![]() |
Seneye süper olacak. Bundan sonraki aşamada uzayan filizleri ilk yaprakdan sonraki bölümü sürekli olarak kesmek ve tepe dallanmayı artırmak.
Aynı zamanda boğum arasının kısalmasını sağlamak olacak. Bu ağcınızı ve diğer çalışmalarınızı takip ediyorum başarılar ve kolaylıklar diliyorum. İnşallah yakın bir gelecekte tüm bonsai dostlarının ağaçları bir araya gelerek güzel bir kardeşliği pekiştirirler. |
Mehmet Salih bey, sanirim artik agaclariniza saksilar bakmalisiniz. Bonsai saksilarinda daha da guzel duracaklar.
Tekin bey sergiyi sizlerden once acarsa belki oun sergisine de en az bir agacinizi gonderirsiniz. Tekin beyin ve sizin agaclarinizi gorenler, marketlerden alinanlarin, sadece adinin bonsai oldugunu hemen fark edecekler. |
2 Eklenti(ler)
Taş ve tahta oymak için aletlerimi ve kesici, aşındırıcı uçlarımı hazırladım ve ilk denemelerimi yaptım. İlerde Dead wood çalışmalarımı da yayınlayacağım. Bugün oyarak yaptığım taş saksılar:
Eklenti 104678 Eklenti 104679 |
Doğanın bize verdiklerini görüp bir iki işlrdikten sonra böyle güzellikler ortaya çıkıyor.
Çok güzel olmuşlar. Devamında dahada güzelleri olacağına eminim. |
2 Eklenti(ler)
Tekin Bey, bu denemelere sizin uygulamalarınız sayesinde cesaret alıp karar verdim. Bunun için size teşekkür borçluyum.
Görüntü kalitesi iyi olmasa da, ılgın ağacım üzerinde yaptığım Dead Wood çalışmamı sizlerle paylaşayım. Dead Wood çalışmasından önceki (budanmış) hali: Eklenti 104686 Dead Wood uygulamasından sonraki hali: Eklenti 104687 |
1 Eklenti(ler)
Bu ağcınız bayıldığım ağaçlarınızdan biri. Çok güzel şekil vermişsiniz. Bundan sonraki aşamayı bence köklendirmeye ağarlık verin yukarsı tac oluşturmuş zaten gerisi bonsai saksısında kendini toparlar diye düşünüyorum.
Havai köklendirmeyi çok derinlere taşımayın toprak hizasında soyma işlemini yapıp etrafına bir çit yapıp soyulmuş kısmı kapatacak kadar torf toprak karışımı doldurup köklendirmeyi sağlayın seneye de bonsai saksısına alaabilirsiniz. Bence çok güzel ve eşsiz olacak. Kolaylıklar dilerim. |
Tekin bey, dediğiniz gibi yapacağım. Yalnız yaprağının dökmesini bekliyorum, yani kasım ayında uygulamayı düşünüyorum.
|
Uyku dönemine girerken değil uyanma döneminde yapmalısınız.
Yani en uygun zaman Şubat uyanma dönemine denk gelip uyandığında ve sıcaklar başladığında faliyete geçip köklenmeye başlayacak. Yaprağını dökme zamanı yaparsanız hem kış geliyor hem faliyeti duruyor. Faliyet durunca sizin yaptığınız işlemin bir faydası olmaz diye düşünüyorum. |
Benim amacım ağacı şubata kadar köklendirip saksıya almak. Aşırı sıcak yaz döneminde havai köklendirmede sorun yaşarım diye korkuyorum. Daha önce ekim ayında denediğim kocaman kök çelikleri sorunsuz köklendiler: http://www.agaclar.net/forum/showpos...71&postcount=8
Öyle inanıyorum ki ağacı kesip direkt olarak saksıya alsam yine köklenir. Planım Kasımda kabuğunu soyup köklendirme işlemini başlatma. Şubatta ise saksıya alma. Böylece yazı zorlanmadan atlatır. |
Doğruya Akdeniz iklimi sanırım don tehlikesi yok. Kasımda odun çeliklerle yetişen türler var. Ama siz genede köklendirmeden emin olmadan şubatda çıkarmayın.
