agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Üyelerin Bahçeleri (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=354)
-   -   Hobi Bahceleri (Almanya) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22995)

Mösün Dumlu 07-01-2011 18:44

Hobi Bahceleri (Almanya)
 
Ahlen.30.01.2009
Hobi Bahçem Hakkında

Hobi bahçem Almanya’da NRW Eyaleti Ahlen Şehrindedir.

Bahçemin büyüklüğü 600-650 metrekare civarındadır.

Almanya iklim koşullarına göre güneşi yeterli alıyor, batı rüzgarlılarını sürekli alır, yağışı yeterli sayılır, ağır sanayinin yoğun olduğunu gözönünde tutarak toprağın tuzlu olacağını düşünüyorum.

İklim olarak Batı Karadeniz iklimi ile benzerliğini düşünüyorum.

Bahçe türü ; benim bahçem „ Hobi Bahçeleri – orijinal adı ile Kleingarten Anlage „ olarak özel tüzükleri ve yasa ile koruma altına alınmış bahçeler olarak değerlendirilir.

Almanya genelinde bir milyon iki yüz bin civarında üyesi ile sıralamada üçüncüye gelir. Her derneğin genel kurulca seçilen yönetim kurulları vardır.

Benim bahçe derneğinde yüz on bahçe olup yetmiş yıl öncesinde kurulmuş v eben yirmi iki seneden beri bahçem var, derneğin üyesiyim. Önceki hali o günkü sahibine göre elbette iyi idi, ben devralınca kendi zevkime göre şekillendirdim.

Yirmi iki seneden beri bahçem var, uğraşıyorum, köy kökenli olmam nedeni ile bahçe işleri benim için yeni sayılmaz.

Bizim bahçeler için özel bir tasarıma gerek yok, bahçelerin birbiri ile özellikleri büyük oranda örtüşür, dekerasyonunu her bahçe sahibi kendi zevkine göre yapar.

Bahçemin özel bir çizilmiş planı yok. Tüzüğümüze göre bir kulübesi en fazla 24 metrekare büyüklüğünde, üçte biri sebze, üçte biri meyvelik ve çiçekli,çalılık ve üçte biri çayırlık ve küçük bodur çiçeğimsi ağaçcıklar ile tasarım yapılır.

Bahçemin bakımını ben kendim yapmak zorundayım, daha doğrusu hobi bahçeleri olması nedeni ile bahçe devralan kişiler kendileri bakımını yapar, dernekçe bahçıvanlık eğitimi alan yetkin kişiler istenildiği takdirde profosyenel yardım etmek konumundalar. Benim de yetkim var, seminerlerinin tamamını başarı ile bitirdim.

Dernek bahçelerimiz dört parselle 110 bahçeden oluşur, kesin bilmiyorum ama çok geniş bir alana yaygındır, boş alanları çayırlık ve orman ağaçları ile güzelleştirilmiştir. Çam , ceviz ve orman ağaçlarını bahçemizde yetiştirmek yasaktır.

Bahçem için özel bir hayalim yok, tekniğin yüksek düzeyde gelişkin olduğu bir ülkede tabiliği yaşamak, ihtiyacım olan sebze ve meyveleri bahçemden temin etmek ve en önemlisi boş vakitlerimi yatarak geçirmemek……

Bahçemde bulunan meyveler ve bitkiler ; elma çeşitleri, erik çeşitleri, şeftali, armut, kiraz ve vişne çeşitleri, muşmula, ayva, dikensiz böğürtlen ve adını bilmediğim burada bulunan dut türleri, karadut, asma çeşitleri, bodurumsu süs ağaçlar ve güller ve daha birçok türler.

Sebzenin her çeşidini yetiştiriyorum, bitkilerin hepsini seviyorum birini birine değişemiyorum. Ama sebzelerden ilk önceliğim sarımsak, sonra biber, fasulye ………

Üretim yapıyorum, tüzüğümüz gereği sadece kendi ihtiyacımız içim, satım sözkonusu olamaz, fidelerim büyük çoğunluğunu kendim yetiştiriyorum, aşılama da yapıyorum.

Bahçelerimizin hepsine şehir şebekesinden su verilir, elektriğimiz de var. Akarsu yoktur.

Su tasarrufu için yağmur sularının biriktirilmesi önerilir ve yapıyorum da. İki bin litrelik su depolarım var.

Toprak özellikleri ; derneğin kuruluşundan beri bahçe olarak kullanılıyor, hayvan gübresi getirenler de oluyor, çok az da olsa gübre de kullanılır. Toprak özelliklerine bağımlı olarak kompost yapmak için üyeler teşvik edilir, kompost ile ilgili olarak seminerlerde özel bir önem verilir.

