![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-11-2016
|
Gymnocalycium
Gymnocalycium baldianum beyaz çiçek bu yıl tek çiçek açtı. ![]() Gymnocalycium chiquitanum tomurcuk ![]() Ve muhteşem Parodia ottonis, bu yıl 4 tomurcuk var! ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Echinocactus grusonii
Bu kaktüsun türkçede Altın top, Altın varil, Kaynana oturağı gibi isimleri var. Anavatanı Meksika. Bahçe peyzajlarinda çok kullanılıyor. Gösterişli altın sarısı renginde kuvvetli dikenli var. Küre şeklinde ve 60 cm boy ve 60-90 cm arasi genislige ulaşıyormus. Küçüklüğu, gencligi ve erişkin hali birbirine pek benzemiyor. Echinocactus cinsi kaktüslere Ferocactus cinsi kaktuslerle birlikte "Fıçı Kaktus" deniyor. Ferocactus cinsi ile akrabaligi var. Küçükken ise dilimlerinin yüzeyel olmasından ötürü Mammillaria cinsi kaktüslere benziyor. Toplam 6 tür echinocactus var. Çiçek açması icin 20 yıl beklemek gerekiyormuş. Bursa da bir AVM de güneş görmeyen kapali mekanda peyzaj icin kullanıldığını görünce şasirmistim...Tatil için gittiğim Antalya otellerinin birinde dış mekanda çiçeğini görmek kısmet oldu... Çiçekleri ile adeta taç takmis gibi...Çiçeği yeni çıkacak olanlar tam tepeye yakin. Çiçeği geçmiş olanlar tohum kesesi oluşturmuş. Aslında yakından bakınca sarı renkli çiçekleri çok güzel ama bu çiçekler sütlü kahverengi yünlü bir yapının içinden çıktıkları için fotojenik değiller. Bu yün koyun yünü gibi dokunca cok yumuşak ... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun disinda Echinocactus grusonii turu kaktusun kısa diken, beyaz diken, cristata gibi varyeteleri var. Artık sabah akşam bunların başındayim. Bir sonraki mesajımda bunla ilgili olacak sanırım. Düzenleyen tapi : 12-06-2018 saat 13:59 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Echinocactus grusonii 2
Devam... Echinocactus grusonii, Değişik büyüme evreleri; Bendeki minik E.grusonii, ilk aldigimda belirgin tuberkullerini Mammillaria sanarak almistim Kayinvalideye vermiştim. Bunların dikenlerini kırmızı ya da maviye boyayip satiyorlar... ![]() Erişkin ve büyük yavrusu. Eriskinde tuberküller kaybolmuş dilimler oluşmuş. Yaklaşık 32 dilim saydım. Tepesinde yogun yün oluşumu var. Yavrusunda ise yok. ![]() Ikisinin arası eriskin. Tepesi diken dolu. Cicek açan erişkinlerde tepede belirgin yün oluşumu görülüyor. Bunda yün var ama az.. ![]() Kendi habitatinda yasli erişkinlerin gövdesi güney ve güney batı yönüne egiliyormus, böylece dikenleri gövdesini gunesten daha iyi koruyormus...Çölde bu ozellige bakarak yön buluyorlarmis. Tohum kesesi ve Kırmızı renkte tohumlar ![]() Tohum ekiminden 15 ay sonra(bu foto internetten) ![]() Düzenleyen tapi : 12-06-2018 saat 16:57 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Echinocactus grusonii 3
Devam... Çiçekler sanirim Mayıs - Haziran aylarinda acıyor. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenleyen tapi : 13-06-2018 saat 10:42 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Parodia ottonis ve Gymnocalycium chiquitanum
1 hafta yoktum, Ne çok özlemişim. Ben yokken çiçek açmasınlar diye gölgeye koymuştum. Geidiğimde iki çiçek geçmişti. Diğer ikisinden de geçiyordu. ![]() ![]() Gymnocalycium chiquitanum Bunun rengini pembe bekliyordum beyaz açmış, güzelmiş. Bundan da geçmiş. Çiçeklerini gördüğüme çok memnun oldum. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Opuntia
Elimde bulununan Opuntialar. Opuntia cinsi kaktüslere 181 adet farklı tür var; ![]() Opuntia ficus-indica, Opuntia monocantha variegata, ? (Opuntia microdasys) xxx Cylindropuntia cinsi kaktüslere ait 42 farklı tür var. Bu türdekilere Cholla Kaktüs deniyor. Anavatanı Amerikanın güneybatı ve Meksikanın kuzey bölgeleri. Aşağıda bendeki Cholla; Cylindropuntia tunica. İlk aldığımda kötü durumdaydı şimdi forma girdi. ![]() İnternette Cholla kaktüsleri tanıtan güzel bir video buldum, The Cholla tour: youtube.com/watch?v=6hkJWLnujjM" Düzenleyen tapi : 01-07-2018 saat 20:32 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 30-05-2008
|
Alıntı:
|