![]() |
teşekkür ediyorum uzun süre cevap alamayınca ümidimi kestim o konudan
|
Zaman zaman bazı konular gözden kaçabiliyor malesef. Umarım ağaçlarınız halen iyi durumdadırlar. Konunuzda Sn. sagol önerilerde bulundu ki kendisi japon gülleri konusunda deneyimlidir. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Umarım baharda güzel haberlerini alırız.
Görüşmek üzere. |
2 Eklenti(ler)
Güncel halini ekliyorum.
Sadece fotoğraf çekmek için yerinden oynatmak istemedim. Kökleri ne kadar az oynarsa o kadar iyi. Akşam güneşinde, balkondaki dostlarını izlerken... Eklenti 465480 Hazır ters ışıkta silüet görüntüsü almışken, ileride yapmayı planladığım ilk form budamasının şablonunu da sizlerle paylaşıyorum. Eklenti 465481 |
Sayın nicholai hel
Ağacınızın iyi olmasına sevindim, bu kadar zamanı atlattığına göre yanlış bir şey yapılmadığı takdirde uzun bir yaşama merhaba demiş artık. Başarılar.. |
2 Eklenti(ler)
Sn.nicholai hel.
Ağacın son fotoğrafı çok güzel görünüyor. Tebrik ederim. Tüm samimiyetimle tehlikeyi atlattı demek istiyorum. Ağacın tasarımını şimdiden düşünmen için çok erken olmasına rağmen benide heyecanladırdı. Ama içindeki kurtda beni dürttüyor. Karışmadan edemiyorum işte. Ama seni tanıyorum, kızmazsın biliyorum. Senin yerinde olsam ağacı sağa doğru eğer ve yukarıdaki çoklu dal gurubunu taç oluşturmasını sağlardım. Bu tür taç yapıları sizinkisi gibi mega kalın gövdeli ağaçlarda çok güzel duruyor. En sağdaki dala bağlı yine sağa doğru sarkmış dalı keser yukarıya doğru çıkan kalın dalı sadece bir kaç cm kısaltmakla kalırdım. Böylece 3 taç oluştururdum. Gerisi size kalmış... Fotoğraflarlada yazdıklarımı anlatmaya çalıştım. Bu arada dün yamadorideydim, iki ağaç çıkardım. 20 cm çapında eğri, ikiz gövde, 14cm kalınlığında yukarıda V olarak ayrılan iki karaağaç aldım. Elbette 2 yardımcımla bu ağaçları çıkartmak 7 saati buldu. Bahara ilk sürgünlerle ağaçları yayınlayacağım. |
1 Eklenti(ler)
Sn. Adem Keskin,
Evet, bu çok riskli ağaçla üç ayı geride bıraktık. Beklediğimden çok daha iyi duruma geldi. Ben de artık çok daha umutluyum. Artık çok büyük ihtimalle hayata tutunacak diyebiliyorum. Eğer başarılı olursam, çok güzel bir bonsai olması da kaçınılmaz olacak.:) Teşekkür ederim. Sayın badrobot, Benim de ilk günden beri aklımdaki görsel, eklediğiniz son çizimdeki gibiydi.:) Zaten ağaç bunu gösteriyor, "ben böyle olmak istiyorum" diyor. Aklımda sonradan oluşan çok radikal fikirler de vardı. Örneğin gövdedeki kavisi değerlendirerek dev bir şelale yapmak gibi.:) Ama üstünde kafa yordukça, ilk düşündüğüm, sizin de çiziminizde tasvir ettiğiniz formun en uygunu olduğunu düşünmeye başladım. Bu formda ağacın alttan ilk dalı, sol alttaki kalın dal olacak. Haliyle o dalın üzerindeki ikincil dalların da ağacın en kalın dalları olması gerekiyor. Bu nedenle ağaçta telleyerek yere doğru eğdiğim ilk dallar da onlar oldu. Ağacın geri kalan dalları, ağaç sağlığına kavuştuğunda tamamen alınıp yeni gelecek dallar beklenebilir ve o yeni gelecek dallar doğru zamanda eğilebilir, ama bu ilk dal olacak sürgünleri ileride baştan oluşturmak zaman kaybı olacağı için onları biraz da risk alarak şimdiden eğmiştim. O eğdiğim dalları ileride sadece geriye doğru budayıp çatallandıracağım. Güçlerini mümkün olduğunca zirvede tutup orada güzel bir öbek oluşturmalarını sağlayacağım. Bu ağacın ilk öbeği olacak. İkinci öbek aynı çiziminizdeki gibi sağda olacak. Orada aslında kesilecek kısmın çok da bir önemi yok. Böyle kalın bir ağaçta ne zaman nereden sürgün geleceği belli