Zirai mücadele ilaçla yapmak tüzüğümüz gereği yasaktır, bio-mekanik mücadele yapıyoruz, yapıyorum.

Bahçem tamamen organiktir. Gübre çok az kullanırım, bahçeler için satılan kireç kullanırım.

Fare ve zararlılar bahçemde mevcuttur.

Sulama yağmurlama olarak gerçekleşir.

Bahçelerimiz şehir içindedir, şehrin yeşillik alanıyız diyebilirim. Bazı yıllar güllerimden soğuk aldığı oluyor.

İyi yapmışım dediğim : iyi ki hobi bahçem var diyorum……

Mösün Dumlu 07-01-2011 18:44

Hobi Bahceleri (Almanya)
 
4 Eklenti(ler)
Ahlen.30.01.2009
Hobilerim Bahce

Tabiat güzel ve hilesiz,saf ve merttir.
Köyde doğup büyümüş olmanın çok avantajlarının olduğunu söyleyebilirim.Zira,tabiatla iç içe,birebir herşeyi deneyerek ve yaşayarak görüyor ve hazmediyorsun.Zaten gelişmiş ülkeler birçok buluşlarını doğada yaşayan canlıları örnek alarak gerçekleştirmiyorlar mı ? Doğada hiçbir şey tesadüfe bırakılmamıştır.“Diyalektik ve tarihi materyalizm“felsefesine göre bu konu derinlemesine anlatılmıştır,kabullenmek veya kabullenmemek kişilerin özgürlüğüdür.

Bahçe hobilerimden birisidir.Zaten çocukluğum ve gençliğim-geçimimiz bahçe üzerinedir.Bu konu üzerinde anlatımım olmayacaktır.Bununla ilgili anlatımım bir roman yazacak kadar uzun sürecektir.Esas yazmak istediğim,Almanya’da : „Schrebegarten veya Kleingarten „ şimdiki yeni adı : „Gartenfreunde „ dilimize çevirecek olursam : Schreibe adında bir Alman 1900 lü yıllarda her parseli 300 ile 700 metrekare arasında değişen bahçeleri bir dernek çatısı altında toplamış,bu dernekler de önce eyalet genelinde ve eyaletler de ülke genelinde bir örgütlenmeye gitmiş,anayasada koruma altına alınmış,tüzüklerinin öngörüsüne göre her dernek bir yönetim kurulu tarafından idare edilir.Veya Kleingarten (küçük bahçe),şimdilerde ise Gartenfreunde,bahçe arkadaşları olarak anılıyor.

Ben,1990 yılında ilk olarak bahçe derneklerini tanıdım ve boşalan bir bahçeye talip oldum.Bahçe derneğimizin adı : „ Kleingarten Nord-West Ahlen“ Türkçe karşılı : Ahlen,kuzeybatı bahçe derneği.

Yaşadığım bu şehirde yedi tane bahçe derneği olup yüz on parseli ve toplam yüz yetmiş üyesi ile en büyüğü bizim derneğimizdir.

Gerek bahçe düzeni,gerekse genel anlamda bu bahçe derneklerinin bir geçmişi ve geleneği vardır.Kuruluşundan itibaren ve özellikle savaş yıllarında baçeler ailenin kendi ihtiyaçlarını karşılamak,boş zamanlarını bahçede geçirmek üzere bu hobi bahçe dernekleri bugüne kadar devamedegeldi.İkinci dünya savaşını yaşayan nesil doksanlı yıllarından itibaren yavaş yerini o katı görüşlü insanların yerini daha genç nesile bırakmaya başladı.Hahsi geçen yıllarda hemen hemen Türklerin bu derneklere kabulu imkansızdı.Ancak tanıdık Alman aracılığı ile bir bahçe alınabilinirdi.Gerçi bahçenin gerçek sahibi zaten değilsiniz.Pachten : Bahçe,dernek yönetim kurulu aracılığı ile eski sahibinden yeni sahibi üzerine yazılır ve derneğin üyesi olmuş olursunuz,bir tür tapu işlemleri gibi.Parseller üyelere ait değildir,bahçe içerisindeki kulübe ve ağaçlar size ait olmuş oluyor.Dernek tüzüğüne aykırı durumunuz sözkonusu olmadığı müddetçe bahçenin idaresi size aittir.Bu bahçe hakimiyetine pachten deniyor,bir nevi kiralama gibi görünse de tam olarak Türkçe karşılığı yok,bu nedenle pachten kelimesini zorunlu olarak kullanacağım.

