![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-11-2016
|
Rebutia
Bu yıl henüz açmayan Rebutialarım ![]() Muhtemelen geçtiğimiz kış yeteri kadar üşümediler. Kış uykusunun Rebutialar için ortamın 7 derecenin altında olması gerektiğini bir yerde okudum. Yazın ise güneşli bir konumda olmaları gerekiyor (And dağlarının eteklerini düşünün). Eğer Rebutia kaktüsünüzden elde ettiğiniz tohumunuz varsa; ![]() - Tohum keselerinin büyüme mevsiminin sonunda toplanması öneriliyor. - Tohumların ekimi için en uygun zaman Mart-Nisan-Mayıs ayları. Böylece İlk kışta soğukta ve kuru tutulabilirler. Daha geç ekim yaplırsa kışa dayanacak kadar büyüyemezler. Isıtıcılı altlık varsa en uygun zaman Ocak-Şubat aylarıymış. - Çimlenme için en uygun sıcaklık 12-22 C imiş. - Genelde 2-3 hafta içinde çimlenme oluyormuş - 6 Aylık olduktan sonra erişkin Rebutia gibi bakımı yapılabilir, ancak ilk 6 ay direk güneş ışığından koruyun. Genelde 1 yıllıkken ve bahar ayında birbirinden ayırma işlemi ve aktarma yapılabilirmiş. Not: Ben yukardaki fotoğrafta görülen Rebutianın tohum keselerinin birini kullandım, tohumlar siyah ve olgun görünmelerine rağmen hiç çimlenme olmadı. Çünkü tohum kesesinin olgunlasmasini yeterince beklemeyerek erken ekim yaptım. Bekleyip gelecek bahar ayında denemem gerekecek. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderatör
|
Alıntı:
Tüm türlerin güneş ışığına tepkileri aynı olmayabilir. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Gymnocalycium
Gymnocalycium baldianum beyaz çiçek bu yıl tek çiçek açtı. ![]() Gymnocalycium chiquitanum tomurcuk ![]() Ve muhteşem Parodia ottonis, bu yıl 4 tomurcuk var! ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Echinocactus grusonii
Bu kaktüsun türkçede Altın top, Altın varil, Kaynana oturağı gibi isimleri var. Anavatanı Meksika. Bahçe peyzajlarinda çok kullanılıyor. Gösterişli altın sarısı renginde kuvvetli dikenli var. Küre şeklinde ve 60 cm boy ve 60-90 cm arasi genislige ulaşıyormus. Küçüklüğu, gencligi ve erişkin hali birbirine pek benzemiyor. Echinocactus cinsi kaktüslere Ferocactus cinsi kaktuslerle birlikte "Fıçı Kaktus" deniyor. Ferocactus cinsi ile akrabaligi var. Küçükken ise dilimlerinin yüzeyel olmasından ötürü Mammillaria cinsi kaktüslere benziyor. Toplam 6 tür echinocactus var. Çiçek açması icin 20 yıl beklemek gerekiyormuş. Bursa da bir AVM de güneş görmeyen kapali mekanda peyzaj icin kullanıldığını görünce şasirmistim...Tatil için gittiğim Antalya otellerinin birinde dış mekanda çiçeğini görmek kısmet oldu... Çiçekleri ile adeta taç takmis gibi...Çiçeği yeni çıkacak olanlar tam tepeye yakin. Çiçeği geçmiş olanlar tohum kesesi oluşturmuş. Aslında yakından bakınca sarı renkli çiçekleri çok güzel ama bu çiçekler sütlü kahverengi yünlü bir yapının içinden çıktıkları için fotojenik değiller. Bu yün koyun yünü gibi dokunca cok yumuşak ... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun disinda Echinocactus grusonii turu kaktusun kısa diken, beyaz diken, cristata gibi varyeteleri var. Artık sabah akşam bunların başındayim. Bir sonraki mesajımda bunla ilgili olacak sanırım. Düzenleyen tapi : 12-06-2018 saat 13:59 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Echinocactus grusonii 2
Devam... Echinocactus grusonii, Değişik büyüme evreleri; Bendeki minik E.grusonii, ilk aldigimda belirgin tuberkullerini Mammillaria sanarak almistim Kayinvalideye vermiştim. Bunların dikenlerini kırmızı ya da maviye boyayip satiyorlar... ![]() Erişkin ve büyük yavrusu. Eriskinde tuberküller kaybolmuş dilimler oluşmuş. Yaklaşık 32 dilim saydım. Tepesinde yogun yün oluşumu var. Yavrusunda ise yok. ![]() Ikisinin arası eriskin. Tepesi diken dolu. Cicek açan erişkinlerde tepede belirgin yün oluşumu görülüyor. Bunda yün var ama az.. ![]() Kendi habitatinda yasli erişkinlerin gövdesi güney ve güney batı yönüne egiliyormus, böylece dikenleri gövdesini gunesten daha iyi koruyormus...Çölde bu ozellige bakarak yön buluyorlarmis. Tohum kesesi ve Kırmızı renkte tohumlar ![]() Tohum ekiminden 15 ay sonra(bu foto internetten) ![]() Düzenleyen tapi : 12-06-2018 saat 16:57 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Sarı çiçeklere ayrı bir ilgim var; çok güzel resimler vermiş bitkileriniz. Tekrar tekrar baktırdılar kendilerine. Echinopsis ancistrophora arachnacantha yıllar öncesinde edindiğim bir bitkiydi, yıllarca ne büyüdü ne açtı. Sonra da soğuklarda dondu galiba, bu baharda arkadaşımın bitkisinden tekrardan bir yavru edinmiştim. Baktım tomurcuk var mı diye ama daha çok küçük. Daha çok beklemem gerekecek sanırım. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2016