|
http://img34.imageshack.us/img34/605/tamarix.jpg
Mehmet bey hazırlıklara başlamışsınız anlaşılan kayalardan saksılar güzel olmuş. Ama tamarix biraz zorlayaçak gibi ama başaraçağınız tecrübenizle doğru orantılı. Çünkü bu tüt iyi tanıyorsunuzve vereçeği tepkileride daha önceki deneyimlerinizden çözmüşsünüz. Ben birazda ağacı tanımıyan dostlar için ufak bir fotoğraf ekleyim dedim. Biri bana ait diğeri sizin fotoğrafınız. Yukarıda gördüğünüz bizim mehmet bey ile beraber olduğumuz kare içinde hemen arkamızda yer alan işlemlerin yapıldığı tamarix 'in ta kendisi Diğer fotoğrafdaki de o evet bu tamarix biraz büyük ve gövde kalınlığıda epey bir fazla zaten boyutu konusunda mehmet bey bilgi vereçektir. Şimdiden başarılar. Sonucu bende dört gözle bekliyorum. |
Mehmet Salih iyi gunler.
Tekin beyin ve diger arkadaslarin onerileri mantikli olsa da, ilginlar uzerinde deneyim sahibi birisin. Oradaki iklimi de iyi bildiginden agacin hangi mevsimde nasil etkilenecegini de az cok kestirebilirsin. Ilgin ancak kistan sonra yeni surgunler verirken altan da yeni kokler olusturacaktir.(Havai koklendirmede) 2-3 ay icerisinde de agaci kesip saksiya almayi dusunuyorsun, nedeni de yaz aylarindaki sicaklardan agacin yerde olumsuz etkilenecegini dusunundugunden. Agac ayni olumsuzluklari yaz aylarinda alindigi yeni saksisinda da yasiyacak. eger onu her gun degilse bile iki gunde bir izleme imkaninin olacaksa(Ki ordaki gunluk yasaminizda degisen bir sey yoksa, yani agaclarinizi her gun sulamaya devam ediyorsan) agac bir yil yeni kokleri ile yerinde durur ve ikinci yil yapraklarini doktukten sonra onu koklerin altindan kesip saksiya alirsaniz. O bahar yeni surgun ve yeni koklerle yeni saksisinda yazi daha rahat gecirecegini dusunuyorum. |
Ağacın kesilecek gövde çapı 100-110 cm'dir. Dolayısı ile köklendirme sonrasında önemli bir sorun da altına girip tüm gövdeyi keserken yeni oluşmuş köklere büyük zarar vermemek.
Bundan dolayı köklenmenin başlamış olması bence yeterlidir. Kökler gelişimlerini 1-2 ay içerisinde saksıda tamamlamış olurlar. Aksi halde ağacın altını boşaltıp keserken uzun köklere zarar verirsem daha olumsuz sonuçlar doğabilir. Kaldı ki şubatta yapacağım kontrolda yeterli köklenme oluşmaz ise o zaman zorunlu olarak işlemi bir yıl ertelemek gerekecek. Adım adım ilerleyecek ve sizlerden yine görüş alacağım. Birinci adımda havai köklendirmeyi kasım ayında başlatmanın bir sakıncası yok diye düşünüyorum. Sırası geldiğinde ikinci adıma geçeriz. Havai köklendirme yaparken çepeçevre tüm kabuğu soymak yerine, arada 5-6 tane 10'ar cm'lik köprü şeklinde kabuk bırakmayı düşünüyorum. |
Mehmet salih, bizler uzaktan baktigimiz icin yazdiklarimiz sadece oneri. Agacla temas halindeki kisi sensin o yuzden en iyi karari yine sen vereceksin.