Derneğe ilk üye oldğum yıllarda ikinci dünya savaşını yaşayan diğer bahçe sahipleri adeta biz bahçemize geldiğimizde dürbünle bizi izliyorlardı.Oysa biz Türkler de gerek Osmanlı zamanından,gerek geleneğimizden onlara karşı gayet sıcak baktık ve hala da bu böyle devam ediyor.Hatta bunu bir başka ifade ile günümüz için de geçerli olmak üzere şöyle de söyleyebilirim. „ Biribirimize vermediğimiz değeri yabancılara veriyoruz.“ Örnekleri oldukça yeterli.İki Türk kendi arasında sohbet ederken konuşan Türk,yanlarına gelen bir Alman olduğu zaman ,arkadaşını bırakır ve Alman ile ilgilenmeye devam eder.Sanırım bu bir hastalık,batılı olma anlayışı yarışı gibi bir şey...

Hobi bahçemde çocukluk yıllarımı köyümüzde gulam mevkisindeki bahçemi yaşıyorum.Hemen hemen dikilebilecek ve burada yetişmesi mümkün olan bütün meyve ağaçlarını yetiştirdim,meyvesini yiyorum.Sebze ona keza.Hatta sarımsağı Almanlara da bizim dernekte öğrettim diyebilirim.Komşum almanın bir tanesi bana bakarak heveslenip o da sarımsak dikmiş,ama benimki kadar güzel olmamış,birgün bana sordu : „ sen ne yapıyorsun da seninkiler iri ,güzel,gösterişli ; benimkiler iyi yetişmiyor „ diye sordu. Ben de : „ ben hegün dibine işiyorum,“ diye espiri yaptım ama daha sonra o benden iyisini yetiştirdi,o da ayrı bir konu.

Nereden nereye,günler,aylar geçti,hiç aklımdan geçmeyen yönetim kuruluna kadar yükselmek.Toplum olarak yönetim kadrosuna bir yabancının gelmesini pek arzu etmezler.Dört yıldır ikinci başkanlık görevini yürütüyorum,yeni dönem için yine teklif ettiler,ben de kabul ettim.Şubat ayında sonuç belli olacak.

Yönetim kurulunda görevlilerin katılabileceği seminerlerine katılıyorum,belgeli ve daha bilgili bir bahçıvan olmak hedefim.

Tabiat güzel,doğa hilesiz,tabiatla iyi anlaşırsan mutluluk ellerindedir.


Hobi bahcemden degisik mevsimlerdeki görüntüler.

furkan yıldız 07-01-2011 18:49

Bahçeniz hayırlı ilk mesaj benden olsun :p

Sergüzen 07-01-2011 22:41

Sayın Dumlu
Parsellerin büyüklüğü ne kadar?

Mösün Dumlu 07-01-2011 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sergüzen (Mesaj 737918)
Sayın Dumlu
Parsellerin büyüklüğü ne kadar?

400-600 metrekare her bir parsel, ama diger eyaletlerde daha kücük olan hobi bahceleri de var.

Mösün Dumlu 08-01-2011 21:02

Hobi Baheceleri ve imece
 
Ahlen, 07.12.2009

Hobi Bahçelerimizde Dernek Faaliyetleri – İmece

1991 yılı mart ayında hobi bahçesi üyesi ve sahibi oluncaya kadar bu bahçeler hakkında hiç bir bilgim yoktu, çocukluk ve gençlik yıllarımda köyümüzdeki her köylü gibi ben de bahçelerde geçimimizi temin etmek gerekliliğiyle çalışırdım. O zorunluluk hobiye dönüşünce zevki bir başka oluyor. İmeceyi köyümüzden iyi bilirim, aynı prensiple imece Almanya’da hobi bahçelerinde karşıma çıktığında hem şaşırmıştım, hem de sevinmiştim. Böylece 1991 senesinde hobi bahçeleriyle muhatap oldum, yaşantısının içinde buldum kendimi ve odur-budur hala devam eder gider.

Her bahçenin bir kulübesi, bu kulübelerin de belli bir plan üzerine yapım zorunluluğu vardır.Ben bahçeyi aldığımda bahçe kulübesi on iki metrekareydi, aile altı nüfus ve bize yeterli değildi. Kulübeyi yirmi dört metrekareye tamamlamaya karar verdim, ahşap olan kısmını kendi becerimle yapabildim, çatısını iki Alman komşum yaptılar, para karşılığı değil tabii ki, komşu olarak. Yemek bile istemediler, sadece çatıyı bitirdikten sonra akşama doğru mangal yaktım, üç kasa bira içtiler, bana teşekkür ederek gittiler. İkisinin de adı Manfred, hiçbir zaman da bana yardım ettiklerinden dolayı şikayetlenmediler, beklenti içinde olmadılar. Bu nedenle iyi olan ilişkiler hala aynen devam eder.

