![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Sayın Charlaux, Bu tür yaraları iyileştirmenin birkaç yolu var ama bu tür çözümler çok kolay değil. Birkaç ağacımda denedim, toprağa dikili ve hızlı gelişen ağaçlarda çözüme daha kolay ulaşılıyor ama küçük saksıda veya meşe gibi yavaş gelişen ağaçlarda süre uzuyor. 1- Yaranın etrafını keskin bir bıçakla temizleyip canlı kambiuma kadar biraz girmek ve etrafını macunla kapamak bu işlemi ağacın iyileşmesine göre büyüme döneminde veya gelecek yılllarda tekrarlamak. scar healing.jpg scar healing-2.jpg Bonsai Development | Bonsai Tonight | Page 25 2- Aşı yaparak iyileştirme: aşı ile iyileştirme.jpg The Inevitable Thread Grafting Post | Adam's Art and Bonsai Blog 3. Bir yol daha deniyorum ama başarılı olacak mı bilmiyorum. Bir dut ağacındaki yarayı başka bir dut ağacından yara büyüklüğünde kestiğim bir kabuğu sıkıca yama yapıp etrafını macunladım ve rafya ile sardım, daha açmadım. Bu yöntemde de 1. yöntemdeki gibi önce yarayı temizleyip kambiuma kadar bıçakla yarayı genişlettim. Yara ve yamanın cambiumlarını birbirine dokunacak şekilde ayarlamak kolay olmuyor. Bu üç yöntemde yaranın büyüklüğü, saksı ölçüsü, ağacın cinsi gibi etkenlere bağlı bir sabır gerektiriyor. iyi çalışmalar dilerim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Alıntı:
Sanirim bu calismayi Agustos sonunda ya da Haziran sonunda mese agacimda denemeye calisacagim.Birinci ve ucuncu yontemler aklima en cok yatan oldu,tek sorun Istanbul'da uygun bir quercus robur bulmam olacak cunku mese turlerini ayirt edemiyorum;ancak bu calismanin bana cok sey katacagini dusunuyorum. Sevgiler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Sayın Charlaux, Öyle görünüyor ki kalın daldan vazgeçmeyeceksiniz, denersiniz yara iyileşmezse kesmeyi daha sonra da düşünebilirsiniz. Hiç olmazsa denemiş olduğunuzdan içiniz daha rahat olur. Ben size 1.yöntemi tavsiye ederim, 3. biraz daha fazla tecrübe gerektiriyor, ilave olarak aynı cins bulamazsanız aşıda uyuşmazlık veya doku farkı olur yine iş tam yerine gelmez. Denemek isterseniz ağustos çok geç olur çünkü büyüme yavaşlamış olur. 1. yöntemde yaranın kapanması için aktif büyüme gerekiyor o nedenle ağaç yapraklanınca yapmak iyi olur mart sonu-nisan daha uygun olur. Mümkün olduğunca budama veya yaprak küçültme yapmadan ağacın büyümesine müsade etmek iyi olur. Kolay gelsin.... Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bende sizin gibi düşünüyorum;öncelikle ağacın kendisini toparlamayı düşünüyorum.Mayıs sonu gibi bu işlemi yapmayı hedefliyorum (üniversite ortamında nasıl yapabilirim inanın bilmiyorum ) Eylül başı gibi bahçeye ekmek en mantıklısı olabilir belki.Zaten ince dal ya kurban dal olacak ya da ana dal;diliyorum ki ağaç öncelikle sağlıklı olur ![]() Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Fidanimin yavas yavas yesille bulustugu bu donemde hem bir alinti paylasayim;hem de birkac sorumu sorayim istedim. Bahcecilik alaninda amatorlukten profesyonellige sunuculugu sayesinde yukselmis ve kendini egitmis bir isim olan Monty Don The Complete Gardener adli kitabinda meseyi su sozlerle anlatmis; 'Mese agaclari daha yesilken oldukca yumusak ve uzerinde calisilmasi kolay bir turdur;fakat yas aldikca kirilamayacak derecede kalinlasir ve kabuklasir.Meselerin kurumalara karsi buyuk bir dayanikligi vardir;cok az bir canli kisimla bile yasamini surdurebilir.Mesenin sagligi isik ve havayla dogru orantilidir.' Tabi agacin ruzgar ve genis alana yayilmayi sevdigi kitaba dusulen notlar arasinda.Simdi gelelim sorularima; 1)Resimde gordugunuz surgunler en basta kahverengiydi simdi bu renkteler;kahverengi-yesil tonlari.Acaba yapragi acti ve kurudu mu,yoksa hala kabugunu mu ustunden atamadi merak ettim acikcasi. 2)Topraginin inanilmaz kotu oldugunu farkettim;kismetse Cuma-Cumartesi gibi akadama-kyodama ve normal toprak karisimina dikimini gerceklestirecegim.Lakin ben bu agaca zarar vermeden bu topragindan nasil ayirabilirim kokleri,ya da ayirmali miyim ? Cok balcik gibi toprak sanki bilemedim. 3)Son olarak agaci Haziran ayinda Turkiye'ye getirecegim ancak orta boylu bir saksida bile tasimam imkansiz;pratik bir cozume ihtiyacim var.Ne onerirsiniz ? Istanbul'da hava nasil bilmiyorum ama St.Andrews'in bahari geldi,hava artik 7-10 derece gibi.Ne gariptir ki burada kalali 4 ay olmasina ragmen Turkiye'de aman ne soguk diyecegim hava benim icin tam bahar havasi oldu ![]() Sevgiler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Sayın Charlaux, Estetik açıdan endişeniz yoksa kitapta da yazdığı gibi o kadarcık yara ağacın sağlıklı yaşamasını engellemez, sizin ağacınızda o yara kapanmış durumda. 1- Meşenin önce kahverengi sonra yeşile dönmesi normal, meşe ormanları ilkbahar başında kahverengi oluyor sonra yavaş yavaş yeşile dönüşüyor, sonbaharda sararıyor. 2 ve 3 biraz içiçe iki konu. Toprak kötü bile olsa, haziranda taşıyacaksanız bu sene toprak değiştirmemenizi öneririm. Taşırken sallanacağından kökler yeriinden oynar. Bavulda yer varsa güzelce paketleyip taşıyabilirsiniz. Birkaç kez taşıdım o konuda tecrübeliyim. Saksıyı 2 kat poşetle sıkıca sarıyorum(toprak dökülmesin diye). Mukavva bir kutuyu keserek yeniden bir kutu yapıyorum ve bitkiyi içine yerleştiriyorum, bantlayıp açılmasını engelliyorum. Saksı büyükse saksıyı çıkarıp sadece toprak kısmı poşetliyorum. Kolay gelsin... Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben elimde tasimayi (ucakta kucagimda kolide ) planliyordum kok kismini topragiyla beraber nayloa gecirip ama siz boyle deyince bilemedim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|