agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri
(https)

Beğeni Düzeni1618Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-10-2013, 23:16   #121
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Giriş Tarihi: 08-09-2013
Salonda içerde geçirecekler kışı. En uygun orası. Sera filan on numara olur ama mümkün değil şimdilik.

Elimdeki az sayıda kaktüsün saksılarını ve topraklarını yeni değiştirdim.

Bakalım ne olur; baharda göreceğiz. =)

loveforlife beğendi.
altintasna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 07:50   #122
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-10-2011
Merhana Sayın Altıntasna atlas çiçeği yağmur ormanları çiçeği olduğu için diğer kaktüslere göre güneş ihtiyacı biraz daha azdır ,buna karşılık nem ihtiyacı fazladır.Bu sebeple güneşi süzdüren bir şeyin arkasından almalıdır.Mesela bir ağacın yapraklarının arasından .tül perde arkasından.Hatta yazın tamamen öğlen güneşinden korumalısın.Aydınlık bol ışık alan yerleri de çok sever.Güneş almayan bir zamanında yapraklarına fısfıslayarak su serpmeniz çok hoşuna gider.Yağmur ormanları kaktüsüne atlas çiçeği, bir gecelik gelin çiçeği de atlas çiçeği çeşididir zaten ve yılbaşı çiçeği örnek verebiliriz.Ekim ayı güneşi kuru olduğu için uçları biraz kızarmış gibi duruyor....Ama havai kök çıkaracakmış gibi duruyor.Kolay gelsin sana .Saygılar...

altintasna beğendi.
mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 18:43   #123
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife Mesajı Göster
Aman dur, Sevgili Mandalinlerik! Sen bilsen garibanlar o saksılara geçene kadar neler yaşadı. Bu harç iyidir, iyi... Değil mi Sevgili Altintasna? Artık zavallıcıkların başını döndürmeye son!
Bundan sonra dikeceğim kaktüslerim olursa daha fazla kum içeren bir karışıma dikmeyi düşünüyorum. Bunların köklerini rahatsız edip huzurlarını kaçırmayı göze alamam artık. =)

Şuan zaten birinden şüpheliyim bakalım ne olacak.

Parmak gibi olan ise bir sürü minik yavru çıkarmış. Baharda bi aksilik olmazsa uçuşa geçer.

loveforlife beğendi.
Eski 14-10-2013, 18:45   #124
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mmanager Mesajı Göster
Merhana Sayın Altıntasna atlas çiçeği yağmur ormanları çiçeği olduğu için diğer kaktüslere göre güneş ihtiyacı biraz daha azdır ,buna karşılık nem ihtiyacı fazladır.Bu sebeple güneşi süzdüren bir şeyin arkasından almalıdır.Mesela bir ağacın yapraklarının arasından .tül perde arkasından.Hatta yazın tamamen öğlen güneşinden korumalısın.Aydınlık bol ışık alan yerleri de çok sever.Güneş almayan bir zamanında yapraklarına fısfıslayarak su serpmeniz çok hoşuna gider.Yağmur ormanları kaktüsüne atlas çiçeği, bir gecelik gelin çiçeği de atlas çiçeği çeşididir zaten ve yılbaşı çiçeği örnek verebiliriz.Ekim ayı güneşi kuru olduğu için uçları biraz kızarmış gibi duruyor....Ama havai kök çıkaracakmış gibi duruyor.Kolay gelsin sana .Saygılar...
Bilgiler için çok teşekkür ediyorum sağ olun.

Eski 14-10-2013, 20:15   #125
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi altintasna Mesajı Göster
Ya ben çok sabırsızım. Her gün bakıyorum büyümüşler mi diye. Hatta bugün küçük olanların yanına kürdan sapladım toprağa. Şuan kürdanla aynı boydalar. En iyi böyle anlarım uzayıp uzamadıklarını. Yarın fotolarını ekleyeyim.

Bir de sanırım mart ayına kadar neredeyse hiç gelişmezler değil mi? Kasım, Aralık, Ocak ve Şubatta hiç sulamamayı düşünüyorum. Sabah ve akşam ışık alan bir köşeye alıcam hepsini. Don tehlikesi olmadan soğuk yiyecekler.
Ben mi yanlış anladım yoksa 4 ay boyunca su vermeyecek misiniz?

altintasna beğendi.
fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2013, 20:18   #126
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo Mesajı Göster
Ben mi yanlış anladım yoksa 4 ay boyunca su vermeyecek misiniz?
Kasım, Aralık, Ocak ve Şubatta hiç sulama demişti birisi bana.

