![]() |
sardunya bakımı
2 Eklenti(ler)
Bugün sardunyalara bakım günü idi. Normal sulama ve gübreleme harici geçen çiçeklerini tek tek topluyorum. Cidden vakit alıcı bir iş ama insan kendini unutuyor. Saat 12 olmuş yeni bitti :)
Bu arada araştırdığımda; (belki de biliyorsunuzdur zaten) sardunyaların geçen çiçeklerinin ana saptan koparılması iyi değilmiş. Ana çiçek sapında bulunan besin ve sulard a gidiyormuş koparıldığında doğal olarak. Ama sadece çiçekleri koparıp sapı bırakırsanız çiçek sapta kalan besinleri ve suyu geri çekiyormuş bünyesine. Bu nedene sadece çiçekleri küçük sapları ile beraber koparıyorum. Sarkıcı bir çiçeğin ön balkon saksısında olmasının tek kötü yönü bir tek sizin görememeniz sanırım :)) İçeriye döndürsem yeterince güneş alamayacak. Dışardan görünen yüzleri bunlar :) Kökleri diktiğimde tomurcukları pek yoktu, o nedenle ,fuşya diye almama rağmen araya kırmızı karışmış bir kök... |
İşte buna bayıldım, hayalimdekini yapmışlar :)
açelya ve acer'lerden müthiş bir teras ... Arces y azaleas en mi terraza |
Alıntı:
|
Sn. alibaba9,
Sardunyaların kuruyan çiçeklerini bu güne kadar sapının dala bağlandığı yerden kopararak uzaklaştırırdım. Bugün sizden yanlış anlamadıysam bu sapın değil kuruyan çiçek kısmının alınması gerektiğini öğrendim. Gerçi bu sapların kalması görüntüyü bozacaktır ama bitkinin sağlığı için takip edilip bir süre sonra sarardığında alınabilir. Bu bilginin kaynağını merak ettim, paylaşırsanız sevinirim. Bu arada paylaşımlarınız yapraklarına dokunmaya kıyamadığım Acer imle ilgilenmeye yönlendiriyor. Demek birbirimizi böyle etkiliyoruz. Bu konuda hangi mevsimde ne yaptığınızı ne amaçladığınızı paylaşırsanız sevinirim. |
Feriha hanım merhaba,
Ana gövdeye bağlanan çiçek sapı (dal) ve bir de çiçeğin kendi sapı var. Bazen 7-8 sap oluyor zaten bir dalda. Söylenen sadece geçen çiçeklerin kendi sapından koparmak. Dediğiniz gibi biraz kötü bir görüntü olacaktır. Sapı sonra kendisi kuruyor ve düşüyor. Geçen çiçeklerini kopardığınız daldaki diğer çiçekler de daha uzun dayanıyor sanki benim gözlemim. Kaynak olarak hepsi yurtdışı forumları, deadheading geranium diye artattığınızda bir çok kaynak çıkıyor. Burda da var aynı konu; Sardunya, Pelargonium | Adan Zye Bitkiler Dünyası Acer konusunu ise akşama hazırlayayım :) iyi günler, selamlar Alıntı:
|
Harika bir balkon yaratmışsınız, tebrikler.Ne kadar planlı çalışıp, düzen yaratmışsınız balkonunuzda.
