![]() |
fotoğraf koymadıktan sonra anlamı var mı yok mu tartışılır.
ama izlenebilirliği azalıyor, o besbelli. bilgi- deneyim- tecrübenin paylaşımı amaçlı olarak yazayım istedim birkaç birşey; |
kış tecrübeleri
istanbulda ilk defa bir bahçe kışı yaşadım, bundan önce iç mekan bitkilerimi kışın koruma gibi bir derdim olmamıştı.
şunu anladım; doğadan umudunu kesmezsen, bazen senden bir hayli uzun bir zaman istiyor toparlanmak için ama vefalı bir dost gibi bırakıp gitmiyor kolay kolay. * İSTANBULUN KIŞINA DAYANAMAYIP DONAN BEGONVİLİM; kupkuru ve dikenli bir dal halinde idi kıştan bu yana, saksısından sökmeye çalıştım, sonra içimden bir ses bana dur dedi. kökü çekip biraz zedelemiş olmama rağman -ki begonvilin buna hassas olduğu söylenir- yeniden sürdü de çiçeklendi bile. 8 aylık bir aradan sonra. *MERCAN ÇİÇEKLERİ: onlar da kışın saksı içinde dışarıda kaldılar, hem de karın üstünü 1 metre örttüğü yerde. baharda saksıdan dalları çekince kurumuş kökler halinde elime geliyordu. saksıyı boşaltmadan lavantaların arasına gizledim. bahar başında çok daha kuvvetli sürdüler, benden 6 ay bir mola istemişlerdi yani. *ROZET ÇİÇEĞİ: kötü muamele ve ilgisizliğe bu kadar dayanan bir çiçek daha az görürüm. mevsimlik çiçek zannederek pek sulamadım belli bir zaman sonra. kar soğukları gelince hala çiçekli, belki de yaşar diyerek içeri aldım. unlu bite yakalandı, hiçbir ilaç işe yaramadı. diğerlerine de bulaştırmasın diye sonra hoop tekrar dışarı. (hiç kar altında kalmaması onun şansıydı) şuan 2 yaşını devirdi bu muameleye rağmen. devam gözlemlerimi de yazacağım çiçek ile ilgili, bakalım sonra ne yapacak. * ÇİLEK: kış ne kadar sert geçerse çilekler o kadar güldür güldür oluyor, canlı ve verimli oluyor, kol atıp daha hızlı yayılıyor. kışın yapraklarına dokununca parçalanıyordu oysa ki... kış onlara düşündüğümden de iyi geliyor. * Kış kar kıyamet altında çiçeklerini üstünden eksik etmeyen bir çiçeğim vardı; aslanağazı. lavantaların arasına dikmiştim, kışın lavantalar büyüdükçe onları kapattı, kökünü korudu, ama bizimkiler o koyu gölgede boylarını uzatıp tüm kışı çiçekli geçirdiler. çuha veya hercai menekşe gibi gerçek ve korunması pek de mümkün olmayan mevsimliklere rozet ve aslanağazı çok çok iyi alternatiflerdir. |
Orkidelere yaz koruması
en yaşlı orkidem 4 yıldır benimle.
