agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   izzeterisen / Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/9277.htm)

Harun Parlak 16-03-2012 21:08

1 Eklenti(ler)
Sadece değişik fikirler oluşsun diye bir karalama. Adaylarımıza tek yönden ve ya tek koumdan bakmamak adına bakış açısı gelişmesi için her fikri ve ya konumu da göz ardı etmemek lazım.

zorr 17-03-2012 15:57

tekin beyin dogru soyluyor.Benin eklemek istedigim ..,agaca bakildiginda ne anlatilmak isteniyor? Bu komposisyonu anlatmak icin kucuk minyaturler kullanin.

bonsaisan 19-03-2012 00:10

1 Eklenti(ler)
sayın izzeterisen
Alıntı:

Bu sitede artık öneri getiren pek kalmadı.
Aslında görüyorum ki bolca örnek vermeye çalışmış bonsai dostları.
Nacizane bende bir örnekleme yaptım
Eklenti 274778

1. şekilde ki gibi kırmızı çizgili kısım tellenerek ve gerekli koruma şekli alınarak aşağı bükülür.
2. şekilde yer alan zirve oluşturacak dal tellenerek yukarı kaldırılır.
3. şekilde ki bir görsel elde edilir.

Her işlem ki bu ani çevirme stresli ve zordur.6 ay ara ile önce birimci işlem sonra ikinci işlemi yapınız.

Ve sonunda gelişmeye bağlı olarak son görseli elde etmeniz sizin gibi ağaçlarını iyi geliştiren bir bonsai dostu için sorun olmaz.

Saygılar.

izzeterisen 19-03-2012 11:56

Çok teşekkür ediyorum. Önerilerini çok güzel.
Ama şömyle bir sorun var. Yukarıda geliştirilmesini istediğiniz dal, aşağı bükülmesini istediğiniz dalın altından çıkıyor. O nedenle ikinci dal solda kalsın diye gövdeyi yukarı kıvırmıştım. yani bu işlem için gövdenin kıvrılması gerekiyor.
Nasıl yaparım bilmem böyle bir uygulamayı.
Ağaçlar gelişmeyi yavaşlatsın, beklemem lazım. Şimdi biraz gelişsinler.
Saygılar.

izzeterisen 04-04-2012 18:23

1 Eklenti(ler)
internette benim zeytinimin şekline uygun bir ağaç buldum. Karşılaştırmanız mümkün mü ?

Eklenti 279823

memet 04-04-2012 19:00

Bana göre sizin zeytin de form olarak bu örneğe çok benziyor. Bir ufak sorunu alttaki budak. Orası da oyularak, traşlanarak düzeltilebilir. Yara kapanmasa da orada bir kuru doku etkisi yaratılmış olur.

izzeterisen 29-05-2012 21:42

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 832966)
Yine Ocak 2011 ayında aşısını kestiğim, 6,5 cm.kalınlığında ve 32 cm.uzunluğunda gövdesi olan zeytinim :
Önümüzdeki yıl ocak ayında tarzını belirleyerek tellemeyi düşünüyorum.
Eklenti 231918Eklenti 231919

Bu zeytinimi bu zamandan sonra artık pek gelişmez diye dallarını biraz yönlendirdim.
Bitkinin şimdiki durumu :

Eklenti 302848

İleride olmasını düşündüğüm şekli :

Eklenti 302849

izzeterisen 02-06-2012 19:59

5 Eklenti(ler)
Bu zeytinimin aşısını söktüm öyle büyütüyorum. Bu sene Ocak ayında alarak diktim. Her dalı tek bıraktım, sadece üstteki dallar bir noktadan çift olarak çıkıyor (lazım olur düşüncesiyle) . Kıvrımlı dik tarzda çalışmak istiyorum. Bu nedenle iki yönden resmini çektim.
Benim tercihim ikinci resmi ön alıp çalışmak, gövdenin devamını kesip üste giden dalı kalınlaştırmak.
Sizlerin önerisini bilmek isterdim.

Eklenti 303748

Eklenti 303749

--------------------------------------------------------------------------
Bunlar ne yapacağıma bir türlü karar veremediğim 3 zeytinim. Bu yıl diktim. Filizlerini üstteki zeytinimde olduğu gibi tek tek bıraktım. Tuttular, büyümeye devam ediyor. Ne önerirsiniz?

