![]() |
2 Eklenti(ler)
Salatalık Budaması
- Salatalıkların iki karış yükseklikteki bütün yaprakların koltuk altı temizlendi, bıyıkları toplandı ^^ İlk başlarda çok üzücü gelse de sonradan alışıyorsunuz :D - Bu işlemin amacı daha güçlü gövde ve ileri zamanda güçlü meyve tutumu sağlamak. Eklenti 611126 Eklenti 611127 Dipnot: Toplanan ufaklıklar ziyan olmadı akşam yemeğinde cacık oldular :cool: |
Alıntı:
-Ayrıca bu bitkiyi ben en çok ad uydurulan bitki olarak niteliyorum :D hodan ıspıp ,kaldirik(galdirik).mancar otu, Tamara Otu...:) |
Kardeşim vallahi isim konusunda çok haklısın ilginç bir bitki isim konusun da çok fazla yozlaşmış ^_^
|
4 Eklenti(ler)
Çardak Yapımı
- Tünel sera kaldırıldı, Çardak yapımı için 2 metrelik 4 boru kesildi, toprağa gömmek için ve toprak da demir borular çürümemesi için 5 litrelik yağ tenekelerine beton atılarak direklere temel yapıldı, sonrasında portatif olan T şeklinde demir yapılıp borunun içine geçirilecek şekilde monta edildi daha sonrasında 4 sıra çıkma çıtalarlarla ipin bağlanacağı yerler yapıldı. Sökmesi, kurulması gayet kolay ve sağlam oldu ^^ - Tünel seradaki domates ve salatalıklar için çardak yapıldı. Eklenti 611978 - Domateslerin ipleri çekildi. Eklenti 611980 Eklenti 611981 - Oturak fasulyelerin arasındaki salatalıkların ipleri çekildi. Eklenti 611979 - Bizim buralarda tam mayıs sonu haziran başları dolu yağabiliyor o yüzden çardağın üzerini ince file ile kapatmayı düşünüyorum ^^ |
5 Eklenti(ler)
Adım adım mutlu sona yaklaşıyoruz.
- Domatesler göründü. Eklenti 611997 Eklenti 611998 - Fasulyeler haftaya toplanmaya başlar. Eklenti 611996 - Hanımelleri sabahları beyaz akşamları sarı oluyor ilginç geldiler :cool: Eklenti 611994 - Papatyalar Eklenti 611995 |
Alıntı:
|
Alıntı:
- Benim planım kaldirikleri 3 gün suda tutmaktı ama bağdaki iş yoğunluğundan ilgilenemedim ama her gün kontrol ettim. - Tespit ettikleri; 1. gün: suyun rengi siyahımsı bir renge dönmüştü. 2. gün: herhangi bir şey gözlemlemedim ilk gün ki gibiydi rengi siyaha dönüktü. Bu günlerde hava bulutlu çok sıcak değildi. Sadece biraz sinekler vardı. 3. ve 4. gün: Biraz koku yapmaya başladı ve sinek populasyonu yükseldi... Koku oluştuğu için bugün 2 depoyu biraz seyrelterek salatalık ve domatesleri suladım. - Bir depoyuda yarın biberleri sulamak için kullanmayı düşünüyorum... - İrfan çayı yapımının dezavantajı sürekli bu çayı bulundurmalısınız sulama sulu olarak kullanıldığı için. Yani sürekli bu çayı hazırlamak zaman alıyor ve yorucu. - Bir kere kullanmama karşılık bakalım faydasını görecek miyim :cool: |
Alıntı:
Gitti güzelim çiçekler desenize!... Biraz bu fikre alışmam gerek önce sanırım.. :( Gözünün içine bakıyorum ben onların!... |
Alıntı:
- Sizin ki f1 çeşit değil o yüzden budama yapmayın tek yapmanız gerek sadece bıyıklarını kopartmanız yeterli ^^ |
Alıntı:
İki karışın altındaki bıyıkları koparıyorum o zaman.. :) |
4 Eklenti(ler)
Büyük seradaki son durum :rolleyes:
- Salatalık, fasulye birlikte ekilir mi olur olmaz derken. Ben denerim demiştim denedik gördük. Gayette salatalık ve oturak fasulye birlikte yetiştirilebiliyor. Şuanlık bir sıkıntı yok gibi görünüyor. - Eğer geçen yıllarda olduğu gibi büyük seraya sadece salatalık dikseydim sadece salatalığım olurdu ama şuan taze fasulyem de yetişmiş oldu. - Küçücük bir yerde her iki üründe yetişebiliyor ^^ Eklenti 612048 - Salatalık, oturak fasulye kardeşliği Eklenti 612049 Eklenti 612050 - 2016'ın ilk salatalıkları bir kaç gün içinde yemeğe hazır olurlar. En çok bahçe sularken yenen o taze salatalığa bayılırım ^^ Eklenti 612051 |
ilk ürünler görünmeye başlamış hadi hayırlısı :D maşallah abim :D darısı başıma
|
Maşallah, afiyetle tüketin :)
|
Alıntı:
Alıntı:
Teşekkür ederim ^^ |
5 Eklenti(ler)
İnsanın içinde mutluluk yaratan şeyler :p
- Havuç olmaz sizin toprak çok sert o olmaz, bu olmaz, insanların bir şey üretmemek adına, hemen kaçış noktası o olmaz bu olmaz demeleri, insanın canını sıkıyor ve şevkini kırıyor. Hayat felsefem milletin ne dediği değil eli cebinde ne üretemediği şeyleri üretmek oldu. - Toprak çok sertse yetişme olasılığı azsa toprak değiştirilir, bahçe capında bu değişime imkan yoksa daha küçük çaplı saksılarda yapılabilir. Evet şuan diyebiliyorum saksıda havuç ürettim yaptım oldu... :mad: Eklenti 612588 - Her sabah uyanır uyanmaz ilk işim bu tatlı yaratıkları hayran hayran izlemeye bahçeye iniyorum, şu tatlılara bakın her gün biraz daha büyüyorlar Sayın Birnefestoprağın paylaştığı çeşit San marzano lungo: 2. Eklenti 612589 - Sadece bir sırada 7 kök bu çeşidim var. Onları severken "sizden dünyanın en kaliteli domates sosunu yapacağım" diyorum ^^ o yüzden daha hızlı büyüyorlar :p Eklenti 612590 - Biber fidelerimin sağlığı süper bugün daha büyük saksılara aldım. Amacım temmuz ortasına kadar saksıda fide halinde tutmak. Amacım büyük seradaki salatalık ve oturak fasulyeler söküldüğünde kasım-aralık ayına kadar biber yetiştirmeyi hedefliyorum o yüzden temmuzda büyük seraya dikilecekler^^ Eklenti 612591 - Fasulye böyle ekilir :p Halen bizim ülkemizde fasulye ocaklar halinde direk olarak toprağa ekiliyor ancak hızlı bahçecilikte bu artık ortadan kalktı fide halinde ekim yapmak daha sağlıklı ve tohum güvenliği maksimum, ayrıca sahip olduğunuz toprak parçasını doğru verimli kullanmayı sağlıyor. Eklenti 612596 Bu sene bahçeme her türlü sebzeden çeşitler halinde dikim yaptım. Tabi ki de fasulyede nasibini aldı. - Ekim yaptığım çeşitlerim Sırık çeşitler; 1. Alman Ayşe 2. Şenberber 3. Kırmızı çiçekli fasulye 4. Barbunya 5. Börülce 6. Hanımteni fasulyesi (sarı) Oturak çeşitler; 1. Gina 2. Nazende 3. Bush french filet beans rolande Kesinlikle unuttuklarım var :rolleyes: |
Bu sayfanın hem bilgilerini çok seviyorum, hem de heyecanını. ;) Fasülye çiçekleri, taze salatalıklar, minik domatesler beni de çok heyecanlandırıyor. :)
Çardak harika olmuş. Anlatması bir paragraf belki ama arkasındaki emeği tahmin edebiliyorum. Güle güle kullanın. İrfan çayı için de 25 kilo ot toplamak hiç kolay iş olmasa gerek. Bir de köklerine dikkat ederek... Umarım işe yarar. Havuçlar da çok sevimliler. ;) Salatalıkların bıyıkları ne demek? Sağa sola sarmak için attığı kollar mı? Bir de hadi salatalık ve fasulyeler iplere kendi tutunuyor ama domatesleri taşımak için ip yeterli oluyor mu? Kendi kol atmadığına göre bağlıyor musun? |
