![]() |
Patlıcanlar pek güzel, resimden toplayıp içini oyup dolma yapasım, içini kavurasım, dibindeki otları da asılıp koparasım geldi.
Tarlayı taşlı kızı kardaşlı yerden alcakmışsın ama sizin taşlar biraz fazla olmuş. Bizim bahçeyi de zamanında sel basarmış arada; güccükken, sular çokken...Her çapalamada, çapa makinesiyle-traktörle geçtiğimizde daha önce oraları elden geçirmemişiz gibi taşlar çıkıyor. Sanki bahçede taş ekiyoruz da her yıl bir yerlerden yenileri yetişiyor gibi.. Kabakgiller (kabak-kavun-karpuz) çabuk tozlaşıyor sanki (kesin bilgi değil benim gördüğüm) İki yıl önce ektiğimiz karpuzun yaprak yapısı ile geçen yıl ektiğimiz karpuzun çekirdek yapısı ve önceki yılki karpuzun tadı bir bakıyorsun tek karpuzda birleşmiş. Geçen yıl tek cins kabak ektiğimiz halde iki tane külkedisinin kabağına benzer iki tane iki kucağı dolduracak büyüklükte kabağımız olmuştu. |
Evet, otlarla ilgili bir sorunumuz var. Defalarca otları temizlesek de tekrar tekrar çıkıyor.
Kabaklarda da bahtımıza ne çıkarsa... SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Killi topraktaki kireç taşları sizin taşları döver :). Şaka bir yana hepsini bertaraf etmeden bir kısmını tutup fidan dikiminde kullanabilirsiniz. Bitki izolasyonları konusunda da forumda Sn. Birnefestoprak'ın hazırlamış olduğu oldukça güzel dökümanlar var. Minimum çabayla tohum saflığını korumak mümkün.
O tatsız tuzsuz salatalıklar genellikle çapraz tozlaşmış oluyor. Hiç uğraşmaya değmez. |
Bu taşları peyzaj için kullanabilirsiniz. Belki bir taş yol ya da bir taş bahçesi için. Bizim bahçe de taşlı ama böyle güzel taşlar yok :)
|
4 Eklenti(ler)
Güzel haberler ve güzel görüntülerle başlayalım. (Kötü haberler daha sonra)
Bir tür kabak ektiğimi zannediyordum ama durum bu. Çeşit çeşit kabağım oldu. Zararı yok ama hala geleneksel balkabağımı göremedim. Eklenti 720308 Patlıcanlar salkım salkım veriyor. Üç tür var. Little Fingers Sayın Karaçayır Halep Karası Patlıcan SayınHediyeunlu Listada de gandia çizgili patlıcan Sayın istcallst Eklenti 720312 Salatalıklar lezzetsiz diye düşünmüştüm ama öyle çıkmadı. Oldukça lezzetli. Eklenti 720313 Yerli mısır. Annemden. Eski lezzet. Özlemişim. Haşlamasını bolca yedik. Şimdi közde deneyeceğim. Eklenti 720314 |
5 Eklenti(ler)
Patlıcanları topladık. Kızartma yaptık ve afiyetlendik.
Eklenti 720315 Fazlalıkları da güneşte kurutuyoruz. Eklenti 720316 Bu arada domatesler yine hasta. Yeşilinden bazılarını toplayıp turşusunu kurdum. Eklenti 720317 BİM'den aldım bu Adaçayı'nı. Biraz daha bekletip bahçeye dikeceğim. Eklenti 720318 Bu da alıç. Yaz vakti saksısız kök halinde bu fidanı aldım. Nerdeyse kuruyordu. Şükür kurtuldu. Adana ağzıyla "ışgın" verdi, yaşayacak. (Bununla beraber aldığım Kuşburnu ve Dağ çileği de yaşıyor.) Eklenti 720319 |
5 Eklenti(ler)
Yukarıda iyi haber demiştik. Burada ise kötü haberlerimiz var.
