başarılarınızın devamını ...

bıcırık 22-11-2010 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vildan Sönmez (Mesaj 711107)
Hemen 301 nolu mesaja baktım, çiçeksiz hali bile çok güzel, çiçeklenince de muhteşem olmuş. Ne kadar yoğun açmış yapraklar görünmüyor. Kucak dolusu diyeceğim, yok saksı dolusu çiçek. Kutluyorum, maşallah.

Bende vildan hanım gibi hemen 301 e gittim...bence çiçeksiz halide muhteşem...bakmaya doyamadım...ellerinize sağlık sevgilerimle...

acemifüsun 22-11-2010 16:21

Kaktüsünüzün çiçekli fotoğrafları çok güzel; doğadakiler ise harika:) Kaya görünsünü de çağrıştırıyorlar. Sn. PlentyPlant ellerinize sağlık, teşekkür ederiz:)

PlentyPlant 22-11-2010 21:24

Teşekkür ederim, Sayın Bıcırık. C. Yunnanensis çiçeksiz haliyle de çok güzel bir sukulent. Çiçekli fotoğrafını daha önce görmüştüm ama canlısının bu kadar güzel olabileceğini düşünmemiştim.

PlentyPlant 22-11-2010 21:28

Sayın Sevim K. ve Sayın Acemifüsun. Doğanın kendisi muhteşem. Bir an hayal edin lütfen: İdeal yetiştirme ortamını korudunuz ve neye ihtiyacı varsa sundunuz. Yıllarca emek verip 1 metrelik çapa ulaştırabilir misiniz?

PlentyPlant 22-11-2010 21:32

İltifatınız için teşekkür ederim Sayın Jezebel. Elindekinin ne olduğunu bilince, daha çok sevip bağlanıyor insan. Hem öğrenmeye hem de paylaşmaya çalışıyorum zamanım elverdikçe.

L. Williamsi örneğindeki takıntım da odacık sayısı oldu. :) Her özelliği Texensis'e uyuyor ama odacık sayısı 20. Çözeceğimi umuyorum. :)

PlentyPlant 24-11-2010 14:04

DÜZELTME
543 no'lu mesajdaki bitkinin (Stapelia Variegata) isminde Sayın Mrmusti'nin uyarısı üzerine değişiklik yaptım.
Kendisine ilgisi ve uyarısı nedeniyle teşekkür ederim. Yanlış isim girişi yaptığım için de tüm üye arkadaşlardan özür diliyorum.

mrmusti 24-11-2010 17:03

Ne demek Sayın PlentyPlant, Hepimiz karıştırıyoruz isimler ve etiketleri. Bu güzellikleri görmemizi sağlamanız herşeye değer. Unutun gitsin....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi PlentyPlant (Mesaj 718664)
DÜZELTME
543 no'lu mesajdaki bitkinin (Stapelia Variegata) isminde Sayın Mrmusti'nin uyarısı üzerine değişiklik yaptım.
Kendisine ilgisi ve uyarısı nedeniyle teşekkür ederim. Yanlış isim girişi yaptığım için de tüm üye arkadaşlardan özür diliyorum.

skaraca 25-11-2010 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hulyaa (Mesaj 705486)

Bayram nedeniyle gittiğim Samsun ilinde bulunan Baumaxx isimli yapı marketin bitki bölümünde gördüklerim bu olabilir mi acaba?

Palmiye olarak satıyorlardı ama görsel olarak oldukça benziyorlar. 19.90 TL idi. Boy olarakta aynı sayılır. Fotoğraf çekme imkanım olmadı, almayı düşünmüştüm ama gezerken unuttum öyle kaldı.

Samsun veya civarında arkadaş varsa bu görsel ile Baumaxx ta palmiye olarak satılan bitkiyi karşılaştırabilirler mi? Aynı bitki ise almak isterdim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025