agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya) > Üyelerin Hoyaları
(https)

Beğeni Düzeni5112Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-12-2012, 21:18   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Perihan Bayram Mesajı Göster
Sevgili Hatice hanım,lav taşında köklendikten sonra toprağa taşımak mı gerekli,lav taşı sadece köklenmesi için mi kullanılacak ?
Sevgili Perihan hanım,
lav taşı ile gelişim görselleri çelikleme falan vs. bu başlıkta paylaşılmaya devam edecek buraya bir göz atmanızı isterimhttp://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/28452.htm

missmenas Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-12-2012, 18:12   #2
Ağaç Dostu

sibelim's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2010
sevgili hatice hanım gözünüz aydın herşey yine çok güzel olmuş kayıplar inşallah yerini doldurur. satıcıya fazlasıyla nazınızı yapın o ki zavallı hoyalara bir çok macera yaşattı, belki kayıplara bunca gezmekte sebep olabilir . inşallah adaptasyon sürecini hemencecik atlatıp şirin yaprak ve yeni sürgünlerle sizi mutlu ederler.

sibelim Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-12-2012, 19:55   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-06-2012
Öncelikle yeni şehrinizde, yeni evinizde ailenizle ve başta hoyalar olmak üzere tüm bitkileriniz ve şirininizle mutlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim. Başlangıçlar zordur, ama baharla birlikte iyi ki gelmişim buraya diyeceğinizi düşünüyorum.
Yeni bitkileriniz de umarım en kısa sürede köklenir ve sürgün vermeye başlarlar, en az kayıpla atlatmanız temennisiyle.
Bu arada sayfanızı başından sonuna kadar okudum ve çok faydalandım, şimdi bir kez daha notlar alarak okuyacağım.
Anladığım kadarıyla Uzak Doğu'nun tamamı şimdi Türkiye'de ve sırada Avrupa var. Bence Avrupanın sayılı kolleksiyonerleri arasındaki yerinizi almaya çok yaklaşmışsınız. Başarılarınızın devamını canı gönülden dilerim. Sağlıkla ve mutlulukla kalın,
Kolay gelsin.

Denizardacan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-12-2012, 20:51   #4
Ağaç Dostu

Sevgili Denizardacan,
günlerdir sayfamla yakınen ilgilendiğinizi beğeni tuşlarınızdan anlamıştım.
Hoyalara gönül vermek böyle bir şey ben sizi anlayabiliyorum.
2010 yılının başında bende aynısını yapıyordum, zamanımda müsait olduğundan dolayı Gece ve Gündüz hep Hoyalarla olup biten yazışmaları okuyup notlar alıyordum.

Doğru olanı yapmak herzaman kazanç sağlar.

Eski Üyelerimizin hatalarını yapmamaya çalıştım ve hep söylerim Emek benim Başarı eski üyelerimizin paylaşımlarıyla perçinleşti.

Bende elimden geldiğince olumlu olumsuz deneyimlerimi aktarmaya çaba sarfediyorum.

Uzakdoğudan temin etmek istediğim türleri tamamladım.
Son 2 yıldır Koleksiyonerin ısrarla vermek istemediği bazı türler var listeme dahil etmek istediğim.
Onlarıda Batıdaki koleksiyonerlerden temin etmeye çalışacağım.

Koleksiyonumdaki hedefim 300 çeşit hoya, umarım başarabilirim. Sizde çelikten yetiştirmeyi planlıyorsanız? Deneyim tecrübeleri görsellerle pekiştirilmiş birçok Üyelerimizin sayfaları var ve alternatif yetiştirme ortamlarıyla sayfalar var ordanda bilgiler edinebilirsiniz.
Teşekkür ederim güzel Temennileriniz için...

Sevgili Sibelim,
Teşekkür ederim Pozitif düşüncenizden dolayı.

Herşey güzelliklerle bezenmesi ne güzel olurdu, öyle olmadığı gibi aksiliklerde peşinsıra gelebiliyor.
Bugün yakıntemas Hoyalarımı inceledim, son 10 gündür belkide yapmamıştım. Sonuç bu görsellerde.
Hoya lacunosa lar 2010 yılında yılbaşı gecesinde Babamla beraber dikmiştik. Uzun zaman oldu saksılarını hiç düşünemedim değiştirmeyi. Dalgınlıkla suyunu fazla kaçırınca, sonuç kök çürüğüne dönüşmüş. Maalesef bu muazzam sağlıklı lacunosalar doğrandı bugün. 4 defa çiçeklenme dönemi geçirdiler, uygun ortamı buldukları zaman Aralık ayında bile çiçek açan türler bunlar. Örneği benim sayfada belgelendi...