ne her an çiçek halinde ne de durumları kötü, orta halli iadere eden 10 saksı phal. orkidem var. o yüzden bu konuda cümle kurmak bana düşer mi bilemiyorum aslında ama; her yaz sıcaktan kötü dönemler geçirir, yaprakları yumuşar, nemli tutmaya da yetişemezdin mevsim sebebi ile. tavşan kulağı gibi olurlardı. bu sene kesinlikle önerilmeyen bir şey yaptım; suda beklettim onları yaz boyunca. bu bir tavsiye değil, sadece elinden başka birşey gelmeyince yaptığım bir yaz uygulaması.... çok sağlıklı bir yaz geçirdik ilk defa;) havalar serinledi ve bu uygulamayı sonlandırdım... |
Gübreleme sorunsalı
benim çiçeklerim enteresan, gübrelenmeyi pek sevmiyorlar :D
çok ciddiyim, önerilen dozun altında kullanmama rağmen her neredeyse gübrelediğimde kötü sonuçlar aldım çiçeklerimde. sanki 'sağol, almayalım' deyip ikramı geri çevirir gibiler. ben de sözlerini dinliyorum, gübre olabildiğince vermiyorum. güldür güldür çiçek açtıklarını, bir senede iki katına ulaştıklarını da görmemem sorun teşkil etmiyor benim için. yalnız çoğunun topraklarını gerçek bahçe toprağı (taşıyla ,çakılıyla, sarı yapışkan alt toprağıyla) ve bahçeden biçtiğim otlarla , dökülmüş yapraklarla yaparım. demek istediğim; 'illa gübreleme yap, gelişmiyorsa gübresizlikten' gibi yorumları pek doğru bulmuyorum, 'illa toprak, gelişmiyorsa sorun toprakta' denmeli diyorum. bu benim kişisel düşüncem tabi:rolleyes: |
Sevgili ilksenozturk, bahçeden biçtiğiniz ot ve yaprakları nasıl bir işlemden geçirerek katıyorsunuz saksı harçlarınıza? ;) Sosyete sarımsağınızın güncel halini de çok de merak ediyorum? ;) Cineraria maritima'nız da kölenme oldu mu? :)
|
Alıntı:
biçtiğim otları hiçbir işlemden geçirmiyorum, direk toprağa atıp karıştırıyorum, sadece herhangi bir hastalık etmeni gördüysem (örneğin budadığım ligustrumlarda yaprak formu bozulması, ya da çimlerde bölgesel açılmalar gibi) onları kullanmam. cinereriam köklenmedi malesef. köklendirici hormon muamelesi yapmadan direk toprakta ve suda denemiştim. olmadı. başka yöntemler arayacağım artık;) aslında güncel birçok foto koymak isterim ama ev-iş-okul-çocuk dörtgenindeki hayatımda evde bilgisayarın başında oturamıyorum. sosyete sarımsakları sürekli çiçekteler. çiçekleri gösterişli değil ama rengi çok hoş bence. bahçeme ayrı bir renk veriyor. |
Ev tipi kompost
yani toprağı elimizdeki neler ile zenginleştirebiliriz diye düşününce (hani gübre kullanmadan çiçekleri mutlu etme yolları)
fasülye / sebze ayıkladıktan sonra artanlar (domates olmasın) maydonoz sapları,salatalık kabukları patates kabukları (dikkat edin filizleniyor da:)) bahçeden biçilen otlar (hastalık taşıyabilir de, dikkatli kullanmak lazım) sonbaharda baharda dökülen ve sizi sinirlendiren yapraklar (bari bir işe yarasınlar :)) çay posası (besinsel bir faysası var mı bilemiyorum ama toprağı yumuşattığı kesin) haşlanmış yumurta kabuğu denedim ama 4 yıl sonra bile o kabuklara hala rastlıyorum. yani ev tipi kompost için kullanışlı değil pek eline geçtikçe ufak parçalara ayırarak koy bir büyükçe kaba, üstünü de kalın bir toprakla ört. hemen öyle kum gibi erimiyor ev tipinde, topraklaşma zaman alan bir şey, bir de kokuyor :( o yüzden yapıp yapmama imkan dahilinde bir tercih. kışı böyle geçiren toprağı baharla beraber değişim yaptığın saksılara biraz biraz ilave et, saksıyı yine bahçe toprağı ile tamamla. bittiiiiii. belki saksılarını boşalttığın eski toprağı da yine bu yöntemle zenginleştir, bir sonraki yıl kullanırsın. (kıtlığı mı var demeyin ;) ) |
Bahsettiğiniz uygulamayı bahçe de boş bir alanda yapsam? Yakın zamanda kışlık menemen konservesi hazırlayacağım ve tabi ki turşu. :D Artık malzemeleri direk toprağa gömsem olmaz mı ki? Enzim yapmayı denedim, beceremedim.. :(
Siz bol bol resim çekmeyi ihmal etmeyin ama olur mu? Vakit buldukça paylaşırsınız.. Selamlar, kolay gelsin.. ;) |
Alıntı:
|
lalegüllerimde ikinci bahar
2 Eklenti(ler)
lalegüller temmuzda çoştu, ağustosta yavaşladı, eylülde yeniden çiçeğe durdular. 2. posta çiçekler yolda;)
torfta kesinlikle olmayan bir bitki lalegül, illa toprak , illa toprak |
Ev çiçeklerim
3 Eklenti(ler)
Patos kütüphanesi ve evden bir köşe...