Eklenti 303753
Eklenti 303754
Eklenti 303755

tekomusti 03-06-2012 05:55

abi süper fikirler ve çalışmalar ellerinize sağlık
saygılar

Sakaki 03-06-2012 19:36

İzzet bey,

Birinci adayınıza zaten karar vermişsiniz.
İkinci adayınız için şöyle bir fikrim var: Sağa uzanan ikinci (üstteki) dalın hemen üstünden kısaltırdım ben olsam. Çünkü oradan sonrasında bir kalınlaşma var. Ve sonra sanırım bu da kıvrımlı dik tarz hoş olur.
Diğer son ikisi yaratıcılığınıza kalmış :)

İyi çalışmalar

Jezebel 04-04-2013 19:45

2 Eklenti(ler)
Bu linkteki çalışma bende.
Şu anki hali.

Eklenti 385526

Sayın İzzet beyi yakından tanıyanlar fikir verirlerse tavsiyelerine göre hareket edeceğim.

Eklenti 385529

Dokunmaya cesaretim yok...

tourkana 05-04-2013 09:21

Ana dallardan çıkan daha ince dalları geride 2-3 çift yaprak kalacak şekilde budayabilirsiniz. Bu ağaca uygun bir saksı göndereyim size, dikebilirseniz çok güzel bir şekilde sergiler ,arada paylaşır , İzzet Bey'in adını da yaşatmış oluruz.

sagol 05-04-2013 09:26

Sayın Jezebel, dalların daha iyi görülebilmesi için arkasına siyah bir kumaş tutup veya bir duvar önünde fotoğraf çekebilirmisiniz acaba.

İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1132956)
Bu linkteki çalışma bende.
Şu anki hali.

Eklenti 385526

Sayın İzzet beyi yakından tanıyanlar fikir verirlerse tavsiyelerine göre hareket edeceğim.

Eklenti 385529

Dokunmaya cesaretim yok...

Jezebel 05-04-2013 14:49

4 Eklenti(ler)
İşyerim olduğu için siyah kumaş bulamadım.

Eklenti 385832

Eklenti 385831

Eklenti 385830

Eklenti 385833

Umarım daha doğru fikir oluşmuştur.

sagol 05-04-2013 21:54

2 Eklenti(ler)
Sayın Jezebel,

Teşekkürler fotoğraflar güzel olmuş, ayrıntılar daha iyi görünüyor. Form güzel ama dallarda biraz karmaşa var.

Nereden başlayacağınızı biraz da ne kadar emek vermek isteğeceğiniz belirleyecektir.

Daha az bir emekle yapmak istiyorsanız Sayın Tourkananın da belirttiği gibi Ana dallardan çıkan daha ince dalları geride 2-3 çift yaprak kalacak şekilde budayabilirsiniz

Daha fazla emek vermek isterseniz aşağıdaki 2 fotoğrafı incelerseniz yapılacak işlemler hakkında fikir edinmiş olursunuz. Önce elin parmakları gibi yatay dalları telliyoruz sonra dikine çıkan dalları seviyeye göre buduyoruz. Ben genelde bu yolu seçiyorum ama bonsai olması diğer yöntemin 2 katı süre alabilir ben süreyi dert etmiyorum.

Şu anki sorun aktif büyüme dönemine girdiğinden tellemek için geç kalınmış oldu. Bu mevsimde tellenmez diye birşeye pek inanmıyorum ama her hafta kontrol etmek ve gerekirse telleri kesip tekrar bağlamak gerekeceğinden işi artırıyor.

İyi çalışmalar dilerim...

Jezebel 06-04-2013 07:46

Teşekkür ediyorum. Bunlar bilgi ve el becerisi gerektiriyor.
Zamanla kazanacağımı umuyorum.
Aşama aşama söyleneni yaparım.
İki adet de Yeşim bonsai var o kadar hızlı uzuyorlar ki budamaya yetişemiyorum.
Ustanın emekleri boşa gitmesin, yaşasın istiyorum.
Diğer çalışmalara sahip çıkan arkadaşlar da aynını yapıyordur :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025