olmuyor. Kesilen bir yerden genç ağaçlarda olduğu gibi bir, iki değil, onlarca sürgün verebiliyor. Bu nedenle oradaki şu an gördüğümüz ana dallar zaten kaybolacak, etrafını yeni dallar saracaktır. Ama ben konikliği biraz pekiştirmek adına kalın dalı kesip nispeten ince olan dalı (ki onun çapı bile 3-4 cm civarında) bırakmayı ve o bölgeden gelecek tüm yeni sürgünlerle sık bir öbek oluşturmayı amaçlamıştım. Bu aşamada sizin önerinizi de değerlendirebilirim. Zirvede ise ana silüeti bozan çapraz dal zaten aşikar. Hatta daha ikinci günden, "keşke ağacı orada kısaltırken bu dalı dibinden alsaymışız" demiştim. Tabii orada telaşla ağacı kurtarmaya çabalarken bunu düşünmemiz imkansızdı ama o dal artık her halükarda gidecek. Kalan dallarla yine çiziminizdeki gibi bir tepe öbeği yaratılacak. Sonuç olarak ağaçtaki dizilim: "sol alt - sağ orta - sol tepe" şeklinde üç öbekten ibaret olacak. Fakat elbette, kafamızdaki form, çizimlerde biraz yavan duruyor, sizin de aklınızdaki şekil sanıyorum öbeklerin daha bir içiçe olduğu, daha doğal görünen bir modeldir. Örneğin şu ağaçtaki öbekler gibi; Eklenti 465666 Gövde yapısı çok farklı olsa da öbek dizilimi konusunda örnek vermek için ekledim. Bunun gibi bir yapı oluşturmaya çalışacağım uzun vadede. Umarım o günleri de görürüz. ;) Teşekkür ederim desteğiniz için. Görüşmek üzere... |
Ben olsam ikiz gövde giderdim, bu kadar uyumlu açılara sahip ikiz gövde bulmak zordur :)
|
İkiz gövde derken, ağacı sol alt ve sağ üst şeklinde iki öbekli mi tutmayı kastediyorsunuz Sn. Sakaki?
|
Bu ağaca her şey yakışır. Tütütüü!!!! Maşallah!!!
|
1 Eklenti(ler)
Herhalde Sakaki bunu anlatmaya çalışmış. Ben böyle anladım. Elbette ağaç ve zevk sizin. Bu ağaca herşey yakışıyor. ama kengai sitilleri içime sinmiyor. Biraz daha ince bir ağaç olsaydı olurdu...:) Benim halen fikrim 3 taçlı şekilden yana. Örnek fotoğraf bulursam yükleyeceğim. Akşamdan beri video arşivimi gözden geçiriyorum, bir videoda görmüştüm.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 465745 gibi... :) |
1 Eklenti(ler)
Sayın Sakaki, ilk günden beri aklımdaki form zaten birebir çizdiğiniz şekilde, ne eksik ne fazla. ;)
Yukarıda bunu anlatmaya çalıştım aslında, sonra eklediğim fotoğraftaki ağacın tek gövdeli olması sanırım biraz kafa karıştırdı, o ağacın sadece öbeklerinin birbiriyle ilişkisi ve doğal görünümünü örneklemek istemiştim, gövdesini değil, bu çizimle kafamdaki şekil tam olarak görsele dökülmüş oldu. Elinize sağlık. :) Birkaç seneye gerekli dal yapısını oluşturabilirim diye düşünüyorum. İnşallah bu görseldeki gibi çiçekli halini de görürüz ilerde. Sayın badrobot, elimde kengai tarzında geliştirdiğim üç begonvil oldu şimdiden. Bence de bu ağacı o tarzda zorlamak yazık etmek olurdu. :) Bu ağaç kendini güzel hissedeceği formu zaten bize gösteriyor. Macera aramaya gerek yok dediğiniz gibi. :) Sizin de örneklemek istediğiniz form sanıyorum tam olarak Sakaki'nin çizimindeki gibi, yanılıyor muyum? :) Aslında Sn. Sakaki yukarıda ikiz gövde deyince, acaba şöyle birşey mi önermek istiyor demiştim; Eklenti 465906 Böyle de hoş olabilir, düşünülebilir diye içimden geçiriyordum. Aslında bu yapılardan biri oluşturulup ileride diğerine geçiş yapılabilir. Kısa zamanda ufak dokunuşlarla, hatta belki sadece tellemelerle bu görsel etkiler türetilebilir. Ağaç ana hatlarını bir bulsun da... Gerisi kolay... :) |
Çok ama çok güzel bir ağaç. Son mesajlardaki formları yakalayabilirseniz Türkiye'nin bonsai efsanelerinden birine sahip olacaksınız. Merakla ve sabırla takip ediyorum.