gördüğünüz çiçeklerim büyük bir kısmını kendim çelikten yetiştirdim :rolleyes: |
bebek koruyucu merdiven kapısı
1 Eklenti(ler)
onu da çiçeklemek lazımdı...;)
|
çiçek bereketi
3 Eklenti(ler)
bu yıl çiçeklenmede bereket yaşadık;
guzmania(2 yıl bekledi) difenbahia (4 yıl bekledi) birgecelikgelin (1,5 yıl bekledi) |
http://www.agaclar.net/forum/attachm...telgraflar.jpg
:eek: Alıntı:
|
Alıntı:
|
ilksenöztürk arkadaşım lisianthusların(lalegül) tohumları oluyormu acaba?
|
forumda tohum alıp yetiştiren de oldu ama ben tomurcuklar geçince yenileri açılsın diye hemen kesiyorum, tohuma durdurmuyorum.
|
Difenbahya çiçekten sonra kuruyormuş. Bir iki kişiden boyle bir soylem duydum.
|
Birgeceklik gelinde çok şanslısınız.. Forumda 3 yıldır bekleyen var.. :)
Çiçeğin açtığını görmek umuduyla :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
çiçek açtı fakat ben uyuyakalmışım, en heybetli halini göremedim malesef :( yani bir gecelik gelin tomurcuğu gördüm diyelim, darısı tüm bekleyenlerin başına... |
Alıntı:
Benim gelinimin tomurcuğu da şu an sizin fotoğrafınızdaki kadar... Umarım açtığını görürüm. Bu mesajınızı okuyana kadar hep tomurcuğun başına bir şey gelir de açtığını göremem diye düşünüyordum. Uyuyakalma ihtimalini aklıma bile getirmemiştim doğrusu.:eek: Gerçi bu çiçeği ilk defa ben de gören komşum, açacak olursa lütfen beni de çağır, beraber izleyelim demişti. Sabırla bekliyorum tomurcuğumu. ;) Uyuyakalmanız, ani bir süpriz sonla biten filmlere benzemiş İlksen Hanım. ;) En güzel halini görememiş olsanız da, fotoğraf çekmediniz mi İlksen Hanım? :o |
Salon bitkileriniz cok guzel.Ozellikle 255 numaraya bayildim.
Telgraf ciceklerine karsi ozel bir ilgim var:) Sizdeki tuylu telgrafa da bayildim,harika gelismis. |
Alıntı:
sormayın, hiç sormayın....:( |
sevgili ilksenöztürk bitkileriniz harika görünüyor. özellikle lisianthuslara(lalegül) bayıldım. tohumdan mı yetiştirdiniz? birde guzmania açtı dediniz benimde var bir adet çiçeğin rengi geçti çiçeğini kesip atmalımıyım sizce?
|
Alıntı:
guzmania çiçeğe döndükten sonra anaç olan 1 yıl kadar sabit kalıp sonra ölüyor ama yanlardan yavrular veriyor. kuruyan kısmı kesip (hatta çekince elinize gelir üst kısmı) yeterince büyüdüklerinde yavruları ayırırsınız. fotoğrafını gördüğünüz guzmaniam 2.nesildir. 3. nesilini de etrafında büyütmekle meşgul. |
3. nesil hımmm ananelik duygusu daha bir başkadır o vakit. guzmania çiçek açmış renkli iken benim için pek bir albenili ama solduktan sonra insan şaşırıyor ne yapacağını . geçen hasta sonu yeniden alacaktım ama iyiki almamışım diyorum şimdi. guzmania bana yorucu bir çiçek gibi görünmeye başladı. artık üyelerin guzmanialarını sevmeye devam ederim.
|
Sevgili ilksenöztürk arkadaşım lütfen lisilerinin tohumundan bir kaç tane al rica edicem renkleri çok güzell:pher birinden 2 tohum olsun yeterli:o
|
Alıntı:
|
Alıntı:
ama şiddetle fidesini dikmenizi öneririm, bahar aylarında satış başlığı açılıyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025