agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   halcur / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44722.htm)

halcur 04-05-2021 10:11

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar aşağıdaki fotoğraflardaki sorunun sebebi ve çözümünün bilenlerden yardımistiyorum.

Mor reyhanın yaprakları bu şekilde pütür pütür, zımpara gibi.
Eklenti 718805


Biber yaprağında bu şekilde renk bozukluğu var.
Eklenti 718806

halcur 15-05-2021 19:40

Fotoğraf çekemedim ama bahçeye diktiğim yaşayan domatesler iyice kök atmış. Sıcağa rağmen su isteği gözlemlemedim. Hatta boyca az gelişmiş olmasına rağmen çokça koltuk vermişler, bir kısmında da çiçeklenme var.

Maalesef etiketlerin renkleri solmuş, silinmiş yazılar. Birkaç tanesinin isimlerini okuyabildim. Bilenyum melez, Kellog's, Hafize Baliç ve arkadaşın getirdiği -bizim burada Gillik domates ya da gıcık domates denen- domatesler bunlardan bazıları.

Domateslere iki kere can suyu verdim. Şimdilik su vermeyi düşünmüyorum. (Gübre katliamından sonra 60 domatesten kala kala 12 adet kaldı. Bu arada dört türde tekrardan çimlendirme çalışmasına başladım.Bakınız)

Patlıcanları aralıklarla sulamaya çalışıyorum.

Fasulye ve mısırı birlikte iki garık (bizde bu isimle söylenir) diktim. Şimdilik çok da güzel büyüyorlar. Yanlarına kabak da ektim dün.

Kenarlara bir kaç ocak da Günebakan ektim. Bakalım yetişecek mi?

Biber olmadığı için (aşırı gübreyle katlettiğimden dolayı-Bakınız) o konuda bir şey diyemiyorum.

Uzun salatalık tohumlarımı bulamıyorum. İki adet tohum buldum. Onları ekip tohum almaya çalışacağım.

halcur 15-05-2021 19:50

Zorlu bir hafta oldu bu hafta. Medyatik başlıklarla açıklayayım.

VARAN 1:
Benzinli tırpan 7-8 ay önce almama rağmen bozuldu. Tam da yasaklara denk geldi. Servise de gönderemedim.
Starter ipi sarılmaz oldu. Açtım baktım, zembereği bozulmuş, tamir ettim. 1-2 kere daha çalıştı, sonra ipi koptu. Bu arada çalışma sırasında karbüratör iki kere vidasından boşalıp düştü. İlginç.:rolleyes: Onu da tamir ettim. İnternetten ipli starter sipariş ettim. Yarın onu takacağım.

VARAN 2:
Henüz 10 aylık olmasına rağmen jeneratörün benzin hortumu çürümüş, bir depo benzin dökülmüş. Benzin hortumu sipariş verdim, geldi, taktım. Çalıştırınca normalden çok şiddetli çalıştığını gördüm. Benzin hortumunu takarken karbüratörü çıkarmıştım, orada bir mandal yerinden çıkmış, onu da yaptım, normale döndü.

VARAN 3:
Jeneratör kendini kaybetmiş deli gibi çalışırken dalgıç devre dışı kaldı. Bozuldu, su çekmez oldu. Bir süre su çekemedik. Sonra kapa-aç yapınca düzeldi. Jeneratörün delirme zamanında -büyük ihtimal akım koruyucu olabilir- devreye girip sistemi korumuş diye tahmin ediyorum. Neyse o da düzeldi.

halcur 15-05-2021 20:04

Çapa makinesini beğendim açıkçası.Her ne kadar tarla tavında olmasa da çok işimi gördü.

Bir bölgeyi sulayıp bekledikten sonra sürmeyi deneyeceğim. Belki daha iyi olur.

Ağaç çevresini de güzel yapıyor.

Bu arada en çok önem verdiğim özelliği kimseye "minnet etmek" zorunda kalmamak.

O zaman buyurun.

halcur 18-05-2021 06:24

5 Eklenti(ler)
Sonunda fırsat bulup fotoğraf çekebildim ama beklentiniz yüksek olmasın.

Fidelerimden arta kalanlar bunlar.

Fideci ya da pazar işi fidelerden de kullanmak istemedim.

Şimdilik bunlarla vakit geçireceğim ama küçük küçük bardaklara tekrardan az da olsa ektim. Onlar da çıktıkça ekleyeceğim. Gerçi hem zaman alacak hem de çok bir şey olmayacak ama olsun.

Eklenti 719142

Eklenti 719143
Bunlar kurtarabildiğim domatesler. 12 civarı. 3 hafta gibi oldu dikeli. ilk 2 hafta su vermedim. Köklendiler, bolca koltuk verdiler, hatta çiçeğe durdular. Boyca çok gelişmedi şimdilik. Koltuk aldım, otunu temizledik, boğazını doldurdum(Bizde öyle denir.), sulamaya başladım.


Eklenti 719144
Bu yaprakların rulo gibi kıvrılması normal mi? Bilen varsa bilgi verirse sevinirim.


Eklenti 719145
Bunlar da kurtarılabilen patlıcanlar. 12 civarı. Bunlar da toprakta yeni. Henüz iyice boylanmadılar.


Eklenti 719146
Bu meyveler çiçeğe/meyveye durdu ama henüz yeterince büyümediler. Ne yapmalı? Bırakayım çiçekler meyveye mi dönsün, yoksa çiçekleri koparayım mı, bilemedim.

halcur 18-05-2021 06:43

5 Eklenti(ler)
Mısır ve fasulyeler bir arada. Oldukça canlılar ve hızlı büyüyorlar. Onların da otunu temizledim, boğazını doldurdum, suluyorum. Az gibi görünüyor ama çok verimli bir fasulye türü, yeter diye düşünüyorum.

İki "garık" arasına bir kaç tane de kabak ektim. "Üç kız kardeş"

Az ileride biraz daha mısır var. Yeni ektim. Çıkmadı henüz. Hemen yanına günebakan ve karpuz da ektim. Hatta ben sevmesem de yiyen olur belki diye bamya ve ağcabek(börülce) de ektim. Biter inşaAllah da ikramımız olur dosta ahbaba.

Eklenti 719147

Eklenti 719148

Katliamdan kurtarabildiğim tek biber. Sayın TCM'den Buena Mulata.
Eklenti 719149


Bunlar da Red Russian Kale ve Red Deer Tongue
Eklenti 719150

Eklenti 719151

Muda 18-05-2021 06:58

Yapraklardaki durum su eksikliği olduğunu gösteriyor. Sulamayı artırmanız gerekmekte.

halcur 18-05-2021 09:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1607322)
Yapraklardaki durum su eksikliği olduğunu gösteriyor. Sulamayı artırmanız gerekmekte.

Dikildiği anda verilen can suyu ve iki gün sonra tekrarlanan can suyu dışında su vermemiştim. Dün ilk sulamayı yaptım.

TCM 18-05-2021 17:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1607321)
...Katliamdan kurtarabildiğim tek biber. Sayın TCM'den Buena Mulata. ...

Tohumları paylaşmadan önce her türlü doğa koşuluna karşı çeşitli testlerden geçiriyorum, dayanıklı olmaları lazım..

Çok mu yandan çektiniz resmi, yoksa bu ürünleri veren bitkinin daha büyük olması, bi kucağı doldurması lazımdı, resimde güccük çıkmış sanki.

halcur 21-05-2021 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1607339)
Tohumları paylaşmadan önce her türlü doğa koşuluna karşı çeşitli testlerden geçiriyorum, dayanıklı olmaları lazım..

Çok mu yandan çektiniz resmi, yoksa bu ürünleri veren bitkinin daha büyük olması, bi kucağı doldurması lazımdı, resimde güccük çıkmış sanki.

Evet oldukça "güccük." Halbuki rahmetliklerden bazıları çınar gibiydi. Bir tane de kardeşime vermiştim, oda bu biberin iki katı.