O agacin govdesini el testeresi ile kesemezsin:) Simdiden onu zincirli testere ile kesebilecek bir ormanci arkadas ayarlamalisin. Kolay gelsin. |
Ben olsam böyle güzel ve görkemli bir ağcı bukadar lısa sürede köklendirmeye çalışıp saksıya almaya cesaret edemezdim. Bence bu riski göze almayın. İyice köklendirip orada gelişimini tamamlayıp emin oldukdan sonra alın. Ne aceleniz varki.?
|
Tekin bey, tahmin ettiniz gibi zaman yönünden çok rahat değilim. Ancak ağacı riske atma pahasına değil.
Diğer taraftan ılgın ağacının ne kadar yüksek bir köklenme yeteneği olduğunu da çok iyi biliyorum. 1cm'den 20 cm'ye kadar çaptaki, belki 15-20 çelik köklendirdim. Büyük çoğunluğunu ekim-kasım döneminde yaptım. Hiç kaybettiğim olmadı. Üstelik hiç tecrübem olmadığı dönemde. Kabuğunun soyulmuş ve köklenmesini beklediğim dönemin kış olmasından pek çekincem yok. Çünkü burada don olmaz, hatta sıcaklık 5 santigrat derecenin altına ender olarak düşer. Ancak yaz sıcakları kavurucudur ve günde iki kez sulama gerektirebilir. Halbuki onu yazdan önce köklendirip saksıya alabilirsem ağaç altı gölge ve serin bir yere alabilirim. Benim ağaç köklenmeyecek diye bir kuşkum yok. Asıl korktuğum bu stresli dönemde dallarında geri kuruma oluşmamasıdır. O dalları geliştirmek için iki yıl uğraştım. Ancak dediğim gibi ikinci aşamaya geldiğimizde, şubatta tekrar değerlendirme yapacağız. Ilgın dışında başka bir ağaç olsa tabii ki köklendirmek için farklı bir program düşünürdüm. |
Sayın msgurkan; Şu anda sizleri izlemekten mühtiş keyif alıyorum ve becerilerimle alacağım keyifli günleri dört gözle bekliyorum.
Saygılarımla, |
Sayın Kalambaklı, bansai çalışmalarımdan sizin gibi ben de giderek daha çok keyif alıyorum. Aynı keyfi size ve tüm arkadaşlara da diliyorum. Tüm ihtiyacımız zaman ve tabii ki sabır. Vazgeçmeden devam etmek gerekiyor.
|
Sayın kalambaklı
İzlemek ile keyif alma kısmı güzeldir. İzmirli bir üye ve moderatör olarak sizi İzmirde düzenlenen ve pazar günelerine denk gelen bonsai atmlye çalışmalarına ve agaclar.net toplantılarına bekleriz. Bu sayede size bonsai çalışmalarınızı kendiniz yaparak kendi çalışmalarınızdan keyif almaya başlıya bilirsiniz. Tabi sayın Msgürkan dediği gibi sabır ve zaman ile beraber. Saygılar. |
Sayın bonsaisan; İzmir' de düzenlenen toplantılara tabii ki katılmaktan onur duyarım, ve her fırsatta katılmak istiyorum.
Şu anda kendime göre birkaç bonsai çalışmalarım var, fakat yerim sadece 15 metrekarelik çatı terası. Şu anda denemelerim ardıç,zeytin,kaktüs üzerine aşılı yılbaşı çiçeği gibi Görüşmek üzere saygılarımla, |
Sayın msgurkan; Siz çok şanslısınız, benim gibi çatı arasına sıkışıp kalmıyorsunuz, kimbilir bonsai çalışmalarında özgür olmak ne kadar güzeldir.
Bunun için de sizleri daha bir keyifle izliyorum. Hoşçakalın, |
Sayın msgürkan; Ben bonsai ile ağutos 2009' da tanıştım ve elimde birkaç tane ardıç ile bonsai çalışması yapmaya uğraşıyorum, bana yardım edebilmeniz için sizin gibi kalambaklı-bonsailerim diye bir başlık mı açmalıyım **** örneklerimi gösterip nereden yardım alabilirim.
