![]() |
Hoyaların güzelliğinden etkilenmemek elde değil. Bunu bildiğimden bunca zamandır hoya başlıklarına bakmamak için çaba sarfediyor, elimdeki cornosa ve kerrii ile avunuyordum. Ta ki dün geceye kadar dün gece saat 10'dan 2'ye kadar topraksız ortamda hoya yetiştirme çalışmalarını okudum, gelişmeleri izledim ve korktuğum başıma geldi:) Acaba Paul Shirley'in sitesinde neler var bir baksam mı demeye başladım...
Sevgili maki, bugün soluğu sizin başlıkta aldım. Harika bitkileriniz, emeğiniz. 2010 yılından bu yana yetiştirdiğiniz Lacunosa'nızın topraksız ortamdaki gelişimini merak ediyorum. Diatomit'i burada bulmak zor. Onun yerine seramis diye bir malzeme kullanıyorlar. Kaktüs çeliği köklendirmede kullandığım bir malzeme vardı, onu buldum sanırım bulamıyorum dediğim diatomit varmış bende:) Ben de denemek istiyorum hele sizin güzellikleri takip ettikten sonra korktuğum başıma geldi... |
1 Eklenti(ler)
Sevgili selenn,
Seni burada görmek çok mutlandırdı beni, hoşgeldin :) Önce Lacunosa'nın topraksız ortamı çok sevdiğini söyleyebilirim. Tüm çeliklerek kısa sürede köklenerek sürgün ve yeni yapraklar vermeye başladı. Çiçeğinin kokusu için edindiğim bu türün yaprak yapısını bir türlü sevememiştim. İnce, kuru kağıt dokusunu hissettiren yapraklardaki sorunun susuzluktan kaynaklandığını ortam değişikliğinden sonra kavrayabildim. Gübreyi hala düşük oranda kullanıyorum, yavaş yavaş tam doza geçeceğim. Eklenti 339006 Her ikimiz de bu ortamı çok sevdik. Seramis marka hidrofonik taşlarla sevgili karalale'nin sayfasında tanışmıştık. Hydroton markası altında Türkiye'de de bu taşlardan bulmak mümkün. "Yenilenebilir ve bol bir kaynaktan (kil) hazırlanmış HYDROTON, çevresel olarak dayanıklı bir araç olarak görülmektedir. Kil, tane şeklinde hazırlanır ve devirli fırınlarda 1200 °C’de ısıtıtılır. Bu yüzden, kil patlamış mısır gibi genişler ve delikli bir hale gelir. HYDOTON taneleri ağırlık olarak hafiflerdir, sıkışmazlar ve tamamen tekrar kullanılabilirlerdir – taneler kullanımdan sonra temizlenip sterilize edilebilir. Ayrıca bu taneler hareketsiz, pH nötrlerdir ve herhangi bir besin maddesi içermezler. Taneler serbestçe kururlar ve fazla su tutmazlar; bunun sonucunda da kök çevresinde iyi bir oksijen seviyesi sağlarlar ve bu yüzden taneler taşkın ve kanal sistemlerinde kullanım için çok uygundurlar. Taneler, ayrıca gül yetiştiriciliğinde de geniş çaplı kullanılmaktadır. HYDROTON normal bitki-toprak için bir yedek olabilir ve dekorasyon için kullanımının yanı sıra çoğunlukla hidrokültür/hidrofonik sistemlerde kullanılır." Seramis taşların çıkarıldığı bölgenin bir özelliği olarak yoğun mineral ( Demir) içerdiğini internette yayınlanan bir dökümanda okumuştum. Topraksız ortamda hidrofonik saksılarla birlikte sevgili karalale gibi çok başarılı sonuçlar alacağına inanıyorum. http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...tm#post1008305 |
Sevgili maki, umarım Lacunosa'nın çiçeklendiğini de görürsün ki bu hızla yakındır çiçekli halinin fotoğrafları:)