|
Alıntı:
Ağaç tam sağlığına kavuşsun, öyle yaşasın da, efsane olmasında gözüm yok.:) Ama şu da var, eğer ağacı istediğim sağlık düzeyine getirebilirsem, sonrasında çizdiğimiz formları yakalamak sadece zaman ve çalışma meselesi.:) Aslında bu her ağaç için geçerli. Üzerinde doğru tekniklerle çalışıp, sağlığına özen gösterip, yeteri kadar da zaman tanınırsa her ağaç zaten güzel bir bonsai olmaya adaydır. Bu ağacın tek farkı, hammadde kalitesi.:) Hepimizin hayallerimizdeki bonsailere ulaşması dileğimle... |
Alıntı:
Agacin su anki durumu nasildir ? Inanin agaclar.net bonsailerinde en begendiklerim ve hikayesini ilginc buldugum bonsai adayindan birisi bu dev bodur begonvil. Sevgiler |
Alıntı:
Ağacın maşallahı var, verdiği sürgünler salonun tavanına değiyor ve artık kendilerini taşıyamadıkları için yatayda büyümeye devam ediyorlar. Aslında geçtiğimiz pazar gününü bu ağaca ayırmıştım. Önce ağacı, fotoğrafını çekebileceğim düz bir fon önüne alacak, ardından da geri budamasını yaparak artık balkona çıkaracaktım. Fakat bunları yapabilmek, hatta sadece ağacı yerinden oynatabilmek için bile iki kişi olmak gerekiyor. Birlikte çalışmayı planladığımız arkadaşım rahatsızlanıp gelemeyince planlar en az bir hafta daha ertelenmiş oldu. Ağacımız dışarıdaki güneşi camın arkasından izlemeye devam ediyor, heyecandan çiçek bile açtı, sabırsızlanıyor. ;) |
Ben bu ağacı forumun gözbebeği olarak görüyorum. Maşallahı var. Son durumunu merakla bekleyenlerdenim.
|
Alıntı:
Bugün ise üzerinden 7 ay 4 gün geçmiş, ölmek bir yana, ömrünün ikinci baharını yaşıyor. Bu yönden bakınca, ve elbette yaşına duyduğum saygıdan dolayı (muhtemelen benden büyük olduğu için;)), benim için de apayrı bir yeri olduğu tartışılmaz. Fakat forumumuzda, üzerlerinde yıllarca emek harcanmış çok değerli ağaçlarımız varken, bu agaca bonsai cephesinden bakarsak şimdilik ancak "potansiyeli olan bir kütük" dememiz doğru olur. :) Çok teşekkür ederim beğeniniz için. İnşallah "olmayı hakettiği gibi" çok güzel bir bonsai olduğu günleri de hep birlikte görürüz. |
4 Eklenti(ler)
Cumartesi günü bu ağaç için ikinci bir operasyon niteliğindeydi.
Begonvilin güncel hali, 4.5 yaşındaki kızımla birlikte. ;) Eklenti 497255 Ağacın kurtarma operasyonunu birlikte gerçekleştirdiğimiz arkadaşım, forum üyelerimizden 07sçs07. :) Eklenti 497262 Ve ikimiz... Eklenti 497256 Bu da yeni evinde açtığı ilk çiçek. Eklenti 497257 Buradan sonra ağaç balkona çıktı ve üzerinde bir miktar işlem yapıldı. ;) Ağacı bir süre bu haliyle hatırlayalım diye, şimdilik bu kadar... :) Bakalım o çok özlediği güneş ve rüzgarla yeniden buluşması onu nasıl etkileyecek... |
Üçünüzde çok hoş görünüyorsunuz.