Bu arada oldukça acıymış. Üçüncüyü yerken iman tahtama bir öküz oturdu. Böğrüm ağrıdı, kalbimde bir hareketlenme hissettim.:p

halcur 24-05-2021 21:29

5 Eklenti(ler)
Küçük kardeşimin ektikleri/diktikleri burada. Bu onun ilk ekim/dikim çalışması. Allah bereket versin.

Eklenti 719310

Eklenti 719314


Bu da benim fasulye tünelim. Elde olan çıtalarla yaptım. Yaptığım gün şiddetli rüzgar vardı. Testi geçti. Fasulyeler büyüyüp ağırlık binince üstüne ne olacak, göreceğiz.

Eklenti 719311

Bu da kardeşimle benim sıva çalışmamız. Her gittiğimizde bir duvarı yaparsak yavaş da olsa zamanla bitiririz.

Eklenti 719312

Bunlar da havuz mühendisleri. Yakında olimpik havuz çalışmaları sona erecek.:p

Eklenti 719313

halcur 12-06-2021 16:44

5 Eklenti(ler)
Bostanda son durumla ilgili birkaç fotoğraf. Bu fotoğrafları çektikten sonra biraz daha büyüdüler.

Etiketleri genel olarak koruyamadım. CD kalemi ile yazmama rağmen silindi. Tekrar yazdım ama arayı biraz uzun tuttuğum bir seferde aşağı yukarı hepsi silindi gitti. Seneye pürüzsüz plastik zemine değil kartona yazıp üzerini bantlamayı düşünüyorum. (Plastik etiketleri de koli bandıyla sardım ama faydası olmadı yine de silindi yazılar.)

Tüm bostanın alt dallarını ve yapraklarını kopardım, toprakla bağlantısını kestim. Otunu temizledim, dibin kazdım, iki kere Bordo Bulamacı kullandım, bir kere Gülleci Bulamacı sıktım hatta bir kere de kül serpiştirdim. Şimdilik hastalık görünmüyor.

Sırada toz kükürt ya da sıvı kükürt uygulaması var ama Gülleci Bulamacı kullandığım için herhalde kükürte gerek olmaz.

EM A var 1 lt. Nasıl kullanıldığı konusunda bilgim olmadığı için şu ana kadar kullanmadım ama bu sırlara kullanasım var. Bostanı suladıktan sonra pulverizatör ile nemli toprağa ve bitki yapraklarına sıkmayı düşünüyorum. 16 litrelik depoya 100ml EM A kullanacağım. Yanlış değildir inşaAllah.

Yine bu yakınlarda litreye üç kaşık arap sabunu ile bostanı yapraktan sulamayı düşünüyorum. EM A ile sorun olur mu diye endişeliyim belki de sonraya bırakırım.

Yine bu günlerde sulama sisteminden hümik asit vermeyi düşünüyorum ki bu konuda da geç kaldığımın farkındayım ama zararın neresinden dönersen kardır diye düşünüyorum.

Patlıcanların ismini hatırlamıyorum ama hepsi güçlü büyüyor. Üç tür var yanlış hatırlamıyorsam: Halep, Little Fingers, Kırmızı Patlıcan...

Eklenti 719856


Deneme amaçlı Günebakan'larımız.
Eklenti 719852

Red Tongue Deer'leri çok sevdim. Çok kolay yetişiyor ve çok hızlı yaprak büyütüyor. Haftada bir toplanması gerekiyor. O kadar hızlılar.:D
Bu arada Russian Kale'yi de ihmal etmeyelim. Çok iyi büyüdü gerçekten de. Su vermesem de capcanlı. Çok iri yaprakları var ve koparılan yaprakların yerine yenisi çok hızlı çıkıyor. (Geçenlerde birkaç kale yaprağını soğanla doğrayıp salça, yağ ve tuz ekleyip börek iç malzemesi olarak kullandım. Ispanaktan çok hoşuma gitti.:D)

Eklenti 719854

Yerli darı (mısır). Annemden aldıklarımdan. Oldukça güzeller. Yakında darılarından (mısır) yeriz. Her darı kaç tane verse iyidir bilmiyorum ama 2 tane iyi gibi.
Eklenti 719855

Annemden yeşil fasulye niyetine aldıklarım. Galiba barbunya imiş bunlar ama benim için fark etmiyor. Ben yeşilini yiyeceğim. Tabii çok olursa ikiye üçe bölüp kurutup Göğlemez de yaparım.
Eklenti 719853

halcur 12-06-2021 16:47

2 Eklenti(ler)
Aşağıdaki fideleri internet sitelerinden birinden getirttim. Üstteki Kuşburnu(Bizde İtburnu da denir), diğeri alıç. Şimdilik saksıda bekliyor. İyice kök atınca bahçeye dikeceğim.
Eklenti 719857

Eklenti 719858

halcur 12-06-2021 16:54

1 Eklenti(ler)
Sıvanın son durumu. Kulübenin duvar örme ve çatı işini ben yapmıştım. İçeriye de bir yüklük ve bir de sedir yaptım. İyi kötü işimizi görüyor ama duvarda bazı kusurlar var tabii. Bu kusurlar yüzünden sıva çok iyi olmadı ama ben amacıma ulaştım. Böceklerin yuva yapamayacağı temiz bir duvar.:) Aslında ince sıva kullandığımızdan yeterli kalınlık olmadı sıvada. Bir sebep de bu. Tabii ikinci katı uygulasak aslında kusurların çoğu düzelecek ama bu kadar çalışma bile benim limitlerimin oldukça üstünde.:D Şimdilik bu kadar yeter.

Sırada buraya bir tezgah yapma işi var. Tezgahı yaptıktan sonra sıvı gübre tankı yapıp buraya yerleştireceğim. Böylece gübreleme işini kolaylaştıracağım.
Eklenti 719859

halcur 13-06-2021 21:08

İlk ürün toplandı. 912 Gr.
Bismillah dedik. Devamı da hayırlısıyla gelir inşaAllah.

Bu arada ilginç. Şu ana kadar hem ağaçlarda hem bostanda hastalık alameti görmedim. Kışın 3 kere Gülleci Bulamacı, baharda 2 kere Bordo Bulamacı, 1 kere Gülleci Bulamacı yaptım. Heralde sebep budur.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...17ae5e75b8.jpg

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

halcur 21-06-2021 07:36

3 Eklenti(ler)
Fasulyelerin bir hafta sonraki durumu. Büyükbaş gübresi, magnezyum ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik.

Eklenti 719988


Bir kova neredeyse doldu diğer kova yarım... Tamamını da toplayamamışız, sağda solda saklananlar kalmış.

Mısırlardan da birkaç ürün aldık.

Eklenti 719989

Eklenti 719990
Şeftaliler çok lezzetli ama az sayıda ürün var. Bunları yedikten sonra pazardan şeftali alasım gelmiyor.

Biraz kayısı da vardı. En son gittiğimde sadece iki tane kalmış.

halcur 21-06-2021 07:41

3 Eklenti(ler)
Patlıcanlar oldukça iyi. Kısa bir süre sonra patlıcana doyarız diye düşünüyorum. Büyükbaş gübresi ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik.

Eklenti 719993


Bunlar da ilk ürünlerden iki görsel.

Eklenti 719992


Eklenti 719991

halcur 21-06-2021 07:49

4 Eklenti(ler)
Bu bölümdekileri geç ektik.
Burada günebakan, kabak ve mısır var. Şimdilik iyi görünüyorlar.
Eklenti 719994

Bunlar da ağcabek/börülceler. Bir kısmı oturak bir kısmı sırık. Bundan sonraki ekimlerimde oturak olanlara öncelik vermek istiyorum.
Eklenti 719995


Karpuzlar.
Eklenti 719996

Annemden aldığım salatalıklar. Oturak dendiği için aldım: Hem de "Bereketli, hiç salatalıksız kalmazsın." dedi, annem.
Eklenti 719997

Bunlara da büyükbaş gübresi ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik

halcur 21-06-2021 08:13

5 Eklenti(ler)
Domatesler görüldüğü üzere oldukça iyi. İlk üretimin çoğu öldü, diğerlerinin de etiketleri kayboldu ama yine de kalanlar iyi gibi görünüyor. Mikrop, virüs, mantarlara kaptırmazsak bize biraz ağız tadı olur gibi.

Eklenti 719998

Eklenti 719999

Eklenti 720000

Bu fotoğraflarda görülen yaprak kıvrıklığı devam ediyor. Sulamayı artırdım. Her bir domatese de birer kaşıktan fazla magnezyum verdim. Yapraktan da solucan gübresi şerbeti verdim. Bundan sonrasına bakacağız artık.

İlginçtir yerli domates türü olan, bizim buralarda gıcık domates ya da gillik domates denen çeri türü domateslerde hiç böyle bir kıvrıklık yok. Hastalık da yok. Üstelik hiç koltuk almadım, yaprak budaması yapmadım, yere yayılmış durumda/askıya almadım. Capcanlı ve çalı gibi yayılmış durumda. İlk domateslerini de yedik.

Bu arada yapraktan organik/biyolojik gübre(EM.A ya da solucan gübresi çayı/şerbeti) verdikten sonra kükürt, Gülleci Bulamacı, kül verilebilir mi? Ya da ne kadar süre sonra verilir.

Eklenti 720001



Bunlar da domateslerde gördüğüm sorunlar. Birkaç domates böyle delik deşik olmuştu. Sebebini bilenlerden yardım alabilirsem sevinirim.

Bir de domates dibinde kararma var. Bu dip çürüklüğü sanırım. Kalsiyum uygulaması gerekiyor zannedersem. Yumurta kabuğunu sirkede çözündürüp yapraktan sıkmayı düşünüyorum.(Sayın Meyvelitepe'nin bir tarifi vardı konuyla ilgili.)
Eklenti 720002

Ek: Araştırmalarıma göre Tuta Absoluta gibi görünüyor. Tuzaklama ile mücadele yapılıyor gibi. Araştırmaya devam.

Ek2: Delphin ile ilgili de bazı araştırmalar yaptım fakat üretimi satışı bitmiş gibi. Hiçbir yerde yok. Onun yerine şu ilaca ulaştım:
https://www.hektas.com.tr/productdet...insecticide-wp

feyzi_48 21-06-2021 09:12

Annemden aldığım salatalıklar. Oturak dendiği için aldım: Hem de "Bereketli, hiç salatalıksız kalmazsın." dedi, annem.
Eklenti 719997

Bunlara da büyükbaş gübresi ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik[/QUOTE]

Öncelikle maşallah diyelim. Emeğinize sağlık. Eğer Salatalıklarınız atalık tohum ise ve veriminden memnun kalırsanız. Tohum takas etkinliğinde talip olabilirim :)

feyzi_48 21-06-2021 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608245)
İlk ürün toplandı. 912 Gr.
Bismillah dedik. Devamı da hayırlısıyla gelir inşaAllah.

Bu arada ilginç. Şu ana kadar hem ağaçlarda hem bostanda hastalık alameti görmedim. Kışın 3 kere Gülleci Bulamacı, baharda 2 kere Bordo Bulamacı, 1 kere Gülleci Bulamacı yaptım. Heralde sebep budur.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...17ae5e75b8.jpg

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Afiyet olsun. Fasülyenin cinsi nedir. İç olarak mı yoksa kabuklu mu tüketilmektedir. Ayrıca lezzeti ve kılçık oranı nasıldır.

halcur 21-06-2021 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1608431)
Afiyet olsun. Fasülyenin cinsi nedir. İç olarak mı yoksa kabuklu mu tüketilmektedir. Ayrıca lezzeti ve kılçık oranı nasıldır.

Cinsini bilmiyorum. Annemden aldım. Ben de merak ettim sordum ama onlar da tam ismini bilmiyor. Yıllardır bizim oralarda ekilir. Kaynağını bilmiyoruz çünkü herkes birbirinden alır eker. Yanlışlıkla tohum almayı unuttuysa ya da kaybettiyse komşuya gidilir ve yeşil fasulye tohumu istenir. Kimse gelmişini geçmişini sormaz.