|
Bu ne güzellik dev papatya gibi olmuş çiçeği kendisinden büyük. Seneye nasip olurda paylaşırsanız bende olan türler ile takaslarız bu sene biraz fazla abarttım çeşitliliği maalesef seneye artık nasıl tablo çıkacağı meçhul bende. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2018
|
Harika paylaşımlar |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohum kesesi
Sayın Fatih_Soydemir ve Sayın bugday beğeniniz için teşekkür ederim. Tohum kesesi Echinopsis subdenudata ve Echinopsis subdenudata cv fuzy navel herikiside çiçek açtıktan 10 gün kadar sonra tohum kesesi oluşturdu. Tesadüf ikiside aynı zaman çiçek açmıştı o nedenle "çapraz tozlaştırma" yapabildim ve tuttu. Arada çiçek açan birine "kendikendine tozlaştırma" yaptım ama o tutmadı. ![]() İki adet Mamillaria backerbergiana 2-3 ay kadar önce çiçek açmış ve onlarada "çapraz tozlaştırma" yapmıştım. Onlardan biri bir adet tohum kesesi oluşturdu. İyiki üzerinde kalan çiçek koçanlarını temizleyip atmamışım çünkü tohum kesesi o koçanlardan çıktı. Çiçek açmasından bunca aradan sonra tohum kesesi oluşturması bana çok ilginç geldi... ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Güneş eksikliğinin giderilmesi
Günün 2. Postu Mesut beyin uyarısından sonra daha önce güneş eksikliği olan kaktüslerimi yeterince güneş ışığı vererek 2 ay sonra yeniden fotoğrafladım; Mammillaria spinossisima rubrispina ![]() Mammillaria recoi lepthacanta ![]() Soldan sağa; ilk foto ilk aldığım orijinal hali ikinci foto ışık eksikliği mevcut Üçünçü foto 2 ay güneş ışığı aldıktan sonra. NOT: Dikkat ederseniz yeterince ışık almamış dönemde çıkan dikenlerde iyileşme olmuyor. Yeni çıkan dikenler sağlıklı çıkıyor. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Gymnocalycium chiquitanum
Gymnocalycium chiquitanum bu defa tek çiçek açtı ![]() Daha önce dört çiçek açmıştı... ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sinekkapan
Kış uykusunda tüm yapraklarını döken sinekkapan ilk aldığıma göre daha güçlü bir forma ulaştı... ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Parodia...Subgenus Eriocactus.
Andersona göre (2005) Parodia cinsi kaktüs türleri 3 altcinse ayrılır, 1-Subgenus Parodia 2-Subgenus Eriocactus 3-Subgenus Brasilicactus Eriocactus altcinsinde birbirine benzeyen P. magnifica, P. leninghausii, P. schumanniana, P. warasii gibi türler var. Bendeki Erio Kardeşler ![]() Düzenleyen tapi : 18-07-2018 saat 20:10 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-06-2015
|
Merhaba sayin tapi .. bayildim harika cok guzel koleksiyonunuz masallah diyelim .. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim sayın archangel. .................................................. ...... Henüz çiçek açmayan Mammillaria kaktüslere devam... 3 adet sutun mammillaria türü, bunlar iki sezondur büyüyorlar. Ancak henüz çiçek açmadılar. Çiçek açmaları için belli bir yaşa ve olgunluğa gelmeleri gerekir elbette. Mammillaria matudae ![]() Mammillaria geminispina nobilis, bu türün dikenleri çok değişken olabiliyormuş. İnternetten araştırdım gerçekten öyle. Birbirlerine pek benzemeyen örnekler var. ![]() Mammillaria spinossissima rubraspina ![]() Bunu unutuyordum;Mammillaria magnifica bu da henüz çiçek açmadı. ![]() Düzenleyen tapi : 22-07-2018 saat 20:24 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Henüz çiçek açmayna Mammillaria cinsi kaktüslere devam; Biri büyük biri küçük iki adet Mammillaria spinosissima cv.'Un Pico' . Mammillaria spinosissmanın genetik mutasyonu. Mutasyonun özelliği her areoladan yalnız bir dikenin çıkması. ![]() ![]() Düzenleyen tapi : 22-07-2018 saat 20:24 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Henüz çiçek açmamış Mammillaria kaktüslerim devam... Mammillaria marksiana, bunun çiçekleri sarı açıyor. ![]() [Mammillaria erytrosperma ![]() Mammillaria fittkaui Bunu ilk aldığımda hali perişandı üzerinde hiç dikeni yoktu, dikeni hiç olmadığı için onu inermis(dikensiz) bir form sanmıştım. O nedenle güneşe çıkarmaya çekiniyordum. Zamanla güneşi sevdiğini farkettim. Bol güneşle birlikte dikenler çıkmaya başladı ve forma girdi. Şimdi en çok bunun çiçeğini merak ediyorum. ![]() Mammillaria recoi lepthacanta ![]() Düzenleyen tapi : 15-04-2020 saat 10:31 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Henüz çiçek açmamış Mammillaria kaktüslerim devam... Mammillaria prolifera ![]() Mammillaria plumosa ![]() Toplam 17 adet henüz çiçek açmamış Mammillaria kaktüsüm var. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-12-2017