Eklenen Resimler

Eski 08-12-2012, 20:54   #5
Ağaç Dostu

Hoya lacunosalar, Kök çürüğü sonucu hepsi çeliklendi
Anaç 2 saksım var onlarda böylesi sorun yok. Herzaman için küçük saksılarda tutmak akıllıcada olmayabiliyor...
Name:  07-SAM_0171.jpg
Views: 1237
Size:  58.2 KB
Name:  08-SAM_0172.jpg
Views: 631
Size:  57.9 KB

Hoya sigilatis in bir waryetesi, kaybetme korkusuyla minnacıkken üzerinden çelik alıp yedeklemiştim Antalya'dan ayrılmadan önce. Lav taşında köklenip muazzam sürgün büyüttü, yarın saksı toprak ortamına transfer olacak.
Name:  09-SAM_0173.jpg
Views: 773
Size:  70.2 KB

Kayıplar keşke Lacunosalarla sınırlı kalsaydı. Yine hiç yedeği yok olan bir tür daha, Hoya obtusifolia önümüzdeki yıla çiçeklenmesini ümid ettiğim bir Hoyaydı. Uzun zamandır neşesi yerinde değildi taşındığımdan bu yana gözlemliyorum yapraklarında alttan sararmalar olup düştü, şimdide hafiften yumuşama var mecburen çelikledim. Hatıra olarak kalması için çeliklenmeden önceki halini paylaşmak istedim. Çok zor köklenen ve bir okadarda çok zor büyüyebilen bir tür.
Çeliklerin kesilen kısımlarının kurumasını bekliyorum. Yarın hepside saksılanıp yeniden bekleme sürecine girecekler. Hoya obtusifolia dan bir tanesini bile kurtarsam çeliklerinden, benim için büyük bir başarı olacak.
Name:  10-SAM_0174.jpg
Views: 665
Size:  70.9 KB
Name:  11-SAM_0176.jpg
Views: 610
Size:  35.0 KB

Düzenleyen missmenas : 08-12-2012 saat 21:08 Neden: Bilgi aktarımını düzelttim.
Eski 09-12-2012, 15:01   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-10-2012
Arkadaşlar ; İstanbul boğazdan herkese selamlar . Ben sizlere ilk etapta tanıtmak istediğim linearis'imi tanıtmak isterim benim için zor bir tür kışı nasıl atlatıcak bilemiyorum şuan elimde 30 türün üzerinde hoyam var zamanla görselli tanıtmak istiyorum bu arada kara lalenin fikirleri ve görsellerine dayanarak hdrokültürde 10 tür olarak başarıya ulaştım çabuk kök gelişimi ve daha az kayıplarla başarı oranı çok yüksek.

green1234 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-12-2012, 20:58   #7
Ağaç Dostu

serkan_istanbul's Avatar

Giriş Tarihi: 14-10-2010
Hepsi çok güzel fakat türünü bilmiyorum yaprakları beyaz ve kırmızılısı var mutlaka edinmek isterim. Ellerinize sağlık çok güzeller. Sevgiler

serkan_istanbul Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-12-2012, 21:18   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-04-2011
Sevgili Missmenas ;

Bu ne böyle yahu bu sefer lafda bulamadım. Başım dönüyor gözlerim kararıyor manzara karşısında ben iyi değilim galiba ambulans ambulans biri bana ambulans çağırsın.

Çok çok kolaylıklar dilerim, yüklediğiniz resimlere doya doya bakmak iki günümü aldı anca yazabildim.

1683 son resideki ve 1684 ilk resimdeki koyu yeşil yapraklı ( sögüt yapraklı olan ) çok güzel çok egzotik. Hepsine olduğu gibi onada çok iyi bakın, nefismiş gerçekten.

Mükemmelsiniz gerçekten, gönül vermeden zorlamayla bu mücadele olmaz. Kayıpsız atlatmanız dileğimdir.

bozo.0606 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-12-2012, 21:23   #9
Ağaç Dostu

Sayın Serkan istanbul,
bahsettiğiniz gibi yaprak detay yapısına sahip o kadar çok hoya varki. Türkiyede bilinen klasik türü hoya carnosa ''tricolor'' dur.
Hevesinizi bahara saklayın derim veya yakınınızda birilerinde bulabilirseniz Yılın her ayı çelikle üretebilirsiniz.