5 Eklenti(ler)
Annemin çiceklerinden seçmeler ^_^
Eklenti 612749 Eklenti 612750 Eklenti 612752 Eklenti 612753 Eklenti 612751 |
Alıntı:
Çok sert, taşlı , killi topraklarda bu ürünlerin kalitesinde düşüş dolayısıyla da pazar değerlerinde düşme meydana gelir. Yoksa zorlayarak her toprakta çoğu ürünü yetiştirebilirsiniz tabi iklim şartları uygunsa. |
Alıntı:
Sevgili Gilan; ben sizin yorumunuzu geç fark ettim kusura bakmayın; - 25 kilo toplamak beni biraz yordu ama şuan lık fark ettiğim kadarıyla işe yaradı sizlerle deneyimimi paylaşacağım ^^ - Salatalığın bıyığı sizinde dediğiniz gibi attığı kollara biz bıyık diyorum :D - Ben domates, salatalık ve fasulye için ip kullanıyorum en mantıklısı ip aslında aynı ipi 3 yıl kullandığım oluyor ama sırık hiç kullanışlı değil sırıkları sokarken köklere zarar veriyor ayrıca sırık kurt olsun yağmurdan etkilenme kırılma çürüme saklama bir sürü derdi var ayrıca sırık çok pahalı. Ağaçlara da yazık hem :D - Benim ip sisteminde uyguladığım metot; her domates, salatalığın ve fasulyenin köküne yakın 20 cm lik ince dal parçası sokuyorum daha sonra o dal parçasına ipi bağlayıp yukarıdaki çardağa çekip sıkıca bağlıyorum eğer kökün dibindeki dal parçasıyla sabitlemezseniz, rüzgar domatesi, salatalığı diğer iplerle karıştırıyor ve ya dolandırılmış ipleri açıyor (Tecrübelerim). - Salatalığın bıyığını aldığımız için kendi ipe saramaz, domatesinde sarılma becerisi yok zaten ben her gün onları ipe dolandırıyorum, anlatımı zor ama yapımı pratik. Dolandırınca bu sayede açılmıyor. Fasulye kendi sarılabiliyor ama sadece emekleme zamanlarında fasulyeyi ipe doğru yön veriyorsunuz. (Umarım anlatabilmişimdir ) Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Bağda son durum
- İşi abarttım sanırım her yerlere çeşit çeşit sebzeler ektim şimdi bakım yapma sırası. - Bamya; çok nazlı, narin bir sebze. Topraktan çıkana kadar insana ecel teri döktürüyor. İki çeşit bamya ekildi ilki tohum paylaşımından Sayın Rana58'den gelen kınalı bamya, diğer kurutmalık Urfa'dan aldığım bir çeşit adı yok. Bamyalar 1 gece önceden suda bekletildi, ekileceği toprak bir gün önceden kazıldı ıslandı daha sonra ekildi. Bu işlemi yapmamızın nedeni bamyanın bünyesi çok hassas eğer bamyayı ektikten sonra sulama işlemi yapılırsa toprak yüzeyi kaymak tabakası yapar ve bu da bamyanın topraktan çıkışı engelliyor ve baş kırılması yapıyor, sonuç tabi ki fiyasko :cool: 6 Mayıs da toprağa direk ekildiler anca kendilere geldiler ^^ Bamya bizim buralarda sulanmaz, sadece bir gübreleme yapılır ve en atıl topraklara ekilir verim her zaman maksimumdur. Ayrıca sulanmayan bamya daha lezzetlidir ^^ Bamya Türk mutfağına giren en pahalı sebzeler arasında bakalım bu sene fiyatı ne kadar olacak :rolleyes: Bamyanın en zor işi toplamak her gün toplamak gerekir :eek: Bu sene 400'den fazla bamya çifti ekildi. Eklenti 612817 - Domatesler çiçeklenmeye başladı, ilk boğaz çapası yapıldı. Eklenti 612818 Eklenti 612819 - Patateslerin gübresi verildi, boğaz çapası yapıldı. Eklenti 612820 - Zafer bizimdir, dutlar oldu. Eklenti 612821 |
Bağda ki sebzelerin de maşallahı var...
