agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Dongyul / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/36544.htm)

dongyul 10-05-2016 21:10

2 Eklenti(ler)
Salatalık Budaması

- Salatalıkların iki karış yükseklikteki bütün yaprakların koltuk altı temizlendi, bıyıkları toplandı ^^

İlk başlarda çok üzücü gelse de sonradan alışıyorsunuz :D

- Bu işlemin amacı daha güçlü gövde ve ileri zamanda güçlü meyve tutumu sağlamak.


Eklenti 611126


Eklenti 611127


Dipnot: Toplanan ufaklıklar ziyan olmadı akşam yemeğinde cacık oldular :cool:

eneskrky 11-05-2016 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1460147)
İrfan Çayı Yapımı


- 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor.

- Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi.

Eklenti 610808

- Toplanan 25 kg kadar kaldirik yaprak ve sapları

Eklenti 610809

- Yaprak ve sapları ince ince kıyıldı.

Eklenti 610810

- Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu.

- Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum.

dongyul ağabeyim Bunlardan dolma turşu kavurma yemek her şey olurdu :O kart olanlarından yapsaydın bitki besinini tazeleri yenirdi ;gerçi ziyan olmamış ama güzelim yemek gitmiş içim gitti :)
-Ayrıca bu bitkiyi ben en çok ad uydurulan bitki olarak niteliyorum :D hodan ıspıp ,kaldirik(galdirik).mancar otu, Tamara Otu...:)

dongyul 11-05-2016 18:07

Kardeşim vallahi isim konusunda çok haklısın ilginç bir bitki isim konusun da çok fazla yozlaşmış ^_^

dongyul 14-05-2016 12:31

4 Eklenti(ler)
Çardak Yapımı


- Tünel sera kaldırıldı, Çardak yapımı için 2 metrelik 4 boru kesildi, toprağa gömmek için ve toprak da demir borular çürümemesi için 5 litrelik yağ tenekelerine beton atılarak direklere temel yapıldı, sonrasında portatif olan T şeklinde demir yapılıp borunun içine geçirilecek şekilde monta edildi daha sonrasında 4 sıra çıkma çıtalarlarla ipin bağlanacağı yerler yapıldı. Sökmesi, kurulması gayet kolay ve sağlam oldu ^^

- Tünel seradaki domates ve salatalıklar için çardak yapıldı.

Eklenti 611978


- Domateslerin ipleri çekildi.

Eklenti 611980

Eklenti 611981


- Oturak fasulyelerin arasındaki salatalıkların ipleri çekildi.

Eklenti 611979

- Bizim buralarda tam mayıs sonu haziran başları dolu yağabiliyor o yüzden çardağın üzerini ince file ile kapatmayı düşünüyorum ^^

dongyul 14-05-2016 14:24

5 Eklenti(ler)
Adım adım mutlu sona yaklaşıyoruz.

- Domatesler göründü.


Eklenti 611997


Eklenti 611998


- Fasulyeler haftaya toplanmaya başlar.

Eklenti 611996


- Hanımelleri sabahları beyaz akşamları sarı oluyor ilginç geldiler :cool:


Eklenti 611994


- Papatyalar

Eklenti 611995

kerkenez 14-05-2016 16:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1460147)
İrfan Çayı Yapımı


- 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor.

- Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi.

Eklenti 610808

- Toplanan 25 kg kadar kaldirik yaprak ve sapları

Eklenti 610809

- Yaprak ve sapları ince ince kıyıldı.

Eklenti 610810

- Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu.

- Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum.

Sayın Dongyul yalnız bu tür işlemlerde mutlaka akvaryum motoruyla havalandırma gerekiyor. Bunu atlamayın yoksa olumsuz sonuçları olabilir.

dongyul 14-05-2016 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1461583)
Sayın Dongyul yalnız bu tür işlemlerde mutlaka akvaryum motoruyla havalandırma gerekiyor. Bunu atlamayın yoksa olumsuz sonuçları olabilir.

- Sayın Kerkenez; evet haklısınız akvaryum motoru ile havalandırılma yapılması gerekiyor bende olmadığı için kullanmadım. Ama kullanılması gerektiğini düşünüyorum :o

- Benim planım kaldirikleri 3 gün suda tutmaktı ama bağdaki iş yoğunluğundan ilgilenemedim ama her gün kontrol ettim.


- Tespit ettikleri;

1. gün: suyun rengi siyahımsı bir renge dönmüştü.
2. gün: herhangi bir şey gözlemlemedim ilk gün ki gibiydi rengi siyaha dönüktü. Bu günlerde hava bulutlu çok sıcak değildi. Sadece biraz sinekler vardı.
3. ve 4. gün: Biraz koku yapmaya başladı ve sinek populasyonu yükseldi...