Eski 08-12-2012, 21:28   #10
Ağaç Dostu

serkan_istanbul's Avatar

Giriş Tarihi: 14-10-2010
Çok teşekkür ederim cevabınızdan ötürü. sizin hoyalarınıza ve birkaç arkadaşın hoyaları arasında gördüm hoşuma gitti . benimde iki tane var. türleri aynı sanırım halk arasındakilerden. biri yıllarca suda kalmış annemin arkadaşı getirdi. diğeride başka bir arkadaşımın ablasının elinden aldım ikiside kurtuldu. sevgiler. sanırım 1997 den beri falan diye söyledi. köklerisuda birbirinin içine girmişti.

serkan_istanbul Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-12-2012, 21:37   #11
Ağaç Dostu

Sevgili Bozo,
hayran kalmamak mümkünmü birde sen beni görsen bu kadar hoyayla hala hayranlıklar peşinde koşuyorum
Sormuş olduğun Tür Hoya greenii 3.defa deniyorum umarım bu defa başarı sağlayabilirim. (Lav taşlarına güveniyorum)
Çiçek açmış hali netten alıntıdır.... Hoya greenii çiçeği.

Eklenen Resimler

Eski 08-12-2012, 21:46   #12
Ağaç Dostu

Sayın Serkan İstanbul,
Elinizdeki türler büyük olasılıkla Hoya carnosa dır. Suda deneme çalışmam benimde var. Geçen yıl Mayıs ayından bu yana kavonozun suyun içerisinde Hoya carnosam var. Çiçeklendirebilecekmiyim diyede bakımına itina gösteriyorum. Suyuna besin eriyiği takviyesi yapıyorum Ayda 2 defa. Çiçeklendirebilirsem paylaşırım görselini.

Eski 08-12-2012, 22:13   #13
Ağaç Dostu

sibelim's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2010
Hoya lacunosalar için üzüldüm hatice hanım nazara mı geliyor bu güzeller acaba ( sizin sayfaya girince sürekli maşallah demek lazım ) mutlu oluyorum sizin türler çoğaldıkça inşallah 300 çeşidi görmeniz, görmek nasip olur. hani 300 demek bile insanın ne çok hoşuna gidiyor. rabbim size sağlık versinde bizde bu güzelleri zevkle izleyelim

sibelim Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 08-12-2012, 22:48   #14
Ağaçsever

a.ayberk's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2012
İnşallah Hoya obtusifolia nın çelikleri bir an önce tutar. çeliklerken hormon v.s. kullandınız mı?

a.ayberk Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-12-2012, 00:50   #15
Ağaç Dostu

Toprak ortamına ve diatomite diktiğim zaman çeliklerde hormon kullanıyorum. Lav taşlarında Hormon kullanımına gereksinim duymuyorum.

Hormonu ayrıca hassas olan türlerde kullanmak gerekiyor kanısındayım. Birçok hoya türü topraktada sorunsuz köklenebiliyor. (kullandığım hormon sıvı jel Clonex)

Eski 09-12-2012, 11:04   #16
Ağaç Dostu

Perihan Bayram's Avatar

Giriş Tarihi: 08-05-2010
Galeri: 14
Lacunasa'ya yazık olmuş,benimki de böyle gitmişti,aldığım çelik diatomitte bir yıl olacak bir sürgün dahi vermedi.Köklendirme hormonu kullanmam gerekli galiba,burada bulabilirsem tabi.Lav taşı için bilgilere teşekkür ederim Hatice hanım.

Perihan Bayram Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-12-2012, 11:13   #17
Ağaç Dostu

Perihan Bayram's Avatar

Giriş Tarihi: 08-05-2010
Galeri: 14
Suda yetişiyorsa ben de denemek isterim,toprak ortamında çürümeleri ,fazla su veya az su kullanımından oluyor,suda böyle bir risk olmaz

Perihan Bayram Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-12-2012, 15:44   #18
Yeni Üye

linearisin çiçek açmış hali

Düzenleyen green1234 : 10-12-2012 saat 09:23
Eski 09-12-2012, 15:15   #19
Yeni Üye

sitede yeni oldugum için resmi yüklemekte baya bir uğraş verdim

Eklenen Resimler

Eski 09-12-2012, 15:38   #20
Ağaç Dostu

Sayın green1234,
aramıza hoşgeldiniz. Linearis e bakınca gözlerim kamaşıyor, başarısız olduğum türlerden bir tanesi.
Hoyalar bol aydınlık ihtiyacı olan türler, Hoya lieariste kuzeye bakan aydınlık bir yere umarım yerleştirmişinizdir. Kış aylarında Batı veya doğu bölgesindede olabilir. Yazın mutlaka kuzey bölgesini tercih edecektir. Kış aylarında +10*C nin altında kalmamasını sağlamanızı öneririm.

