agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Hoyaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/)
-   -   Edelvays58 / Mum Çiçeklerim (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-hoyalari/36541.htm)

edelvays58 24-08-2015 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aleydi (Mesaj 1403888)
Sevgili edelvay58, sürekli takip ettiğim bu güzelliklerin anlatımlarla görmek, benim için geç kalınmış bir keşif oldu.Forumdaki dostlardan gelen hoyalarım( ilk kez hoya yetiştiriyorum). Hepsi tuttular ve yaprak çıkardılar. Şuan için gereken şartları sağladığımı düşünüyorum. Asıl sorun kışın ev ortamına aldığımda ne yapacağımı bilemiyorum. Ablamın hoyası kapalı balkonda donmuştu. Baharda benimkiler evde minik sinekler oluştu, bende dışarıya almıştım. Kışın eve aldığımda nasıl bir ortam sağlamayım. Dedikleri gibi 2 yıl bekler miyim ,çiçek açmaları için.Türünü soracaksınız:) , sanırım klasik türler:). Sevgilerimle.

Sevgili aleydi, sayfama hoş geldiniz.
Hoyaların kış bakımını merak ediyorsunuz. Eskişehir kış aylarında soğuk olur bildiğim kadarıyla. Kapalı balkonda ısı ne kadar oluyor acaba? Bendeki bazı daha serin seven türler 3-4 dereceye kadar dayandılar. Hiç kayıp yaşamadım ,ama sizde durum farklı. Bence ışık alabilecekleri ısıtmalı bir yere alın ve çok fazla sulamayın,az az. Kış aylarında büyüme olmadığı için , çok suya ihtiyaç duymuyorlar. Toprağını kontrol ederek ve fısfıs yaparak suyunu verebilirsiniz. Besin vermeyin.
Benim ev ortamına aldığım sıcak seven türler bile 15 dereceleri görüyor ama toprak kuru olduğu için etkilenmiyorlar,ama durgun dönemlerini yaşıyorlar.
Klasik mum çiçeği toprak ıslak olamamk şartı ile 0 derecede bile dayanır. Bu konuda kaygılanmayın.

edelvays58 24-08-2015 20:50

3 Eklenti(ler)
İlagiorum çiçekleri ve ilk defa açacak olan Elliptica tomurcuğu. Her iki tür de sorunsuz çiçeklen türlerden. Elliptica, fotodaki tomurcuğun dışında 2 tomurcuk daha büyütüyor. Kokusunu çok merak ediyorum...

Eklenti 572474

Eklenti 572475

Eklenti 572476

vural-can 24-08-2015 21:40

Merhaba..

Çok güzeller. Alah nazardan esirgesin.

Ben çok yeniyim.

Forumda mutlaka var ama bir de sizden dinlesek bakım bilgilerini ...

Özellikle sormak istediğim;

Sulamak nedir ?

Saksıya yarım veya bir bardak su mu koymak.

Ya da saksının tabağından su çıkıncaya dek su koyup, tabağı boşaltmak mı ?

Ve ya bunun bir dengesi..alışkanlığımı var?

su oranı ve zamanını tutturamıyorum :(

Yardımlarınız için şimdiden teşekkrüler.

Sevgiler..Saygılar..

edelvays58 25-08-2015 07:43

Sn vural-can, evet sulama hoyalarda önemli bir konu.
Her şeyden önce toprak karışımınız çok geçirgen olacak. Saksının üst kısmından döktüğünüz su alttan hemen süzülecek,süzülmüyorsa toprağınız su tutuyordur. Toprağın su tutması kök çürümelerine neden oluyor. Toprak karışımınızın geçirgen olması, suyu fazla kaçırdığınızda da sorun yaratmayacaktır.
İkinci nokta,bitkinin su ihtiyacına göre sulamak. Bazı türleri, (sukulent ve kalın yapraklı olanlar)toprak tamamen kurudukttan sonra sulamak gerekiyor. İnce yapraklı olanlar susuz bırakılmamalı ama toprak da vıcık vıcık su olmamalı,nemli olmalı. Ben şöyle uyguluyorum: parmağımla üstten kontrol ediyorum. Toprak 2-3 cm kuru ise su veriyorum. Suyu şişe ile boca etmiyorum, fısfıslayarak suluyorum,ki su her yere dağılsın.
Bilmem yardımcı olabildim mi?