Bahçelere su şehir şebekesinden gelir, her bahçenin yerin bir metre derinliğinde su saati vardır, kışın donmaya karşı su saatleri korunur, her beş senede yenisiyle değiştirilir. Sular en geç kasım ayının ortasında kesilir, zira kulübeler kışın ısıtılmaz ve bütün borular patlar, zaten hobi bahçeleri de bir anlamda kış uykusuna yatmış olacaktır.

Kışın akabinden mart ayının ortalarına doğru sular tekrar açılır, sezon da açılmış olur. Tabii isteyen her bahçe sahibi istediği zaman bahçesine gider, isterse mangalını yakar, ama imece yoktur.

Senede toplu olarak aynı köyledeki gibi imecemiz vardır, bunun haricinde her sezonda bahçe sahiplerin belli bir plan dahilinde tek tek imecesi vardır. Prensip olarak ceza pek arzu edilmez ancak imeceye gelmeyenlere saat ücreti yirmi Avro ceza kesilir. Nihai amaç, Hobi Bahçeleri sahiplerinin aralarında kaynaşması öngörülür. İmecelerde hastalık gibi müstesnalar olup ama sonuçta mutlaka herkes üzerine düşeni yapmakla mükelleftir.

İlk imecemiz sezonun açılmasıyla beraber mart ayında suların açılmasıyla başlar, parsellerin etrafı tamamen temizlenir, yollar ve bahçenin içi de buna dahil, ancak her bahçe sahibi bahçesini kendi temizler, tüzüğün öngördüğü şekilde bahçelere düzen verilir.

İkinci imecemiz, her sene yaptığımız bahçe eğlencesi ve yarışmalarımızdır. Katılım mecburi değil ama katılmamak da pek de hoş görülmez. İleri de bu eğlencemizin nasıl yapıldığını anlatacağım.

Üçüncü imecemiz sonbaharda kasım ayı ortalarında yapılır. Bir nevi kış hazırlığı niteliğinde. Önce sular ana vanadan kesilerek su borularının kışın patlaması önlenmiş olur. Bütün parsel „Anlage olarak nitelediğimiz bahçeler guruplar halindeki durumu“ temizlenir, yani çevre temizliği yaparız, bitki artıklarının toplandığı bir yerimiz var, bütün bitki artıkları orada toplanarak kaliteli toprağımızı da kendimiz üretmiş oluruz.

Yönetim kurulu, başkan, yardımcısı, muhasip ve yazman imeceden muaftır. Genişletilmiş yönetim kuruluna dahil olan diğer üyeler muaf değildir.

Bütün bu işlerin yapılması, değişik faaliyetlerin devamı üyeler arasında kaynaşmayı temin etmektir.Ülkemizde hobi bahçeleri, tüzük ve çalışmaları nasıl, bilgim yok. Ama yakından yaşayarak görmek isterdim. Ayrıca çevreciyim diyen insanların bir hobi bahçesi olsun isterdim ki doğa ile iç içe yaşama fırsatını deneyerek görsünler.

fikreteren 09-01-2011 09:35

Sayın MÖSÜN DUMLU hoşgeldiniz.Diğer resimlerinizi bekliyorum.

Mösün Dumlu 09-01-2011 15:29

Hobi bahceleri-imece
 
3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikreteren (Mesaj 738570)
Sayın MÖSÜN DUMLU hoşgeldiniz.Diğer resimlerinizi bekliyorum.

Fotograflari gönderiyorum, arkasi gelecek.

Mösün Dumlu 09-01-2011 17:36

Hobi bahcemdeki kulübe yanmisti, bahce arkadaslarim yardim ederek kulübe onarilmisti.


Örgütlenme

Ülke genelinde toplam on altı eyalet vardır ve 19 tane hobi bahçeleri federasyonu organize olarak bir çatı altında toplanmıştır.Bizim bulunduğumuz eyalet ( NRW ) nüfusu kalabalık olduğu için iki federasyon vardır.

Ülke genelinde 15 200 hobi bahçelerinin 1 020 000 üyesi olup her üyeyi de dörder kişilik aile olarak düşünülürse beş-altı milyon insan direk olarak bu bahçelerle bağlantısı var demektir.
Toplam 15 200 hobi bahçeleri bulundukları şehir veya vilayetlerde konfederasyon olarak örgütlendikten sonra bir üst çatı örgütü olarak eyalet genelinde ve eyaletlerdeki üst çatı örgütleri Berlin’de tek bir çatı altında toplanıp örgütlenmiş oluyor.Her ülkenin federasyonu son olarak Avrupa Hobi Bahçeleri veya internasyonel hobi bahçeleri örgütü olarak Avrupa’da tek bir çatı altında örgütlenmiş oluyor.

