agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bonsai Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/)
-   -   izzeterisen / Adenium çalışmalarım (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/14556.htm)

ozgur0ozdemir 01-09-2010 00:06

Geçmiş olsun izzet bey. Umarım adeniumlarınız kendini toparlar.
Acaba saksı harcınızı havalandırmak çözüm olabilirmi diye düşündüm.
Adenium yetiştiriciliği bölümündeki çevirideki saksı harcına strafor ekleyerek sonuca ulaştıkları geldi aklıma.

izzeterisen 01-09-2010 14:58

Ne olduğunu bilmediğim için bir şey diyemiyeceğim.
Hastalık sıcak ve nemli havalarda (yazın tam ortasında) ortaya çıktı. Çok nemli ve sıcak bir yaz geçirdik. (Bu arada 5 dakika önce yağmur başladı)
Bu yılın dalları bu hastalıktan gitti. Ama gövdeden (geçen yıl oluşan) yeni filizler verdi.

izzeterisen 28-01-2011 17:38

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Adeniumların saksısında kullanılan bu malzeme acaba nedir?
Bitki, saksısı neredeyse su içinde ama bitki zarar görmüyor.
Bilgisi olan arkadaş varsa ve adenium yetiştiren bizleri de bilgilendirir ise çok sevineceğim.

Eklenti 190686

Eklenti 190687

artemisia10 28-01-2011 18:37

Sn. İzzeterisen çalışmalarınızda başarılar diliyorum bonsai çalışmalarını izlemekten gerçekten çok keyif alıyorum. Saksıların üstünde kullanılan buna benzer bir şey görmüştüm ama aynısı mı emin değilim clay ball denilen kil topları saksı üstünde kullanılıyor suyu absorbe eden yalıtım özelliği olan bir madde ama bu mudur emin değilim...

jeomeo 28-01-2011 21:23

Yüksek sıcaklıklarda fırınlanmış kil tanecikleri. Artemisa10'un dediği gibi clay ball, hydroton, seramis gibi isimlerle bilinen, hatta Türkiye'de şamut olarak bilinen bir malzeme. Gözenekli yapısı ile vermikülit, diyatomit, pomza, perlit, zeolit vb malzemelere benziyor fakat bu saydığım malzemelere oranla muhtemelen biraz daha çabuk kuruyor. Ben seramis'i ve hydrotonu kaktüs ve sukkulentlerimde, hatta bonsai toprağı karışımlarımda kullanıyorum. Köklenmede son derece başarılı bir ürün. Boyutu çok küçük olmadığı için su içerisinden hızla akıp geçiyor. Günde 10 defa da sulama yapsanız sulamanın hemen ardından köklere oksijen ulaştığı için kök çürümesini olmuyor ya da en azından torf ve toprak içerikli karışımlara göre daha zor oluyor.

izzeterisen 28-01-2011 22:14

Teşakkür ederim.

bettyycim 28-01-2011 22:52

2 Eklenti(ler)
Tohumlarını kırık kürdan parçalarına bezettiğim ve çimlenme ihtimali olmadığını düşündüğüm 10 tane Adenium tohumundan 8' çimlendi hem de 3 gün gibi kısa bir süre de :D

izzeterisen 28-01-2011 23:34

Toprağı çok ıslak hemen sıcak bir yere koyup toprağın aşırı nemini atmaya çalışın. Ondan sonra da kurudukça azar azar su verin.
yoksa kökler hemencecik çürüyebilir.

bettyycim 29-01-2011 07:28

Teşekkür ederim İzzet bey, hemen uygulayacağım ;)

izzeterisen 01-02-2011 17:56

2 Eklenti(ler)
Bunlar da 3 yıllık Adenium obesum türünün minisizepink çeşidi bitkilerim :

Eklenti 191167
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 591716)
Minipink size çeşidinin bu gün köklerini keserek toprağını yeniledim.Eklenti 128777Eklenti 128778Eklenti 128779

Bu bitkimi bu yıl ilkbaharda budamıştım. Budama sebebim ise bonsai kurallarına uygun bitki elde etmek. Ama budamadan çok aşırı etkilendi ve bir türlü kendini toplayamadı.
---------------------------------------------------------------------------------------

Eklenti 191168
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 673527)
Eklenti 161218
17.07.2010

Bu bitkimi de bu ilkbahar budasam mı acaba*

Harun Parlak 01-02-2011 18:37

Yapraklar küçülüp dallar belirgenleş tiğinde. Türkiye de sayılı Adenium bonsai arasına girmeye hazırgibi bence.
Tebrikler kaya ya güzel adepde etmişsiniz.

izzeterisen 02-02-2011 06:57

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 636371)