vural-can 26-08-2015 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edelvays58 (Mesaj 1403946)
Sn vural-can, evet sulama hoyalarda önemli bir konu.
Her şeyden önce toprak karışımınız çok geçirgen olacak. Saksının üst kısmından döktüğünüz su alttan hemen süzülecek,süzülmüyorsa toprağınız su tutuyordur. Toprağın su tutması kök çürümelerine neden oluyor. Toprak karışımınızın geçirgen olması, suyu fazla kaçırdığınızda da sorun yaratmayacaktır.
İkinci nokta,bitkinin su ihtiyacına göre sulamak. Bazı türleri, (sukulent ve kalın yapraklı olanlar)toprak tamamen kurudukttan sonra sulamak gerekiyor. İnce yapraklı olanlar susuz bırakılmamalı ama toprak da vıcık vıcık su olmamalı,nemli olmalı. Ben şöyle uyguluyorum: parmağımla üstten kontrol ediyorum. Toprak 2-3 cm kuru ise su veriyorum. Suyu şişe ile boca etmiyorum, fısfıslayarak suluyorum,ki su her yere dağılsın.
Bilmem yardımcı olabildim mi?

Cevabınız için teşekkür ederim.

Webten bir Hoya aldım...Üzerinde çiçeği vardı...Bu gün en üst iki yaprak sararmış :(
Sanırım fazla sulama...

Toprağı incelerken....mavi. mercimek kadar..taşa benzeyen şeylere rastladım..

Elime aldım..baktım..yumuşak birşey...

Sıktım...patladı...içinden de mavi bir sıvı çıktı...koluma sıçradı...( Kolumda aniden hoya çiçeği açtı dermişim :) ...)

Bu mavi boncuklar nedir aradım...

Npk imiş sanırım... Alibaba da var....Türkiye de yok...

Var mı bir bilginiz...
http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/115...ertilizers.jpg

edelvays58 26-08-2015 15:32

Hayır bu konuda bir bilgim yok,ama acaba yavaş salınımlı gübre olabilir mi diye aklıma geldi. Ben hiç kullanmadım bu tür gübre ama kullanılabilir. Çiçekli hoyanızı merak ettim doğrusu. Sakıncası yoksa paylaşabilirmisiniz acaba?

vural-can 28-08-2015 07:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edelvays58 (Mesaj 1404270)
Hayır bu konuda bir bilgim yok,ama acaba yavaş salınımlı gübre olabilir mi diye aklıma geldi. Ben hiç kullanmadım bu tür gübre ama kullanılabilir. Çiçekli hoyanızı merak ettim doğrusu. Sakıncası yoksa paylaşabilirmisiniz acaba?

Merhaba....

Geç oldu...bağışlayınız....

http://i.hizliresim.com/ZVXjJZ.jpg

Uzunluğu 40cm....açmış çiçeği vardı..4/5 gün durdu...döküldü...görebiliyorsanız saksının dibinde....

Yeni açacak olan var...

En üst yaprak neden soldu sizce....

edelvays58 28-08-2015 07:48

Bu Cummingiana. Çok güzel bir tür ve çiçekli olması da ayrıca çok güzel. Bendekinde de bazen üst yapraklarda dökülme oldu. Böcek falan da olabilir,ama ortam değiştirdi sizinki ve o yaprak tam olgunlaşamadığı için de düşmüş olabilir. Güle güle büyütün bitkinizi ama yakından takip edin..Suyu fazla sevmez bu tür. Güneşe bayılır.
Paylaştığınız için çok teşekkür ederim Sn. vural-can.

edelvays58 10-09-2015 09:57

2 Eklenti(ler)
Bu çok acılı günlerimizde beni az da olsa mutlu edecek bir şey gördüm az önce. Hoya Wibergiaenin üzerinde bir uğur böceği. Pamuklu bitin peşinde...Keşke çoğalsalar..

Eklenti 574536

Eklenti 574537

edelvays58 10-09-2015 15:36

3 Eklenti(ler)
Elliptica 31 Ağustos'ta çiçek açmıştı ve onu bırakıp tatile çıkmıştım. Şu anda da başka 3 tomurcuk büyütüyor. Onları ilerleyen günlerde paylaşırım.
Aslında onunla geçen yaz tanışttık çelik olarak. Kolay köklendi ve büyümeye başladı ama yaz sonunda yapraklarında bir gariplik olmuştu. Muhtemelen böcükler biraz tadına baktı. Kışı öylecene atlattık,büyümeden. Baharla birlikte atak yaptı,her yerden sürgünler vermeye başladı ve sürgünün birinde tomurcuk belirdi. Hiç nazlanmadı ve büyüdü,o çok merak ettiğimiz çiçeğini gösterdi. Koku var:ilk akşam o taze hamur kokusunu aldım ama eşim dedi ki diğer türlerdeki o baharat kokusu bunda da varmış.