Biz yeşil tüketiyoruz. Taze toplayıp yemeğini yapıyoruz ya da ikiye üçe bölüp kurutuyoruz. Kurutmasına Gö(ğ)lemez deniyor bizde. Sonra kışın suda ıslayıp yemeğini yapıyoruz ya da soğan/salça ile kavurup çevirme içi(sıkma) olarak kullanıyoruz. Aynı harçla arada böreğini de yapıyoruz.

İçi dalgalı kahverengi renkli. Bu nedenle olacak bir forum üyesi barbunya olduğunu söyledi.

Kılçığı ne kadar sorun bilmiyorum çünkü biz hep taze tükettik. Tazeyken de kılçık görmedim.

feyzi_48 21-06-2021 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608432)
Cinsini bilmiyorum. Annemden aldım. Ben de merak ettim sordum ama onlar da tam ismini bilmiyor. Yıllardır bizim oralarda ekilir. Kaynağını bilmiyoruz çünkü herkes birbirinden alır eker. Yanlışlıkla tohum almayı unuttuysa ya da kaybettiyse komşuya gidilir ve yeşil fasulye tohumu istenir. Kimse gelmişini geçmişini sormaz.

Biz yeşil tüketiyoruz. Taze toplayıp yemeğini yapıyoruz ya da ikiye üçe bölüp kurutuyoruz. Kurutmasına Gö(ğ)lemez deniyor bizde. Sonra kışın suda ıslayıp yemeğini yapıyoruz ya da soğan/salça ile kavurup çevirme içi(sıkma) olarak kullanıyoruz. Aynı harçla arada böreğini de yapıyoruz.

İçi dalgalı kahverengi renkli. Bu nedenle olacak bir forum üyesi barbunya olduğunu söyledi.

Kılçığı ne kadar sorun bilmiyorum çünkü biz hep taze tükettik. Tazeyken de kılçık görmedim.

Cevaplarınız için teşekkürler, umarım tohum paylaşım etkinliğinde tohumlarımızdan paylaşmak nasip olur.

its_just_a_ride 21-06-2021 15:18

Alıntı:

Ek: Araştırmalarıma göre Tuta Absoluta gibi görünüyor. Tuzaklama ile mücadele yapılıyor gibi. Araştırmaya devam.

Ek2elphin ile ilgili de bazı araştırmalar yaptım fakat üretimi satışı bitmiş gibi. Hiçbir yerde yok. Onun yerine şu ilaca ulaştım:
https://www.hektas.com.tr/productdet...insecticide-wp
Rebound falan uğraşmayın Neemazal iş görür tuta'da.

halcur 21-06-2021 16:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1608458)
Rebound falan uğraşmayın Neemazal iş görür tuta'da.

Teşekkürler cevap için.
Tuta değil de yeşil kurt olma ihtimali de var. Bu işleri yeni öğreniyorum. Yaprakta sorun gördüğümü hatırlamıyorum. Tuta yapraklara saldırıyor ilk önce. Bir iki güne netleşir. Umarım NeemAzal yeşil kurda da iyi gelir.

Bu arada kükürt ve kaolin kilinin de zararı azaltabileceğini okudum.(Sayın Devran'dı galiba)

halcur 21-06-2021 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1608430)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608426)
Annemden aldığım salatalıklar. Oturak dendiği için aldım: Hem de "Bereketli, hiç salatalıksız kalmazsın." dedi, annem.
Eklenti 719997

Bunlara da büyükbaş gübresi ve yapraktan solucan gübresi şurubu verdik

Öncelikle maşallah diyelim. Emeğinize sağlık. Eğer Salatalıklarınız atalık tohum ise ve veriminden memnun kalırsanız. Tohum takas etkinliğinde talip olabilirim :)

Bu mesajı sonradan fark ettim. Teşekkür ederim. Atalık tohum olup olmadığını bilmiyorum. Dediğim gibi bizim köylerde herkes birbirinden tohum alır ve iki ölçütü vardır.
1-Lezzet
2-Verim

Anneme "Tohumlar atalık mı?" diye sorsam muhtemelen, "Konu komşudan aldık, atalık mı bilmem." der.