Koku oluştuğu için bugün 2 depoyu biraz seyrelterek salatalık ve domatesleri suladım.

- Bir depoyuda yarın biberleri sulamak için kullanmayı düşünüyorum...


- İrfan çayı yapımının dezavantajı sürekli bu çayı bulundurmalısınız sulama sulu olarak kullanıldığı için. Yani sürekli bu çayı hazırlamak zaman alıyor ve yorucu.

- Bir kere kullanmama karşılık bakalım faydasını görecek miyim :cool:

Jakin 14-05-2016 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1460483)
Salatalık Budaması

- Salatalıkların iki karış yükseklikteki bütün yaprakların koltuk altı temizlendi, bıyıkları toplandı ^^

İlk başlarda çok üzücü gelse de sonradan alışıyorsunuz :D

- Bu işlemin amacı daha güçlü gövde ve ileri zamanda güçlü meyve tutumu sağlamak.

Sn. dongyul ben de toplamı dört karış yüksekliğinde olan kornişonumun iki karış yüksekliğindeki tüm çiçek, bıyık, koltuk altlarını toplamalı mıyım yani? :(
Gitti güzelim çiçekler desenize!... Biraz bu fikre alışmam gerek önce sanırım.. :( Gözünün içine bakıyorum ben onların!...

dongyul 14-05-2016 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jakin (Mesaj 1461627)
Sn. dongyul ben de toplamı dört karış yüksekliğinde olan kornişonumun iki karış yüksekliğindeki tüm çiçek, bıyık, koltuk altlarını toplamalı mıyım yani? :(
Gitti güzelim çiçekler desenize!... Biraz bu fikre alışmam gerek önce sanırım.. :( Gözünün içine bakıyorum ben onların!...

Sayın Jakin; F1 çok verimli olan salatalık türlerinde budama yapılır. Çünkü çok fazla meyve dökümü olduğu için. İlk etapta enerjinin tamamı meyvelere gitmemesi için budama yapıyoruz.

- Sizin ki f1 çeşit değil o yüzden budama yapmayın tek yapmanız gerek sadece bıyıklarını kopartmanız yeterli ^^

Jakin 14-05-2016 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1461639)
Sayın Jakin; F1 çok verimli olan salatalık türlerinde budama yapılır. Çünkü çok fazla meyve dökümü olduğu için. İlk etapta enerjinin tamamı meyvelere gitmemesi için budama yapıyoruz.

- Sizin ki f1 çeşit değil o yüzden budama yapmayın tek yapmanız gerek sadece bıyıklarını kopartmanız yeterli ^^

Oh, şükür rahatladım, hızlı cevap için teşekkür ederim Sn. dongyul.. ;)
İki karışın altındaki bıyıkları koparıyorum o zaman.. :)

dongyul 14-05-2016 20:48

4 Eklenti(ler)
Büyük seradaki son durum :rolleyes:


- Salatalık, fasulye birlikte ekilir mi olur olmaz derken. Ben denerim demiştim denedik gördük. Gayette salatalık ve oturak fasulye birlikte yetiştirilebiliyor. Şuanlık bir sıkıntı yok gibi görünüyor.

- Eğer geçen yıllarda olduğu gibi büyük seraya sadece salatalık dikseydim sadece salatalığım olurdu ama şuan taze fasulyem de yetişmiş oldu.

- Küçücük bir yerde her iki üründe yetişebiliyor ^^


Eklenti 612048

- Salatalık, oturak fasulye kardeşliği

Eklenti 612049


Eklenti 612050


- 2016'ın ilk salatalıkları bir kaç gün içinde yemeğe hazır olurlar. En çok bahçe sularken yenen o taze salatalığa bayılırım ^^

Eklenti 612051

eneskrky 14-05-2016 21:46

ilk ürünler görünmeye başlamış hadi hayırlısı :D maşallah abim :D darısı başıma

tarla kuşu 14-05-2016 23:48

Maşallah, afiyetle tüketin :)

dongyul 15-05-2016 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eneskrky (Mesaj 1461660)
ilk ürünler görünmeye başlamış hadi hayırlısı :D maşallah abim :D darısı başıma

Kardeşim hayırlısı olsun, senin bahçen daha güzel olacaktır eminim ^^


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarla kuşu (Mesaj 1461707)
Maşallah, afiyetle tüketin :)


Teşekkür ederim ^^

dongyul 16-05-2016 21:22

5 Eklenti(ler)
İnsanın içinde mutluluk yaratan şeyler :p

- Havuç olmaz sizin toprak çok sert o olmaz, bu olmaz, insanların bir şey üretmemek adına, hemen kaçış noktası o olmaz bu olmaz demeleri, insanın canını sıkıyor ve şevkini kırıyor. Hayat felsefem milletin ne dediği değil eli cebinde ne üretemediği şeyleri üretmek oldu.