Eski 15-10-2013, 14:48   #127
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Herkesin bayramı kutlu olsun. =)

Bakın bayram bayram ne buldum =)

Halam "Al saksıyla götür" dedi ama sadece bu parçaları almakla yetindim. Çok güzel çiçek açıyormuş ama yoğunluktan pek ilgilenemediğinden al götür dedi.

Saksıdan aşağı sarkıyorlardı. Normalde yukarı doğru gelişmesi gerekmiyor mu?

Tecrübe sahiplerinin tavsiye ve bilgi paylaşımlarıı bekliyorum buyurun:

Eklenen Resimler

Eski 15-10-2013, 14:50   #128
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Bir sorum daha var.
Bu kaktüsün neden buruştuğunu öğrenebilir miyim?
Yeni toprağa mı alışamadı?
Köklerimi heniz huzura kavuşamadı?
Susuz mu kalıyor?
Güneşten mi rahatsız oluyor?
En az güneş alan pencerede duruyor şu sıralar:

Eklenen Resimler

Eski 16-10-2013, 11:58   #129
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Halamdan aldığım kaynana dillerine küçük bir operasyon yaptım. Bir kaç gün kuruyacaklar. Ardından bir kaçını saksıya bir kaçını bahçede uygun bir yere dikmeyi düşünüyorum. Kar, yağmur, soğuk, sıcak öldürmüyor.

İşte son halleri:

Eklenen Resimler

Eski 16-10-2013, 14:13   #130
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Bunlardan kalan sekiz kadar parçayı açtığım bir çukura bahçe toprağı ve kum doldurarak diktim. Taşlarla sıkıştırdım bulundukları yerlere. Etraflarına sekiz tane koruma amaçlı çıta çaktım. Bir ara etrafına naylon da sararım. Ya tutarsa diye düşünerekten yaptım bunu.

Buyurun:

Eklenen Resimler

Eski 16-10-2013, 18:16   #131
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Tek tarafları sararmış ve kurumuş gibi diğer tarafları yeşil. Ve çok da mutlu değiller. Ana bitkiden rastgele alındılar.

O köklü olan da tuhaf. Saksının dibinde lobun biri toprağa düşmüş. Lobun toprakta kalan yüzeyi köklenmiş.

En sağlam ve mutlu görünen lobları keserek diğerlerinden ayırdım. Onlarda 133. mesajda görülüyorlar. Yeşil taraflarını çektim. Arka tarafları sarımsı.

O toprağa diktiğim kısımlar, birleşim yerleri ve iyice sararmış, şekli bozulmuş en huzursuz görünen parçalar.

133. mesajda görünen parçalar henüz duruyor dikmedim.

Kesme bitmişti çünkü kesecek kaktüs kalmamıştı loveforlife hanım =)
Bunlar yeni geldi.

Keşke ilk başta daha detaylı çekseydim fotoğraflarını. Kötüydüler oldukça.

Bir de bu opuntia yani kaynanadillerinin türünü nasıl öğrenirim?

Baktım bir kaç yere ama çoğu birbirine benziyor üstelik bunlar tam formunda olmadıklarında anlayamıyorum. Şuan soluk ve hacimsizler.

Eski 16-10-2013, 18:20   #132
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

131. mesajda fotoğraf ekleyip ne yapmam gerektiğini sormuştum. Kimse zahmet edip bi yol göstermeyince bildiğimi ya da bildiğimi sandığımı yaptım hiç düşünmeden.

Her sorum olduğunda özel mesaj ile link vererek üyelere soru sormaya çekiniyorum.

Eski 16-10-2013, 20:15   #133
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-07-2013
Sayın Altintasna merhaba, ilk önce 132.mesajdaki kaktüsten başlayayım. Gövdesi sağlam görünüyor benim gördüğüm kadarıyla, yapraklarının hepsinde buruşma yok, bana yaprak değiştiriyor gibi geldi. Opuntiaya gelince ben kendi tecrübemi anlatayım. Aslında lop olarak dikilir. Ben opuntiayı aşı yapmak için kesmiştim aşı tutmadı ama kestiğim yerden bir çok yavrusu oldu ve çok güzel gelişti. Opuntia türleri forumdaki kaktüs başlığındaki resimli kaktüs rehberinde var, isimlerini oradan öğrenebilirsiniz. Bu türü ben de çok severim. Hızlı büyür, kolay yetişir, hiç kaprisi yoktur. Maşaallah kaktüs aileniz çoğalmış, üç yıl önce benim de üç saksı kaktüsüm vardı. Beş, on derken eve bahçeye sığmaz olduk, bir mini seramız var hızımıza o da yetişemiyor. agaclar.netten çok şey öğrendim, bu hevesle eminim siz daha iyi bir koleksiyoner olacaksınız. İyi akşamlar.

altintasna beğendi.
ayseozen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2013, 22:42   #134
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife Mesajı Göster
Tavırlarınızın hiç hoş olmadığını belirtmeden duramayacağım... Herkesi zan altında bırakamazsınız. Bayramda herkesin kendine göre telaşı var. Ayrıca kimin ne şartta olduğunu bilemezsiniz. kimse 7/24 siz bir soru sorun da cevaplasın diye nöbet de tutmuyor. Siz zaten en iyisini biliyorsunuz, doğru bildiğinizi yapmaya devam edin Sayın Altıntasna...