Saygılar, |
Sayın Kalambaklı, Üyelerin Bonsai Çalışmaları bölümünde kendi adınıza başlık açıp çalışmalarınızı hem paylaşıp hem de yardım alabilirsiniz. Kalambaklı-bonsailerim şeklinde olabilir. Çalışmalarnızı görmeyi merakla bekliyoruz. Sevgiler...
|
Sayın kalambaklı
Aslında bende geniş bir alanda çalışmıyorum. Benimde çalışmalarım studyomun yani ofisin balkonunda ve inanın pek okadarda geniş değil ama aşağı yukarı 40 dan fazla bonsai ve aday fidanlar mevcud balkonda. Daha düzenli bir raf sistemi yaparsam sanırm daha iyi olaçak. Saygılar. |
Daha düzenli bir raf sistemi yaparsam sanırım daha iyi olaçak.
Benim terasımda raf sistemi yapma şansım yok ki! sadece açık alan, yağmur ve rüzgardan korumak için bayağı bir mücadele veriyorum. Bonsai' ye merak sarmadan önce sadece çiçeklerle ilgilendiğim için fazla sorun yaşamıyordum, çünkü tohumu dik ve bekle Saygılar, |
Sayın msgurkan; Bilgilendirmenize çok teşekkür ederim,Çalışmalarıma yardımlarınızı beklerim.
Sevgi ve saygılar, |
Raf sistemi konusunu kendi balkonum için söylemiştim yani sizn teras için raf yapın demedim.
Benim balkonda raf sistemim var ama düzenli değil. Meraklanmayın bende rüzgar güneş ve diğer etmenler konusunda sorunlar yaşıyordum ama aştım. |
5 Eklenti(ler)
Gerek tohumdan gerekse havai köklendirme veya çelikten üretilmiş incir fidanları üzerinde yoğun çalışmalarım oldu. Ana dalların ve tali dalların geliştirilmesi problemli.
Gövde üzerinden çıkan ilk sürgünler çok hızlı gelişiyor ve büyük yapraklar oluşturuyor. Bu da çoğu dallarda istenmeyen kalınlaşmalara yol açıp bonsaide ölçek bozulması meydana getiriyor. Bunu önlemek için sürgünün enerjisini kırmak amacıyla ucunu koparıyor ve/veya oluşmakta olan dalın ucuna yakın kısımdaki bir veya birkaç yaprağı büyümeden koparıyorum. Birincil ve ikincil dalları oluşturuncaya kadar tam bir "koşuşturmaca" yaşanıyor. Ancak bu aşamadan sonra ikinci veya üçüncü yılda ince dallandırma aşamasında gelişimi kontrol altına almak kolaylaşıyor. Dalcıklanmayı (biraz Kıbrıs'lıca oldu) sağlamak için dalcıkların ucunu koparma, yaprak koparma ve yaprakların yarısını koparma tekniklerinin hepsi ihtiyaca göre kullanılıyor. Sonuçta ortaya nerdeyse tamamlanmış bir bonsai çıkıyor. Sonraki yılda ne tür sorunlar yaşanacağını henüz ben de bilmiyorum. Gelen yıl öğrenince onu da yazarım. Gelelim asıl konumuza; Öncelikle uygun ve kaliteli bir materyali nasıl bulabiliriz? Fidandan veya tohumdan başlanabilir ve güzel bonsailer yetiştirilebilir. Kalın gövdeli bonsai için ise havai köklendirme en uygun yol. Örnek olarak bir uygulamam: http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=198 Ancak bir yol daha var: Kalın çelikten. Geçen yıl yaptığım uygulamadan sonra havai köklendirme ile uğraşmadan çelikten kolayca köklendirilebileceğini gördüm: Eklenti 106741 Eklenti 106742 Tohumdan ve çelikten yetiştirdiğim bonsailere örnek: http://www.agaclar.net/forum/showpos...16&postcount=5 Önümüzdeki kış sonunda çelik olarak köklendirmek için yeni bir dal seçtim. Kalın ve kıvrımlı yapısı ile bonsai için tam biçilmiş kaftan. Herkese benzer çalışmayı tavsiye ederim: Eklenti 106743 Eklenti 106744 Eklenti 106745 |
Mehmet bey dal çaliği köklendirme örneği güzel olmuş.
Sizden ricam bu uygulamayı özelikle incirin hızlı tepki verdiği bu olayı değerli bonsai dostları ile tam bir detaylı anlatımı daha iyi oluçaktır. Mesela dala çekillerini alma zamanınız . Daha sonra kesilen yerin alt kısmının macunlanması sadece kenarların bırakılması İşlemden sonra dal çeliğini diktiğinz toprak karışımı. Dikim ilşlemeinde sonra fidan nerede hangi şartlarda bakılıyor. Ve dalın kış aylarında geçirdiği evre. Tabi kıbrıs gibi kışlarıda sıcak gecen bir ilklime sahip olan yerler için iklimsel avantajlar. Bildiğniz gibi çalışmaları direk olarak yakında görmüş biri olarak incir- harnup - zeytin- ve kıbrısa özgü diğer türlerdeki çalışmalarınız harika. SAygılar. |
4 Eklenti(ler)
Bonsaisan, Çeliklerin kış sonunda filizler patlamadan önce alınması gerekir. Kıbrıs kışları çok soğuk olmadığı ve benim de biraz sabırsız olmamdan dolayı çelikleri 10 ocak 2009 tarihinde aldım. Yukarıdaki resimlerden de görüleceği gibi yaralarını macunladım, köklerin gelişeceği kenarları kestim, çizdim ve köklendirme hormonu sürdüm. Drenajlı bir toprak karışımına diktim.
Aşırı sulama yapmadan nemli tuttum. Özel bir koruma işlemi yapmadım. Aslında köklenecekleri konusunda pek umutlu değildim. Ancak hepsi de köklendi. Daha ilk yılda ikisinin ana dallarını da geliştirip şekillendirdim. Aşağıdaki resimde son hallerini görebilirsiniz. Eklenti 106995 Artık neredeyse sezon kapanmak üzere, yakında yaprak dökecekler. Önümüzdeki yıl da ikincil dalların geliştirilmesini yapacağım. Bu aşamada artık yapraklar biraz daha küçülmüş olur. Bir sonraki yılda ise yapraksızlaştırma ile yaprak küçültme ve yoğun dalcıklanmayı sağlayacağım. Şimdi gelelim asıl soruna. İncirden bonsai yapabilmek için onun aşılması gereken sorunu şu: Ana dallardan en ince dallara kadar bütün dallarda ilk yapraklardan sonra dalın ucuna doğru çıkan yapraklar daha büyük olma eğiliminde. Büyük yaprakların oluşması dalın ucuna yakın bu bölümlerinde istenmeyen ve çirkin kalınlaşmaya yol açar. Eğer gövde geliştirme ve kalınlaştırma diye bir hedefimiz yoksa yapmamız gereken dalın bu bölümlerini kalınlaştırmadan yaprakların gücünü kırmak. Bunun için de büyüme eğilimindeki yapraklar ya dipten koparılır ya da önemli ölçüde kırpılarak küçültülür. Aşağıdaki resimlerde örnek uygulamaları görebilirsiniz. Son resimde yaprakların budanması biraz geciktiği için dalın üst tarafının az daha kalın olduğu anlaşılabilir. Eklenti 106996Eklenti 106997 Eklenti 106998 Bu uygulamalar yeni dallanmayı da teşvik eder. Yeni dalların çıkması ile aynı döngü tekrarlanır ancak kontrol altına alınması daha kolaylaşır. Bonsai tamamlandığında bile yaprakların büyüklerini koparma veya küçültme gerekir. Bu aşamada yapraklar o kadar küçülür ve öyle şirin olur ki seyretmeye doyamazsınız. O minik yapraklara dokunduğumda, yeni doğmuş bir bebeğin küçücük ellerine dokunmuşum gibi hissederim. Saygılar... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025