Koleksiyonunuz daki Hoyaları görmeyi çok isterim, acaba onlarda böylesine gelişmişlermi diyede merak ettim doğrusu. Bizlere Hoyalarınızı tanıtmayı çok isterim.
Elinizdeki Hoyaların sayısına kendinize özel bir paylaşım sayfasınıda hakeder doğrusu.

Anladığım kadariylen forumu uzaktan takip edenlerdensiniz. Bundan böyle aramızda aktif olarak bekliyoruz Sizi.

Özelliklede deneyim tecrübelerinizi bekliyorum.

Zamanla ustaca Resimler yükleyeceğinizede inanıyorum. Bu konuyla alakalı yardımcı proğramlar var. Picasa 3 ü önerebilirim.

Eski 09-12-2012, 19:50   #21
Ağaç Dostu

Hoya sigillatis NS 07-039 Ketambe, Alas river, Sumatra yı toprağa kavuşturdum.

Name:  03-SAM_0179.jpg
Views: 1035
Size:  55.2 KB

Kök gelişim görsellerini bu başlıkta yayınladım. http://www.agaclar.net/forum/mum-cic...ya/28452-3.htm

Lav taşında çelik köklendirmek isteyen lere umarım rehberlik edebilir. Toprağımız bol nemli kesinlikle can suyu vermiyoruz. Köklere yapışmış olan lav taşlarındaki su birkaç gün idare eder.
Toprak yüzeyindeki kuruma başlayınca ilk suyu verilecek, topraktaki kuruma nemlilik azalması Sizin ev ortamınızla farklılık gösterebilir... En çok sorulan bir soru çünki ''kaç gün sonra su vereceğim''

Veee...üç tane çiçek sapları açmak üzre

Hoya australis,

2010 yılının bahar aylarında Hollanda'dan Paul beyden, ortak siparişlerle edindiğim ilk Hoya çeliklerimden. (Heyecanlı bekleyişin neticesinde, siparişim bana ulaşıncaya kadar, acabalarla geçen haftalarda Rüyalarım kabusa dönmüştü)

Alternatif olarak sunmuş olduğu kokulu türler arasında yer alan bir hoya.

Yine aynı Yıl Yılbaşı gecesinde çeliklenip, 2 defa ölmekle yaşamak arasında mücadele vermişti.

Edindiğim deneyim tecrübelerimden, kesinlikle bu türde suyla barışık değil ve bol aydınlık Sabah güneşinden hoşlanan bir tür.
almış olduğum ilk çeliklerden birtanesi Sevgili Üyemiz Gülşen geçenlerde çiçek açtırdı. Diğer bir çeliğide önce Elazığ'a ve sonrada Eskişehir'e hediye gitti.
Eskişehirdeki Sevgili pembegül de onunda çiçeklenmesi yakındır umarım.
Bu görseller az önce çekildi...

Name:  07-SAM_0188.jpg
Views: 938
Size:  73.8 KB
Name:  08-SAM_0189.jpg
Views: 924
Size:  71.6 KB
Name:  12-SAM_0193.jpg
Views: 892
Size:  30.3 KB

Bu tomurcukta tamda ip bağladığım yerde oluşuma geçmesi ne kötü oldu. Zarar vereceğim korkusuyla dokunmadım artık.

Name:  09-SAM_0190.jpg
Views: 873
Size:  41.9 KB

Eski 09-12-2012, 22:31   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Ablacım herşey çok güzel ellerine emeğine sağlık, gerek taşınma, gerek hava şartları, gerekse şirinciğin yaramazlıkları derken, birkaç tane hoyanın hastalanması çok normal bence, ama bak diğerleri seni mutlu etmek adına ne kadar çok çaba sarfediyorlar. Allahım sana sağlık sıhhat versin. Kayıplar olursa onlarında bir çaresine bakarız.

delete61 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-12-2012, 16:59   #23
Ağaçsever

a.ayberk's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2012
Sayın missmenas, Hoya carnosa 'Krimson Queen' ile Hoya carnosa 'SuZie' (variegata) nın yaprakları sitede göründüğü gibi farklı mı? suzie nin yaprakları buruşuk mu?

a.ayberk Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 10-12-2012, 23:23   #24
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi a.ayberk Mesajı Göster
Sayın missmenas, Hoya carnosa 'Krimson Queen' ile Hoya carnosa 'SuZie' (variegata) nın yaprakları sitede göründüğü gibi farklı mı? suzie nin yaprakları buruşuk mu?
Sayın a.ayberk,

yakın çekim inceleyebilmeniz adına...

Hoya carnosa Suzie variegata, azda olsa buruşukluk var...