11.05.2010 tarihinde yukarıdaki şekilde olan bu Adenium, Aralık ayında kabına sığmaz oldu, kökleri kabını neredeyse patlayacak derecede sıkıştırdı iyice. Ben de kökleri rahat bırakmak için kabını bir yönden kestim ve çok sayıda delik açtığım saksı altına yerleştirdim. Bu gün de önceki kabını atarak tamamen saksı altına diktim. Hem kökleri düzenledim, hem de kökleri açığa çıkardım. En sonra da cibinlik bezi ile kökler yanmasın güneşten diye kapattım ve köklerin düzenlediğim yerinde kalmasına yardımcı olsun diye taşları üzerine yerleştirdim.
Bu genişlikten daha geniş bir saksı bulursam o saksıya bulunca aktaracağım.
Çalışmam :
Eklenti 191191

Eklenti 191192

Eklenti 191193

Bu arada bu bitkide 3 dal ve doruk dalı vardı. Tellemeye çalışırken ikinci dalı dibinden ayırdım. Arka dalı da bu durumda kesmek zorunda kaldım. Bu nedenle bu şekilde kaldı.

bonsaisan 02-02-2011 23:36

Her zaman ki gibi başarılar diliyorum.
Doğru tür ile çalışma ve onu tanıma konusnda her zaman başarılısınız.
Saygılar.

Suryanarayana 03-02-2011 15:22

Merhaba

Sayın izzeterisen. Öncelikle basarılı çalismalarınızdan dolayı sizi tebrik ederim.Size bir kac sorum olacak.

-Saksı degistirirken kök budaması yaptıktan sonra hangi islemleri yapiyorsunuz. Yurtdısındaki sitelerden anladigim kadariyla kokler yıkanip duzenlendikten sonra 1-2 gun boyunca havada asılı kalmak suretiyle bekletiliyor ve mantara karsi fungisitle ilaclaniyor. Bunu uygulanız mı acaba.

-Üst dallarinda budama yaptıgınızda kesilen bölgelere bir ilac uygulaması veya macunla kapama yapiyormusunuz?

-Adeniumlarinizda hic leonardit , potasyum humanate (humik ve fulvik asit%60 ph 8-9) ve solucan gubresi kullandiniz mi ? Kullandıysaniz sonuclari hakkında bilgi verebilirmisiniz.

Teşekkurler.

izzeterisen 04-02-2011 12:05

Kök budaması yaptıktan sonra kesim yerlerinin kuruması için bekletiyorum.
Herhangibir mantari hastalığı karşı ilaçlama yapmadım.
nisan ve ekim aylarında Adeniumları benomyl terkipli ilaçla suluyorum. (ilaçlıyorum)
Dal kesimlerinde ilaçlı uygulama yapmadım.
Bu yıl hümik asit kullandım bir kaç kere. Solucan gübresi kullanmadım.
Toprak karışımım torf, toprak, kum, perlitten oluşuyor. Perlit ve kum toplamın % 50'sinden fazla.

Suryanarayana 07-02-2011 11:50

Bilgi icin tesekkurler.

Elimde şu an 4 yaşinda bir arabicum var.Kendisini 2 aylıkken endonezyadan almistim.Govdesinin beyazlıgı disinda bir sorunu yok (yakında fotolarını koyarım).Ayrıca yakın zamanda cimlendirdigim 30 kadar obessum mevcut (geri kalan 100 kadar tohumuda 1 ay sonra ekmeyi planliyorum) . Bu yaz bol bol denemeler yapmayı planlamaktayım...

Saygılar.

Suryanarayana 08-02-2011 12:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Suryanarayana (Mesaj 752876)
İlk Adenium arabicumum 09.2007

Sayın İzzeterisen

Burdan bahsettigim adeniummu gorebilirsiniz.

izzeterisen 08-02-2011 16:52

Adenium sayfasında Adeniumlarınızı gördüm. Ocak ayında ekilenler çok sağlıklı görünüyor. Neden 06.2009 tarihinde saksı değiştirdikleriniz az gelişmiş?

Suryanarayana 08-02-2011 18:18

2 Eklenti(ler)
Acıkcasi pek ilgilenilmedikleri icin 2010 yılında 6aydan fazla sehir dısındaydım 1-2 kere dısında gubre bile verilmedi sadece su...

Bu sefer azimliyim, istanbulda rahat sekilde malzemede bulunuyor artık. Sırasıyla humuslu torf,perlit,vermikulit,hydroton,cocopeat,coconut husk chisp,leonardit,hümik acid,koklendirme hormonu,solucan topragı,Tatlı Su Kumu ve organik gubre satın aldim.

Cesitli karısımlar yapip denemelerde bulunucam bakalım.

