![]() |
|
![]() |
#571 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
Sayın memet teşekkür ederim.Bitkilerinizin ve başlarına gelenlerin (koyun,inek..) sessiz takipcisiyim.Sizden heveslenip çekirdekten incir yetiştirmeyi de kafama koydum.Bu yaz yapamadım ama önümüzdeki yaz mutlaka...Hoşçakalın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#572 |
Ağaç Dostu
|
İnciri çekirdek ten yetiştirmeye hiç uğraşmayın. Bu günlerde her ne kalınlıkta olursa olsun İncir ağaçlarından dal kesip toprağa gömün bahara size merhaba diyeceği gibi . Belki size sürpriz yapıp Ekim ayında meyve bile verebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#573 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Kök budaması yapmadım. Küçük olan neredeyse hiç kök olmadan yaşamış zaten, büyük olana da sadece toprak değiştirdim. Ağaçlar tam istediğim şekle girene kadar kök budaması yapmayı uygun bulmuyorum. Kimi düzensiz kökleri kuş yuvası olmuşsa onları kuru kökleri alıyorum sadece. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#574 |
Ağaç Dostu
|
Mehmet bir sorum olacak Bu mugo' larda gelişimi desteklemek ve istediğin şekle ulaşmak için geniş ve çok Litrelik saksılarda bakım yaparak üst yapıda istediğin formu elde etmeyi planlıyor ve buna göre bakım yapıyorsun. Burada ki sorum şu olacak? İleri ki senelerde üst yapısı görsel düzeye ulaşmış olacak bu güzel çalışmalarını daha sonra hacim ve derinlik olarak geliştirme saksısından sığ saksıya alır iken yapacağın kök budaması ağaçları zor bir duruma sokabilir mi? Bu şoku atlatmaları için zaman ve seneler içinde köklerine müdahale etmeyi düşünüyor musun? Çünkü yıllar ve zaman harcayarak bu geniş ve büyük saksılarda görsel güzelliği kavuşacak bir çalışma daha sonradan bonsai saksısına alındığında bir an da daha büyük bir sorun yaşayarak şoka girip üst yapıda ki görseliği riske edebilirmi? Bu konuda ki planlamaların gerek bana gerekse de mugo çamı ile çalışma yapmak isteyeçek tüm bonsai dostlarına yarar sağlıyaçaktır. Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#575 |
|
Ne mugo da ne başkaca bir ağaçta ağacı büyük saksıda biçimlendirdikten sonra kök budaması yapıp sığ! bonsai saksısına almak herhangi bir şok yaratmaz. Ayrıca neden şok yaratsın. Dal biçimlendirme gibi kök biçimlendirme de biraz zaman alan aşamalarla yapılan bir süreçtir. Yoksa zamansız telleme zamansız budama zamansız kök toprak değiştirme daha büyük şok yaratır. Ağaçlarını kaybetmene neden olur. Ağaç değil zaten elimdeki beş yaşı civarında bir fidandır. Bunun için öncelikli olan sağlam bir kök yapısı elde etmektir. Bu güçlü bir gövde gelişimi için gereklidir/zorunludur. Fidanın gelişmesi için sığ saksıya almayı ne ben yapmayı düşünürüm, ne de fidanları gelişimini tamamlamadan sığ saksılara almayı öneririm. Sendeki bazı fidanların sığ saksıda gelişme sorunları oldu malum, sen de bunu belirtmiştin. Biran evvel sığ saksılara fidan almada herhangi bir yarar ve anlam yok.Yeterli kök yapısı olacak, bu fidanın büyümesine yardım edecek daha sonra aşamalı olarak tıpkı daha önce gövde ve dallara yapıldığı gibi kökler biçimlendirilecek ve sonunda bonsai saksısına alınacak. Bu genel bir açıklama. Mugoya bu sene ne gövdesine ne dallarına bir uygulama yapmayacağım. İlk kez toprak değiştirdim köklerini çok sağlıklı görmedim, bu sene sadece gübreleme yapacağım. Bunun dışında mugoya özel bir durum dallarıyla çok fazla oynanmasını sevmiyor mugo, bu ağaç üzerindeki genel kanı doğal formuna mümkün olduğu kadar sadık kalmak biçimindedir. Bütün bunlardan başka toprak karışımı hazırlarken başkaca yan ürünler de kullanıyorum. Sözgelimi EMA gibi azotobakterler . Her ne kadar sen bir çalışmada bu tür ürünler kullanmaya karşı olduğunu söylemişsen, ben de buna hiç bir anlam verememişsem de. Bunu yerine supertresiv gibi içeriği belirsiz, yabancıların "karın ağrısına ve baş dönmesine de iyi gelir" biçiminde alay ettiği ürünleri önermiyorum. Ayıca pahalı ve ithali gerekiyor. Sonra saçak kök yapısını destekleyen tricoderma kullanıyorum. Tavsiye ederim gelişme sorunları olan fidanlarında olumlu sonuçlarını bir senede göreceksin. Ayrıca mikorizalar. Oldukça önemli bir mateyal. Bir de gerekli ve uygun olan gübreyi her ağaca her mevsime göre değiştirerek uygulamak gerekli. Gübre konusu oldukça ayrıntılı olduğu için