![]() |
Mehmet Salih bey ben evin sizin oldugunu dusunmustum.
Bu durumda ilgin uzerinde yapacaginiz saksiya alma calismalarinda kolayliklar basarilar dilerim. Imkaniniz oldugu icin sokme isini uzunca bir zamana yaymak en iyi yontem olacagini dusunen arkadaslara ben de katiliyorum. |
Vyssera, dediğiniz gibi babanızın yöntemini uygulayacağım. Derin budama sonrasında 5 ay gibi kısa sürede ağaç bu hale gelmişse yerde olmasının sağladığı enerji sayesinde. Halbuki saksıdakiler bu kadar güzel gelişmiyor. Önümüzdeki birkaç yılda hem dal hem kök gelişimini sağlayabilirim.
Ali Bey ev lojmandır, ancak benimmiş gibi her yanını ağaç ve bitkilerle doldurdum. 4 Fıstık çamı, ılgın, biber ağacı, portakal, 4 incir, 3 formoza, zerdali, çok sayıda erik, 6 yenidünya, Badem, şeftali, 2 asma, 15 selvi (yeni dikilmiş). Bunların hepsini severek ve büyük emekle büyütüyorum. |
Dördüncü Harnup Bonsai Adayım
5 Eklenti(ler)
Yaklaşık 7 aydır üzerinde çalıştığım bu harup ağacı çok yaşlı. Şimdilik önemli olan hayatta kalması. Ana gövdesi 40 cm eninde ve büyük bir kütük şeklinde. Kök, dal ve yaprak gelişimi sağlıklı olarak devam ediyor.
Son iki resim bugünkü halini yansıtıyor. Gördüğünüz gibi üzerinde çok yoğun çiçeklenme var. Yakında üzeri meyve dolacak. Açıkcası çiçek ve meyveler ağacı güçsüz düşürürmü diye endişe ediyorum. Eklenti 49788 Eklenti 49789 Eklenti 49790 Eklenti 49791 Eklenti 49792 |
Çok güzel bir ağaç. İleride meyvelerin bir kısmını azaltır, ağacın yorulmasına engel olabilirsiniz.
|
Msgurkan. Çalışmalarınızı hayranlıkla inceledim. Keşke sizdeki sabır bende de olabilseydi. Ya da keşke daha önce bu sayfayı görebilmiş olsaydım. O zaman kendi ağaçcıklarımda bu denli büyük hatalar yapmazdım. Bundan sonra da çalışmalarınızı yakından izlemeye devam edeceğim. Bu sanat sizin ruhunuzda var. Bunu hissettim.
|
Hatcce hanım,
Doğru söylüyorsunuz, o kadar çok hatalar da yaptım ki, bunlar yeni başlayanlar için birer ders niteliğinde:D. Sabıra gelince O hepimizin sorunu. Ben bunun üstesinden gelmek için çok sayıda ağaçla çalışıyorum ve gördüğünüz gibi sabırsızlıklarım da oluyor. Ama bonsai sanatından vazgeçmeyi aklımdan bile geçirmiyorum. Umarım Bonsai sizin de ruhunuza işler. |
Ben toprak ve doğa aşığıyım. Ve çoktan ruhuma işledi. Birde tüm tekniklerini öğrenebilsem...
|
Ne diyelim, Yolunuz açık olsun...
|
Mehmet Salih bey, yerli agaclarla calismalariniza bayiliyorum. Ozellikle de harnip(harnup) gaclariniz. Bilin ki akdeniz ulkelerindeki en guzel harnip bonsaileri sizin agaclariniz icerisinden cikacak, Kolay gelsin.
Dorduncu harnip agaciniz ciceklenmis. Dusundugunuz gibi, ciceklerin meyve olusumunda agaciniz buyuk bir enerji harciyacaktir. Ama agaci meyveli gormek de ayri bir keyif olacak. Belki sadece agacin on tarafinda gorunebilecek yerlerde bir iki cicek salkimi birakip digerlerini budarsaniz enerji bakimindan hem agaciniz rahatlar. hem de siz az da olsa agaciniz uzerinde meyve gormus olursunuz(bizler de fotograflardan gormus oluruz.) Tum agaclarina ama illede harnip agaclarina iki gozun gibi bak. |
gerçekten harnup ağaçları konusunda akdenizin en iyisi konumundasınız mehmet bey insanın baktıkça bakası geliyor.
|
Güzel bir bonsai adayı daha bulmuşsunuz.
Uzun yıllar size eşlik etmesi dileğiyle. |
4 Eklenti(ler)
Harnup ağacından minyatür bonsailer de yapmak istiyorum. İlerde elimde bol malzeme olsun diye tohumdan çimlendirme yaptım. Birkısmını yere dikip büyütmeyi de planlıyorum.
Geçen yıl bonsai yapmak için 1-2 yıl beklemeye tahhammül edemezdim. Şimdi artık iyi bonsai sahibi olmak için 10-15 yılı göze alıp ve bugünden hazırlık yapıyorum. İşte minik harnupların bir kısmı. Saymadım ama toplam olarak 250-300 tane olabilir. Eklenti 50045Eklenti 50048 Eklenti 50046Eklenti 50047 |
Mehmet Salih bey, orada sizle komşuluk yapmak isterdim, tam benlik çalışmalar yapmışsınız. Tohumdan yetiştirmeyi de çok seviyorum. Elinize sağlık.
|
Keşke yakında olsaydınız, fidanlarımın çoğunu hepinizle içtenlikle paylaşırdım.
|
Mehmet Salih bey K. Kibris basligi altinda bilmedigimiz bir agacin tohum resimlerini ekleyip ne agaci oldugunu sordu. Bir arkasasimizin dusuncesinden yola cikarak kucuk bir arastirmadan sonra bu tohumlarin Tesbih agaci, Karagunluk (Styrex officinalis) Oldugunu ogrendik.
Mehmet salih bey simdi bu tohumlari dikecek, cikan fidanlardan da bonsailer yapmiya calisacak. Ona yardim olur diye asagidaki linki ekledim Ender yapilan bir bonsai turu olmasina ragmen bu guzellikleri gorunce denemeye deger oldugunu dusunuyorum. Ne dersiniz? iste bir yerli agac bonsai malzemesi. http://www.why-bonsai.com/bonsai_history_styrax.html |
Ali bey, demek yanılmamışım. Bu ağacın harika bonsaisi olurmuş. Tohumdan başlamaya bile değer. Teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=883 |
3 Eklenti(ler)
Mine Bonsai denemesi
Bahçede etrafı çalı gibi sarmış minelerden birini söktüm. Hiç beklemediğim şekil ve kalınlıkta bir kök yapısı ile karşılaştım. Her zaman ağaç bize uyacak değil ya, bu kez biz ağaca uyacağız. Önce köklenip hayatta kalsın sonra onu şekillendirmeye başlarız. Gövde çapı 10 cm civarında. Eklenti 50815 Eklenti 50816 Eklenti 50817 |
4 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=173
Yukardaki linkte, ilk iki resimde görünen havai köklendirme ile ürettiğim incirlerimi kıvrımlı dik tarza uygun gövde elde etmek amacı ile derin budadım. Baharda çok sayıda dallanma yapınca yine istediğim dalları seçip gerisini budayacağım. Genelde cesaret edemediğim kuru dal uygulamasını da bu ağaçta denedim. Eklenti 58692 Eklenti 58693 Eklenti 58694 Eklenti 58695 |
1 Eklenti(ler)
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=144
144 nolu mesajdaki zeytinimin, budama, telleme ve yeniden şekillendirme yapıldıktan sonraki durumu: Eklenti 59319 |
Yapraklanınca çok güzel görükecek. Gövdesi çok güzel alt bölüme doğru nasıl. Kılcal kökler toprak seviyesindemi kalın gövde biraz daha aşşaığı iniyormu. Merak etdim.
|
Gövdenin toprak altındaki görünmeyen kısmı 1-2 cm kadar. Ayrıca 144. mesajda veya linkte görüldüğü gibi kökleri çok sığ bir saksıya sığacak kadar iyi ve büyük oranda besleyici köklerden oluşuyor. Normalde bu ağacı bonsai saksısına almak daha doğruydu sanıyorum, ancak bir yıl daha beklemeyi düşünüyorum.
|
Mehmet Salih bey iyi gunler, Bonsai icin sectiginiz diger agaclariniz gibi, minenizin de guzel bir agac olacagindan hic suphem yok.
Incir agaciniz userine yaptiginiz kurumus dal goruntusunu, ilerki yillarda kesik govdenin ustune kadar uzaltirsaniz daha dogal bir gorunum alacaktir. Uygun zamanlarda deneyceginiz kurumus govde ve kurumus dal goruntulerinden calismalarinizdan korkmayiniz. Dogayi gozlerseniz bir tarafi kurumus ama diger tarafi ile oldukca saglikli omur surduren bircok agac gorursunuz. Calismalarinizda kolayliklar dilerim. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ali Bey, incirde kuru gövdeyi genişletmeyi önerdiğiniz alan işaretlediğim bölge, doğru mu anlamışım? Eklenti 59381 |
Mehmet Salih bey dogru anlamissiniz. Incirin iyi bir kok sistemi gelistirmesini bekleyin sonra uygularsiniz.
Kolay gelsin. Not: Turker beyi bir iki gun icerisinde gorecegim. |
Ali Bey, incirimin kök gelişimi çok iyi durumda ancak üzerinde çok işlem yaptım, biraz toparlansın yine devam ederiz.
Türker Beyi de dört gözle bekliyoruz, yeterli tatil yaptı, dönsün artık. |
2 Eklenti(ler)
Alıçlarım bu yıl çok erken filizlendiler. Filizler yılbaşından önce açılmaya başladılar. Hatta sağdaki alıcımın dallarını tellemeye bile fırsat bulamadım. İnce dalları bağlayıp aşağıya eğmem gerekecek.
Eklenti 60834 Geçen yıl yeni sökülüp dikildiklerinden hayatta kalmaları öncelikliydi ve onlar için endişeliydim, ancak bu yıl bana çok sağlıklı görünüyorlar. Çeşitli boyuttaki yaklaşık 22 alıcımdan sadece birisini kaybettim, ikisi ise hala yaşam mücadelesi veriyor. Aşağıda görülen alıcımın sadece tepesinden uzun sürgünler çıkmıştı. Zirveyi oluşturmak için birini yukarıya şekillendirmiştim. Aralık ayı başında tepede gelişen bu 4-5 uzun dalı budama ile kısaltım. Bu yıl da tepedeki enerji azaldı ve enerji alt dallara kaydı. Bu da tam istediğim birşeydi. Çünkü alttaki dalları kalınlaştırmam gerekiyor. Bu yılki gelişimine bağlı olarak onu havai köklendirme ile kısaltmaya karar verebilirim. Geçen yılki durumu burada:http://www.agaclar.net/forum/showpos...0&postcount=29 Eklenti 60835 |
Mehmet Salih bey, bu haliyle de hoş görünüyor. Toprakaltı gövdesi çok değilse, hoş bir düz dik tarz oluyor.
|
Alıntı:
Memet Salih bey, Veyssera'ya ben de katiliyorum o alic agaci uzerinde havai koklendirme yapip boyunu kisaltmaniza gerek yok diye dusunuyorum. Boyu cok da uzun gorunmuyor. Bu sadece benim dusuncem agaci yakindan goren sensin yani son karar senin. Dusundugun ve icinden geldigi gibi agacini sekillendirebilirsin. Kolay gelsin. |
2 Eklenti(ler)
Yukarıdaki 206 Nolu mesajda, sağda görünen alıcımı filizlenme başlamasına rağmen tellemek zorunda kaldım. Tellemesem dalar kalınlaştıktan sonra şekilllendirmek zor olacak veya güzel olmayacaktı. Gerçi şimdi de tellerin kalınlaşacak dallar üzerinde iz bırakmamasına dikkat etmek gerekiyor.
Neyse ki telleme işlemini filizlere zarar vermeden tamamlayabildim. İşte tellemeden önceki ve sonraki hali: Eklenti 61231 Eklenti 61232 |
Sn. msgurkan.
Burada da iklim bir hoş gidiyor. Dişbudaklar filiz verdi. Günlük ağaçlarında tomurcuklar kabardı. Narenciye filiz vermeye başladı. Benim tatlı limonda çiçek salkımı ortaya çıkmış. Bir soğuk olursa her şey donacak. Bitkileri en azından Martın ilk haftasının sonuna kadar korunaklı bir yerde saklamak lazım. Bu arada sizin çalışmalrınızı sürekli izliyorum. Keçiboynuzlarınızın hayranıyım. Tebrik ederim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025