Eklenti 574549

Eklenti 574550

Eklenti 574551

sonkez 10-09-2015 21:31

Çiçeği çok güzel ...Ama yapraklarda çiçekle yarışıyor :)

edelvays58 10-09-2015 21:45

Evet, sevgili sonkez. Yapraklar da muhteşem. Kaplumbağ deseni

edelvays58 28-09-2015 10:12

2 Eklenti(ler)
Acuta çok sevdiğim türlerden birisi. Kolay büyür,hiç nazı yoktur, yeni ortamına kolay uyum gösterir ve kolay çiçek açar. Genelde sukulent yapıdadır yaprakları ve belli bir süre susuz kalsa da etkilenmez fazla.
İki Acuta varyetesi:Acuta Albomarginata ve RB-Mini. Albonun alacalı yaprakları hoş,RB-Minin de yaprakları orta boyda,parlak ve kalp şeklinde. Şu ana kadar tüm yaprakların boyutu neredeyse aynı..Bu bana ilginç geldi.

Eklenti 579129

Eklenti 579130

bestdelen 29-09-2015 18:21

Mini acutaya bayıldım sanırım miss gibide kokulu çiçekleri vardır

edelvays58 29-09-2015 19:39

Acutaların hepsi kokulu sevgili bestdelen...Ben de Miniyi seviyorum..

edelvays58 08-10-2015 15:15

3 Eklenti(ler)
Laconusa türünü çok seven birisi olarak 'Splash' varyetesini de edindim ve gelişimi gayet güzel. Bakımı kolay. Bol ışıklı ortam gerektiriyor. Henüz beneksiz bir yaprak çıkartmadı bakalım ilerleye zamanda normal yapraklar büyütecek mi. Normal Lacunosaya göre yapraklar daha kısa ve dar.

Eklenti 580373

Çiçeklerinin şekli ve kokulu oluşu ile edinmek istediğim bir tür. sp.UT-168. Bol benekli sert ve uzun yapraklar. Yaz boyu sorunsuz büyüdü,bakalım kışa tepkisi ne olacak. Daha geçiirgen bir toprak ortamına aldım ve de iyi oldu.
Eklenti 580374

Eklenti 580375

edelvays58 08-10-2015 15:20

2 Eklenti(ler)
Benim için bir ilk olacak bu türün çiçek açması. Blasherenaezii:sarı,çan şeklindeki çiçeklerini inşallah göreceğiz. İki tomurcuk büyütüyor. Tek yaprakttan yetiştirdiğim iki yıllık bir bitki. Kokusu olmayan bir tür.

Eklenti 580381

Eklenti 580382

edelvays58 08-10-2015 15:27

2 Eklenti(ler)
Albiflora , çiçeklerini son baharda,günlerin kısalması ile açan bir tür. Bu yıl da bol açacak gibi görünüyor. Kolay bir tür. Mudanya'nın havasını sevdi sanırım. Yoğun,gardenya ve yasemin kokusu almıştım geçen yıl. Çiçek fotosu geçen yılın.

Eklenti 580383

Eklenti 580384

edelvays58 20-10-2015 11:50

4 Eklenti(ler)
Albiflora bu yıl da o güzel çiçeklerini gösterdi...Müthiş güzel bir koku ...

Eklenti 581793

Eklenti 581794

Eklenti 581795

Eklenti 581796

edelvays58 04-11-2015 15:40

3 Eklenti(ler)
Sanki yine açmaya karar veren bir tür:Nummularoides. Bakımı kolay bir tür. Toprak kurudukça su isteyen,güneşi ve sıcağı seven bir tür. İlginç yanı:her boğumda çiçek sapı oluşturması ve çiçeklenme bittikten sonra sapların dökülmesi ve bir sonraki yıl yeni çiçek sapları vermesi. Çiçeklerinin iri olmadığı söyleniyor,ama yoğun kokulu imiş. Umarım açar ve birlikte görürüz bu güzel çiçekleri.