|
@ donygul, pek güzel çalışmalarınız ellerinize sağlık. Bir kaç katkı, gözlem paylaşmak istedim. İple askı sistemi pek güzel ancak özellikle domateslerin ağırlıklarına yere sabitlediğiniz T demirin kanatları dayanabilecek mi? Üzerindeki tahtalar falan kırılacak gibi duruyor, domateslerin olgunlaştığında ben demirlere sardırıyorum, ona rağmen hafiften eğiyor.
Bir de 70 lik viyollere çifterli ektiğiniz börülce ise belki de fasulye ise küçük gelmeyecek mi. Ben plastik su bardağına tek fasulye ektim, topraktan çıktıktan bir kaç gün sonra dahi neredeyse bardağın dibini kökleri sarmıştı. Sizin bu bahçede seyri bırakın misafir olarak çalışmak dahi insana yaşama sevinci verecektir, haddim olmayarak tebrik etmek isterim. |
'Fasulye böyle ekilir Halen bizim ülkemizde fasulye ocaklar halinde direk olarak toprağa ekiliyor ancak hızlı bahçecilikte bu artık ortadan kalktı fide halinde ekim yapmak daha sağlıklı ve tohum güvenliği maksimum, ayrıca sahip olduğunuz toprak parçasını doğru verimli kullanmayı sağlıyor. '
Sayın dongyul, bu yıl viyollere yaptığım tohum ekiminde, en büyük fiyaskoyu fasulyelerde yaşadım. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen 100'e yakın fasülyeden sadece iki adeti çimlendi. Fasülyeleri ekmeden önce 1 gün suda bekletmiştim. Yaptığım hata acaba bu muydu? |
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sayın TCM; o ipler ağırlığı tartıyor ayrıca bu sistemi yani çardağı, demirleri 3-4 yıldır kullanıyorum. Hiç bir sorun olmadı, ipler kopmadı ya da demirler bükülmedi sadece çardak üstü tahtalar yükten biraz yamuluyor onların da altında tek bir sırık dikiyorum tahtalar yamulmasın diye o kadar. Sizin gördüğünüz gibi kırılma gibi bir sorun olmadı. Sayfamda geçen yıllara ait çardak görüntüsünü sizle paylaşayım bir fikriniz olsun. - Domateslerin olduğu kısım çardakta gayet ağırlık maksimum durumumda ama bir yamulma görünmüyor... Eklenti 612996 - Geçen yıllara ait çardak yeni ekim yapılmış hali; Eklenti 612997 - Viyollere ektiğim fasulye börülce değil, kendisi hanımteni fasulyesi yani sarı fasulye; ben her zaman böyle ekiyorum sorun olmuyor ancak çıkışı olunca sizinle fotoğrafını paylaşırım. Ancak geçen haftalardan viyollerdeki fasulyeyi diktim aşağıdaki fotoğraf onlara ait ama gayet sorun olmuyor çıkıyor ve büyüyor. Yeter ki viyol toprağının besin maddesini iyi ayarlayın. Eklenti 612999 Alıntı:
Sayın Dutlubahçe; Benim yaptığım ekim şu şekilde viyollere toprak dolduruyorum toprağı hafif ıslatıyorum fasulyeleri ıslatmadan direk ekiyorum sonra üzerine nemli toprakla kapatıyorum sonra üzerini nemli bezle kapatıyorum. Sonuç yukarıdaki gibi çıkım sağlıyorum. Belki sizin çimlenme olmama durumu tohumlardan kaynaklanıyor da olabilir. |
Alıntı:
Üç sene önceydi galiba, yaylada bakliyat grubunu ekiyoruz. Domates, biber, kabak, mısır bir gün suda bekletilirse daha kolay çimleniyor ya ben bu işlemi fasulye ve barbunyalara da uyguladım. Ertesi gün yaylaya çıktık kayınpeder ziraatçı, 'oğlum bu ne' dedi. Ben anlattım domates-biberi, kafasına yatmadı ama bendeki tüm tohumlar şişmiş yapacak bir şey yok, Allahtan onun evden getirdikleri kuru. Neyse uzatmayalım benim tohumların da çimlenme başarısı sizinki gibi oldu. Arada tek-tük nasıl olduysa çimlenmiş, ama neredeyse tamamı sıcak toprakta pişmiş... |
Benim için oldukça üzücü bir tecrübe oldu. Demek daha öğreneceğimiz çok şey var.