Domateslerin bir kısmı böyle. Adana ağzıyla "ulmuş". Vıcık vıcık olup çürüyor. O kadar yumuşak ki kaldırdığınızda uluk kısım dökülüyor. Eklenti 720320 Burada daha belirgin. Eklenti 720321 Burada daha da belirgin. Eklenti 720322 Bir de böyle delik deşik olanlar var. Bolca hem de. Eklenti 720323 Bu domatesler de enteresan. Dış görünüş iyi gibi ama dokunduğunuzda bazı bölgeler yumuşak. Kestiğinizde sanki çarpmış sürtmüş gibi bazı bölgeler yumuşacık. Hayvanlardaki sinire benzer beyaz damarlar var. Tohum da siyaha yavın bir renkte. Ayrıca domates azıcık zorlasanız bazı yerlerden yarılıveriyor. Eklenti 720324 NOT: -Tüm bostana, diktiğimden beri, 2 kere Bordo Bulamacı, bir kere Gülleci Bulamacı, bir kere toz kül, bir kere de sıvı kül kullandım. -Ayrıca domates, patlıcan ve salatalıklara iki kere NeemAzal kullandım. NOT 2: İlginçolan bunların hiçbiri daha önce ismni verdiğim "Gillik/Gıcık domates"de yok. Bazı domateslerde mildiyö alameti de var. acaba bunlar mildiyö mü diye düşünüyorum. |
Alıntı:
http://www.fidebirlik.org.tr/bilgile...knik-talimati/ |
Alıntı:
SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
1 Eklenti(ler)
Bu da közde mısır. Tarla mahsulü...
Eklenti 720374 |
Afiyet olsun @ halcur ; yıllardır közlemelik mısır arıyoruz. Tatlı haşlamalık olanlar dişe yapışıyor, yöreseller küçücük oluyor. Sizin bu kriterlere uyan mısırınız var mı acep..
|
Alıntı:
Benim de öyle bir arayışım var. Maalesef bizimkiler de küçük oluyor. Arada görülen uzunca iki mısır marketten alınıp dış güçler(birader) tarafından oraya yerleştirilmiş. Küçük de olsa yerli mısırlar "dişe geliyor". Bence tadı güzel. Hatta kabuklarını soyup da nenemin dişleri gibi mısır tanelerinin biri orada biri burada görünce "Hah" dedim, "Bu bizim mısır işte." Sevindim valla. Eşime de dedim, "Uzun zamandır yememiştim, özlemişim." Agaclar.net tohum paylaşımından aldığım beyaz mısır, mois morado gibi bir kaç tür daha ekmiştim. Onları deneyemedim daha. Kabakların arasına ekmiştim ama kabaklar öyle bir coştu ki fasulyelerin büyümesine fırsat vermeden çullandı üstlerine, mısırların da yakında icabına bakar. Şimdi tercih zamanı mısır mı kabak mı? O da soru mu, tabii ki "mısır". Kabağı eşe dosta ikram için ekiyorum. Çok nadir yerim. Tarlanın diğer yerlerine ektiğim öteki kabaklar yeter de artar bile. Bu hafta kabakları cennete gönderip mısır ve fasulyelere özgürlüklerini vereceğim. (Kabak katliamı biraz da zararlılarla mücadele kapsamında. Neredeyse tüm kabak yapraklarında galeriler var. Kelebek üretim üssü gibi. Domatesten onlara bulaşmış galiba.) Gerçi siz bu saydığım mısırları muhtemelen denemişsinizdir ama yine de uygun bir mısır bulursam size de bilgi veririm. |
Böyle güzel domatesleri söküp söküp attım.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3fbfac0a05.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...676a2cc134.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b4dbc2ade7.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b0f0adb79a.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b2ec47acc9.jpg |
Alıntı:
|
Domateslerin meyvelerinde sorun olmayanları yeşil ama daha kızarmamışlar ise, gölgede beklettiğinizde hemen kızarırlar, tabi dalındaki gibi olmaz ama güzel olur.
|
Alıntı:
Bir miktar da yeni dikim yapmıştım. Yetişirse malum büyüğümüz gibi, "Nerede galmıştık."der yola devam ederiz. Sorun şu ki birden fazla hastalık sardı domatesleri ve ben de hepsiyle birden baş edecek altyapıya sahip değilim. Yine de yılmak yok mücadeleye devam. |
Sanırım biraz daha geç dikmeniz gerekti domatesleri, sıcağa kalacaklar, meyve tutumu zor olur. Buralarda güz domatesi derler, gerçi sırf domates değil bakliyat biber vs. için daha geç ekip kış gelmeden ürün alırlar.
|
Alıntı:
SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Tohumdan yeni ektiyseniz sanırım zamanı ama fide olarak diktiyseniz daha erken.
