View Single Post
Eski 04-05-2018, 21:03   #151
tapi
Ağaç Dostu

tapi's Avatar

Giriş Tarihi: 18-11-2016
Acil Aşı

Haftanın en önemli olayı acil aşı uygulaması yapmam oldu. Bir süre önce cam kenarından aşağı düşen (kumruların marifeti) Echinocereus subinermis bir süre sonra gövdesinin altından çürümeye başlayınca acil aşı uygulaması yapmak zorunda kaldım. İnternetten araştırıp (okuyarak ve video seyrederek)
not çıkardım. Buraya ekliyorum;
AŞILAMA TALİMAT
Gereçler: Temiz bıçak, alkol, elektrik bandı ya da lastik,
Mevsim: Büyüme mevsimi uygundur.
Altlık=Rootstock, Üstlük=Scion
Altlığın sağlıklı büyüme döneminde olması iyi olur. Altlık kısmı son yılda büyüdüğü yerden yerden yani üstten kesilmelidir. Eğer alttan kesilirse odunsu bir yapı oraya çıkar ve bu kısım iyi yapışmaz ayrıca aşı hızlı büyümez. Üstlük ise genelde ortaya yakın yerden kesilir. Daha sonra arta kalan altlık ve üstlük kısımları kullanılabilir. Kullanılan altlığın çapı üstlüğün çapından daha büyük olmalıdır.
Düz aşı medodu, Prosedür:
1- Temiz bıçak alkolla silinir ve önce altlık kesilir. Şimdi tüm ribler belli bir açıyla kesilir. Bu yapılmazsa üstlük ve altlık daha sonra birbirinden ayrılır; çünkü iç kısım su kaybeder ve büzüşür ama dış deri (dış kısım) büzüşmez. Ayrıca 1-5mm dilim kesilir ve altlığın üst kısmının kurumaması için üstüne konur.
2- Üstlük ortaya yakın yerden kesilir.
3- Altlığın üstündeki dilim kaldırılır ve üstlük yerleştirilir. İki kısım ortasındaki vasküler besleyici kanalın enazından bir bölümünün üst üste geldiği kontrol edilmelidir. Elle bastırılır iki parça arasındaki hava alınmış olur.
4- Elektrik bandı esnektir ve bu işlem için mümkünse elektrik bandı kullanılır. Atlık ve üstlük ve en üstte makyaj pamuğu olmak üzere elektrik bandı ile tutturulur.
5- Daha sonra direk güneş almayan bir yerde en az 2 hafta bekletilir.

Name:  DSC07812.jpg
Views: 1187
Size:  49.9 KB
2 günlük.
Yukardaki talimatlara uymaya çalıştım. Gerçi altlık üstlükten küçük ama dediğim gibi acil oldu ve altlık olarak kullanabileceğim başka kaktüs elimde yoktu. Çürük altan yukarı doğru diagonal şekildeydi. O nedenle düz bir kesi yapamadım, çürüğe göre uygun kesim yaptım.
Altlık sanırım Echinopsis türü, üstlük Echinocereus subinermis.

tapi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön