agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   nicholai hel / Dev Bodur Begonvil (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/33023.htm)

nicholai hel 19-10-2014 19:29

2 Eklenti(ler)
17 Ekim, ağacımızın 1. yaşgünü!

Eklenti 521816

24 Mayıs'taki işlemlerden sonra balkona çıkarak tüm yazı mümkün olduğu kadar güneş altında geçirdi. Gerekli dallarına sadece ana yönleri verilerek büyütüldü. Bolca beslenip kışa hazır hale geldi.

Güneşi çoğu zaman arka yüzünden aldığı için bu taraf daha çiçekli, çekimi arka yönden yaptım.

Bahar başında biraz daha sığ fakat daha geniş bir saksıya geçirerek kök eğitimine başlamayı planlıyorum.

Tahminen 35-40 yaşlarında olan bu ağaç geçen sene 17 Ekim günü yaptığımız operasyonla, atıldığı çöplük kenarından hayata geri dönmüş, yeniden doğmuştu.

Bu sene 17 Ekim'de ise "Doğa", yeni bir mucizesiyle karşımıza çıktı.

Kızım Doğa dünyaya gözlerini açtı.

Eklenti 521818

Allah herkese nasip etsin...

Bundan sonra yaşgünleri birlikte kutlanacak. ;)

Aynı gün diktiğim yüzden fazla tohum da yine her sene 17 Ekim'de...

Not: Konu bütünlüğü bozulmaması adına lütfen tebrik için burayı değil, özel mesaj sistemini kullanalım.

a.a. 20-10-2014 01:33

İkisi de birbirinden güzel maşallah :)

Ağacın hikayesi hakikaten muazzam. Bence inanılmaz bir başarıya imza atmışsınız, biz sizi nekadar övsek, siz nekadar övünseniz azdır.

Size iki yeni dostunuzla mutlu ve hayırlı bir ömür dilerim..

acropora 20-10-2014 15:16

Hayırlı olsun. Gerçekten her ikisi de çok güzel.
Bu ağacın güzelliği dışında birde öyküsü olmuş, Yıllar geçtikçe çok daha güzel olacak.

badrobot 20-10-2014 16:41

Ağaç süper! hatta süper demek bile yetmez de kelime yok başka...
Yalnız üst yan dalları baskıyı şimdiden kur. yoksa hemen kalınlaşırlar, hatta 1.-2.-3. dallardan bile kalın hale gelebilirler. Şimdiden budamalısınki bu olmasın.

umutdunyasi 30-09-2015 16:01

Merhaba, ağacınızın 2.yaşgünü yaklaşmış acaba son durumu nedir merak ettim. :cool:

nicholai hel 02-10-2015 15:58

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi umutdunyasi (Mesaj 1412483)
Merhaba, ağacınızın 2.yaşgünü yaklaşmış acaba son durumu nedir merak ettim. :cool:

Merhabalar.

Evet ağaç ikinci, kızım da ilk yaşına girecek 15 gün sonra. :)

İsteğiniz üzerine, ağacın güncel hali bu şekilde.

Eklenti 579619

Arkası biraz karışık ama düzgün bir fotoğrafını çekmek için fazlasıyla büyük ve içeri alma şansım da yok artık.

Genel silüeti bu çerçevede kalacak.

Eklenti 579620

Ağaç bir sonraki saksı değişiminde çok hafif sağa yatırılarak daha dengeli bir duruş sağlanacak, ama asıl hareket yönü yine sol ağırlıklı kalacak. Bu çizdiğim genel çerçeve içinde 4 ana öbek oluşturulacak. Sol-arka-sağ-zirve şeklinde. Bunların herbiri kendi içinde daha ufak öbeklere bölünecek.

Ama öncesinde önümüzdeki baharda saksı değişimi var. Sanırım o zamana kadar dokunmam. Zaten bu sene ağaçtaki tek işlemim toprak seviyesini yükseltmek oldu. Bir de çok gereksiz dalları uzaklaştırdım birkaç kez.

Durumumuz bu...

umutdunyasi 02-10-2015 17:27

Allah bağışlasın. Maşallah kızınıza. Allah ikisinede uzun ömür versin... :)
Tebrikler güzel çalışma olmuş, dediğiniz gibi ağaç baya gelişmiş gövdeside kalınlaşmış. Ağacı sağa yatırdığınız zaman daha gösterişli olacağı kesin ayrıca saksı görünümüde değişse dahada gösterişli olabilir.

nicholai hel 02-10-2015 20:06

Teşekkürler. Saksı değişimini baharda yapacağım, daha geniş ama daha alçak bir saksıya geçecek. İlerleyen yıllarda bir eğitim saksısı daha görecek ve sonra umuyorum uygun bir bonsai saksısına girebilecek.

bonsade 02-10-2015 21:20

Kizimizla ayni yasit ikisinede uzun omurler dilerim .

badrobot 02-10-2015 22:44

Ağacınız gayet sağlıklı ve güzel şekilde. Tebrik ederim. Türkiye'de normal ağaç olarak bile bu kalınlıkta Begonvil'e sık rastlanmazken sizin elinizde Bonsai'si var. Bence bu ağacınızın maddi değeri; paha biçilemez. (manevi değerini ayrı tutuyorum)

alaoğlu 03-10-2015 01:39

Güzeller güzeline bakarken arkadaki manzara hiç görünmüyor desem yeridir.

Tylerdurden 03-10-2015 11:37

Bu ağacı gördükten sonra gözüm İzmir bahçelerinde ki ağaç begonviller de hep :) gerçekten çok güzel bir ağaç şu hali bile seyirlik.İnsan hikayesine benzer bir hikayesi olucak insallah çöpten zirveye :)

badrobot 12-10-2015 22:19

Üst dallardaki baskıyı biraz azaltmışsınız. Ben olsam üst dalları daha sık budar alt alları daha başıboş bırakırım. Sadece bir fikir. :)

nicholai hel 13-10-2015 21:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1414382)
Üst dallardaki baskıyı biraz azaltmışsınız. Ben olsam üst dalları daha sık budar alt alları daha başıboş bırakırım. Sadece bir fikir. :)

Sn. badrobot, ağaçta Mayıs 2014'ten bu yana hiç budama yapmadım. Gereksiz yerlerden gelen dalları komple alıyorum ama kullanacağım dallar tamamen serbestler.

Bu seneyi aslında, çok aşağılarda konumlanmış kök öbeğini ana gövde üzerinde daha yukarı taşımakla geçirdim tamamen. Bu nedenle üst yapıyla hiç ilgilenmedim, kendi haline bıraktım.

Bu ağacı gerekli dengeye getirmek zaten uzun yıllar alacak. Bu sebeple üst dallarda kalınlık dengesini, enerji dağılımını çok da önemsediğim söylenemez. Şu aşamada daha önemli konu nebari seviyesini ayarlamak ve ileride nebariyi oluşturacak kökleri bir an önce kazanarak zaten yıllar alacak kalınlaştırma sürecine bir an önce başlamak.

Yine de kışa girmeden önce zirve ve bazı dallar biraz kısalacak, amaç geçen kış biraz sarsıcı geçen fırtınalardan daha az etkilenmesi.

Umuyorum bu yılki kök eğitimi denemem olumlu sonuç vermiştir. Bunu nisan ayında göreceğiz...

ahmetmsl 31-10-2015 12:11

Mükemmel bir hikaye ve mutlu son olmuş. Sizler gibi doğa dostlarının hikayelerini okudukça çok mutlu oluyoruz. Teşekkürler.

Han&Nur 31-10-2015 15:56

Azminiz ve gayretinizden ötürü sizleri tebrik ederim. Bu azmi baştan sona okurken acaba o kadar çaba boşamı gidecek endişesi vardı, sonunun mutlu olması sevindirici ;)

Sakaki 10-11-2015 09:40

Ağaç gerçekten şimdiden çok şık görünüyor, ellerine sağlık nicholai hel!
Ağacına bakarken sanki toprağın 1-2 parmak üzerinden köklendirilse nebari daha da güzel görünecek diyeceğim ama ağacı yakından gördüğüm için bu işlemin senin için ne kadar zor olacağını biliyorum çünkü ağacın ve saksısının zaten ne kadar büyük olduğunu kendi gözlerimle gördüm :)

En iyisini yapacağına ve bu ağacın ileride ikonlaşacağına hiç kuşkum yok.

Kolay gelsin.

nicholai hel 17-11-2015 17:13

O da olacak, herşey yavaş yavaş. ;)

Şu anki toprak seviyesini zaten bu sene yükseltip saksı çeperiyle aynı seviyeye getirdim (sonrasında biraz çöktü tabi). Ağacı gördüğünde toprak seviyesi şu ankinin 15 cm kadar altındaydı. :)

Bu yeni kök boğazından çok sayıda kök oluşturduğunu tahmin ediyorum bu sezon boyunca. Baharda yeni saksısına alırken çok faydası olacaktır o köklerin, eğer istediğim gibi geliştilerse.

O saksıya geçerken ağacı daha derine konumlandırıp asıl istediğim kök boğazı seviyesini saksı çeperinin altında bırakacağım. Toprak seviyesini son kez yükseltip istediğim bölgeden köklenmesini bekleyeceğim. Gövdenin en kalın görüntüyü verdiği yerden.

Daha çoook işi var çok.
Ne güzel. ;)

anily 23-12-2015 15:30

Ben uzun süre aktif olamadım, forumda son bıraktığımda ağaç kurtulacak mı sorularından nebari geliştirme & dengeleme aşamasına gelmişsiniz gerçekten çok mutlu oldum. Allah Kızınıza'da uzun ömürler versin.

nicholai hel 24-12-2015 16:21

Evet ağır ağır aşama kaydediyoruz Sayın anily, arayı bu kadar açmayın tekrar. :)

İyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Görüşmek üzere.

Mıhemed 28-01-2016 11:10

Ağacınızın ve devamında gelen kızınızın hikayesini heyecanla okudum :) Allah ikisine de uzun ve sağlıklı ömür nasip etsin

Otaba 31-01-2016 00:02

Muazzam bir hikaye ve emek boyle duyarlilik seviyesi ust duzey insanlari gordukce gelecege dair korkulari azaliyor insanin....

nicholai hel 01-02-2016 12:48

Sn. Mıhemed ve Otaba, iyi dilekleriniz ve güzel sözleriniz için çok teşekkürler.

huseyindudukcu 06-02-2016 19:55

Cidden çok güzel olacak eminim, çok güzel.

nicholai hel 08-02-2016 13:44

Teşekkür ederim, inşallah olacak.
Baharda zorlu bir işlem onu bekliyor. Kovasından çıkacak, kök yapısı kontrol edilecek, 25 cm çapındaki gövdesi toprak altında devam ediyor, kovanın dibine kadar, bu uzantı uygun bir seviyeden kesilecek, kalan kökleriyle birlikte yine derin fakat biraz daha genişçe bir saksıya nakledilecek.

Ağacın boyutları düşünülünce oldukça zor bir işlem olacağı aşikar. En az bir, hatta iki yardımcıya ihtiyacım olacak. Ağaç için dönüm noktası denebilecek bir işlem olacak.

Onu da başarıyla halledip devam ederiz inşallah.

reguler 08-02-2016 13:49

Size vinç lazım ya da ona benzer bir makara sistemi.

bgs7876 15-02-2016 17:30

Sizi tebrik etmemek mümkün değil. Ellerinize sağlık. Harika bir hikaye gerçekten. Bu arada Allah dünya tatlısı kızınızı sizlere bağışlasın. Acısını göstermesin inşallah.

ERASLAN 17-02-2016 10:51

Gerçekten harika bir hikaye çok etkilendim sizi tebrik ederim

Charlaux 22-05-2016 09:33

Merhaba sn.nicholai hel,

Bahar geldi sizin begonvilinizin durumu nasıldır acaba :) ? Bizi merakta bırakmayın.

sevgiler

şippin 22-05-2016 11:32

Sayın Nicholai hel,
Maceranızı başından sonuna okudum, kutlarım. Bu çabanız ve sonucuyla büyük bir manevi zenginlik içinde olduğunuza inanıyorum.
Kışın yapacağınız dal düzenlemesinde, keseceğiniz bir dala sahip olmak isterim. Böyle bir dal olursa, ödemeli olarak gönderirseniz mutlu olurum.
Selamlar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025