- Toprak çok sertse yetişme olasılığı azsa toprak değiştirilir, bahçe capında bu değişime imkan yoksa daha küçük çaplı saksılarda yapılabilir. Evet şuan diyebiliyorum saksıda havuç ürettim yaptım oldu... :mad:

Eklenti 612588

- Her sabah uyanır uyanmaz ilk işim bu tatlı yaratıkları hayran hayran izlemeye bahçeye iniyorum, şu tatlılara bakın her gün biraz daha büyüyorlar Sayın Birnefestoprağın paylaştığı çeşit San marzano lungo: 2.

Eklenti 612589

- Sadece bir sırada 7 kök bu çeşidim var. Onları severken "sizden dünyanın en kaliteli domates sosunu yapacağım" diyorum ^^ o yüzden daha hızlı büyüyorlar :p

Eklenti 612590

- Biber fidelerimin sağlığı süper bugün daha büyük saksılara aldım. Amacım temmuz ortasına kadar saksıda fide halinde tutmak. Amacım büyük seradaki salatalık ve oturak fasulyeler söküldüğünde kasım-aralık ayına kadar biber yetiştirmeyi hedefliyorum o yüzden temmuzda büyük seraya dikilecekler^^

Eklenti 612591

- Fasulye böyle ekilir :p Halen bizim ülkemizde fasulye ocaklar halinde direk olarak toprağa ekiliyor ancak hızlı bahçecilikte bu artık ortadan kalktı fide halinde ekim yapmak daha sağlıklı ve tohum güvenliği maksimum, ayrıca sahip olduğunuz toprak parçasını doğru verimli kullanmayı sağlıyor.

Eklenti 612596


Bu sene bahçeme her türlü sebzeden çeşitler halinde dikim yaptım. Tabi ki de fasulyede nasibini aldı.

- Ekim yaptığım çeşitlerim

Sırık çeşitler;
1. Alman Ayşe
2. Şenberber
3. Kırmızı çiçekli fasulye
4. Barbunya
5. Börülce
6. Hanımteni fasulyesi (sarı)

Oturak çeşitler;
1. Gina
2. Nazende
3. Bush french filet beans rolande

Kesinlikle unuttuklarım var :rolleyes:

gilan 17-05-2016 00:50

Bu sayfanın hem bilgilerini çok seviyorum, hem de heyecanını. ;) Fasülye çiçekleri, taze salatalıklar, minik domatesler beni de çok heyecanlandırıyor. :)

Çardak harika olmuş. Anlatması bir paragraf belki ama arkasındaki emeği tahmin edebiliyorum. Güle güle kullanın.

İrfan çayı için de 25 kilo ot toplamak hiç kolay iş olmasa gerek. Bir de köklerine dikkat ederek... Umarım işe yarar.

Havuçlar da çok sevimliler. ;)

Salatalıkların bıyıkları ne demek? Sağa sola sarmak için attığı kollar mı?

Bir de hadi salatalık ve fasulyeler iplere kendi tutunuyor ama domatesleri taşımak için ip yeterli oluyor mu? Kendi kol atmadığına göre bağlıyor musun?

dongyul 17-05-2016 16:03

5 Eklenti(ler)
Annemin çiceklerinden seçmeler ^_^

Eklenti 612749

Eklenti 612750

Eklenti 612752

Eklenti 612753

Eklenti 612751

h_dogan 17-05-2016 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1462267)
İnsanın içinde mutluluk yaratan şeyler :p

- Havuç olmaz sizin toprak çok sert o olmaz, bu olmaz, insanların bir şey üretmemek adına, hemen kaçış noktası o olmaz bu olmaz demeleri, insanın canını sıkıyor ve şevkini kırıyor. Hayat felsefem milletin ne dediği değil eli cebinde ne üretemediği şeyleri üretmek oldu.

- Toprak çok sertse yetişme olasılığı azsa toprak değiştirilir, bahçe capında bu değişime imkan yoksa daha küçük çaplı saksılarda yapılabilir. Evet şuan diyebiliyorum saksıda havuç ürettim yaptım oldu... :mad:

Olmaz derken şekil bakımından olmaz. Toprak altı organları tüketilen sebzelerde ticari üretim için genel olarak kumlu-tınlı, tınlı topraklar tercih edilir ki oluşan ürünler düzgün ve kaliteli olsun.