|
3 Eklenti(ler)
Hasat zamanı
Tohumdan yetiştirdiğim ürünlerim; zorlu, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli süreç sonunda zafere ulaştık. Büyük serada birlikte yetiştirdiğim; - Badem salatalıklarım; ilk hasat 5 adet. Eklenti 613469 - Oturak fasulyem; ilk hasat 1 kilo kadar. Eklenti 613470 - Domateslerin arasınada ektiğim oturak fasulyeler de çiceklenmeye başladı ^_^ Eklenti 613471 Hayatımda ilk defa bu kadar erken zamanda ürün yetiştirmiş bulunmaktayım :p |
Alıntı:
Sn. Aziz Sancar'ın sözü geldi aklıma: " ... Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum." demiş. Siz de canlı kanıtlarından birisiniz!.. Sevgi ve saygıyla... |
Alıntı:
Sayın Jakin; çok teşekkür ederim. Sayın Aziz Sancar'ın söylediği söz çok güzel yüreğine sağlık^^ |
4 Eklenti(ler)
Son durumlar
- Kıvırcık, sarımsak, patlıcan ve domates kardeşliğinde kıvırcıklar toplanmaya hazırlar. Eklenti 613484 Eklenti 613485 - Japon salatalıkları belirginleşmeye başladı, geçen sene yeterli tohum elde edemediğim için tohum paylaşım etkinliğine katılamamıştım bu sene Japon salatalığı tohumunu paylaşmakta kararlıyım ^^ Eklenti 613482 - Sayın Birnefestopraktan gelen Pablo kıvırcık tohuma kalkarsa sizlerle paylaşmak istiyorum ^^ Eklenti 613483 |
3 Eklenti(ler)
Kendi çapımda gözlemlediklerim
Bundan sonra yetiştirdiğim ürünlerde gözlemlediğim özellikleri daha kapsamlı sizlerle paylaşmak istiyorum. - Murat f1 salatalık; sap kısımları koyu, uç kısımları açık yeşil, bol sulu, çıtır, lezzetli bir çeşit. En önemli özelliği 20-25 cm kadar uzayabiliyor ve çekirdeklenmiyor, şuan topladıklarım hemen hemen 17 cmler. Diğer çeşitlere göre dökümü az iri göründüğü için satımı zor. İri olmalarına rağmen çekirdeklenme süreleri çok geç. - Badem f1 salatalık; açık yeşil renkli, bol sulu depolamaya çok müsait değil, satımı kolay, ufak tefek boyutlu olduğu için albenisi çok pazar alanı yüksek, boyutları maksimum 10-12 cm uzunluğunda, kolay çekirdeklenen, bol döküm yapan bir tür. - Nazende fasulye; Oturak, erkenci, bol döküm yapan, enlenebilen, boyutları 18 cm kadar çıkabilen. İplik oluşturmayan, lezzetli, taze kullanıma uygun bir çeşit. Dezavantajı oturak olduğu için yere değen fasulyelerde deformasyon meydana gelebiliyor. |
Çok değerli ansiklopedik bilgiler. Hangi türü yetiştireceğimize karar verirken çok faydalı olacak. Eminim pek çok kişi yararlanacaktır.
Bol bol paylaşmanızı umuyorum sevgili dongyul. :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
İlk hasatın görüntüleri iç çektiriyor.. afiyetler olsun.. Emek, özen ve bilgi hepsi birarada..
|
Alıntı:
Sayın Gilan; Çok teşekkür ederim zamanım olduğu kadarıyla paylaşım yapacağım ^^ Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
- Eğer sebzeleri sularken suyu biraz fazla kaçırırsanız sabahları bu olayla karşılamanız olağan, bu olaya gutasyon deniyor. Yıllar önce lisans da bitki fizyolojisi dersinde duymuştum her zaman gördüğüm bir olay ancak çiy olarak biliyordum. Aslında bu olaya çiy değil gutasyon deniyormuş.