|
Bu da Kellogs Breakfast domates. Bir tanecik. Doğranmadan çekmeyi unutmuşum.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...375b3eeff6.jpg |
Alıntı:
Ömürler görün e mi... Patlıcan közlemesi de koymamışsınız zaten içine. Biraz kıl acı biber, az daha soğan, bir tutam nane, zeytinyağı da güzelse... Mmmmm...Deneyin, mükemmel bir karışım... |
Alıntı:
Bunlar da salatası yapılan sarışının kankaları. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a84397c781.jpg Bu arada aynı böyle çok güzel görünen bir domatesi elime aldım, bir anda sadece sapı kaldı elimde. İçi (Kozan ağzıyla) ulmuş. Nasıl bir hastalıksa sapı hariç tamamı sıvılaşmış. |
Bunlar da Çukurova Devlet Hastanesi yolundaki çalılar. Kapari sanırım. Bilen varsa aydınlatırsa sevinirim.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f569be7c2c.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...45c7230e82.jpg |
Benim ortak ziraatçiye sık gider, her seferinde bir ilaç alır. Bazen de aldığı ilaçlarla pişti olur.
Dikotan m45 adlı bir mantar ilacı var. Mancozeb içerikli. Mildiyö için kullanıldığında ilacın kullanılması ile hasat arasında 14 gün olmalıymış.(Bu belirtilen tarihten önce hasat yapılırsa insana zararlı demek anladığım kadarıyla.) İlginç nokta şu ki aynı ilaç aynı oranda Erken YaprakYanıklığı için kullanılırsa hasat süresi 28 güne çıkıyor. Ben bunu anlamadım. Aynı ilaç, aynı miktarda kullanılıyor ama hasat süresi uzuyor ya da kısalıyor. Bunu garibanların anlayacağı bir şekilde izah edecek biri varsa memnun olurum. NOT: Bayram sonuna kadar yaylada olacağım. Telefon ve internet çekmiyor. Herkese şimdiden iyi bayramlar. SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Alıntı:
Evet bunlar kaparidir. |
Alıntı:
Bu ilaçlama olayı benim hiç hoşuma gitmiyor doğrusu, bu ilaçlar yüzünden insanlar allerji oluyorlar, bu benim görüşüm. |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Salatalıklar böyle. Bahçeden topladığımda yeşildiler. Buzdolabında sarardı. Nedendir bilmem. Lezzet fena değil.
Eklenti 720773 Günebakanlar oluyor artık. Frik. Tam taze yemelik. Eklenti 720774 Geleneksel balkabağı. Bir tane var nedense. 3 günde bir suluyoruz ama yetmiyor. Eklenti 720775 Bunlar da kızımın patlıcanları. Eklenti 720776 İreniwaki karpuz. Tadını çok beğendik. Yeterince büyürse çekirdekleri karpuzun tamamına yayıldığı için az çekirdekli hale dönüşüyor. Şekli enteresan olduğu için doğrama aşaması da eğlenceli geçiyor. Eklenti 720777 |
2 Eklenti(ler)
Cin biberlerini kurutarak acı toz/pul biber yapıyorum. Kendi ürünüm olduğu için içim rahat oluyor.
Yeşil görünenler daha önce bahsettiğim dürümcüden gelen biberler. Benim haddim değil bu biber, çok acı ama bereketli. Pul biber yapımında kullanıyorum. Renk kırmızıya dönmüyor ama sorun değil. Eklenti 720778 Esnaf ahlakı konusunda sıkıntı çok. Daha önce de benzer şeyler yazdığım için uzatmadan yazayım. Aşağıda görünen kıl biberler özellikle ve ısrarlı sorularımın sonucunda tatlı oldukları belirtilerek satıldı bana. Zehir gibi acı. Yemekte kullanamıyoruz, kahvaltıda yiyemiyoruz, salataya doğrayamıyoruz...çünkü zehir gibi. Aylarca verilen emek boşa gitti. Biraz turşu, birazı da pul/toz biber yaparız. O kadar. Eklenti 720779 |
Sayın halcur; Esnaf konusunda sizi kendi yaşadıklarımla o kadar iyi anlıyorum ki, ne isterseniz veriyorlar fakat verdikleri satış amaçlı oluyor fayda amaçlı olmuyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025