Dort yasındaki adeniumu bu sefer mart nisan gibi 6-7 cm derinliginde 25 cm genisligindeki asagidaki guvec kabina almayı planlıyorum.

nurguldk 28-02-2011 13:04

İzzet bey ellerinize sağlık.
Forumun başından itibaren resimlere baktıkça emeklerinizin karşılığını aldığınız belli oluyor. Taş üstü denemeleriniz çok başarılı, hayran oldum.
Aldığım Adenium tohumlarını sizden etkilenerek bonsai çalışması yapmak istiyorum.
Kök kesme çalışmalarını bitki ne kadarlıkken yapıyorsunuz? Kazık kök oluştuktan sonra mı? Okuduğum bazı yayınlarda adım adım kökü kesme öneriliyor. Ancak burada gördüğüm resimlerde kök bir seferde uzaklaştırılmış.

memet 28-02-2011 15:03

Suryanarayana, İçi sırlı kabı kullanmayın. Bu haliyle delikler gerektiğinden daha küçük olmuş.

izzeterisen 28-02-2011 21:35

Ben bonsai yapmak amacıyla bitkiler 20 günlükken köklerin üzerinden gövdeyi kestim ve yeniden köklendirdim. Şimdi bu şekilde üç bitkim var. İlle de şart mı diye sorarsanız değil sanırım. Bitkiyi bir süre büyüttükten sonra köklerin gelişmelerine göre köklerin yönlendirmesi yapılabiliyor. www.siamadenium.com sitesini inceler misiniz.

Suryanarayana 04-03-2011 10:20

Mehmet bey

Delikleri birazdaha buyutebilirim hatta yenilerinide ekleyebilirim ama sırlı kabın ne gibi zarari olur onu bilmiyorum bilgilendirirseniz sevinirim

memet 04-03-2011 14:03

Nemin iç çeperde kalmasına neden olacak sırlı yüzey, burada yosunlaşma olacak. Ağaç bakımından uygun olamayan bir ortam yaratacak. kılcal kökler belirli oranalrda saksının iç yüzeyine yapışıp ağacın sabit durmasını da sağlar, bu da gerçekleşmiyor içi sırlı saksılarda.

bonsaisan 05-03-2011 19:03

Mehmet kardeşim çok güzel bir açıklama yapmış.
Drenaj deliklerine bende bir şey eklemek istiyorum.
Deliklerin sayısının değil aslında öenmli onlan deliklerin çap genişliğidir.
Saksı içinde yetişen her ağaç belirli bir süreden sonra gerek sulama gereksede kullanılan toprak karışımınınj etkisi ve gelişen köklerinde deliklere doğru hareketi ile sulama suyunda bulunan kireç ve yapılan gübrelemeler sonrası gübre tuzlarınında yer çekimi etkisi ile deliklere doğru hareketi çapları dar olan delikleritıkıyarak zaman içerisinde fazla suyun tahliye olmasını engelleyeçektir.

Bu yüzden çapı geniş olan delikler 3 ila 5 yılını aynı saksıda geçirek ağaçların aşırı suyu tahliyesi için idealdir.

Minimum delik çapı işaret parmağını kalınlığında olmalı ve bu delik saksının en derin noktasıda olmalıdır.

Saygılar

Suryanarayana 07-03-2011 10:52

Bu degerli bilgiler icin tesekkurler.

nurguldk 10-03-2011 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 761935)
Ben bonsai yapmak amacıyla bitkiler 20 günlükken köklerin üzerinden gövdeyi kestim ve yeniden köklendirdim. Şimdi bu şekilde üç bitkim var. İlle de şart mı diye sorarsanız değil sanırım. Bitkiyi bir süre büyüttükten sonra köklerin gelişmelerine göre köklerin yönlendirmesi yapılabiliyor. www.siamadenium.com sitesini inceler misiniz.

Çok teşekkürler..Gerçekten detaylı bir site :)

ykolko 14-05-2011 19:07

Sayın izzeterisen merhaba.
Aslında, Adenium konusu ile ilgilenen, tüm arkadaşlaradan öğrenmek istediğim, bir çok arkadaşın sorusunun tersi,Adenium, belirli miktarda büyüdükten sonra,daha fazla büyümesini engellemek için, uygulanacak formül var mı?

izzeterisen 14-05-2011 20:34

İnternetteki Adenium bonsailere bakıp bir de doğadaki Adeniumlara bakınca, bonsai saksısına giren bitkilerin fazla büyümedikleri görülüyor.

ykolko 14-05-2011 20:42

Teşekkürler sayın izzeterisen bonsai için uğraştıkdan sonra büyümesini kontrol edememe düşüncesi korkuttu :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025