Kendi balkonumla ilgili sürekli plan yapıp duruyorum ama sürekli yeni bitkilerle sayı arttığı için bir türlü tamam artık oldu diyemiyorum. Bir tane bile bitki almayacağım desem de sözümü bir türlü tutamıyorum maalesef. Mesela geçen yıl balkonda asla sebze yetiştirmem derken, tohum takastan gelen gelen domates ve patlıcanlar çimlenince bir anda gözdem oluverdiler. ;) Sardunyanıza bayıldım Sayın Alibaba9, ne kadar yoğun çiçeklenmişler öyle. Güneş yetersizliği ile birlikte başlayan sukulentlerdeki bozulmalardan bahsetmişsiniz. Dikdörtgen saksılarda aranjman şeklinde, düzenleyip balkon demirlerine asabilirizsiniz belki. Hem böylelikle sukulentlerin geniş saksıda daha hızlı büyüyüp geliştiklerine de şahit olacaksınız. Keyifle oturun balkonunuzda. ;) |
Feriha Hanım'a akçağaç uç alımı
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Akçaağaç (Acer Palmatum) Uç Alımı - YouTube Mesela benim ağaçlardan bir örnek; Enerji devamlı üst sürgünlere gidiyor. En ucu alırsanız 1-2 gün içinde hemen yanlardan bir V şeklinde dal daha oluşuyor. O yeni sürgünler oluşunca onlardan da uç alımı yaptığınızda yeni 2şer V sürgün daha gelecek. Bunu yaparak yeni taze dalda 8 tane dalcık oluşmuş olacak. Bu da folyaj için bir sezonda müthiş bir artış tabi :) Eklenti 411848 Tabi bunu sürgünlerde yapıyoruz, odunsulaşmış dallarda yapmayın. Onu da kışın ağaç uykuya girince yapacağız. Esas dallanma miktarını bu budamalar belirleyecek. Kesinlen bir daldan çok fazla geri sürgün alınabiliyor akçaağaçlarda. Mesela yine bendeki ağaçlardan bir örnek. Eklenti 411849 Video herşeyi anlatıyor aslında, sormak istediğiniz birşey olursa, biliyorsam yardım etmeye çalışırım. saygılar, selamlar |
Çok teşekkürler..
Yarın taze sürgünler vakit geçirmeden uç alımı yapılacak, yan dallar oluşsun diye..:) Aslında bunu biz tohumdan yetiştirdiğimiz minik fidelere de uyguluyoruz ve tek dal değil genişleyerek gelişiyor.. Acer fidanımı şekillendirmeye sizi takip ederek devam edeyim. |
2 Eklenti(ler)
Evet aynı mantık tabi ama ağaçlar da farklılıklar oluyor, araştırmadan hiç bir ağaca yapmamak lazım.
Mesela şimşir ve çamlarda tam tersi. Uçta yaprak bırakıyorsunuz, geride kalanları alıyorsunuz. Hava giren iç yerlerden sürgün veriyor vs. Uç alırsanız o dal geri kuruma yapıyor. Bambaşka bir yapıları var :) Bu arada verdiğiniz kampanula haberi için çok teşekkür ederim. Beni sıradan silebilirsiniz. İki tane aldım hemen :) Geçmiş çiçekleri vardı biraz, onları temizledim. İkisini tek bir askı saksıya yerleştiricem sanırım. Alıntı:
|
Teşekkür ederim Sakdağ...
Bir anda çok çeşide girdim arada boğulsam da elimden geldiğince yetişmeye çalışıyorum her konuğuma :) Sukulentlerde aranjmandan korkuyorum açıkçası, elimdeki türler birbiriyle su ve nem bakımından pek uyuşmayabilir. İyice araştırmam lazım. Tecrübesizliğim yüzünden buddhas temple'ımı kaybettim. O nedenle ani hareketler yapmayacağım. Şimdilik saksı değişimi yapmamaya karar verdim. 15 günde bir gübreyle yetiniyorlar şimdilik. Kışın sukulentlere daha çok vaktim kalacak :)) O zaman da sizin tarafa gelirim devamlı :) selamlar, saygılar Alıntı:
|
devam..:)
5 Eklenti(ler)
Merhaba, uzun zaman oldu güncellemeler yapmayalı maalesef...
Araya bir süre izin dönemi de girince bazı bitkilerimi kaybettim. Sarkan petunyam, bir kaç domatesim ve birçok çilek fidem kavurucu dalganın olduğu hafta kurumuş. Gölge olan zemine tüm bitkilerimi yerleştirip komşuma emanet ettim 2 hafta. Ağaçlarda bir sorun olmadı ama çok şükür :) Kaybettiklerimin yerine bir çok saksı değişimi, yeni fide ekleme vs gibi işler yaptım geçen hafta. Detaylarla anlatmaya çalışayım :) Ön balkonda genel görünüm şu şekilde oldu an itibariyle.. sağdan bir bakış.. Eklenti 425264 soldan sağa bir bakış.. Eklenti 425265 Masa arkası duvar grubum; Eklenti 425266 Masa üstü grubum; Eklenti 425267 Balkon önü grubum: Eklenti 425268 |
2 Eklenti(ler)
Masa üstü grubumda en solda acer palmatum bonsai adayım yer almakta.