Eklenti 583894

Eklenti 583895

Eklenti 583896

ibocandan 04-11-2015 16:44

maşallah hepsi birbirinden güzeller çiçekleriniz bol olsun

edelvays58 07-11-2015 09:55

Beğeniniz için çok teşekkür ederim ibocandan..:-))Daha güzelleri sizlerin olsun

edelvays58 07-11-2015 10:07

5 Eklenti(ler)
Blasherenaezii o güzel sarı çiçeklerini uzun bir bekleyiştten sonra açtı. Havaların serinlemesine rağmen hiç dökmedi tomurcuklarını. Tam olarak 2 yaşında. Evimin en az ışık alan odasında durdu çelik olarak geldiğinden beri. Sorunsuz bir tür. Çiçeklerde koku yok. Çiçek demeti umduğumdan daha büyük:ilk açan demette 21 çiçek var,2. demette 30. İri bir çiçek sayılır.

Eklenti 584239

Eklenti 584240

Eklenti 584241

Eklenti 584242

Eklenti 584243

sonkez 07-11-2015 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edelvays58 (Mesaj 1415507)
Albiflora bu yıl da o güzel çiçeklerini gösterdi...Müthiş güzel bir koku ...

Eklenti 581793

Eklenti 581794

Eklenti 581795

Eklenti 581796

Merhaba...
Acaba bu hoya türü kisin serinmi ,yoksa sıcak odayimi seviyor ?

edelvays58 08-11-2015 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonkez (Mesaj 1418877)
Merhaba...
Acaba bu hoya türü kisin serinmi ,yoksa sıcak odayimi seviyor ?

Normal oda sıcaklığı yeter bu türe sevgili sonkez...19-20 dereceler,gece bir kaç derece düşük olabilir. Bendeki ortamı böyle.

sonkez 08-11-2015 22:06

Teşekkür ederim arkadaşım o zaman oturduğum salonda olacak inşAllah :)

edelvays58 20-11-2015 15:27

4 Eklenti(ler)
Daha önce paylaşmadığımı düşündüğüm 4 tür:

Eklenti 586166
sp. (DS-70) Variegata. Bol ışıkta harika renkleri olan bir tür. Variegata olmasına rağmen,yapraklar olgunlaştıkça beyazlık kayboluyor,onun yerine yaprak kenarları siyah biyeli oluyor. Çok ilginç geldi bana. Susuz bırakılmaması gereken bir tür.

Eklenti 586167
Lithophytica(eski adı sp. Umpang)..Çok şirin yaprak yapısına sahip bir tür. Küçük,oval,koyu yeşil ve üzerinde kabartılar var. Sıcaklarda anaç olanını hatam yüzündn kaybettim ve sil baştan. Çiçekleri beyaz,ortası koyu pembe ve yoğun kokulu bir tür.

Eklenti 586168

Yine küçük,fırfırlı yapraklı bir tür. Bayılıyorum bu türe. Okuduğuma ve gözlediğime göre ilk yılında çok yavaş büyüyen ama sonradan atak yapan bir tür. Bendeki de öyle oldu sanırım. Büyüme hızlandı,ama çiçek açması uzun süre alan bir tür.
Eklenti 586169
Ve son olarak tür ismi henüz belli olmayan bir hoya. sp.(UT-001)..Yaprakları sert ve az da olsa benekli. Güneşte çok hoş kızarıyor yaprakları. Sıcak sevdiğini sanarak davrandım ama daha serini tercih ettiğini anladım. Gelecek yaz ona göre önlem alınacaktır..

edelvays58 20-11-2015 17:08

Bazı tür isimlerinin önünde sp. kısaltmasına açıklık getireyim sayfamı takip edenler için: Önünde kullanıldığı bitkinin bir tür olduğunu ifade ediyor ama henüz bilimsel ismi belli değil,yani bilim adamları tarafından incelenip kayıtlara geçmemiş. Örneğin:sp. Umpang. İlk bulunduğunda bu isimle anılmış. Umpang bulunduğu bölgenin ismi. sp. bir tür olduğunu gösteriyor. Daha sonra bu tür Lithophytica olarak bilimsel kayıtlara geçmiş.

sevgihoca 20-11-2015 18:04

Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.Bilmiyordum,öğrenmiş oldum.Bu hoya işi sabır işi gibi geldi bana.Büyümesini bekle,açmasını bekle.Bu yüzden hoya edinmiyorum.Ama görselleriniz bir harika.Sevgiler.

edelvays58 20-11-2015 18:26

Teşekkür ederim sevgili sevgihoca..Dediğiniz gibi hoya sabır işi ama inanılmaz da keyifli..Onun için bazı türlerini yaprakları için ediniyoruz, onları seyrediyoruz uzun süre,sonra da çiçeklerini görüyoruz:-)))

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025