Benim bulunduğum NRW eyaletinde Eyaletteki hobi bahçeleri yönetim kurulu üyelerine seminer vermek üzere Lünen Şehrinde eyalet okulu var, isteyen yöneticiler oradaki okulda seminerlere katılarak bilgilerini geliştirebilirler.Yönetime seçildikten sonra birçok seminerlere katıldım, gayet faydalı da oldu, tek sorun tabii olarak ne kadar iyi Almancam olsa da tamamını anlamak epeyce zor oluyor.

Dernekler direk olarak eyalet çatı örgütüne başvuramaz, öyle bir durum sözkonu olursa bir üstümüz olan vilayetteki örgüte müracaat ederek onlar eyalet örgütüne bildirirler.Hiyerarşi tam işliyor.

Politik olarak federasyon yönetim kurulu uğraşı verir.

Bahçeler alınıp satılmaz, devir teslim işleri yapılır.Diyelimki ben artık bahçeden usandım ve devretmek istiyorum.Bahçesini devretmek isteyenlerin listesi panolara telefon numaraları ile birlikte yazılır, alıcılar talip olur, bu arada bahçenin değeri tesbit edilir ki bu kişi özel birkaç semirden geçtikten ve imtihan olduktan, başardıktan sonra değer-tesbit işini yapmaya yetkili olabilsin.Ben de yaptım bu semineri ki bulunduğumuz şehirde yedi dernekten sadece iki kişi bu işi başardı, biri de benim.Bahçenin değeri tesbit edildikten sonra bahçeyi yeni talipliye verip vermiyeceğimizi yönetim kurulunda görüşürüz, veririz veya vermeyiz. Kar amaçlı olamaz, ortalama benim bulunduğum şehirde yedi dernek, vilayet bazında on dokuz dernek olup ortalama bahçe fiyatları bin avrodan altı bin avroya kadardır.

Yönetim kurulu bahçeyi verelim der kabul ederse işlemlere geçilir. Her ayın ilk pazarı yönetim kurulu derneğimizin binasında saat 10.00 dan 12.00 ye kadar toplanır, devir teslim işlemlerini gerçekleştirir.Bir nevi tapu gibi sayılır, devreden ve devralan karşılıklı olarak önceden hazır olan kağıtlar imzalanır, yeni üyeye başta dernek tüzük kitapcığı teslim edilir, kurallar belirtildikten sonra yeni üye bahçenin anahtarını teslim alır.Tüzüğe aykırı olarak bahçesini kullananların, aidatını düzenli ödemeyenlerin çıkışlarını yönetim kurulu heran verebilir.İmeceye katılmayanlardan saat ücreti yirmi avro olmak üzere iki saat üzerinden para cezası kesilir.Bahçe sularımız normal ev sularından şehir şebekesinden alınır, kasım ayının ortalarından mart ayının ortasına kadar sular kesilir, kulübeler kışın ısıtılmadığı için sular donup boruları patlatabilir.Bu arada bahçelerin ölü sezonudur, imece yoktur, ama bahçesine gitmek ve çalışmak isteyenler her zaman gidebilirler.

Dört kişiden oluşan yönetim kurulu, çalışmalarına yardımcı olmak üzere her anlage den birer kişi seçer ve her anlage için ayrıca bir kişi daha seçer ki günlük olarak bahçe düzen ve işlerini kontrol etsin. Yönetim kurulu imece işlerini yapmaz, sadece idari işlerle meşgul olur.Yönetim kurulu belli aralıklarla danışma kurulu ile beraber toplantı yaparak sorunları görüşür, bahçe devretme işlemlerinde yeni üyelik ve bahçe talebinde bulunan vatandaşın üyeliğinin kabul edilip edilmeyeceği oylama ile gerçekleştirilir.Her isteyen kişiye üyelik verilmeyebilir, bahçe zaten otomatikman verilmemiş olur.

Benim bahçe komşum bir Bosnalı müslüman, yanındaki bahçe de bir Türk arkadaşa ait.Bosnalı bahçesini belli bir fiyata devretmek istiyordu ve bir Rusya’dan gelen Rus Alman’ı talip oluyor. Komşuların kim diye soruyor, Bosnalı da sağım-solum Türk diyor ve Rus, daha beş yıl olmamış Rusya’dan Almanya’ya geleli ve diyor : İki Türk’ün olduğu yerden ben bahçe almam.Aynı Rus diğer bizim anlage dan başka bir bahçe buluyor, alıcı ve satıcı anlaşıyor ve Hobi bahçeleri derneklerinin bahçe ve üye sayıları oldukça farklıdır.Derneklerin 25 bahçe ve üyesinden tutun 400 e kadar üyesi olan dernekler mevcuttur.

