![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Bauhaus ayrıntılar 2
Çiçek tomurcuklu kaktüs var mı diye epey bakındım ve bunu görünce çok sevindim. Kaktüsün kendisini de beğenmiştim zaten. Rebutia mı bu kaktüs acaba? Bakalım nasıl bir çiçek açacak. Ek: Mammillaria hahniana ( Sn. sonerordo' ya teşekkürler. Sanırım türü bu. Linkteki bilgileri de ekliyorum. Yaşlı Kadın Kaktüsü/Mammillaria Hahniana | Çiçek,Çiçekler ) Yaşlı Kadın Kaktüsü, latince adıyla Mammillaria Hahniana kaktüsgillerden, Anayurdu Orta Amerika olan bir bitkidir. İpeksi beyaz tüyleri vardır. Bu kaktüs türü 10 metreye kadar uzayabilir. Koyu kırmızı renkte çiçekler açar. Tüm kaktüs türleri gibi suyu iyi akıntılı (süzek) ve kada dere kumu bulunan toprakları severler. Suya olan gereksinimleri diğer kaktüs türlerinde de olduğu gibi azdır.Kış aylarında asla su verilmemelidir. Aksi takdirde bitki çürür. Tüyleri kirlendiğinde yumuşak bir fırçayla fırçalanarak temmizlenmelidir. Işık isteyen bir bitkidir. Güneşli ve aydınlık ortamları sever. Sıcaklık ise, çok olmamalıdır. Serin ortamları sever ve kış aylarında 5 dereceye kadar dayanabilir. Üretimi, tohumlarıyla ya da anaç bitkinin yanında süren piçleri ile olur. Yaşlı Kadın Kaktüsü, saksısını iyice doldurunca ilkbahar mevsiminde uygun toprak türü ile saksının boyu bir boy arttırılarak değiştirilir ![]() Tepeden bakınca kar tanesini andıran türlerden birisi daha. uzun ve iri dikenleri olan kaktüsleri çok beğeniyorum. ![]() ![]() Bu kaktüs bendeki kaktüsten mi ( toprak yoğurt saksısında olan ) diye düşündüm ama hatırlayamadım tam. biraz daha küçüğü çünkü. eve gelince baktım aynısıymış ama olsun. ![]() ![]() Bu arada; en minik saksıda olanları 2.90 TL ye, bir boy büyük saksılı olan çok yumrulu türleri ve beyaz tüylüyü 4.50 TL ye aldım. Daha da almak isterdim, içim gitti ama çok açılmak istemedim. Düzenleyen Kedi Tırnağı : 24-04-2012 saat 11:17 Neden: ek bilgi |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Bauhaus ayrıntılar 3
Bu uzun olanın rengi market ışığı altında bana daha lacivert gibi gelmişti. Bendeki mavi uzun kaktüse benziyor ama tam emin olamadım. Boyutları değiştikçe görüntüde farklılık olabiliyor. Yapma çiçeklerle ilgili tepkimiz malum. Alıp da ortak oluyoruz bu rezilliğe ama seçtiğim, beğendiğim ve sağlam olanların bazısı böyle çiçekliydi işte Mümkün olduğunca silikonsuzlardan seçtim aslında. Olabildiğince zarar vermeden kurtulurum hemen.![]() Bu da Aloe türü sanırım. Sukulent pek yoktu. Birkaç aloe türü ve sedum sadece. Bunu çok beğendim. İri etli-dolgun yaprakları çok güzel. Bazı yaprak uçları kurumuştu. Susuz kalmış sanırım. ![]() ![]() Uzun yapraklı büyük aloe vera da vardı. Sağlam halde ve paketli satılan. Onlar da 7.50 TL idi yanılmıyorsam. Aynıları Migros' da geçen ay 12 TL ye satılıyordu. Serbest pazar ekonomisi çok garip. Araştırıp almak, sabretmek lazım. Ben yine almadım gerçi. Paketli mammillarialar vardı. Bir saksıda irice epey yuımru barındıran ve çiçek tomurcukları dolu olanlar. 9 TL idi. Beyaz, kırmızı, turuncu, pembe renkli Paskalyalar da vardı( schlumbergera ). Çiçekli ve tomurcukluydular. 7.50 Tl idi galiba. Aslında içim gitti ama kendimi engelledim yine ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Bauhaus ayrıntılar 4
Mevsimlik dış mekan fideleri bölümünde( 55 kuruş ) bunları görünce epey şaşırdım ve sevindim. Bu sedumlar kasalarda bir arada paket paket çok güzel görünüyordu. Bendeki sedum reflexum a benzettim ama bu daha narin ve minyon yapıdaydı. Bir paket aldım. ![]() Acem halısını birçok yerde görebiliyorum aslında. Hatta sokaktaki bir dükkanın önünde de saksı saksı var. Onlardan aşırmayı da düşünüyorum hep. Fideleri görünce bir paket aldım yine de. Aslında bahçesini yerörtücü olarak sedum ve acem halısıyla kaplamak isteyenler için sanırım fiyat uygun. Dışardaki seralarda daha pahalı. Acem halısının yeşermiş hali güzel ama kışın kuru saplar kalınca çirkinleşiyor. ![]() Bu sukulent de saksıda kökü sapı kurumuş böyle sadece üst kısmı yeşil halde kalmış ve yarı kopmuş haldeydi. Aslında bu kalan kısımda da yumuşama ve ölme belirtileri yüksek. Aşırdım vallahi bunu. O kadar saksı aldım bu da eşantiyon olsun Kimse almaz, 2 güne ölürdü zaten. Bakalım ben köklendirip yaşatabilecek miyim?![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Kıbrıs' ta Sukulent sever komşu