|
Merhaba sayın tapi. Geçen gün seraya gittiğimde ilk gözüne çarpan bu kaktüs oldu. Fiyatını sorduğumda ise büyük bir tanesi 60 TL dedi. Gerçekten değerli bir tür |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Begeniniz icin teşekkür ederim sayın Yavrukuş. Evet kaktus fiyatları giderek pahalaniyor. Doğrusunu isterseniz ben şimdiye dek buyuk boylar dahil tanesi 20 Tl den daha yüksek alışveriş yapmadim. Alışverişi genelde Bauhaus, Koçtaş, Migros, IKEA, BIM gibi AVM ve marketlerden yapıyorum. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-12-2017
|
Sayın tapi benimde kaktusum tam çiçek veriyor derken kurudu. Güneş çok görmüyor aslında. Sulamada çok yapmıyorum. Sizce nedendir |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Yavrukuş kaktusünüzün neden kuruduğu konusunda fikir yürütmem zor. O kadar tecrübem yok. Ama bu konuyu forumda bulunan "Kaktus hastalıkları" başlığı altına yazarsaniz tecrübeli arkadaşlar fikir yürütebilir. Sizin sorunuzla alakali değil ama bu aralar benim aklima temmuz ve agustos sıcaklarinda sulama konusu geliyor...Özellikle bu sıcaklarda sulamayı akşamdan yapmalı ve kaktüsleri gunduzleri direk güneş gormeyen havadar bir yerde tutmak lazım diye düşünüyorum. Ya da sulama yapmak icin çok sıcak günlerin geçmesini birkaç gün beklemek iyi olabilir. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Çiçek açmış Mammillarialar
Henüz çiçek açmamış Mammillaria kaktüsleriminden sonra şimdiye dek çiçek açmış Mammillaria kaktüslerimin sayısını merak ettim; ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Şimdiye dek çiçek açmış Mammillaria kaktüslerim devam... ![]() ![]() ![]() ![]() Henüz çiçek açmayanlarla şimdiye dek çiçek açmış mammillaria kaktüslerimin sayısının hemen hemen eşit olduğunu görünce memnun oldum. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2006
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohum kesesi açılması ve genç fideler
Tozlaştırmaişlemi yaptıktan sonra tohum kesesi veren echinopsis subdenudata cv fuzzy navel'in bir süre sonra tohum kesesi kendiliğinden yarıldı. Tohumlar hazır... ![]() ![]() Parodia ottonis fideleri, yaklaşık 3 aylık ![]() Echinocactus grusonii yaklaşık 5 haftalık ![]() Not: Her iki kaktüsün tohumları da 5 günlükken çıkmaya başladılar. Ancak Echinocactus grusonii fideieri çok daha çabuk büyüyor. Düzenleyen tapi : 29-07-2018 saat 13:33 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Aşı yeniden
II. Post Pek büyüme göstermeyen Gymnocalycium sp yi aşıladım. ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Nisan, Mayıs, Haziran derken Ağustos geldi. Bendeki Coryphantha büyüdü. İlk aldığımda belki daha çabuk büyür diye yavruları ayırmıştım, ama bir süre sonra yine yavru vermeye başladı. İlk aldığımda yoktu ama şimdi tüberküllerinde yarıklar belirmeye başladı. Bakalım çiçekler ne zaman açaçak? Bendeki sanırım Coryphantha elephantidens bumamma. Bu türün çiçekleri sarı veya pembe renkli olabiliyor. ![]() Anavatanı Meksika. Coryphantha cinsi kaktüsün 56 türü var. Mammillaria cinsi ile karışabiliyor ama bunun çiçeği tepeden çıkıyor. Coryphantha cinsi kaktüsler en çok escobaria cinsi kaktüslere benziyor. Tohumlarının yapısı farklı; Coryphanta escobaria cins ayrımı tohumların yapısına bakılarak yapılıyor. Coryphanta tohumlarının yüzeyi ağ şeklinde, escobaria tohum yüzeyi ise minik çukurlar varmış. Bu sezon çiçek açmayan ve artık dikey yönde büyüyen Echinopsis ancistrophora subsp. arachnacantha kaktüsü bölerek 5cm saksılara ayırdım. ![]() Düzenleyen tapi : 05-08-2018 saat 11:19 |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-04-2019
|
Alıntı:
Aşı yaptığınızdan bahsetmişsiniz, aşı tuttu mu? |