![]() |
Yaş hayvan gübresinin üzerine tarım kireci atılınca kokuyu alıyor gibi hatırlıyorum. Acaba bu konuda başka bilgisi olan var mıdır?
Bizim köyler mahalle oldu, artık buralarda bile şikayet edilince ceza kesiliyor. Evlere yakın olmayacakmışmış. Çok sosyete olduk çok. :) |
Alıntı:
Bende o sinirle baya bir söylendim cezası varmış ilk defa olduğu için uyarmakla yetiniyoruz dediler vallahi bir kulağımdan girdi öbüründen çıktı hiçte umurumda değil :dilli: Biz buraya taşındığımızda herkes yaşlılar çoğunlukta bahçe yapıyorlardır. Şimdi bahçelerin yerinde yeller esiyor. Her yer ev oldu ekilmeyen bahçelerde orman oldu. Şimdi gübre kokusunu duyanda garibine gidiyor... Kaplumbağa kabuğundan çıkmış kabuğunu beğenmemiş..:cool: |
Gübreye tarım kireci PH yükselteceği için gübrenin olgunlaşmasını önler diye düşünüyorum.
Varillerde sulandırıp bekletiyorsanız havasız (oksijensiz) bir ortam söz konusu. Bu durumda patojenlerin üremesini engellemek için EMA ya da kendi yaptığınız laktik asit bakterisi kültürü varsa ondan ekleyebilirsiniz. Koku azalır ve patojen bakteri üreyemez. Gübrede değil ama vaktiyle ısırgan çayında denemiştim. Bu çay da 1-2 hafta sonra normalde çok kötü kokar. Yoğun laktik asit bakterisi içerikli EMA ekleyerek fermente ettiğimde koku filan olmamıştı. |
Alıntı:
Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel teşekkür ederim ^^ gübreyi ağızı açık varillerde bekletiyordum neyseki tümünü bahçeye sulandırarak döktüm. Şuanlık bittiği için koku filan kalmadı ama halen hazırda çuvallarda gübre duruyor onların kokusunuda çuvallara kalın siyah çöp poşetine geçirdim kokuyu bitirdim... |
Alıntı:
Tohumları ektikten sonra buğday koydum. Yemeğe başlamışlar bile. Hayvanlara hayvan dememek gerekli çok akıllılar. |
Alıntı:
Bence de çok akıllılar ayrıca benim fare tek değilmiş... bugün gene baktım ıspanakların yerinde yeller esiyor. Kapan kurdum, yapıştırıcı koydum. Yapıştırıcıdaki peynirin bir kısmı yok. Ayrıca kapandaki peynir yenmiş kapan kapanmamış, Çin malımı diye baktım Türk malı şaşırdım yani. En sonunda fare yemli tabletlerden aldım koydum. Umarım kurtulurum yoksa yaz için ekeceğim tohumlar ıspanaklar gibi telef olacak. |
Başından epey maceralar geçmiş Dongyul,hala gülüyorum.Polisler,hırsızlar,fareler.Çok heyecanlı,musluğa güzel çare bulmuşsun,bakalım tohumları nasıl kurtaracaksın farelerin elinden.:p
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Gübrede koku ve erken olgunlaştırmak için zeolit karıştırılabilir. Yanlış hatırlamıyorsam İzmir körfezini temizlemek için kullanıldığını, ancak dışarıdan getirtildiği ile ilgili bir yazı okumuştum. Ülkemizde çok miktarda olmasına rağmen halen kedi kumları bile yurt dışından geliyor.