Ara tatilde ( ocak sonu-şubat başı) Kıbrıs' a Kızkardeşimi ziyarete gitmiştik annemle ama daha yolda rahatsızlandı. Bel fıtığı çıktı ve annem fiziktedavi ve ağrı ile geçirdi tatilini. Biz de tabii o üzüntü ve yoğunlukla evden dahi çıkamadık. Birkaç akşam sadece dolaşmaya çıktım ve yolda, beride vs bulabildiğim kaktüs-sukulent çelikleriyle İstanbul' a döndüm. Bunları bir türlü sizinle paylaşma fırsatım olmadı. Düzenledikçe yüklemeye çalışacağım bugün. Kardeşimin sitesinde ilk gün dolaşmaya çıktığımda köşeyi dönünce kalbime iniyordu. Sitedeki bir komşusunun apartman önünde dizdiği kaktüs ve sukulent saksılarını görünce çok sevindim. Belliki çok meraklı birisi. Ama karşılaşma şansım olmadı hiç. Fotoğraflarını çektim ve baktıkça zevk alıyorum. Hakkını helal etsin, aeonium ve crassula saksısından çelik aşırdım. Diğerlerinde de gözüm kaldı ama kıyamadım açıkçası. Haziran' da kardeşimin mezuniyeti için yeniden gitme durumum var. Bendeki sukulentlerden ona götürmeyi düşünüyorum. O vermese de olur. O saksılar olmasa daha çekilmez geçebilirdi tatilim. Belki de bu forumu takip eden birisidir belli mi olur ![]() Akşam yürüyüşünde çektiğimden genel foto biraz belirsiz. ![]() Bu aeoniumdan birkaç saksısı vardı ve epey gelişmişlerdi. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Kıbrıslı komşu 2
![]() ![]() Bu crassula ovata değil mi? Bundan bir çelik aldım işte. ![]() Kocaman saksıdaki kalanşoların görüntüsü enfes değil mi? ![]() Bu da aynı sokakta bir sonraki binanın önündeki başka saksılar. Burdan da gasteria bicolor aşırdım köklü olarak. Bu saksılar daha bir öylesine bakılıyordu belliki. ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Kıbrıslı güzeller
Sitenin sokağında dev ağaç gibi olmuş iri bir opuntia türü. Hiç diken yok ve tahta gibi sert. Bir akşam bundan da koca bir boğum kestim. Kıbrıs' ta her yerde opuntiaları özellikle ficus indicaları görebilirsiniz zaten. ![]() Bu da başka bir komşunun bahçesindeki çitleri sımsıkı kaplamış bir aloe türü. Çok güzel çiçekleri vardı o sırada. Yol tarafına sarkanlardan 2 dal kopardım. Göz hakkı değil mi ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Kıbrıs -Magosa Kaleiçi kaktüsler
Magosa' da eski kaleiçinde akşamları yürüyüşe çıkıyordum. Gözüm sürekli sağda solda kaktüs aranıyordu tabii. Bu güzellerin her birini gördüğümde dilim tutuldu. Müthiş gelişmişlerdi. Yürüyüşe çıkarken her ihtimale karşın yanıma bir parça gazete ve poşet almıştım. Gazeteyi katlayıp zar zor çelik koparıp poşete tıktım. Dönüş yolunda benden mutlusu yoktu galiba.) Bu arkadaşı görünce filmlerde duvarları saran canavarlar geldi aklıma. Kimbilir kaç yaşındadır? Duvarı boydan boya sarmıştı. Yukarda kaldığı için atlaya zıplaya dal koparmaya çalışıyordum. Resmen akrobasi yaptım. Bir yandan da dikenleri battı tabii. Biri görse deli diye düşünürdü herhalde ![]() ![]() Bu da aynı tür. Başka bir yerde izbe bir binaya tırmanmıştı. Bundan da daha yassı ve iri çelikler aldım. ![]() ![]() Bu canavarı görünce nutkum tutuldu. Gecenin içinden karşıma çıkan bir masal yaratığı gibiydi. Dikenleri çok uzun ve sert. Mızrak gibi. Bağırtıyor vallahi adamı Çelikler çok kolay kopuyordu ama. Gazeteyle biraz bastırınca boğumlar kopuverdi. Bundan çeşitli boyda 5 çelik aldım. Poşete tıktım ama karanlıkta gelene kadar bacağıma orama burama battı habire )![]() Bu opuntia değişik geldi bana. Daha dalgalı bir yapısı var. Çok güzel görünüyordu gelişmiş haliyle. Bir işletmenin önündeydi. Bir akşam görünce zar zor bir dal koparıp eve kadar elimde dikenleri habire bata bata geldim. Sonra bu akşam gezisinde 2 dal daha aldım. Yanındakiler de agave türü muhtemelen. Agave americanadan biraz farklı galiba. Çok karanlıktı, şimdi fotoda daha iyi görüyorum ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|