![]() |
Ne güzel uğraşıyorsunuz bizim harç bitti, inşaat paydos etti.
|
3 Eklenti(ler)
Bize uyumak yok. :) Pazara hazırlık..
Eklenti 589795 Eklenti 589796 Eklenti 589797 https://www.facebook.com/gelecektarimda/ |
Birazda yaprak koparıp koysaydın daha yeşil gözükürdü abi :D
|
Alıntı:
|
Depoda saklasaydın abi :P
|
3 Eklenti(ler)
Dışarıdaki marullar.. 2 farklı çeşit ve 2 farklı gübreleme yöntemi deniyorum.
Eklenti 590530 Eklenti 590531 Eklenti 590532 |
Maşallah içtima var galiba sıraya dizmişsiniz yoklama yapıyorsunuz.
|
Alıntı:
|
İsmail Bey bırak şimdi patlıcanı marulu :) adresini gönder. http://www.agaclar.net/forum/tohum-p...tm#post1429511
|
Alıntı:
|
Şeytan diyor ki, işi gucu birak git Ismail Kuzucu'nun yanina 1 yil yaninda bedava calis, işi ogren. Sonrada gel bu gurbet ellerde bu işi yap.....
Ama olmuyor iste:D |
Alıntı:
İşin garibi besiciler de hayvanları için (Büyük başlarda kaba yeme %15 Küçük başlara % 7,5 oranında veriyorlarmış) aynı şeyi söylüyorlar ve kış gelince melas satışlarında olağan üstü bir satış gözlemliyoruz. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
Protein % 4,0 Kuru madde miktarı % 72,0 Kalsiyum % 0,9 Fosfor % 0,1 Potasyum % 2,5 Bu dönemde damlama ile verilmeyeceği için onu sonraki sezon mutlaka deneceğim. Yapraktan uygulama yapanlar var mı acaba? Su-melas oranı ne şekilde olması gereklidir. |
Alıntı:
Bitkilerin soğuğa karşı direncini artırdığı için Çiçek ve sebze seralarında özellikle bu dönemde damlamadan veriyorlar . Antalya yöresinde tanıdığınız seracı var ise bu konuda bilgi alabilirsiniz. Melasın bünyesinde % 46-50 şeker mevcut ve ısının kaynağı da bu olsa gerek, içindeki şekeri parçalaması yani bitkilerin alabileceği forma sokabilmesi için bir miktar sitrik asit vb. katabilirsiniz. Daha önce melas hakkında bir metin derlemiştim iş yerinde bilgisayarımda bulursam onu eklerim içinde ki makro ve mikro elementlerden söz ediyordu ve bazılarının (bir kısmı bizim laboratuvar sonuçları) oranlarından. |
Bir yerlerde bitkileri dondan bünyelerindeki şekerin koruduğunu okumuştum. Melas içlerindeki şeker miktarını arttıryor olabilir. Tabi bilim insanı değilim benimki sadece bir tahmin.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bileşiminde Hidrojen İyonu konsantrasyonu, Azot, Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Mangan, Çinko ve % 43 ila 52,73 oranında şeker bulunduğu ve bünyesinde %80-83 oranında kuru madde olduğu tespit edilmiştir. İçindeki elementler yıllara ve o günkü üretime göre (+) (-) değişkenlik gösterebileceğini göz önünde bulundurarak, almış olduğunuz melasın aşağıda yazılı elementler ve daha fazlasının oranlarını tespit için daha ayrıntılı analiz yaptırmanızda fayda vardır. Belli bir fikir verebilmesi açısından elimde ki değerleri vereyim. 2011-2012 sezonu değerleri Toplam Azot % : 2,05 Na sodyum mg/kg : 6.823 K (Potasyum) mg/kg : 43.230 Ca kalsiyum mg/kg : 7.392 Mg magnezyum mg/kg : 96 Fe demir mg/kg : 106 Mn mangan mg/kg : 19 Zn çinko mg/kg : 38 Inductively Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry (ICP-OES) Metodu ile çalışılmıştır. 2014-2015 sezonu değerleri Eklenti 590745 |
Yabancı bir sitede oran olarak 4 litreye 1 çorba kaşığı oran verilip yapraktan uygulanabilir denilmiş.
Sadece melas değilde pekmez türleri üzerinden belirtilmiş. Üzüm pekmezi ve şeker pancarı vb. Uygulama süresi olarak 2 haftada 1 yeterli oluyormuş. Karışım yapılmaması ve orana dikkat edilmesi gerektiği yazılmış. Kış aylarında vermek bana kalırsa hiç iyi olmaz. Havalar zaten -3 civarında gidiyor. Bizde sulama ile toprağı nemli hale getirirsek köklerin donmasına yardımcı olmuş oluruz gibime geliyor. |
Alıntı:
Alıntı:
Yapraktan verdiğine asitik asit karıştırabilirsin bazı insektisit ve fungisitler için etkili olabilir. Topraktan verdiğine de her ikisini de karıştırabilirsin. Alıntı:
Bunun düşünecek bir durumu yok kendine bir bölüm (5-10 kök) seçersin ve sadece o bölümde uygulamalarını yaparsın. Ama dediğim gibi geceleri +5° ila 10° arasında seyrettiği günlerde öğleye doğru uygularsın. |
Yaz sezonunda 60-70 m² alana 1 su bardağı melası bazen de 2 su bardağını 60 litrelik ilaçlama tankının içine iz elementleri, Deniz yosunu, sıvı leonardit, sitrik asit, fosforik asit vs. hepsini katıp karıştırıyorum veriyorum. Peşinden de 1 tonluk tankım boşalana kadar sulama devam ediyor.