Her derneğin dört kişiden oluşan bir yönetim kurulu vardır. Yönetim kurulu; başkan, yardımcısı, muhasip va yazıcıdan oluşur.Eğer bahçe sayısı yüksek ise bahçeler mahalle hesabı guruplaştırılır, bunlara Anlage denir.Türkçe karşılığı olmadığı için mecburen anlage kelimesini kullanacağım.Mesela bizim derneğimiz 110 bahçeden oluşur ve dört anlage olarak bölünmüş gibidir.Her anlage deki bahçe sayısı eşit olmak zorunda değildir.Durum ve konumuna göre sayı değişir.Benim bulunduğum anlage de 23 bahçe vardır, diğer anlage lerda birinde 12, diğerinde 48 ve sonuncusunda 27 bahçe vardır.Her anlage nin bir adı vardır.Bizim dernekteki anlage ler sırası ile ; anlage West, anlage Ost, anlage Surwiese ve anlage Olfekamp.

Hobi bahçelerinin arsaları üyelere ait değildir. Sadece parseldeki ağaçlar, kulübesi, diğer çiçek ve fidanlar, sebzeleri üyeye ait olup her üye yıllık aidat öder, sigorta, elektrik ve su parası kullandığı kadar ödenir.

Bahçe tamamen meyvelik yapılamayacağı gibi çayırlık da olamaz.genel bir kural, üçte biri meyvelik, üçte biri sebzelik ve son kalan üçte biri de sebzelik olarak kullanılır. Tabii bu vermiş olduğum oranlar metresi metresine ölçülerek yapılmaz, ortalama bir orandır.

Hobi bahçeleri herşeyden önce hobi olarak kalmak zorunda, kar amaçlı olmadığı gibi cevre, doğa göz önünde tutularak bahçecilik yapılmak zorundadır.Toplumun yararına, topluma açık olarak bütün faaliyetler sürdürülür.Hiçbir zaman hobi bahçeleri bir yazlık değil, kulübesinde sürekli olarak ikamet yasaktır.Boş zamanlarda birkaç gece kalınabilinir, dinlenme yeri olarak da görülebilinir.

Hobi bahçelerinin arsaları, belediye arsalarından olabilir, kilise arsalarından da olabilir, pirivat arsa da olabilir.Benim kendi hobi bahçemin arsası, bildiğim kadarı ile kiliseye ve belediyeye aittir.Meterkaresine çok cüzzi bir miktarda kira ödemekteyiz.Buna karşılık, yasaların ve tüzüğün öngördüğü şekilde bahçelerin kullanımını sürdürmek zorunluluğu vardır.Pirivat arsalardaki hobi bahçelerinin kirası biraz daha yüksektir.

http://www.agaclar.net/forum/images/misc/progress.gif

Mösün Dumlu 18-08-2011 01:48

Hobi Bahceleri Almanya ; üzerine daha fazla bilgi edinmek isteyen arkadaslar web sayfamda "Hobi Bahcem" linkini tiklayarak okuyabilirler.
http://www.gaybi-mustafa-dumlu.com/

Mösün Dumlu 29-08-2011 22:43

Hobi Bahçeleri ve Arıların Otelleri
On 19 Aralık 2009.
Doğa güçlü olduğu kadar hassastır da. Dengesini bozmaya kalkmakla bindiğimiz dalı kesmek özdeştir.

Çocukluğumda köyümüzde sepet kovanlar olurdu, o kovanlardaki tabii olarak üretilen ballardan eser kalmadı, arılardan da haber yok. Ne yazık ki !

Balcı Ahmet boşuna nam salmamıştı, bilmiyorum insanların ne derecede Balcı Ahmet’i sevip sevmediklerini. O konuda söylemek, arkasından, hele de Allah’ın rahmetine kavuşmuş birinin. Ama ürettiği balı Ereğli’nin belli başlı insanları hep bilirdi. Balı da daha üretilmeden satılırdı. Rahmetli, arılarla sanki arkadaştı, işin ilmini bilirdi. Öyle zannediyorum balını satın alanlar fiyatını sormazlardı, fiyatı zaten sormaya gerek yok, yok ki o baldan başka bal. Ben bir sefer birazcık yalamıştım, bala benziyordu bal, bal gibiydi.

Altmışlı yılların sonuna doğru ; meyveci olan köyümüzde zirai ilaçlama son hızla ve hızına hız katarak devam etti gitti. Şu anki durumu bilmiyorum. Şubatta başlardık sarı ilaçla, bir Alman zehiri ama ben Almanya’da o ilacı hiç görmedim. Adı Winterwasch , iki kelimeden oluşur, Winter kış demek ve wasch yıkamak demek. Yani bu ilacı kışın yapacaksın, ağacı yıkayacaksın. Öyle de yapardık, biz adını sarı ilaç koymuştuk ve şubat ayında sade ağaçlar değil, bahçelerin tamamı sapsarı görünürdü. Daha tabiat tam canlanmadan biz ilaçla uyuyan haşare ve diğer canlıları öldürürdük ki meyve ağaçları böcek ve haşarelerden korunsun, böylece kaliteli meyve elde edbilelim.