Çok sert, taşlı , killi topraklarda bu ürünlerin kalitesinde düşüş dolayısıyla da pazar değerlerinde düşme meydana gelir.

Yoksa zorlayarak her toprakta çoğu ürünü yetiştirebilirsiniz tabi iklim şartları uygunsa.

dongyul 17-05-2016 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1462335)

İrfan çayı için de 25 kilo ot toplamak hiç kolay iş olmasa gerek. Bir de köklerine dikkat ederek... Umarım işe yarar.

Salatalıkların bıyıkları ne demek? Sağa sola sarmak için attığı kollar mı?

Bir de hadi salatalık ve fasulyeler iplere kendi tutunuyor ama domatesleri taşımak için ip yeterli oluyor mu? Kendi kol atmadığına göre bağlıyor musun?


Sevgili Gilan; ben sizin yorumunuzu geç fark ettim kusura bakmayın;


- 25 kilo toplamak beni biraz yordu ama şuan lık fark ettiğim kadarıyla işe yaradı sizlerle deneyimimi paylaşacağım ^^

- Salatalığın bıyığı sizinde dediğiniz gibi attığı kollara biz bıyık diyorum :D

- Ben domates, salatalık ve fasulye için ip kullanıyorum en mantıklısı ip aslında aynı ipi 3 yıl kullandığım oluyor ama sırık hiç kullanışlı değil sırıkları sokarken köklere zarar veriyor ayrıca sırık kurt olsun yağmurdan etkilenme kırılma çürüme saklama bir sürü derdi var ayrıca sırık çok pahalı. Ağaçlara da yazık hem :D

- Benim ip sisteminde uyguladığım metot; her domates, salatalığın ve fasulyenin köküne yakın 20 cm lik ince dal parçası sokuyorum daha sonra o dal parçasına ipi bağlayıp yukarıdaki çardağa çekip sıkıca bağlıyorum eğer kökün dibindeki dal parçasıyla sabitlemezseniz, rüzgar domatesi, salatalığı diğer iplerle karıştırıyor ve ya dolandırılmış ipleri açıyor (Tecrübelerim).

- Salatalığın bıyığını aldığımız için kendi ipe saramaz, domatesinde sarılma becerisi yok zaten ben her gün onları ipe dolandırıyorum, anlatımı zor ama yapımı pratik. Dolandırınca bu sayede açılmıyor. Fasulye kendi sarılabiliyor ama sadece emekleme zamanlarında fasulyeyi ipe doğru yön veriyorsunuz. (Umarım anlatabilmişimdir )


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1462485)
Olmaz derken şekil bakımından olmaz. Toprak altı organları tüketilen sebzelerde ticari üretim için genel olarak kumlu-tınlı, tınlı topraklar tercih edilir ki oluşan ürünler düzgün ve kaliteli olsun.

Çok sert, taşlı , killi topraklarda bu ürünlerin kalitesinde düşüş dolayısıyla da pazar değerlerinde düşme meydana gelir.

Yoksa zorlayarak her toprakta çoğu ürünü yetiştirebilirsiniz tabi iklim şartları uygunsa.

Sayın h_dogan; bilgi için çok teşekkür ederim en önemli tabi ki de iklim. ^^

dongyul 17-05-2016 21:50

5 Eklenti(ler)
Bağda son durum

- İşi abarttım sanırım her yerlere çeşit çeşit sebzeler ektim şimdi bakım yapma sırası.


- Bamya; çok nazlı, narin bir sebze. Topraktan çıkana kadar insana ecel teri döktürüyor. İki çeşit bamya ekildi ilki tohum paylaşımından Sayın Rana58'den gelen kınalı bamya, diğer kurutmalık Urfa'dan aldığım bir çeşit adı yok. Bamyalar 1 gece önceden suda bekletildi, ekileceği toprak bir gün önceden kazıldı ıslandı daha sonra ekildi. Bu işlemi yapmamızın nedeni bamyanın bünyesi çok hassas eğer bamyayı ektikten sonra sulama işlemi yapılırsa toprak yüzeyi kaymak tabakası yapar ve bu da bamyanın topraktan çıkışı engelliyor ve baş kırılması yapıyor, sonuç tabi ki fiyasko :cool: 6 Mayıs da toprağa direk ekildiler anca kendilere geldiler ^^

Bamya bizim buralarda sulanmaz, sadece bir gübreleme yapılır ve en atıl topraklara ekilir verim her zaman maksimumdur. Ayrıca sulanmayan bamya daha lezzetlidir ^^ Bamya Türk mutfağına giren en pahalı sebzeler arasında bakalım bu sene fiyatı ne kadar olacak :rolleyes:

Bamyanın en zor işi toplamak her gün toplamak gerekir :eek: Bu sene 400'den fazla bamya çifti ekildi.