Gutasyon; bitkilerde su basıncının arttığı zamanlarda yapraklarda hidadot denilen özel yapılardan ksilem özsuyunun damlalar halinde dışarıya çıkması. Eklenti 614256 - Her sabah uyanır uyanmaz heyecanla ilk işim bahçeye çıkmak oluyor, her seferinde sebze toplama kovamı almayı unutuyorum sonuç bu; ceplerimin hepsi tıka basa dolu :cool: Eklenti 614255 |
5 Eklenti(ler)
Bahçede son durumlar
- Sevgili Gilan'ın göndermiş olduğu "Bush french filet beans rolande" cinsi fasulyeler, domateslerin arasına ekmiştim çiçeklenmeye başladılar. Boyları ufak ancak yürekleri büyük fasulyeler bol bol çiçeklenme yaptılar :rolleyes: Eklenti 614636 - Sayın Lonicera'dan gelen kolhrabiler baş yapmaya başladılar, sanırım yağmurlar işe yaradı. Eklenti 614638 - Sayın Rana58'den gelen kınalı bamyalar normallerine göre gövdeleri bile kınalanmış gibi; çok tatlı görünümleri var :D Eklenti 614637 - Pazarda fidecilerin önünden geçerken hızlı olmaya çalışıyorum yoksa aklım kalıyor sonuç eve torba torba çiçek, fideyle dönüyorum, bugünde kendimi pazarda fidecilerin önünden geçerken buldum sonuç; bir demet pırasa aldım ucuz kurtardım gene aslında pırasa tohumu saksıya ekmiştim biraz geç kalmışlar gibi düşündüm aldım. Bahçede bir karışlık boş alan dahi kalmadı :cool: Eklenti 614639 - Japon salatalıkları; yağmurlar salatalıklara çok iyi geldi bakalım bu sene kaç cm uzayabiliecekler ^^ Eklenti 614641 |
5 Eklenti(ler)
Sevgili çeşit çeşit domateslerim; çeşit çeşit olmasında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
- San marzano lungo:2 Eklenti 614662 - Heybetli domatesi Eklenti 614669 - Alakır etlisi (Köpek hayası) Eklenti 614672 - Kuzey köy f1 (Türkiye'nin ilk f1 domatesi diye biliniyor ne kadar doğru bilemem.) Eklenti 614670 - BT-1120 f1 ve İri salkım domates Eklenti 614673 |
2 Eklenti(ler)
Hodan özütü deneyi
Hodan, karakafes otu, kaldirik olarak bilinen bitkiden hazırlanan bitki özütü ile yapmış olduğum deneyin sonuna gelmiş bulunmaktayım. Bu deneyi tüm yaz sürdürmek istiyordum ama yağışların uzun süredir olmasından dolayı sebzeleri kaldirik özütü ile sulayamadım süreç sekteye uğradı ayrıca kaldirik yaprağı toplamaya gidemediğimden özütü hazırlayamadım bu yüzden sonlandırmak zorunda kaldım. Sadece iki defa kaldirik özütü ile sulama işlemi uygulandı. Kaldirik yaprakları ve sapları yoğun mineral içerdiği bilinmektedir. Yapmış olduğum özütü salatalık ve fasulyeye sulama suyu şeklinde uyguladım. Domatesleri sadece bir defa kaldirik özütü ile suladığım için deneye onları katmadım. 1. grubu kaldirik özütü ile sularken 2. grubu herhangi bir ekstra besin kullanılmadı. Salatalık yaprakları; Eklenti 614905 Fasulye yaprakları; Eklenti 614906 Sonuç; Yukarıda görüldüğü gibi kaldirik özütü ile sulanan salatalık ve fasulyelerin yaprakları daha koyu, sağlıklı ve iri görünürken kaldirik özütü ile sulanmayan grubun yaprakları daha sarı, sağlıksız ve cılız görünmektedir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025