Yapraksızlaştırma işleminden sonra yeniden daha küçük yaprakları çıktı. Onun sağında iki tane top fesleğen ve önlerinde LadyDi maydanozum var. En sağda yine bonsai adayı açelyam ve en önde ise 2 saksı kedi tırnağı çiçekleri var. |
5 Eklenti(ler)
Masa arkası grubumda ise; en arkada yine bir acer palmatum bonsai adayım var. Önündeki büyük toprak saksıda ise yine büyükçe bir acer palmatum attreperparue ağacı var. Güneş yanığı olmuş yaprakları ben de bir yapraksızlaştırma işlemi uygulayarak yeni dalcıklar ve yapraklar oluşmasını sağlamaya çalışıyorum.
Eklenti 425283 Onun önündeki hasır saksıda ise yayılıcı kekiklerim var. Devamlı budayıp kullanıyoruz mutfakta. Oda devamlı yeni sürgünler veriyor bize.. Eklenti 425284 ve iki tane mor ve kırmızı vinca minor (pervane, cezayir menekşesi vs..) çiçeği ekledim. Eklenti 425285 yassı saksıda ise şeker begonyalarım duruyor. Eklenti 425286 Sarkan saksıya ise campanula'yı ekledim. Eklenti 425287 |
2 Eklenti(ler)
Ön balkona biraz ara vereyim, arka balkondan domateslerimi ekleyeyim :)
cherry, tint tim, baxter, black pearl ve bir sırık domates var... hepsi ayrı çeşit.. |
5 Eklenti(ler)
Balkon önünden detaylı olarak bitkilerim ise şöyle...
|
5 Eklenti(ler)
yine ön balkon parapet üzeri konumlu bitkilerim...
|
maşallah cok güzeller hayran kaldım ellerinize saglık...
|
Balkonunuz gerçekten hayranlık uyandırıyor ve ben de böyle bir balkon istiyorum dedirtiyor inşallah sizin gibi planlı projeli bir balkon hazırlayabilirim. Bir de sorum olacak taşlarla yaptığınız saksılarınıza bayıldığım ben de bu tür taşları değerlendirmek istiyorum yapım aşamalarını anlatmanızı isteyebilir miyim?
|
1 Eklenti(ler)
Campanulaların, Sarkan saksılara almadan önceki halleri de böyle idi :)
yine bol çiçeğini görürüm umarım.. |
1 Eklenti(ler)
Sayın kandil13, öncelikle teşekkür ederim.
Taş saksılarda inanın anlatacak pek bişey yok, işin bütün espirisi yan yana geldiğinde birbirini kapatacak taşları ayarlayabilmek. Gerisi sadece sıcak silikon (şu tabanca ile sıkılanlardan). Ama zaman içinde saldı silikonlar kendini. Ben de çevresi boyunca bantlamak zorunda kaldım hepsini... Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bu da bizim apartmanın önündeki biricik acer fireglow'umuz.
Yaz kış hep kırmızı yaprakları, harika bir görüntüsü var ışık vurduğunda... Benim balkondaki attreperparue'nin tüm yaprakları sıcaktan yandı ama nasılsa bu ağaç sapasağlam, hede 2-3 saat güney güneşi bile alıyor :) Kırmızı yapraklılarda klorofil eksikliği olduğundan güneşe daha dayanıksız oluyorlarmış... |
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler ben de bir tanıdığın demiri bile yapıştırır bir daha ayıramazsın dediği bir madde vardı yine tabancalı ondan edineyim diyorum adını hatırlayamadım sorup size de yazarım burada çok böyle taşlar. Peki su gideri olması gerek mi yoksa altına çakıl mı doldurmak lazım fazla suyun gitmesi için?
|
Bence silikondan başka bir yapıştırıcı iş görmez gibi. Çünkü yüzey yüzeye oturan bir yapışma alanı yok. Bahsettiğiniz aktivatörlü yapıştıcılar vs.. hep düzgün bir yüzeye ihtiyaç duyuyorlar.
