![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-11-2016
|
Mammillaria longimamma ve Mammillaria sphaerica
Mammillaria longimamma ve Mammillaria sphaerica ![]() 3 -4 ay önce İlk aldığımda 5cm lik saksıdaydılar. Şimdi 8cm lik saksıyı doldurdular. Ancak çiçeklerini görmek kısmet olmadı. Hangisi M. longimamma hangisi M. sphaerica onu bilemiyorum. Adından da anlaşılacağı üzere tuberkülleri uzun. M. longimamma nın sinonimleri (eski eşanlamlı isimleri) Dolichothele longimamma Dolichothele longimamma ssp uberiformis Dolichothele uberiformis M. longimamma var uberiformis M. uberiformis M. sphaerica nın sinonimleri M. longimamma var sphaerica Dolichothele sphaerica Yani birara M. sphaerica M.longimammanın varyetesi kabul ediliyormuş.Yukardakilere benzettiğim bir tür daha var; Mammillaria decipiens ssp camptotricha Kuş yuvası mammillaria da deniyor. ![]() sinonimleri olichothele camptotrichaM. camptotricha Aşağıdaki tabloda yaklaşık 122 kaktüs cinsi içinde en çok tür içeren on kaktüs cinsinin isimlerini sırasıyla yazdım. CİNS TÜR SAYISI 1- Opuntia 181 2- Mammillaria 171 3- Echinopsis 129 4 - Gymnocalycium 71 5- Parodia 66 6- Echinocereus 61 7- Corypantha 56 8- Cleistocactus 49 9- Cylindropuntia 42 10-Rebutia 41 Yalnız bu 10 kaktüs cinsinin tüm türlerini toplamaya kalksan 867 adet kaktüs yapar. Düzenleyen tapi : 27-03-2018 saat 21:48 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2006
|
Tesbitlerinize katılıyorum. http://www.agaclar.net/forum/1512853-post20.htm linkteki yorumumda değinmeye çalıştığım üzere kaktüs isimlendirmeleri bir hayli kötü durumda olduğunu düşünüyorum.Birbirlerine çok benzesede bir veya birkaç yönden farklı kaktüsler aynı ismi taşıyor.Bunun yanında bahsettiğiniz listedeki Echinopsisin bir o kadarda melezi var üstüne çok tartışmalı olarak (ki ismini deniz kestanesi ve kirpi den almasına karşın) Trichocereus türünüde eklediler ki toplam cins sayısını belirlemek bile bir hayli zor.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-11-2016
|
Chamaelobivia, Echinopsis chamaecereus
Yukarıda ençok tür barındıran kaktüs cinslerini yazdım. Bunlara alttür ve varyete eklenirse sayı çok artar. Hele birde hibrid (melez) işin içine girerse o zaman içinden çıkılmaz. Echinopsis cinsine dahil edilmiş diğer kaktüs cinsleri lobivia-psodolobivia, trichocereus, chamaecereus, soehrensia, helianthocereus, acanthocalycium cinsleri. O nedenle bu gurupta birbirine hiç benzemeyen kaktüs çeşitleri bulunuyor ve kafa karıştırıyor. O nedenle bazıları lobivia ve trichocereus isimlerinden vazgeçmiyorlarmış. Hibrid konusu çiçeklerinin güzelliği nedeniyle echinopsis cinsi kaktüslerde çok populer. Ehinopsis, lobivia, chamaecereus, trichocereus arasında çiçekleri daha da güzel hale getirmek için melezleme yapılıyor. Hatta bu melezlere özel isimler veriliyor (Benhur, Cheetah, Cassandra, Brigitte Bardot, Antares gibi). Chamaelobivia, Echinopsis chamaecereus ![]() Evet yukardaki kaktüslerde 3-4 ay içinde büyüyenlerden. Ne kadar büyüdükleri anlaşılsın diye orijinal 5 cm saksıyı da fotoğrafa aldım. Bunların henüz çiçeklerini göremedim, kısmetse önümüzdeki bahara... 4 ay önce 5 cm lik saksıların çoğunu 7cm lik saksıya almıştım. 3-4 aylık sürede çoğu büyüdü. Ancak büyüme olmadığını farkettiğim bazı kaktüsleri (6-7 adet) saksısından çıkarıp gözlemledim. 5cm lik saksıdaki kalıp neyse öyle kalmış. Hepsinde de kökleri hapseden katılaşmış torf vardı. Özellikle gövdeye yakın yerler olmak üzere 2/3 kısmını temizleyip yeniden saksıladım. Düzenleyen tapi : 08-03-2018 saat 15:19 |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|