Name:  2-SAM_0197.jpg
Views: 1223
Size:  34.9 KB
Name:  3-SAM_0198.jpg
Views: 1121
Size:  42.0 KB
Name:  5-SAM_0200.jpg
Views: 1456
Size:  44.2 KB

Hoya carnosa'' Krimsen Queen'' biraz çukurumsu yaprak ve kalın sukulent yapısı var. (Hoya kerri yapraklarının iki katı kalınlığında)
Name:  1-SAM_0196.jpg
Views: 894
Size:  48.8 KB
Name:  4-SAM_0199.jpg
Views: 864
Size:  39.0 KB

Eski 11-12-2012, 17:25   #25
Ağaç Dostu

incii's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2012
Saydin missmenas, hazir konu acilmisken bir soru da benden gelecek. Birtane Hoya carnosa Krimsen Queen de bende var.(Adini suan ögrendigim, tesekkürler).
Genel olarak birkac yapragi beyaz idi sonradan pembeye dönüstü, bu cok fazla günesde kaldigi icinmi yoksa bu türün bazi yapraklari pembemi oluyor?

incii Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-12-2012, 00:01   #26
Ağaç Dostu

Sevgili İncii,

Gözlemlerim sonucundaki tecrübem.

Variegata türlerindeki (alacalı yapraklılar) pembe renk oluşumu genelde beyaz olan kısımlarında yoğun olup ve yaprakların gelişimi tamamlanıncada beyaza dönüşür.
Pembemsi renk sadece yaprağın tazeliğini gösterir.
Bu renk değişimi tamamen yaprağın erginlik sürecine bağlıdır, güneşe maruz kalınca beyaza dönüşmez.

Güneşin faktörü, sadece erginliğe erişmesinde biraz süreci kısaltır.

Sanırım Viyana'da yaşıyorsunuz. Hoya edinmek zor olmasa gerek Sizin için. Ebay gibi bazı satış web sitelerinden kolay alışveriş yapma imkanınız var.
Tahmin edebilirimki birkaç çeşit Hoyanızda var
Aslında bir başlığın altında Hoyalarınızı bizlere görücüye çıkartsanız diyorum

Hoya carnosa Krimsen Queen gibi güzellikleri kendinize saklamasanız

Eski 12-12-2012, 10:50   #27
Ağaç Dostu

incii's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2012
Sayin missmenas, öncelikle ilginizden dolayi tesekkür ederim

Bendeki H. c. Krimsen Queeni bundan birkac ay önce bir yapi marketinden almistim, bende de aksine, aldigimda yapragi beyaz idi sonradan pembeye dönüstü, sizin söylediginize göre gelisim döneminde olanlar pembe olduguna göre, marketde bir dönem gelisimi sanirim durmus, ve suan tekrardan gelismeye devam ediyor olmali.

Dediniz gibi burda bazi hoya türlerini bircok yapi marketlerde veya bazi seralarda bula biliyoruz.
Suana kadar bula bildigim birkac tür ve birkac da celik denemelim var bir yerde de yazdim bende yavas yavas hoya türlerine merak saldim diye, zamanla insallah bunlari bir gün kendi sayfamda sergilerim.
Suan sizin koleksiyona bakacak olursak benim hic yok denile bilinir simdilik acilmis hoya türlerinin sayfalarinda paylasmak daha uygun olur.

Sayfanizda verdiginiz cok faydali bilgiler hakkinda tekrardan kendi adima cok tesekkür ederim, Saygilar......

Takipdeyim

incii Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 12-12-2012, 11:10   #28
Ağaç Dostu

Sevgili İncii,

Sayfanızı heyecanla bekliyorum. Faydalı olabiliyorsam ne Mutlu bana. Aktardığım bilgiler sadece gözlemlerim, bildiğiniz gibi bende bu konuda çok yeniyim. 2010 Yılından bu yana Hoyalarla yakınen ilgileniyorum.

Bendeki variegata türlerinde, hiç yaşamadığım bir olay önce beyaz olup sonra pembeye dönüşmesi, demekki olabiliyormuşta Zamanla birbirimizin gözlemleri ve deneyimleriyle bilgilerimizi böyle perçinleştirebiliyoruz.
Teşekkür ederim bunu öğrendiğim iyi oldu...

Eski 12-12-2012, 22:04   #29
Yeni Üye

sudealp's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2012
Hoya carnosa Suzie variegata çok güzelmiş...

sudealp Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 13-12-2012, 12:14   #30
Yeni Üye

sudealp's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2012
Hatice ablacım hoya lacunosa eskimo çiçek sapını hızla büyütüyor.İşallah sorunsuz açar kokusunu çok merak ediyorum. Yakında resminide ekleyecegim...

sudealp Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025