Bana kalırsa ticari tohum da olabilir.

Önümüzdeki zaman diliminde verimine ve lezzetine bakarım. Türün kaynağına da inmeye çalışırım. Gerekirse/talep olursa/tohum alabilirsem paylaşıma açarım. İki senedir katılıyorum ve oldukça keyifli bir süreç olduğunu düşünüyorum. Sırf adrenalin için bile tohum etkinliğine katılınır bence.:D

halcur 23-06-2021 07:44

Dün bahçede özellikle kabak yapraklarında galeriler açılmış, oyulmuş olarak gördüm. Yeni dikilmiş ve dikilmeyi bekleyen domates fidelerinde de aynı galerilerden bolca gördüm. Durum vahim.

halcur 26-06-2021 13:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1608468)
Bu mesajı sonradan fark ettim. Teşekkür ederim. Atalık tohum olup olmadığını bilmiyorum. Dediğim gibi bizim köylerde herkes birbirinden tohum alır ve iki ölçütü vardır.
1-Lezzet
2-Verim

Anneme "Tohumlar atalık mı?" diye sorsam muhtemelen, "Konu komşudan aldık, atalık mı bilmem." der.

Bana kalırsa ticari tohum da olabilir.

Önümüzdeki zaman diliminde verimine ve lezzetine bakarım. Türün kaynağına da inmeye çalışırım. Gerekirse/talep olursa/tohum alabilirsem paylaşıma açarım. İki senedir katılıyorum ve oldukça keyifli bir süreç olduğunu düşünüyorum. Sırf adrenalin için bile tohum etkinliğine katılınır bence.:D

Lezzet konusunda tam puan aldı. Ben henüz tadına bakamadım ama toplam beş aileye ilk üründen ikram etmiştim. İki aile afiyetlenmiş. Tadının güzel olduğunu, beğendiklerini söyledi. Bizim evde de ben yokken pişirmişler. :( Misafir de çok beğenmiş tadını.

NOT: Sonunda tadına baktım. Bence de tadı güzel.

halcur 29-06-2021 19:19

5 Eklenti(ler)
Yanlış hatırlamıyorsam bunlar Halep Karası patlıcan. Sayın Hediyeunlu'dan. Güzel görünüyorlar. Şimdilik tadına bakamadık.
Eklenti 720246


Bu da annemden gelen hıyarlar. Dikenli ve sulu. Bu kadar iri olmasına rağmen hala taze fakat bildiğimiz ata-dede hıyarlarının tadı yok. Bitki daha tam canlanmadı ama az kaldı. Bereketli gibi görünüyor.
Eklenti 720247


Kızaran ilk domatesler. Yakında hepsi birden kızaracak gibi ama yeni çiçek az gibi. Tabii birde yeşil kurt(ya da tuta) sorunu var. Hayırlısı.
Eklenti 720248


İlk kabak. Bu sene forumdan iki sene önce temin ettiğim balkabaklarının cinsi cibilliyeti bozulmuş gibi geldi. Dayımın kabakları ile sarmaş dolaş olunca tür değişmiş. Bakalım belki bu yeni tür hoşumuza gider. Beğenmezsek orijinale döneriz. Zannedersem birkaç tohum kalmıştı.
Eklenti 720249


Bu da sıcaklara direnen marulum. Diğerleri tohuma döndü.
Eklenti 720250

halcur 29-06-2021 19:22

1 Eklenti(ler)
Bunu da buraya eklemezsem olmazdı.:( Yüzeysel bir toplama ile bile bu kadar çok taş topladık. O kadar taşlı yani. Yapacak bir şey yok. Her sene bostan ekmeden önce toprağı sürünce taş temizliği yapılacak. Yavaş yavaş taşını azaltacağız.
Eklenti 720251


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025