Bunu bir sulamada yaptım sa diğer sulama da yapmıyorum veya 15-20 günde bir veriyorum. Bu uygulama sebzelerde sorun olmuyor ama güllerde küllemeye sebep olabiliyor. |
Sayın Kuzucu kardeşim en sağlıklı ölçü, toprak değerleri ve melas değerlerini önümüze alacağız ve bitkisine göre bir oran belirleyeceğiz, bunun dışında ki ölçüler yaklaşık (deneme yanılma) ölçü oluyor.
Ben hobi amaçlı yaptığım için yaklaşık 60-70 m² bir su bardağı 220-230 gram gibi ( melasın yoğunluğu % 1,20- 1,30 gibi geliyor) kullanıyorum ama bu işi ciddi bir şekilde yapıyorsanız değerleri bilerek yaparsanız daha isabetli olur ve daha iyi netice alırsınız. Antalya'dan gelen çiftçilere soruyorum her biri değişik cevaplar veriyor, dekara 1-2-3-4 hatta 5 litreye kadar çıkıyor, ölçü hakkında kimse kimseye sağlıklı bilgi vermiyor sır gibi saklıyorlar. Hatta ne kullandıklarını bile söylemeyenler varmış. :) |
Topraktan uygulamada sorun olmaz gibime geliyor, çünkü değerler çok yüksek değil.
1 dönüme 10 kg verilse; 200 gr azot 300 gr potasyum 50 gr kalsiyum gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Yapraktan uygulama için değişik sitelerden bilgi topluyorum. Mesela crop ile karışım yapılmış, bitki yaprakları siyah olup gitmiş. Gübre içeriği fazla olunca değişik tepkimeler veriyor sanırım. |
Alıntı:
Yukarıda da belirttiğim gibi en fazla 5 kg diyen oldu, uygulamalarda içine sitrik asit, nitrik asit, fosforik asit hümik fulvik asit verildiğini biliyorum bu konuda benimde uygulamalarım olduğunu yazmıştım. Bunların hepsini birden karıştırdığım da oldu değişik zamanlarda sadece Kalsiyum ilave ederek yapraktan ve suyla uyguladığımda oldu. Yine İz elementlerini ilave ederek uyguladığım da oldu. Bilhassa fasulyede öneri de bulunduğum yaka köyü muhtarı İbrahim Deniz'in;(sanki tanıyorsunuz da :D ) Melas, Asitik asit ve sitrik asit karışımından yüksek verim aldıkları için bana özel olarak teşekkür ettiklerini söyleyebilirim. Dekara 10 kg fazla gibi duruyor risk etmemek lazım ama küçük bir alanda uygulayabilirsiniz. Dekara 10 kg uyguladığınızı düşünelim nakliye ve işçilik vs giderleri hariç maliyeti 10 kg/TL 4,48 olur, oysa piyasada aynı miktarın içine %50-%100 arasında su ilave ederek bir takım asitler ilave yaparak 10 kglık bidonu nu 25 TL ve üzerine satıyorlar. İçine ne katarsanız katın her sulama suyuna toprağın ve suyun pH nı bitkinin isteği doğrultusunda düzenleyecek bir ilave gereklidir diye düşünüyorum. Demir ile kalsiyumun bir arada verilmeyeceği hakkında bir duyumum var. İnsanda bile "demir ve kalsiyum bir arada almayın Kalsiyum demirin emilimini engelliyor" diyor doktorlar. |
Mesajı okuyup 10 kg veren olmasında, ben sadece gübre miktarları kolay olsun diye örnek verdim.
Amaç zaten sadece bu ürünü kullanmak olmamalı. Kompost, hayvan gübresi, çaylar ile destekleme gerekli. Gerisi olacak ise (Ki olmasa yaygın kullanımı olmaz.) 3-5 hesabını hiç yapmam. :) Bu kadar ayrıntılı hesap yapılırsa zaten illa aksilikler çıkıp ek masraflar çıkar. Her türlü gübre kullanırken bilgi almak şart, ziraat mühendisleri bu yüzden. Onlar bahçelere gelmese bile yanlarına gidip konuşmak gerekli. Veya gübre firmalarındaki mühendislerden fikir alınmalı. Hiç bilgi almadığımız için toprağa her zaman azot, fosfor, potasyum veririz. Çoğu üretici diğer elementleri bilmez bile, malesef bu da bir gerçek. |
Melas üzerinde durmam da ki gaye tamamen organik ve sun-i gübreye olan bağımlılığı neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor 4 yıldır sun-i gübre kullanmadım.
Üstelik Sun-i gübreden çok daha ucuza geldiği için işletmenin gübre maliyetlerini düşürüyor ve de toprağın yapısını bozmadığı gibi daha da zenginleştiriyor. En güzel tarafı da bir bitkinin ihtiyaç duyacağı, neredeyse her türlü makro ve mikro elementleri bünyesinde barındırması. Antalya yöresinde nar, muz, portakal, mandalina vs bahçeleri, çiçek seraları ve sebzeciliğin her türünde(açık - kapalı) ve sebze çeşidinde kullanılmaktadır. |
|
Ekran koruyucu gibi olmuş bu; içinde, üstünde, kenarında bir şey yok mu bunun, boşuna mı yanıyor. :)
|
Sobanın sadece üst kabağı normal, geri kalan kısımları yan sanayi. :) Odunların konulduğu yer çay makinesinden, küllerin döküldüğü alan ise yemek kabının kapağından yapılma.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-img_2075.jpg |
Alıntı:
Mücevher Çalısı; Aynen katılıyorum:o |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025