agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   chntskn06 / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/44558.htm)

chntskn06 03-03-2021 10:20

1 Eklenti(ler)
Bahçe yatakları için gerekli taşları aldım. Resimde gördüğünüz taşın kırmızı renkli olanından. Biraz tuzlu oldu ama sonunda güzel bir görüntü ve işlevsel bir hal kazanacağını hayal edebiliyorum(tabii epey bir emekten sonra :)). 5mm'lik elek teli aldım . bahçeyi çapaladıktan sonra sebze yataklarında kullanacağım toprağı eleyeceğim. 3 yıllık yanmış sığır gübresi aldım sonrasında bu gübreyi eleyeceğim. Bahçe yatakları için toprağım çok killi olduğu için 1/3 oranında toprak 1/3 oranında dere mili kalan 1/3 ise torf+umdemin zeolit+leonardit ve ilave olarak kemik tozu kükürt ve kül uygulayacağım. Bahçe yataklarının başına ve sonuna birer metrelik (70cm toprağa gömülü ve çimento dökülmüş) profil bırakıp daha sonradan 5x5 kerestelerle oluşturacağım T 'leri bitki desteği amaçlı araya tel çekerek kullanacağım. Bahçe yollarına ise bir kısım elimde mevcut olan kablo sarmak için kullanılan plastik malzemelerden uygun drenaj aralıkları bırakarak serip üzerlerine çakıl dökeceğim. Son olarak yatakların toprağını hazırlayıp fideleri diktikten sonra malçlama için saman kullanacağım. Saman konusunda acaba sap şeklinde büyük haliyle mi yoksa saman makinasında öğütülmüş haliyle mi kullansam karar veremedim tavsiyelerinizi bekliyorum.
Yukarda yapmayı düşündüğüm işlemlerle alakalı değerlerindirme ve tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum...

feyzi_48 04-03-2021 07:10

Emeğinize sağlık, ilgili işlemleriniz yoğun iş gücü gerektiren süreçler olcaktır. Ancak severek yapan için aynı zamanda yaparken keyif alınarak yapılır. Sizin anlattığınız aşamalarda gayet güzel olacaktır. İlgili işlemlerin süreçlerini fotoğraflayarak bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Kolaylıkla diliyorum.

chntskn06 17-03-2021 20:29

5 Eklenti(ler)
Vişne ve kiraz ağaçları budamadan önce ve sonraki halleri peşine %1'lik bordo bulamacı uygulaması yapıldı

chntskn06 17-03-2021 20:46

5 Eklenti(ler)
mevcut asmalar budanarak sundurmaya alındı ve bordo bulamacı uygulandı. Manisadan hususi gönderilen 4 çeşit asma çeliği dikildi. Bahçe çapalandı ve göreceğiniz üzere üzerinden bir kış geçmiş olan kesekler olduğu gibi duruyor, 3 defa dolaşarak anca eridi erimiş halini de ekliyorum. Eleme işlemi için gerekli olan elek hazırlandı

chntskn06 17-03-2021 20:50

4 Eklenti(ler)
Çapa işlemi yapılır yapılmaz gelen yağışlar ve hava muhalefeti endişesiyle hızlı bir şekilde eleme işlemine başlandı. Hayli yorucu ve zorlu olsa da sebze adalarının tamamlanmış ve bahçenin nihai halini gözlerimde canlandırdıkça azmimi diri tutmaya çalıştım :) tatlı misafirlerimiz de zaman zaman eşlik edip moral oldular bize :)

chntskn06 17-03-2021 20:54

5 Eklenti(ler)
Resimlerden de göreceğiniz üzere kah dolu kah yağmur kah kar kah güneşli hava karmaşası içerisinde eleme işleminin %90'lık kısmını tamamlayıp kalan iki küçük adanın çok ıslanmaması ve havanın biraz düzeldiği zamanı beklemek üzere üstüne branda serdim. Fırsatını bulduğumda taşları dizmeye başlarım düşüncesiyle de taşları getirttim. Dua ve kolaylık dileklerinizi temenni ediyorum :)

trilye 19-03-2021 19:46

Merhaba bahçeniz hayırlı olsun. Bende kendi bahçemde bu tarz bir sebze adası yapmayı planlıyorum. Bims tuğla kullanmayı düşünüyordum. Fakat sizin kullandığınız taş daha uygun görünüyor. Taşın ismi ve fiyatı konusunda bilgi verebilir misiniz?

chntskn06 20-03-2021 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trilye (Mesaj 1604543)
Merhaba bahçeniz hayırlı olsun. Bende kendi bahçemde bu tarz bir sebze adası yapmayı planlıyorum. Bims tuğla kullanmayı düşünüyordum. Fakat sizin kullandığınız taş daha uygun görünüyor. Taşın ismi ve fiyatı konusunda bilgi verebilir misiniz?

Teşekkür ederim. Sebze adasını yapmak için kullanılacak malzeme ne olsun diye hayli düşündüm ve araştırdım. Bims tuğla vs de olabilirdi maliyeti az ve uzun ömürlü fakat istediğim estetiği ve düzeni sağlayamayacağı için tercih etmedim. En nihayetinde emprenyeli 30cm yüksekliğinde 3-4 cm genişliğinde tahtalarla bu malzeme arasında kararsız kaldım fiyatlarını da aldım tahta bin-binbeşyüz gibi daha uygun ancak sürekli doğrudan suyla temasta olacağı için açık arazide sadece yağışlarda ıslanacak keresteler kadar uzun ömürlü olmayabilir endişesiyle vazgeçtim. Bu aldığım malzemenin ismi şev bordürü diye geçiyor Ankara’da tek firma var bunu üreten emsalini aradım ancak bu incelikte ve hafiflikte bulamadım 20kg ağırlığında bu taşlar adet fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 13,5 gibi bi rakama geldi siz bulunduğunuz şehirdeki imalatçılardan emsal bakabilirsiniz defolu olması halinde yarı fiyata düşüyorlar bu taşın defolusu yoktu

chntskn06 21-03-2021 17:35

3 Eklenti(ler)
Eleme işlemi tamamlanıp hizalama için ipler çekildi

chntskn06 21-03-2021 17:38

2 Eklenti(ler)
Biber tohumları ekildi kadife çiçeği ve fesleğenler ekildi

tekin01 21-03-2021 17:51

Şimdiden harika görünüyor, yaz aylarındaki görüntüsünü sabırsızlıkla bekliyorum emeğinize sağlık.
Tavsiyem bulabilirseniz iri yapraklı fesleğen ekmelisiniz, rüzgar estikçe yayılır kokusu.
Hangi tür olduğunu bilmiyorum ama daha önce 1 metre boyunda çalı formunda fesleğen görmüşlüğüm var.

chntskn06 21-03-2021 18:58

Fesleğenleri sebzelerin arasına dikmek için ektim ama tavsiyenizi değerlendireceğim teşekkür ederim

chntskn06 27-03-2021 19:47

1 Eklenti(ler)
Biberlerim yavaş yavaş uyanmaya başladı😊

chntskn06 31-03-2021 19:18

4 Eklenti(ler)
Hayli yorucu bir çalışmanın sonunda bahçe yatakları tamamlandı. Nasıl olmuş?😊

ihsan0959 31-03-2021 22:34

güzel görünüyor elinize sağlık,
damla sulama mı çekeceksiniz?

feyzi_48 01-04-2021 07:19

Bahçe yataklarınız gayet güzel olmuş emeğinize sağlık. Umarım hayalinizdeki ekim dikimlerinizi yapmakta nasip olur. Bizimle paylaşırsınız.

chntskn06 01-04-2021 09:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ihsan0959 (Mesaj 1605042)
güzel görünüyor elinize sağlık,
damla sulama mı çekeceksiniz?

Teşekkür ederim. Evet yatakların içerisine ilave edeceğim karışım var sonrasında sulama hatlarını çekeceğim

chntskn06 01-04-2021 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 (Mesaj 1605055)
Bahçe yataklarınız gayet güzel olmuş emeğinize sağlık. Umarım hayalinizdeki ekim dikimlerinizi yapmakta nasip olur. Bizimle paylaşırsınız.

Teşekkür ederim daha iyisi sizlerin olsun . Umarım 😊

chntskn06 03-04-2021 21:25

1 Eklenti(ler)
Toprak karışımını hazırlamaya başladım. Öncelikle üç yıllık yanmış sığır gübresi ilavesini yapıyorum... Esasında gübreyi de elemeyi düşünüyordum içerisinde olabilecek zararlılara karşı ama gübreyi incelediğim iyice yandığı için herhangi bir zararlıyla karşılaşmadım o yüzden elemeden ilave ettim

Portakal Rengi 04-04-2021 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chntskn06 (Mesaj 1605208)
Toprak karışımını hazırlamaya başladım. Öncelikle üç yıllık yanmış sığır gübresi ilavesini yapıyorum... Esasında gübreyi de elemeyi düşünüyordum içerisinde olabilecek zararlılara karşı ama gübreyi incelediğim iyice yandığı için herhangi bir zararlıyla karşılaşmadım o yüzden elemeden ilave ettim

Özenli bir bahçe görünüyor.
Gübre içindeki zararlılardan çekiniyorsanız, fermente edilmiş gübre kullanabilirsiniz.
Kolaylıklar diliyorum.

Asia 04-04-2021 12:06

Sayın chntskn06 bahçeniz hayırlı olsun. Özenli bir bahçe olduğu her halinden belli. Emeğinize sağlık. Bereketli, bol çiçekli günler dilerim. İyi çalışmalar.

tekin01 04-04-2021 22:01

Muhteşem ötesi, planlı ve tertemiz bir bahçe.
Bahçenin bir köşesinde hanımeli çeşitleri ve clematis vb. çiçekli çalılar görmek hoş olur hocam.Emeğinize sağlık... :)

chntskn06 04-04-2021 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tekin01 (Mesaj 1605275)
Muhteşem ötesi, planlı ve tertemiz bir bahçe.
Bahçenin bir köşesinde hanımeli çeşitleri ve clematis vb. çiçekli çalılar görmek hoş olur hocam.Emeğinize sağlık... :)

İltifat ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Önerilerinizi değerlendireceğim 👍🏻

chntskn06 08-04-2021 20:39

4 Eklenti(ler)
Kükürt-iz element serpiştirildi, kum ilave edildi, yumurta kabuğu ve kül ilave edildi, umdemin ilave edildi ve son olarak leonardit ilave edildi karıştırma safhasına geçildi.

devrann 08-04-2021 22:31

Umdemin gübreyi tutup uzun süreli salınım yaptırması, leonardit'in ise bbe'lerini şelatlama özelliği topraktaki bbe'lerinin etkin kullanılmasını sağlamak için çok güzel bir ikili.Umdemin'in bu kadar gözenekli olması iyi bir havalanma ve su tutma özelliği ile kök blgesinde nem sağlayacaktır ancak acaba bu materyal kağıt üstünde olduğu gibi sahada da iş yapabiliyor mu? Umarım güzel sonuç alırsınız.

chntskn06 08-04-2021 22:56

Umarım temennimiz o yönde.

chntskn06 11-04-2021 19:14

1 Eklenti(ler)
Kar yağışı altında toprak burgu motoru ile bitki desteklerini saplamak için kullanacağım profiller yerleştirildi

HAKAN_O 12-04-2021 00:07

Yabani ot mücadelesi nasıl olacak .Yatakların altı toprağa temas ediyor mu ?

chntskn06 12-04-2021 05:10

Yatakların altı tamamen toprağa temas ediyor. Yabani ot için malçlamayı planlıyorum

chntskn06 12-04-2021 20:35

5 Eklenti(ler)
Ağaçlar dikildi mevcut ağaç ve asma diplerine gübre leonardit ve umdemin uygulandı bitki destekleri için çakılan profillere harç döküldü çakıl serimine başlandı ve toprak karışımı ikinci kez altüst edildi

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025