Ne deseniz haklısınız.

Eski 16-10-2013, 22:43   #135
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Teşekkür ederim Ayşe Hanım.

Eski 18-10-2013, 19:18   #136
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

İyi akşamlar herkese. =)

133. mesajdaki kaktüsleri ne şekilde dikmemi önerirsiniz diye sorarak bilgi ve tecrübelerinizden bir kez daha faydalanmak istiyorum. =)

En uzunları 14 cm. boyunda bu lobların.

Ve de elimde 20 cm. yüksekliğinde şöyle bir saksı var:
( Bu saksıya bir tane orta boylardan mı diksem? İki tane küçük mü diksem? Ya da bu saksı dışında önerileriniz varsa... Lütfen =) )

Eklenen Resimler

Eski 18-10-2013, 19:59   #137
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Çok teşekkür ediyorum sonerordo =)

Köklendirmesi sorun değil. Yeteri kadar büyük bir saksıya dikerekte köklenirler diye düşünüyorum. Bunları aldığım anaç bitkinin bir parçası toprağa düşmüş; lobun bir yanağı tamamen köklenip yapışmış toprağa =)

Bir veya iki tanesini saksıya dikmeyi düşünüyorum. Diğerlerini bahçede uygun bir yere artık. Ama hepsini dikemem; bu yüzden isteyen olursa vereceğim.

Peki şöyle sorayım şimdi:

-Büyükçe bir saksıya birini diktim diyelim. Diğerlerini köklenmesi için farklı bir saksıya diksem nasıl olur? Köklenip, tuttukları belli olduğunda söküp bahçeye diksem olur mu?

Eski 18-10-2013, 20:10   #138
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Söylediğinizi daha iyi anlamak adına sorularıma devam ediyorum.

a) Saksıda kalacak olanları bir saksıya diktim.

b) Köklendikten sonra bahçeye alacak olduklarımı diğer bir saksıya diktim.

Elimizde var iki saksı =)

Şimdi sorum şu bir tane bahsettiğiniz ölçekteki bir saksıya kaç tane dikmemi önerirsiniz bu loblardan? Saksıda kalacak olanlardan bahsediyorum.

Düzenleyen altintasna : 18-10-2013 saat 20:11 Neden: ""ayrı ayrı saksılara dikmenizi pek önermem."" bu kısmı daha iyi anlamaya çalışıyorum =)
Eski 18-10-2013, 20:32   #139
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Anlaşıldı. =)

Evet iç içe geçmiş kalabalık kaktüs görüntüsü çok daha hoş ve çekici oluyor.
Dediğiniz gibi yapacağım. Üç taneyi büyükçe bir saksı içine dikeceğim. Dışarıda duracaklar.

Köklendirip bahçeye almak istediklerimin hepsini de bir saksıya dikeceğim. Artık bahçeye alır mıyım yoksa başkasına mı veririm bilmiyorum.

Tabi bu dikimi yapmak için kesiklerin kurumasını yani yaralarının kabuk bağlamasını bekleceğim tabi. =)

sonerordo beğendi.
Eski 18-10-2013, 20:42   #140
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ediyorum Sayın sonerordo =)

sonerordo beğendi.
Eski 19-10-2013, 15:09   #141
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Özellikle ikinci fotoğraftaki görüntü harika. =)
İkinci fotoğraftaki saksının boyutu ne kadar aşağı yukarı?
Ben bir tenekeyi saksı olarak kullanmayı düşünüyorum.

Üç parçayı da saksının orta kısmına birbirine yakın bir şekilde mi dikmeliyim? Buradan bakınca sizinki öyle yapılmış gibi görünüyor.

yeşilkolik beğendi.
Eski 19-10-2013, 16:52   #142
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Benim bahsettiğim teneke bir damacanadan biraz kısa ve yine bir damacanadan biraz geniş. Sanırım dikeceğim 3 lob için bir kaç sene yeterli olacaktır. =)

Hemen bir sorum daha var sizi yakalamışken. Ben bu tenekenin içini dolduracak kadar kaktüs toprağı hazırlayamayacağım. Sadece iri taneli ve içinde çakıllar içeren bir tür kum ve çam ormanı toprağı karışımı çok mu kalitesiz olur?