Dediğim gibi hoya sayfaları için yasak koymuştum kendime düne kadar ama sevgili karalale'nin sayfasına önerin üzerine şöyle bir baktım. Bu gece de orada saatleri geçireceğim herhalde:) Hoya cornosa'm şuanda Seramis içinde. Seramis'i semi-hydrokultur olarak kullanmak gerekiyor. Bitkinin kökü etrafında toprak kalacak şekilde etrafına da seramis ilavesiyle kullanıyorum. Halinden memnun gözüküyor. Ama bugün gidip gerekli tüm malzemeleri tamamladım ve diatomitte denemek istiyorum. İlgili başlıkta yaptıklarımı fotoğraflar, önerine başvururum. Sevgiler. |
1 Eklenti(ler)
Sayın maki01,
Sitede, bitkilerle ilgili çok değerli bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız yazılarınızı yakından takip eden bir bir kişiyim (Yani, demek istemem o ki; size işim düştü:o). Müzkir paylaşımlarınızdan birisi de, bu bölümdeki (ya da konudaki) Hoya Kerrii deneyiminiz ile ilgili şu mesajınız idi. Hoya Kerrii bitkinize gıpta ile bakıyorum ve tabii ki maaşallah diyorum. Geçen Şubat ayında, tek yaprak (çok sıkı bir cocopeat blokçuğunun içerisinde köklenmiş ve altında deliği olmayan küçücük bir kaktüs saksısında) Hoya Kerri fidesini, yanlış hatırlamadıysam "Kalp Kaktüsü" adı altıda Karaman Migros'tan aldım. Derhal fideyi saksıdan çıkarttım ve bir saate yakın bir çalışmayla köklerini, o çok sıkı fiber ortamdan kurtardım. Daha sonra, aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere; Eklenti 339593 torf, perlit ve bims ile çok az miktarda olmak üzere yanmış çiftlik gübresi ve leonardit eklenmiş ortama diktim. Şimdiye kadar da, fazla nemli (ya da vıcık vıcık ıslak) bir ortam kesinlikle yaratmadım. Güneşi, tül perde arkasından gösterebildiğim kadar gösterdim. Buna rağmen, Şubat ayından beri hiçbir gelişme göstermedi. Rengindeki çok hafif (malesef, Karaman Migros'taki diğer kerrii fideleri çok daha bariz biçimde sarardı ve neticede 'raflardan kaldırıldılar :(') açılma haricinde gerileme de yoktu. Geçen pazartesi günü, artık dayanamadım ve bitkiyi saksısından zedelememeye dikkat ederek çıkarttım. Gördüğüm şey; kökler çürümemekle beraber gözle görülür bir çalışma da yapmamıştı. Tabii tekrar ortamına geri diktim. Sizden naçizane istirhamım, tahmin edeceğiniz gibi şu; sizce bu bitkinin bakımında göz ardı ettiğim bir husus mu var? ya da bu konuda aceleci miyim? Saygılar sunarım. |
Merhaba,
Yaprak çeliğinden hoya yetiştirmek uzun bir zaman alabiliyor ve oldukca zor Sayın Selçuk Boz. Buna rağmen Kerrii yaprağınız oldukca sağlıklı . Yapraktan Kerrii yetiştirmeye çalışan ve başaran arkadaşlarımızın verdiği süreler 12-15 ay . Bence yapılması gereken şeyleri zaten yapmışsınız, ek olarak sadece humik asit önerebilirim. Uluslararası tanınmış Hoya yetiştiricileri yapraktan yetiştirmek mümkün olsa da çiçek veremeyeceğini söylüyorlar. Efsane midir bilmiyorum ancak yapraktan başlayarak çiçek veren bir Hoya ile ben, henüz karşılaşmadım. |
Sayin maki01,
Öncelikle sizler ve diyer arkadaslar tecrübelerini, önerilerini, yasadiklarini yazdiginiz icin cok tesekkür ederim, emeklerinize saglik. Bu foruma üye olmadan önce bonsai agaclari ile ilgileniyordum, ama suan tüm biktilere, sizlerin sayesinde bitkilerin özelliklerini ögrendikce o bitkileri daha fazla merak saldim. Mesela bir yildan fazla bir hoyam var adini bilmiyordum sanirim hoya tricolor, yapraklarin yapisini sevdigim icin almistim fakat cicekde actiklarini acikcasi bilmiyordum:). Artik bundan sonra sizleri ve diyer hoya ustasi arkadalari takip ederek, ciceklerini görmek icin elimden geleni yapacagim. Alıntı:
Bu mesajinizi okurken sanirim diatomit karisim varmis bende demissiniz. Bir süredir bende diatomiti buralarda ariyorum fakat bulamiyorum. Avusturyada da sadece Seramis, Hydrokultur ve Lechuza diye substratlar var. Acaba nerden diatomit aldiginizi paylasirmisiniz. Yoksa bulamiyorum diye kafayi yicem:)) |
1 Eklenti(ler)
Sevgili yeşillim'den gelen köklü Hoyalardan yolculuk ve yeni ortama adaptasyon sürecini en çabuk atlatan Hoya Lobbii Black Flower oldu. 2 yeni yaprak ve farklı bir gözden pıtlattığı sürgünümüz var :)
Eklenti 339934 |
Teşekkürler sevgili incii :)
Deneyim ve bilgilerimizi paylaşarak hep birlikte gelişmenin keyfi gerçekten farklı oluyor. Hoya sevdasına ve başlığıma hoşgeldin :) |
Sevgili maki o çiçek sapı olmasın? :) Buradan öyle inceledim ki yüzümdeki tebessümü görmeni isterdim doğrusu. :))
|
Hayal edebiliyorum sevgili yeşillim :)
Büyüteçle de baktım ama çok minik, bilemedim ben. Ne geldiyse şimdilik " Hoşgeldin" diyebiliyorum sadece :) Fotoğraf makinasının pili bittiği için makro çekim yapamadım. Piller şarj olunca yeniden çeker eklerim . |
1 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
|
Ne diyim valla bu saatte çiçek sapına benzettim!!
Evet evet çiçek sapı...:) |
Teşekkürler, çok sevindim :)
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili yeşillim'den gelen Hoya cv Chouke çeliğini ikiye bölerek, birini toprağa diğerini diatomite dikmiştim.
Toprakta olan aceleci davranıp ilk sürgünü ve miniş yapraklarıyla beni sevindirdi. Eklenti 343958 Hava sıcaklığının düştüğü bugünlerde diatomitteki çeliklerin gelişimi daha yavaş oluyor. Yine de diatomitteki Chouke'de bugün fark ettiğim minik bir çıkıntıyla "Merhaba" demeye hazırlanıyor. |
4 Eklenti(ler)
Hoya sevdasına sevgili raddle'dan gelen Carnosa çeliği ile dahil olmuştum. Büyüdü, gelişti ve terasta yerine aldı. Annesine çekmiş olmalı , 3 yaşında hala çiçek vermedi :) Bugün ilk çiçek saplarını gördüm sanki :)
Eklenti 343959 Arada komik, şirin yapraklar veriyor :) Eklenti 343960 Eklenti 343961 Eklenti 343962 |
2 Eklenti(ler)
Soğuk kış aylarında topraksız ortamdaki çeliklerimdeki gelişme topraklı ortama göre çok daha yavaş oluyor.
Aynı tarihte çeliklenip dikilen Hoya cv Chouke'da bu durumu net olarak gözlemlemek mümkün. |
4 Eklenti(ler)
Soğuk ve az ışıklı ortama rağmen gelişmeler devam ediyor :)
Hoya Davidcummungii Eklenti 352452 Hoya Bilobata Eklenti 352449 Hoya Fungii'nin sürgünü çok güçlü geldi :) Eklenti 352450 Hoya Verticillata'nın sürgünü de ışığa ulaşmaya çalışıyor :) Eklenti 352451 Sevgili yeşillim'e teşekkürlerimle... |
sevgili maki01, sayfanızı baştan sona tekrardan bakmayı çok istiyordum bugün nasip oldıu.Siz ve sizin gibi bilgi ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlardan çok şeyler öğrendim.Hoya çeşitlerine yeni bakmaya başlayan birisi olarak sizlerin aydınlattığı yolda yüremek daha kolay.teşekkürler.