Köy olarak hepimiz gördük ki bağ-bahçelerdeki sürüngenler bile azaldı, bilhassa ekin ilacının da tesiriyle. Oysa tabiatın bir dengesi var, bu dengede her türlü canlının yeri var, herkesin nafakası yerli yerince düzenlenmiş. Nihayet bu ilaçlamanın bir sonucu olarak arılar da bitti, bal da. Üstelik arıların özelliği sadece bal yapmak değil, çiçekten çiçeğe konan arılar bitkilerde tabii döllenmeyi de sağlar, şimdiki gibi döllenmeyi çeşitli sunni hormonlarla değil.

Hobi bahçeleri olarak arıcılık yapmak serbest, ancak bakımı uzmanlığı gerektirir, bu da kolay değil, bu nedenle arıcılık yapan yok. Ancak bahçelerimize yabani arı gibi değişik türlerini çekebilmek için bazı çalışmalarız oluyor. Bunların başında dilimize arı oteli olarak tercüme edbileceğim basit bir düzenek hazırlamak mümkün, gayet basit ama efektif. Bir ev çatısının kesit hali gibi çürümeye yüz tutmuş değişik büyüklükteki kütükler bir yüzeye tutturulur, bu kütüklere irili ufaklı delikler açılır, arılar yuvalanır, böylece yurt edinmiş olurlar ve görevlerini kendiliğinden yaparlar. Şema olarak çizeceğim, daha iyi anlaşılır.

Aynı şekilde diğer faydalı böcekler için de bahçenin uygun görülen bir köşesine işe yaramayan dallar, kütükler yığılır, böcekler orada yuvalanırlar. Ayrıca kış mevsiminde kirpiler yuva yaparak korunmuş olurlar. Bilindiği üzere kirpiler koruma altında, köstebekler ona keza. Her ne kadar köstebekler bazan zarar da verebilse de kesinlikle tuzak kurmak, yoketmek yasak. Yakalansa bile başka bir yere taşımak zaruridir.

Yine kuşların korunması için kuş yuvaları satın alınarak veya yapabilenler kendisi yaparak uygun yerlere asılır, yem vermeye gerek yok.

Yani hobi bahçeleri derken bütün canlıları bir bütün olarak düşünmek esastır.

Mösün Dumlu 29-08-2011 22:45

Alinti web sayfamdan :http://www.gaybi-mustafa-dumlu.com/

mandalinci 30-08-2011 06:23

Sn. Mösün Dumlu,

Sayfanız hayırlı olsun, yazdıklarınızı ilgi ile okudum. resim ve bilgi aktarımlarınızın devamını bekleriz.

İyi çalışmalar dilerim.

berrinb 31-08-2011 02:15

Sayın Mösün Dumlu..Hoşgeldiniz...Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim....Bahçenizden fotoğraflar eklemenizi bekliyorum..Selamlar....

Mösün Dumlu 04-09-2011 07:47

Tesekkür ederim ilginize, yaz ve güz sezonu "hobi bahcelerinin" yogun calisma dönemidir, bahcemizin düzeni, bakim ve temizligine dikkat etmezsek yönetim kurulu ile problem yasariz, ayni zamanda hasat zamani da .
Resim ve yazi gönderecegim.

Mösün Dumlu 04-09-2011 07:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 853987)
Sn. Mösün Dumlu,

Sayfanız hayırlı olsun, yazdıklarınızı ilgi ile okudum. resim ve bilgi aktarımlarınızın devamını bekleriz.

İyi çalışmalar dilerim.

Tesekkür ederim, hobi bahcem de bir o kadar güzel diye sevinirim. Isterdim ki ülkemizde de böyle örgütlü hobi bahceleri olsun.