"üzerinde bir miktar işlem yapıldı" demişsiniz. Bunu uzunlukları 150cm bulan dalların bir bölümünün budanması olarak algıladım. Ama umarım bu ağaçta şu an dalları en fazla %50 gibi bir budama yapmış olun. Önümüzdeki kışa daha ağaç güçlü girmeli, bunun içinde bu yaz ağaç kök sistemini geliştirmeli. Bu yüzden ağaca yaprak lazım. |
Kurtulmakla kalmamış harika da gelişim göstermiş. Bir de işlem sonrası fotoları alalım :)
|
Aynen düşündüğünüz gibi Sn. badrobot, ağacın folyajı 50% oranında azaldı. :)
Ekim ayından bu yana yerinden oynamayan kovasının drenaj deliklerinden dışarı mısır püskülü misali 15-20 cm çıkmış saçak kökleri görmek de bu konuda cesaret verdi, zaten şimdiye kadar gelişimde gösterdiği iştah kök sisteminin de oldukça geliştiğinin kanıtıydı. Bu şartlar altında, ağacın gelecekteki formunda ihtiyaç olmayan, formu bozan iki kalın dalı uygun yerlerden kesildi, dolayısıyla üzerindeki sürgünler de gitmiş oldu. Fakat ihtiyaç olan bölümlerdeki sürgünler uzunluklarına bakılmaksızın kaldılar. Bir aksilik çıkmazsa kış başlangıcına kadar sürecek gelişim döneminde yine bol miktarda folyaj geliştirecektir. Bu kez birçoğu ileride kullanılabilecek dallar olacaklar. Bekleyip göreceğiz. |
Evet Sn. Sakaki, iyi gelişim gösterdi.
Alıntı:
Hem siz zaten gördünüz. ;) |
Maşallah pisinizde güzel poz vermiş :)
Ağacın son halini paylaşın lütfen böyle ağza bir parmak bal çalınmaz :) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ağacın son halini paylaşıyorum; çok iyi durumda, geçen altı günde yeni çıkardığı yapraklar öncekilerden daha da sağlıklı görünüyor, açık havayı sevdi. Yeterli mi? :D Yoksa biraz daha gizem mi katalım? İşlem öncesi son anlardan bir kare. Eklenti 497836 ;) |
Vallaha öyle mi olsun böyle mi olsun derken, maşallah ağaç siz konuşun ben gelişeyim, son kararı söylersiniz der gibi. o kendi işine bakıyor. bence bu ağaca ne yapsanız yakışacak, bu saatten sonra tarz konusu sizin zevkinize kalmış. Benimde kedinizin ve sizin bulunduğu fotoğraftaki çekilen yüzü ön yüz olarak daha çok hoşuma gitti mesela.
|
Teşekkürler Sn. murat doğan.
Eklediğim son fotoğrafların üçü de aslında şimdiye kadar arka yüz olarak düşündüğümüz açı, gözünüzden kaçmamış. Ağaç şimdiye kadar hep bu yönden ışık aldığı için sürgünler ve yapraklar bu yöne doğru dönmüş durumdaydı, bu nedenle böyle fotoğraflamayı daha uygun buldum. Bu cephesi de güzel dediğiniz gibi. Fakat sıkıntı, bu cephede çok büyük ve hiçbir zaman kapanmayacak çok büyük kesikler görünüyor. Açıları önden görünmemesi için hep buraya doğru verildi. Folyajdan görünmüyor bazıları. Bir diğer sıkıntı da ağacın zirveye yakın kısmı bu cephede izleyenden uzaklaşıyor. Diğer taraf bu yönden bakılınca çok daha avantajlı. Ama böyle bir ağaçta mümkün olduğunca iki cepheden de, hatta mümkün olursa her yönden güzel görünen bir ağaç planlıyorum. Hakim yönü elbette belli olacak ama farklı yönlerden bakılınca da estetik görünmesini istiyorum. Büyük kesikler zamanla folyaj arasında kaybolacaktır. Tarz konusunda aslında ilk günden beri fikrim aynı, aynen Sn. Sakaki'nin çiziminde olduğu gibi. Bu yönde ilerleyeceğiz bakalım. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bu arada, hatırlarsanız ilk sayfada ağacın kurtarma operasyonu sırasında üst dallarından aldığım bir çelik fotoğrafı eklemiştim, ucunda pembe çiçekleri olan,
Mart ayı sonlarında çektiğim bir fotoğrafını buldum şimdi Eklenti 497971 Şu sıralar yan dallarını uzatıp serpilmekle meşgul.:) |
Alıntı:
Hocam o kalın canım dalı kesmeden havai köklendirme yapın bari . Sizi belki kesmez küçük gelebilir ama bakmak istemezseniz biz seve seve büyütürüz. Bir kargoya bakar yani :D. Hem ağaçta neslim yürüyor diye sevinir size daha fazla sürgün verir |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025