Tarım fuarından aldığınız carnosa ve tricolar'ı paylaştığınız kareyi görünce uzun uzun gülümsedim .zira o zaman ben hoyayı yeni tanımış deli gibi bulmaya çalışıyordum.Ne yalan söyleyeyim kıskanmıştım ben neden bulamıyorum diye :). Aralık-2010 tarım fuarına sırf bu yüzden gitmiş o karedeki güzelliklerin aynısına sahip olmuştum. Sayfalarınızda dolaşmak keyif vericiydi. Her şey çok güzel ellerinize,yüreğinize sağlık .Bol çiçekli hoyalarınız olması dileklerimle.. |
Ziyaretin için teşekkürler sevgili eylül. agaclar.net üyelerinin bilgi paylaşımları hepimize ışık tutuyor. Küçük bir kar tanesine yeni bilgiler ekleyip paylaşarak hep birlikte dev kar topları oluşturuyoruz sanki.
Hoyalarda bir türü kaybetmişsem ( Serpens hariç ) yeniden aynı türden edinmemeye çalışarak bir anlamda kendimi cezalandırıyorum . Bu türlerinden birisi de malesef tricolour oldu. Dilerim sizinki sağlıklı büyümeye devam eder, kokusunu hissedemesek de görsellerini izleme şansımız olur. |
1 Eklenti(ler)
Tarif edilemez bir mutluluk yaşadım bugün. Yarın bekliyordum kargoyu, 24 saat bile geçmeden bana ulaştı. Paketi açtığımdan bu yana neredeyse 2 saat geçti, yerime oturamadım heyecandan, sevinçden :)
Canım arkadaşım, teşekkür yetersiz bu güzellik için. Hayalimi gerçekleştirdin , ötesi yok... Eklenti 354674 Hayal edemediğim kadar çok çelik olur bu güzellikten, kıyıp da kesebilirsem :) Canlısından biraz uzaklaşıp , bilgisayar başına geçtim, fotoğrafından da ayrılamıyorum. Abartı yok, nefesim kesiliyor. Sevgiyle öpüyorum seni... |
Alıntı:
Hani kadınları mutlu etmek zordu.. Bakın ne kadar kolay ;) Güle güle büyüsün(ler).. Kim yolladıysa, eline yüreğine sağlık.. Sizi mutlu ettiği için kendisine ben de teşekkür ederim.. :) |
Teşekkür ediyorum sevgili selis, beni nerelere götürdün bir bilsen... Böyle güzel bir yeni yıl hediyesi aldığım günde hüzün yok, mutluluk var diyerek toparlanayım :)
İyi ki varsınız, iyi ki agaclar.net var... |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bir tür daha hayata tutundu :)
Hoya sp.aff. bilobata Eklenti 361026 Sevgili Huzunperest'e teşekkürlerimle... |
Sağlıklı büyüsünler sevgili maki01.Gönderenlerin çok olsun:dilli:
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili hazan-z iki ay kadar önce üzerinde miniş çiçek sapları olan bir Bella çeliği hediye etmişti. İkiye bölüp, diatomite diktim. Çiçek sapları bugün, yarın düşer diye bekledim ama düşmedi. Bir haftadır hareketli , dökülmeyip , gelişmeye ve açmaya karar verdi :)
Eklenti 365016 |
5 Eklenti(ler)
Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkınca çeliklerim hareketlendi :)
Eklenti 369617 Eklenti 369618 Eklenti 369619 Eklenti 369620 Eklenti 369621 |
Öncelikle emeğinize, ellerinize sağlık herbiri ayrı ayrı güzel ve insanda heyecan uyandırıyor. Treecolourlar ayrı bir güzeller sanki.
|
Hoya lobbii 2 black flowers'in ilk tomucuğu :)
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1-100_2076.jpg http://www.agaclar.net/forum/attachm...1-100_2075.jpg |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:04. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025