Geçtiğimiz yıl kestane ekmiştim. Aşağılarda bir iki saat kadar oyalandıktan sonra yukarıya çıktığımda dere içinde bir tane kenarları yenmiş en güzel ve büyük kestaneyi görmüştüm. Bu yapılan işlem gündüz vakti. Toprak altındaki tüm kestaneler artık çıkmaz diye düşünürken bir kısmı çıktı. Tadını kokusunu bile bilmediği kestaneyi kenarlarını bembeyaz içi görünene kadar kemirmesini hala unutamadım. Bu yıl da kestane ve çevizi ilkbahar yerine sonbahardan gömdüm. Bakalım ne kadarını kurtarabileceğiz. Bizim gelincik çifti yeniden gelirse fare sorunu kalmayacak. Ancak onlar gittikten sonra yeniden çoğaldılar. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Tünel seranın içindekiler güneşin tadını çıkartıyorlar ^^
Eklenti 594965 Yedi kule marullar toplandı yerine kıvırcıklar dikildi... Eklenti 594966 Laleler çıkmaya başladı bu demek oluyorki bahar geldi ^^ Eklenti 594967 |
5 Eklenti(ler)
Bugün yeni yılın ilk günü maymun yılınız kutlu olsun ^^
Eklenti 594972 Yeni ayla birlikte ekimler yapılmaya başlandı ^^ Sarımsak, ıspanak ekildi... Eklenti 594968 Tohumluk kırmızı patatesler çimlenmeye başladı... Eklenti 594971 Bugün pamukların arasında ısladığım biberler çimlenmeye başladı. Biber çeşitlerim demre, tatlı kıl ve acı süs biber ^^ Eklenti 594969 Eklenti 594970 |
Sanırım Kore takvimi.Onlar yeni yılı nasıl kutluyor Dongyul?Gene sayfanı güzel güzel doldurmuşsun.Güneşlenen marullar harika görünüyor.
|
Alıntı:
Sayın Sevgi Hocam; Uzak doğuda ve güney doğu asyada, eski Türklerin kullandığı 12 hayvan takvimi kullanılıyor. Ay takvimi aslında... Bu takvim 12 yılda bir tekrar ediyor ve hayvanların isimlerinden oluşuyor mesela 1991 benim doğum tarihim keçi yılı ya da 1990 at yılı gibi... Onların yılbaşıları çok güzeldir herkes ailesi ile geçirir ve güzel yemekler yerler ana babalar ziyaret edilir... Ayrıca en uzun tatil bu dönemde başlar uzak doğu şimdi kavimler göçü gibidir trenler uçaklar hiç bir ulaşımda yer yoktur ve felaket doludur. Çok güzel adetleri vardır bana hep enteresan gelmiştir. Yıl başı arifesinde herkes asma yaprağı diyim o tarz bir yaprağı kaynatıp suyu ile yıkanır ki yıl boyunca güzel olmak için... Ve arife günü herkes evini temizler temizlik yapar evlerinin etraflarını temizler çamaşırlar yıkanır yeni yıla asla kimse pis kötü kokarak girmek istemez... her şey yenilenir.. Yıl başı akşamı çok güzel sunaklar hazırlanır ölenler anılır ve akşam yemeğinde balık yenir balık zengin olmak ve yıl boyu bol kazançlı olması için... Yıl başı sabah turptan yaptıkları keklerden yerler. Çok güzel sıcacık aile sohbetleriyle geçer asla bu günlerde kimse mutsuz olmaz uğursuzluk getireceğine inanırlar. Çoğu kişi geleneksel kıyafetler giyer ve aile ziyareti yapar bol bol fotoğraf çekilirler... Birbirine hediye verirler.. Yılbaşında çoook güzel havai fişek gösterileri olur... Ayrıca yılbaşı baharın müjdesidir ^^ Şimdi orada olmak vardı.^^ |
Doğru dedin,eski Türkler de hayvan takvimi kullanmışlardı.Doğu kültürü gerçekten merak uyandırıcı.Açıklamaların için teşekkürler.
|
Belgrat gezisinde çiçek vs. satan bir yer bulamayınca bir marketten kırmızı pateteslerden almıştım. Bir çeşidi uzun bir çeşidi ise daha oval. Sivri olanlar karanlık yerde koymama rağmen şu anda 20 cm. filiz vermiş. Diğerleri onlar gibi değil. Bakalım çoğaltabilecekmiyim. Bendekiler bordomsu kırmızı. Sizdeki patetesleri kırmızı olarak göremedim.
|
Alıntı:
Fotoğrafını koyduğum kırmızı patates tatlı patates değiller. Sizin dediğiniz tatlı patates ^^ Benim 9 sayfamda 252. yoruma bakın orada tatlı patatesin fotoğrafı var.. |
Tatlı kırmızı patates ve turuncu patates aldım. Zaman yanlış olunca çürümeye başladılar. Onlardan bir kısmını patates gibi kızartarak yedik. Dedikleri gibi tatlımsı bir tadı var.
Benim aldığım patatesler ile ilgili daha önce bahsetmiştim. İlgili başlıkta. Resimleri küçültemeyince fotoğraf ekleyemiyorum. http://www.agaclar.net/forum/1426393-post28.htm Eskiden bizim buralarda kırmızı patates yetiştiriyorlarmış. Gösterdiğim bahçe komşum söyledi. Bakalım yetişip tadı nasıl olacak. |
Alıntı:
|
bayıldım bahcenize nazardan korusunn bu kadar olur maşallah
|
Alıntı:
|
Sevgili dongyul,
Bahçe sayfanıza ve dolayısıyla bahçenize hayran kaldım. Baştan sona okudum. Düzeniniz, emeğiniz, seralarınız, tohumlarınız, fideleriniz, her şey bir başka. Sizden çok şey öğreneceğimiz kesin. Ben de sebze bahçemi hazırladığımda sorularla kapınıza dayanabilirim. :) Yeni yılda da bol ve leziz hasatlar dilerim. |
Sayın Gilan; sayfamda sizi görmek çok güzel teşekkür ederim elimden geldiğince seve seve yardım ederim
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Evet ayın evresine göre ekim yapmaya çalışıyorum eğer tohumdan ekim yapacaksam... Tohum çimlenmesini insanlar üzerine etkisi ya da meyvelerin olgunlaşması gibi olayları ay etkiliyor o yüzden mesela dolunaydan 2 gün önce dolunay günü dolunaydan 2 gün sonra toplam 5 gün ekim yapmıyorum. Eğer yaptığımda ise gözlemlediğim çimlenme oranı çok düşük oluyor.
Aylara göre ay evrelerinin görünümü; Eklenti 595144 |
Dongyul,bir yaşıma daha girdim.Dolunay meselesini ilk defa duydum.
|
Alıntı:
Ay sadece insanları değil yer yüzünde bulunan canlı cansız her şeyi etkiliyor. ;) |
Forumda ay takvimiyle ilgili bir başlık vardı sanıyorum. Ama şu an hayatta ona dikkat etmek aklıma gelmezdi...
Bir de kış sebzelerine hiç özenmezdim, sayenizde şu an her yere lahana, brokoli falan ekmek istiyorum. :p Bu sene olmaz tabii ama gelecek kış için sebze bahçeme yön verdiniz diyebilirim. Ben sebzeler ve de özellikle tohumdan yetiştirme konularında çok acemiyim. Onun için bu sene çoğunlukla hazır fide ile başlama niyetindeyim. Bir tek elimde geçen sene pazardan aldığım hayatta yediğim en güzel domates olan domateslerden aldığım tohumlar var. Türünü ve de hibrit olup olmadığını bilmiyorum ama o kadar güzeldi ki deneyip görmem şart. Domatesi tohumdan yetiştirme ile ilgili püf noktalarınız varsa paylaşırsanız sevinirim. :rolleyes: |
Alıntı:
Mesela ben tohum çimlendirme de bir kaç taktik kullanıyorum. - Biber tohumlarını ne tür biber olsa da aspirinli su ile nemlendirilmiş pamuk içinde bekletiyorum normalde biber tohumları çok nazlı ve çimlenmesi zordur. Aspirinde bulunan asetilsalisilik asit tohumların daha hızlı çimlenmesini sağlıyor... Bununla ilgili çalışmalar makalelerde var doğruluğu kesinleşti. Mesela salatalık ve kabak tohumları aspirinli su uyguladığımda çimlenmediğini gözlemledim ayrıca turpgiller ve lahanagillerde aspirinli suda mükemmel çimlendi. Kesinlikle her şeyi deneme yanılma yöntemleriyle öğreniyoruz... -Domates tohumlarına gelince ben domates tohumlarını ısırgan suyu ile nemlendirilmiş pamukta çimlendiriyorum. Eğer imkanınız varsa deneyin görün mükemmel çimlenme gözlemleyeceksiniz. Bu yöntemi buradaki Bulgaristan göçmenlerinden öğrendim. -Domatesler 5-6 cm olduklarında elinizle kafalarına kırmadan zedelemeden vurmanızı tavsiye ederim çünkü siz her gün vurduğunuzda domates her gün sitokin hormonunu ekstra salgılayacak ve kökleri süper gelişmiş, gövdesi kalın domates bireyleriniz olacaktır. :dilli: :p (Uzak doğuda neden çoçukları başlarını okşayarak sevmezler :dilli: ) -Bu taktiklerin yanında çimlendirme için ışık ve sıcaklık çok önemli bunları da sağlarsınız sağlıklı fideler elde edeceksiniz. Bu arada bir kaç gün içinde kesinleşecek ama (hiç istememe rağmen) 27 şubatta Los Angeles'daki Biophysical Society 60th Annual Meeting katılma gibi bir planım var... Eğer gelirsem San Diego, San Francisco, San Jose gibi şehirleride seyahat etme gibi bir şansım var. İstediğiniz tohum varsa getiririm söylemeniz yeterli ^_^ |
Niye istemiyorsun oğlum:eek:,gidip gezsene,toplantına katılsana.:mad:Sakın bahçemi bırakamam deme.Ne güzel elindeki fırsatları değerlendir işte.
Sayende ay takvimi,yıl takvimi,domates fidelerinin kafasına vurma epeyce şey öğrendim Dongyul,teşekkür ederim.:p |
Alıntı:
Çünkü bu konferans çok büyük tüm ülkelerden geliyorlar benim çalıştığım konuda çok popular o seminerin stresi hemde maddi açıdan beni 1 yıl geriye iticektir. O yüzden istemiyorum aslında ama bakalım ^^ |
Allah büyük,bakarsın düşündüğün gibi olmaz.Kim yarın ne olacağını biliyor ki.Bir kapı açılır,bir yıl geriye gitmezsin belki de.Bunları ille de gidesin diye yazmıyorum.Şartlarını en iyi sen bilirsin tabii ki.Benimki sadece bir bakış açısı.Fırsatları değerlendirmen için bir istek belki de.Hayırlısı olsun,gene de her şeyin en iyisini sen bilirsin.Sen akıllı ve de bilgili bir gençsindir.Her şeyi de biliyorsun yani:(bu arada,hiç bozulmuyorum.:p
|
Alıntı:
Benimde eksik noktalarım var maalesef kendimi yetiştirmem şart ülkemizin durumu da ortada aslında dolar almış başını gitmiş. Ama ben biliyorum ki siz ve sizin gibiler çok bilgili ve tecrübelisiniz o yüzden bu sitede çoğu zamanımı geçiriyorum ve mutlu oluyorum sizlerden bir sürü şey öğreniyorum iyi ki sizlerle tanışmışım bu güzel ortamlar oluştu ^^ bir gün hep birlikte yüz yüze tanışmak isterim... |
İnşallah Dongyul'cuğum,Allahım her zaman sen ve senin gibilerin yolunu açık etsin.
|
Alıntı:
Alıntı:
Teklifiniz için çok teşekkürler. Türkiye'den denemek istediğim tohumlar var aslında ama acelem yok. Hele bir sebze bahçesinin yükseltilmiş yataklarını yapalım, ilk sene hazır fidelerle mahsullerimizi alalım da, deneyler de gelecek yıllara kalsın. :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sebze bahçenizi şimdiden merak ediyorum :) |
Sayın Dongyul size katılıyorum.Benimde test edip onayladığım bir olaydır bu.Ekimlerimi bende ayın hallerine göre yapıyorum.Bu olayı buradan duyurmanız bilmeyenler için çok güzel olmuş:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025