Ben su giderinde sorun yaşamadım. zaten ara boşluklardan akıp gidiyor su..:) suyu tutmak daha mühim bir mesele benim için :) selamlar. Alıntı:
|
yeni durumlar
2 Eklenti(ler)
Haftaiçi işler yoğun olunca bizim balkondaki tüm güncel durumlar haftasonu vuku buluyor :)
Değişiklikleri şöyle not düşeyim; Acer'ler'in geri kalanlarına da yapraksızlaştırma işlemi yapmıştım. Eski saplar döküldü, yeni tomurcuklar geldi ve yapraklar belirdi. Artık eski sabah güneşi alan yerlerine geçecekler. 15 gün kadar güneş göstermeyerek sonbaharda olduklarını sanmaları için kandırdım ağaçları :) Gözlemin ise şudur ki attreperparue yarzı kırmızı yapraklı ağaçlar çok geç cevap veriyor bu sürece, diğer yeşil yapraklılar 15 gün iken atreperparue 1 ayı geçti nerdeyse ve tüm sapları dökülmüş değil halen.. Eklenti 430183 Sakızları her fırsatta çoğaltmaya çalışıyorum. Bu sezonun favorisi oldular benim için. Balkonda amaç tabi ki en az bakım ve sorunla en çok çiçeklenme süresi yakalamak :) Sakızlar diğer sardunyalar gibi sıcaklarda uykuya geçmedi. Hala çiçekleniyorlar, maşallah. (bahardaki gibi olmasa da :)) Eklenti 430184 |
maviş maceram
3 Eklenti(ler)
Bir diğer çok önemli gelişme de bu hafta yana yakıla aradığım maviş macerama remen başlamam :) Sayın Güler ve Aheste hanım'ların gönüllerinin zenginliği sayesinde artık benim de yavru mavişlerim var.Kendilerine burdan da çok teşekkür ederim. Umarım ben de sizin gibi kocaman mavişlere sahip olurum.
Duvar cephesinde makrame salsılara diktim tüm mavişleri. Eklenti 430191 Bu saksılardaki diğer küçük mavişleri (portenglashia..) de başka saksılara aldım. Eklenti 430192 Bu da ilk çiçek fotoğrafı mavişlerin :) Eklenti 430193 |
bitki-fener kompozisyonları :)
2 Eklenti(ler)
Bunlar da balkondan fenerli fotoğraflar. :)
Fener ve kedi tırnağı, Eklenti 430194 Fener ve maviş, Eklenti 430195 |
Hayal dünyasından kareler
3 Eklenti(ler)
Biraz hayal kurayım dedim :)
Benim mavişler de büyüse gelişse nasıl olur diye :) Bu şu anki hali Eklenti 430200 Mavişlerim büyüdü hep : Eklenti 430201 Acer'im de bu kadar büyüse renk olarak yanına yakışırmış valla :) Eklenti 430202 kombi borusunda da bir clematis mi sardırsam ne yapsam :) |
Güle güle büyütün sayın Alibaba, dökülüp taşarlar saksılarından da bol bol çiçek açarlar size, hayalinizdeki gibi olur inşallah :) çok güzel olmuş foto montajınız :)
Saygılar, selamlar... |
Sayın Alibaba, mavişlerin durumu nasıl? Toparlandılarmı yoksa tamamen gittimi? Sizin bana gönderdiğiniz sakız çeliklerinden de sadece üçtanesi kaldı, onlar bari tutsa :(
Selâmlar... |
Merhaba sayın Aheste,
benimkilerinde sadece 1 tanesi hayatta. Diğerleri kurudu maalesef.. Çok hassas bir bitki imiş gerçekten.. Sakızlara da üzüldüm gerçekten, umarım kalanlar arasında kırmızı vardır.. Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025