Eklenti 612817


- Domatesler çiçeklenmeye başladı, ilk boğaz çapası yapıldı.

Eklenti 612818

Eklenti 612819

- Patateslerin gübresi verildi, boğaz çapası yapıldı.

Eklenti 612820


- Zafer bizimdir, dutlar oldu.


Eklenti 612821

tarla kuşu 17-05-2016 22:07

Bağda ki sebzelerin de maşallahı var...

TCM 18-05-2016 10:59

@ donygul, pek güzel çalışmalarınız ellerinize sağlık. Bir kaç katkı, gözlem paylaşmak istedim. İple askı sistemi pek güzel ancak özellikle domateslerin ağırlıklarına yere sabitlediğiniz T demirin kanatları dayanabilecek mi? Üzerindeki tahtalar falan kırılacak gibi duruyor, domateslerin olgunlaştığında ben demirlere sardırıyorum, ona rağmen hafiften eğiyor.

Bir de 70 lik viyollere çifterli ektiğiniz börülce ise belki de fasulye ise küçük gelmeyecek mi. Ben plastik su bardağına tek fasulye ektim, topraktan çıktıktan bir kaç gün sonra dahi neredeyse bardağın dibini kökleri sarmıştı.

Sizin bu bahçede seyri bırakın misafir olarak çalışmak dahi insana yaşama sevinci verecektir, haddim olmayarak tebrik etmek isterim.

Dutlubahçe 18-05-2016 13:26

'Fasulye böyle ekilir Halen bizim ülkemizde fasulye ocaklar halinde direk olarak toprağa ekiliyor ancak hızlı bahçecilikte bu artık ortadan kalktı fide halinde ekim yapmak daha sağlıklı ve tohum güvenliği maksimum, ayrıca sahip olduğunuz toprak parçasını doğru verimli kullanmayı sağlıyor. '

Sayın dongyul, bu yıl viyollere yaptığım tohum ekiminde, en büyük fiyaskoyu fasulyelerde yaşadım. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen 100'e yakın fasülyeden sadece iki adeti çimlendi.

Fasülyeleri ekmeden önce 1 gün suda bekletmiştim. Yaptığım hata acaba bu muydu?

dongyul 18-05-2016 14:06

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1462700)
@ donygul, pek güzel çalışmalarınız ellerinize sağlık. Bir kaç katkı, gözlem paylaşmak istedim. İple askı sistemi pek güzel ancak özellikle domateslerin ağırlıklarına yere sabitlediğiniz T demirin kanatları dayanabilecek mi? Üzerindeki tahtalar falan kırılacak gibi duruyor, domateslerin olgunlaştığında ben demirlere sardırıyorum, ona rağmen hafiften eğiyor.

Bir de 70 lik viyollere çifterli ektiğiniz börülce ise belki de fasulye ise küçük gelmeyecek mi. Ben plastik su bardağına tek fasulye ektim, topraktan çıktıktan bir kaç gün sonra dahi neredeyse bardağın dibini kökleri sarmıştı.

Sizin bu bahçede seyri bırakın misafir olarak çalışmak dahi insana yaşama sevinci verecektir, haddim olmayarak tebrik etmek isterim.


Sayın TCM; o ipler ağırlığı tartıyor ayrıca bu sistemi yani çardağı, demirleri 3-4 yıldır kullanıyorum. Hiç bir sorun olmadı, ipler kopmadı ya da demirler bükülmedi sadece çardak üstü tahtalar yükten biraz yamuluyor onların da altında tek bir sırık dikiyorum tahtalar yamulmasın diye o kadar.

Sizin gördüğünüz gibi kırılma gibi bir sorun olmadı.

Sayfamda geçen yıllara ait çardak görüntüsünü sizle paylaşayım bir fikriniz olsun.

- Domateslerin olduğu kısım çardakta gayet ağırlık maksimum durumumda ama bir yamulma görünmüyor...