bir eğitimde bu konuya ayrıca gireceğim. Bunlar yapıldıktan sonra ağaç uygun biçime ulaşınca ve gerektiği gibi bir kök budaması yapılınca herhangi bir şok yaşamadan bonsai saksısına adapte olur. Bu konuyu açman iyi oldu kış içindeki bonsai eğitimlerinden birinde bu konuda bir sunum hazırlayayım. Youtubede de gezinirken dikkatini çekebilir. Çin ve Japğonya da fidanlar belirli bir yaşa gelinceye kadar tarla tarımı gibi yerde bakılıyor dal bakımı bu aşamada yapılıyor. Ben yere dikme şansına sahip olmadığım için büyük saksıları aynı amaçla kullanıyorum. Denersen bu konuda olumlu gelişmeyi önümüzdeki yaz görebilirsin. Düzenleyen memet : 23-12-2011 saat 23:28 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#577 |
|
Böyle uygulamaları zaman zaman görüyorum. İlk tepkim şöyle oluyor, bir uygulama, videosu çekildiği için doğru uygulama anlamına gelmiyor. Bunu yapan yurt dışında biri olunca bu da doğru uygulama olduğu anlamına gelmiyor. Yapılmaz mı? Ben yapmamayı tercih ederim. Biri ben yaptım oldu diyor, olabilir. Bu uygulamanın bir sene sonra ne sonuçta olduğuna dair ikinci bir videoyu görmeyi isterim. Temel olarak bir ağaç üzerinde birden çok uygulamayı yapmamak en ideal çalışma olur. yamadori yapıldıysa telleme yapmamalı. Kök bakımı yapıldıysa başkaca bir uygulama yapılmamalı. Bana göre uygun olan bu biçimde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#578 |
Ağaç Dostu
|
Bence de riske girmeye gerek yok. Bu arada mugolara özel işlem uygulamanız takdire değer ben ibrelileri sadece toprak drenajını göze alarak dikiyorum. Ama tabi yerli oldukları için fazla düşünmüyorum. Mugo yerine topçam var mugo tadını veriyor ![]() Düzenleyen Emre Kuzu : 24-12-2011 saat 10:38 Neden: düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#579 |
|
Aksine örnekler görmüş olsam da, iklim olarak mugo bizim buraya çok uyan bir ağaç değil. Acer de öyle. Yaşarsa ne mutlu diyoruz. Her iki ağacın sizin orada sorunsuz çok güzel örnekler oluşturacağını düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#581 |
|
Geçen kış yamadori yaptığım sandal. Yaz boyunca bazı sürgünleri aldım sadece. Bu yıl boyunca amacım köklenmesini sağlamak oldu. Sanırım durumu iyi. Önümüzdeki ay telleme yapacağım. Seneye toprak değiştirirken belki gövdeyi daha yukarıda tutarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#582 |
Ağaç Dostu
|
Memet bey buranın yani iç anadolunun step iklimi zor bir iklim buranın yerli ağacı 3 5 türü geçmiyor yazın aşırı sıcak 39 40 kışın eksi 20 ye dayanan sıcaklar oluyor ve nemsiz bir iklim artı türkiyenin havası en kirli 2 şehrinden biri mugo uyabilir ama acer zor olur. Bu iklimde tespit ettiğim karaçam, boz ardıç ve bir takım meşe var. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#583 |
|
zy222.jpg Deliceyi ilk aldığımda böyleydi. Bir parçası bu. Bu diğer bölümü Bu da üçüncü parçası Bu ara biraz uzak kaldım ağaçlardan, bu eski fotoyu buldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#587 |
Giriş Tarihi: 05-05-2007
|
Sevgili Mehmet bey,inşaallah dünkü fırtınada serandaki bitkiler zarar görmemiştir .İçime zarar görmediler gibi bir his doğuyor çünkü biraz kuytu yerdeler. Hayırlı haberlerini bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#589 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Geçmiş olsun. İnşallah fırtınadan bitkileriniz zarar görmemiştir. Benim bitkiler fırtınadan çok bahçedeki 5 kediden zarar görüyorlar... İyi haberlerinizi bekliyoruz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#591 |
|
Boyacı sumağının renklerine bakıp avunayım bari. Bulursam bonsai için uygun kalın bir gövdeli olanı almaya çalışacağım. Bu fidan daha üç dört sene benden bir hayır bekleme diyor çünkü. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#592 |
Giriş Tarihi: 05-05-2007
|
Mehmet bey,Geçmiş olsun ,Allah şifalık versin kardeşim umarım şimdi daha iyisindir. Ayrıca fırtınayı da hasarsız atlatmana çok sevindim.Fideleri büyütmeye devam. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#595 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Teşekkürler Mehmet Bey, adını hiç duymadığımız ağaçları sayenizde öğreniyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#596 |
|
Aslında ben de ağacı Başkasından öğrendim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|