Eski 19-10-2013, 17:04   #143
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Bir aksilik olmazsa ben de eski bir tiner kutusuna dikeceğim. İçinde kalıntısı veya kokusu kesinlikle yok. =)

Peki bu loblar bu kış üşüyüp önümüzdeki bahar veya yazda çiçek açarlar mı?

Eski 19-10-2013, 17:30   #144
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Tamam teşekkür ediyorum tekrar =)

Çiçeklenmeyi etkileyen faktörleri öğrenebilmem için önerebileceğiniz bir link varsa paylaşır mısınız?

Eski 20-10-2013, 10:12   #145
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 08-07-2013
Sayın Altintasna merhaba, böyle bir link var mı bilmiyorum. Opuntiaların çiçek açması için belli bir olgunluğa gelmesi lazım. Benimkiler üç senedir açmadı. Biliyorsunuz kaktüs bakımı sabır ister. Bu arada sizin o iki çatallı kaktüs var ya ondan burada bir evin önünde var, benim bildiğim beş senedir orada iki metre boyunda, çapı dört metre vardır herhalde. Çok gür muhteşem bir görüntüsü var, o koca kaktüs ilk defa bu yıl tepesinde bir tane çiçek açtı. Umarım bu örnek size yardımcı olmuştur.

altintasna beğendi.
ayseozen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2013, 10:43   #146
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Aslında açmasalarda olur bu şekilde bile çok güzeller. =) Sırf görüntüleri beni etkilediği için yedi tane Agave Americana diktim. Eğer huzurlu olurlarsa 7 ila 10 sene kadar sonra çiçek açacaklar =)))))))))))))) Ve bir daha da açmayacaklar. Bir kaç yerde bir kere açtıklarını okudum. Örneğiniz ve yardımınız için teşekkür ediyorum.

Şöyle her bir kaktüs türü için içerisinde tüyolar ve bilgiler bulunan bir kitap hazırlasa üiversitelerimizdeki bilim adamlarımız.

Eski 20-10-2013, 14:59   #147
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

131. mesajımda sağlıksız gelişen, sararmış, yaralı olan kaktüs çeliklerimin fotoğrafını paylaşmıştım.
Bahçede uygun bir yere dikmiştim onları. Etraflarına da çıtalar çakmıştım. Ama tavuklar ikisini sökmüştü bugün baktığımda. Onları yeniden dikip çıtaların etrafına çuval sardım. Üst kısmı ise ışık geçirecek bir naylonla kapatarak onları sera içine aldım. Kuzey güney doğrultusunda iki küçük de havalandırma deliği açtım. Oradan içini de görebiliyorum.

Minik seramı koruması için de kedimi görevlendirdim. =)

Amaç:

a) Tavuklardan korumak
b) Diplerinde yağmur suyu birikmesini önlemek
c) Kış geliyor; dondan, aşırı soğuklardan korumak.
d) Tecrübe edinmek.

Buyurun:

Eklenen Resimler

Eski 20-10-2013, 20:27   #148
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Bunlarda en beğendiğim çeliklerin fotoğrafı.

Tenekenin dibi delindi. Tabana soğan çuvalı, çuvalın üzerine tuğla kırıkları döşendi. Soğan çuvalı ve kırıkları kumla örttüm önce.

Ardından bahçe toprağı ve iri taneli kum karışımını tenekeye doldurdum; ardından üç tane çeliği itinayla yerleştirdim.

Nihayet bunları da diktim =)

Buyurun:

Eklenen Resimler

Eski 20-10-2013, 20:30   #149
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

Bunlarda sorunlu veya şekilsiz olduğunu düşündüğüm çelikler.
Aslında sadece üç tanesini beğenmedim bunların. Fotoğrafın sağ tarafında iki tane diğerlerinden farklı yöne dikilmiş olan çelikler de çok güzel.

Hadi hayırlısı bakalım:

Eklenen Resimler

Eski 22-10-2013, 20:22   #150
Ağaç Dostu

altintasna's Avatar

* İki hacim kum
* İki hacim bahçe toprağı
* Dört hacim çam ormanı toprağı
* 4 kg'dan biraz fazla lav taşı kırığı
* Göz kararı odun kömürü kırığı

Bu şekilde kaktüs toprağı hazırladım bugün.

Daha önce hazırlamış olduğum torf ve biraz daha fazla kum içeren kaktüs toprağımı da buna ekledim. Yukarıdaki ölçülere göre 1 hacim kadardı zaten.

Toplamda 3 kiraz kovası kadar oldu.

Son olarak saksı da temin ettikten sonra Sayın ayseozen'in göndereceği kaktüsleri beklemeye başlayabilirim. =)

Düzenleyen altintasna : 22-10-2013 saat 21:18 Neden: anlatım...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025