Eklenti 612996

- Geçen yıllara ait çardak yeni ekim yapılmış hali;

Eklenti 612997


- Viyollere ektiğim fasulye börülce değil, kendisi hanımteni fasulyesi yani sarı fasulye; ben her zaman böyle ekiyorum sorun olmuyor ancak çıkışı olunca sizinle fotoğrafını paylaşırım. Ancak geçen haftalardan viyollerdeki fasulyeyi diktim aşağıdaki fotoğraf onlara ait ama gayet sorun olmuyor çıkıyor ve büyüyor. Yeter ki viyol toprağının besin maddesini iyi ayarlayın.

Eklenti 612999


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1462722)

Sayın dongyul, bu yıl viyollere yaptığım tohum ekiminde, en büyük fiyaskoyu fasulyelerde yaşadım. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen 100'e yakın fasülyeden sadece iki adeti çimlendi.

Fasülyeleri ekmeden önce 1 gün suda bekletmiştim. Yaptığım hata acaba bu muydu?


Sayın Dutlubahçe; Benim yaptığım ekim şu şekilde viyollere toprak dolduruyorum toprağı hafif ıslatıyorum fasulyeleri ıslatmadan direk ekiyorum sonra üzerine nemli toprakla kapatıyorum sonra üzerini nemli bezle kapatıyorum. Sonuç yukarıdaki gibi çıkım sağlıyorum.

Belki sizin çimlenme olmama durumu tohumlardan kaynaklanıyor da olabilir.

TCM 18-05-2016 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dutlubahçe (Mesaj 1462722)
... Sayın dongyul, bu yıl viyollere yaptığım tohum ekiminde, en büyük fiyaskoyu fasulyelerde yaşadım. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen 100'e yakın fasülyeden sadece iki adeti çimlendi.

Fasülyeleri ekmeden önce 1 gün suda bekletmiştim. Yaptığım hata acaba bu muydu?

O işlem pişirirken oluyor ;)

Üç sene önceydi galiba, yaylada bakliyat grubunu ekiyoruz. Domates, biber, kabak, mısır bir gün suda bekletilirse daha kolay çimleniyor ya ben bu işlemi fasulye ve barbunyalara da uyguladım. Ertesi gün yaylaya çıktık kayınpeder ziraatçı, 'oğlum bu ne' dedi. Ben anlattım domates-biberi, kafasına yatmadı ama bendeki tüm tohumlar şişmiş yapacak bir şey yok, Allahtan onun evden getirdikleri kuru. Neyse uzatmayalım benim tohumların da çimlenme başarısı sizinki gibi oldu. Arada tek-tük nasıl olduysa çimlenmiş, ama neredeyse tamamı sıcak toprakta pişmiş...

Dutlubahçe 19-05-2016 10:46

Benim için oldukça üzücü bir tecrübe oldu. Demek daha öğreneceğimiz çok şey var.

dongyul 20-05-2016 17:25

3 Eklenti(ler)
Hasat zamanı

Tohumdan yetiştirdiğim ürünlerim; zorlu, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli süreç sonunda zafere ulaştık.

Büyük serada birlikte yetiştirdiğim;

- Badem salatalıklarım; ilk hasat 5 adet.

Eklenti 613469

- Oturak fasulyem; ilk hasat 1 kilo kadar.

Eklenti 613470


- Domateslerin arasınada ektiğim oturak fasulyeler de çiceklenmeye başladı ^_^

Eklenti 613471

Hayatımda ilk defa bu kadar erken zamanda ürün yetiştirmiş bulunmaktayım :p

Jakin 20-05-2016 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1463197)
Hasat zamanı

Tohumdan yetiştirdiğim ürünlerim; zorlu, yorucu ama bir o kadar da eğlenceli süreç sonunda zafere ulaştık.

Büyük serada birlikte yetiştirdiğim;

- Badem salatalıklarım; ilk hasat 5 adet.

Eklenti 613469

- Oturak fasulyem; ilk hasat 1 kilo kadar.

Eklenti 613470


- Domateslerin arasınada ektiğim oturak fasulyeler de çiceklenmeye başladı ^_^

Eklenti 613471

Hayatımda ilk defa bu kadar erken zamanda ürün yetiştirmiş bulunmaktayım :p

Gönülden kutluyorum Sn. Dongyul.. :)
Sn. Aziz Sancar'ın sözü geldi aklıma: " ... Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum." demiş.
Siz de canlı kanıtlarından birisiniz!.. Sevgi ve saygıyla...

dongyul 20-05-2016 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jakin (Mesaj 1463213)
Gönülden kutluyorum Sn. Dongyul.. :)
Sn. Aziz Sancar'ın sözü geldi aklıma: " ... Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum." demiş.
Siz de canlı kanıtlarından birisiniz!.. Sevgi ve saygıyla...