Mösün Dumlu 07-09-2011 22:34

Hobi bahcemden fotograflar
 
5 Eklenti(ler)
Habi bahcemden bu yaz sezonu görüntüleri

Mösün Dumlu 07-09-2011 22:36

Hobi bahcemden fotograflar
 
5 Eklenti(ler)
Hobi bahcemden görüntüler

Mösün Dumlu 07-09-2011 22:38

Hobi bahcemden fotograflar
 
5 Eklenti(ler)
Hobi Bahceleri (Almanya) yaz sezonu görüntüleri

Mösün Dumlu 07-09-2011 22:39

Hobi bahcemden fotograflar
 
4 Eklenti(ler)
Hobi bahcemden yeni görüntüler

Mösün Dumlu 20-10-2011 22:39

Hobi Bahcemden Görüntüler
 
5 Eklenti(ler)
Hobi bahcelerinin Almanya'daki degerlendirmelerini iceren fotograflardan secmeler.

Mösün Dumlu 20-10-2011 22:44

Hobi Bahcemden Görüntüler
 
2 Eklenti(ler)
Fotograflar hobi bahcemden

Mösün Dumlu 20-10-2011 22:47

Hobi bahceleri Almanya
 
Hobi bahcemden degisik fotograflar

berrinb 20-10-2011 23:22

Sayın Mösün Dumlu bahçenizin fotoğraflarını yukarıda sondan ikinci fotoğraf ebadlarında eklerseniz,ben şahsen sevineceğim...Küçük bahçe fotolarında bahçenizin güzelliklerini tam olarak göremedim...Çok gelişmiş bahçelere benziyordu ...Çok çeşitli sebzeleriniz olmalı ...Biraz detaylı görmek isterim:)) ellerinize sağlık...Selam ve sevgiler ...

Mösün Dumlu 22-10-2011 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berrinb (Mesaj 871623)
Sayın Mösün Dumlu bahçenizin fotoğraflarını yukarıda sondan ikinci fotoğraf ebadlarında eklerseniz,ben şahsen sevineceğim...Küçük bahçe fotolarında bahçenizin güzelliklerini tam olarak göremedim...Çok gelişmiş bahçelere benziyordu ...Çok çeşitli sebzeleriniz olmalı ...Biraz detaylı görmek isterim:)) ellerinize sağlık...Selam ve sevgiler ...

Haklisiniz, bahce islerinde becekrikliyim ama teknik islerinde pek beceremiyorum, bu fotograflari bile zor yükleyebildim. Almanya'da hobi bahceleri ülkenin ücün büyük halka yararli bir federasyondur.Belli bir tüzük dahilinde islevini yerine getirir, ben hem ülkemizde hem de burada yetisen meyve sebzeleri yetistiriyorum, Almanlarin ilgisi de var bizim behce kültürümüze, iki kez seminer de verdim. Web sayfamda cok genis bilgi ve fotograf var, üyelik ücretsiz. Zamaniniz oldugunda bir göz atarsaniz menmun olurum, oldukca degisik ilgi alanlarim var, begeneceginizi umut ederim.
Saygilarimla

Mösün Dumlu 27-11-2011 11:44

Yufka
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mösün Dumlu (Mesaj 871616)
Fotograflar hobi bahcemden

Bizim yörelerde yufka cok yapilir, ayni aliskanlik yurtdisi da olsa devam ediyor. Hobi bahcemden bir agac ve yapmis oldumuz yufka görülmektedir.

Mösün Dumlu 21-12-2011 21:06

Hobi Bahceleri
 
Hobi Bahceleri ve degisik uygulamalar hakkinda detayli bilgi almak isteyen arkadaslar fotograflariyla birlikte web sayfamdan alabilirler, görebilirler, yazilarimin ve fotograflarimin hepsini buraya yüklemem imkansiz.
saygilarimla

Site adresim : [url]http://www.gaybi-mustafa-dumlu.de
http://www.gaybi-mustafa-dumlu.com
http://www.gaybi-mustafa-dumlu.net

Mösün Dumlu 25-12-2011 11:23

Hobi Bagceleri-Fotograflar
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berrinb (Mesaj 871623)
Sayın Mösün Dumlu bahçenizin fotoğraflarını yukarıda sondan ikinci fotoğraf ebadlarında eklerseniz,ben şahsen sevineceğim...Küçük bahçe fotolarında bahçenizin güzelliklerini tam olarak göremedim...Çok gelişmiş bahçelere benziyordu ...Çok çeşitli sebzeleriniz olmalı ...Biraz detaylı görmek isterim:)) ellerinize sağlık...Selam ve sevgiler ...


Hobi bahcemden
Yukaridaki site adresimde hobi bahcemden yüzlerce ve cok degisik fotograflar var, bilmiyorum albümleri tiklayinca acar mi ? Albümlerim üyelere acik, üyelik ücretsiz, bakmak isterseniz ve biraz da zaman ayirirsaniz cok fotograf var.
Saygi ve selamlarla

Mösün Dumlu 31-01-2012 23:03

Hobi Bahcemden Fotograflar
 
3 Eklenti(ler)
Hobi bahcemden degisik zamanlarda sebze ve meyvelerim

Mösün Dumlu 31-01-2012 23:06

Hobi Bahcemden Fotograflar
 
4 Eklenti(ler)
Hobi bahcemden sebze ve meyveler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024