Sayın Jakin; çok teşekkür ederim. Sayın Aziz Sancar'ın söylediği söz çok güzel yüreğine sağlık^^

dongyul 20-05-2016 20:05

4 Eklenti(ler)
Son durumlar

- Kıvırcık, sarımsak, patlıcan ve domates kardeşliğinde kıvırcıklar toplanmaya hazırlar.

Eklenti 613484

Eklenti 613485

- Japon salatalıkları belirginleşmeye başladı, geçen sene yeterli tohum elde edemediğim için tohum paylaşım etkinliğine katılamamıştım bu sene Japon salatalığı tohumunu paylaşmakta kararlıyım ^^

Eklenti 613482

- Sayın Birnefestopraktan gelen Pablo kıvırcık tohuma kalkarsa sizlerle paylaşmak istiyorum ^^

Eklenti 613483

dongyul 23-05-2016 12:04

3 Eklenti(ler)
Kendi çapımda gözlemlediklerim

Bundan sonra yetiştirdiğim ürünlerde gözlemlediğim özellikleri daha kapsamlı sizlerle paylaşmak istiyorum.

- Murat f1 salatalık; sap kısımları koyu, uç kısımları açık yeşil, bol sulu, çıtır, lezzetli bir çeşit. En önemli özelliği 20-25 cm kadar uzayabiliyor ve çekirdeklenmiyor, şuan topladıklarım hemen hemen 17 cmler. Diğer çeşitlere göre dökümü az iri göründüğü için satımı zor. İri olmalarına rağmen çekirdeklenme süreleri çok geç.



- Badem f1 salatalık; açık yeşil renkli, bol sulu depolamaya çok müsait değil, satımı kolay, ufak tefek boyutlu olduğu için albenisi çok pazar alanı yüksek, boyutları maksimum 10-12 cm uzunluğunda, kolay çekirdeklenen, bol döküm yapan bir tür.


- Nazende fasulye; Oturak, erkenci, bol döküm yapan, enlenebilen, boyutları 18 cm kadar çıkabilen. İplik oluşturmayan, lezzetli, taze kullanıma uygun bir çeşit. Dezavantajı oturak olduğu için yere değen fasulyelerde deformasyon meydana gelebiliyor.


gilan 24-05-2016 00:04

Çok değerli ansiklopedik bilgiler. Hangi türü yetiştireceğimize karar verirken çok faydalı olacak. Eminim pek çok kişi yararlanacaktır.

Bol bol paylaşmanızı umuyorum sevgili dongyul. :)

Selma_321 24-05-2016 07:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1460147)
İrfan Çayı Yapımı


- 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor.

- Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi.

Eklenti 610808

- Toplanan 25 kg kadar kaldirik yaprak ve sapları

Eklenti 610809

- Yaprak ve sapları ince ince kıyıldı.

Eklenti 610810

- Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu.

- Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum.

Ah ah görünce dayanamadım. Orduda kaldiriğin sarmasını yapıyorlar muhteşem oluyor. Hep merak etmiştim kaldirik nasıl bişey diye sadece pişmişini görüp yediğimden. ))))

Selma_321 24-05-2016 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1462474)

Muhteşem annenizin ellerine sağlık belli ki annenize çekmişsiniz

Sabihas 24-05-2016 09:05

İlk hasatın görüntüleri iç çektiriyor.. afiyetler olsun.. Emek, özen ve bilgi hepsi birarada..

dongyul 24-05-2016 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1464007)
Çok değerli ansiklopedik bilgiler. Hangi türü yetiştireceğimize karar verirken çok faydalı olacak. Eminim pek çok kişi yararlanacaktır.

Bol bol paylaşmanızı umuyorum sevgili dongyul. :)


Sayın Gilan; Çok teşekkür ederim zamanım olduğu kadarıyla paylaşım yapacağım ^^

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sabihas (Mesaj 1464047)
İlk hasatın görüntüleri iç çektiriyor.. afiyetler olsun.. Emek, özen ve bilgi hepsi birarada..

Sayın Sabihas; güzel sözleriniz için teşekkür ederim ^^

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321 (Mesaj 1464027)
Ah ah görünce dayanamadım. Orduda kaldiriğin sarmasını yapıyorlar muhteşem oluyor. Hep merak etmiştim kaldirik nasıl bişey diye sadece pişmişini görüp yediğimden. ))))

Kaldirik yemeği çok güzel ve besleyici bir lezzet ^^

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321 (Mesaj 1464030)
Muhteşem annenizin ellerine sağlık belli ki annenize çekmişsiniz

Sayın Selma_321; Çok teşekkür ederim ^^

dongyul 24-05-2016 14:45

3 Eklenti(ler)
- Eğer sebzeleri sularken suyu biraz fazla kaçırırsanız sabahları bu olayla karşılamanız olağan, bu olaya gutasyon deniyor. Yıllar önce lisans da bitki fizyolojisi dersinde duymuştum her zaman gördüğüm bir olay ancak çiy olarak biliyordum. Aslında bu olaya çiy değil gutasyon deniyormuş.

Gutasyon; bitkilerde su basıncının arttığı zamanlarda yapraklarda hidadot denilen özel yapılardan ksilem özsuyunun damlalar halinde dışarıya çıkması.


Eklenti 614256

- Her sabah uyanır uyanmaz heyecanla ilk işim bahçeye çıkmak oluyor, her seferinde sebze toplama kovamı almayı unutuyorum sonuç bu; ceplerimin hepsi tıka basa dolu :cool:

Eklenti 614255

dongyul 26-05-2016 19:42

5 Eklenti(ler)
Bahçede son durumlar


- Sevgili Gilan'ın göndermiş olduğu "Bush french filet beans rolande" cinsi fasulyeler, domateslerin arasına ekmiştim çiçeklenmeye başladılar. Boyları ufak ancak yürekleri büyük fasulyeler bol bol çiçeklenme yaptılar :rolleyes:

Eklenti 614636

- Sayın Lonicera'dan gelen kolhrabiler baş yapmaya başladılar, sanırım yağmurlar işe yaradı.

Eklenti 614638

- Sayın Rana58'den gelen kınalı bamyalar normallerine göre gövdeleri bile kınalanmış gibi; çok tatlı görünümleri var :D

Eklenti 614637

- Pazarda fidecilerin önünden geçerken hızlı olmaya çalışıyorum yoksa aklım kalıyor sonuç eve torba torba çiçek, fideyle dönüyorum, bugünde kendimi pazarda fidecilerin önünden geçerken buldum sonuç; bir demet pırasa aldım ucuz kurtardım gene aslında pırasa tohumu saksıya ekmiştim biraz geç kalmışlar gibi düşündüm aldım. Bahçede bir karışlık boş alan dahi kalmadı :cool:

Eklenti 614639

- Japon salatalıkları; yağmurlar salatalıklara çok iyi geldi bakalım bu sene kaç cm uzayabiliecekler ^^

Eklenti 614641

dongyul 26-05-2016 21:07

5 Eklenti(ler)
Sevgili çeşit çeşit domateslerim; çeşit çeşit olmasında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

- San marzano lungo:2

Eklenti 614662

- Heybetli domatesi

Eklenti 614669

- Alakır etlisi (Köpek hayası)

Eklenti 614672

- Kuzey köy f1 (Türkiye'nin ilk f1 domatesi diye biliniyor ne kadar doğru bilemem.)

Eklenti 614670

- BT-1120 f1 ve İri salkım domates

Eklenti 614673

dongyul 28-05-2016 12:26

2 Eklenti(ler)
Hodan özütü deneyi

Hodan, karakafes otu, kaldirik olarak bilinen bitkiden hazırlanan bitki özütü ile yapmış olduğum deneyin sonuna gelmiş bulunmaktayım.

Bu deneyi tüm yaz sürdürmek istiyordum ama yağışların uzun süredir olmasından dolayı sebzeleri kaldirik özütü ile sulayamadım süreç sekteye uğradı ayrıca kaldirik yaprağı toplamaya gidemediğimden özütü hazırlayamadım bu yüzden sonlandırmak zorunda kaldım. Sadece iki defa kaldirik özütü ile sulama işlemi uygulandı.

Kaldirik yaprakları ve sapları yoğun mineral içerdiği bilinmektedir.

Yapmış olduğum özütü salatalık ve fasulyeye sulama suyu şeklinde uyguladım. Domatesleri sadece bir defa kaldirik özütü ile suladığım için deneye onları katmadım.

1. grubu kaldirik özütü ile sularken 2. grubu herhangi bir ekstra besin kullanılmadı.


Salatalık yaprakları;

Eklenti 614905

Fasulye yaprakları;

Eklenti 614906

Sonuç; Yukarıda görüldüğü gibi kaldirik özütü ile sulanan salatalık ve fasulyelerin yaprakları daha koyu, sağlıklı ve iri görünürken kaldirik özütü ile sulanmayan grubun yaprakları daha sarı, sağlıksız ve cılız görünmektedir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025