agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-05-2025, 14:34   #1
Ağaç Dostu

azorka's Avatar

Giriş Tarihi: 05-06-2015
azorka / Bahçe

Bahçenin bulunduğu şehir : İzmir / Gaziemir

Bahçenin büyüklüğü : 4 Dönüm

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları : Hafif rüzgar alan bir dağ yamacı. Yazları kavruluyoruz.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 9B ( Eksiyi çok az görüyoruz)

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Zeytinlik

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : 70 ler öncesinde bağ olan araziyi dedem zeytinliğe çevirmiş. O zamanlar hayatta olsaydım buna izin vermezdim. Sökülen asmaların türünü merak ediyorum.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 2017'den beri.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır, hala tam bir şekil almış değil. Kitaplardan ve internetten yararlanıyorum.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Yok

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) : Tam zamanlı çalıştığım için babamdan destek alıyorum, kişisel.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Tek gözlü ahşap bir yapımız var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Konumu ve değeri itibariyle imkansız ama gerçek bir permakültür bahçesi olsun isterim.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : 70 li yıllarda ege üniversitesinden uzmanlar gelip zeytin ağacı türünü belirlemişler. Ben türünü bilmiyorum babam da hatırlamıyorum. 70-80 adet zeytin ağacımız var. 20-25 adet bardacık ve kırmızı içli incirimiz var. Bir karadut ağacımız ve çocukluğumda babam ile birlikte ektiğimiz bir ıhlamur ağacımız bulunmakta. Ağaçlardan geriye kalan ufak bir bölgede sebze adalarım var.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : 2017 yılından beri atalık türler ekiyorum.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Yok

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Kendime yetecek kadar tohum saklayıp onları fideliyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Kısıtlı bir yağmur suyu toplama tankımız var. Tarım suyu mevcut.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? :

Toprak özellikleri : Ağır killi

Kompost yapıyor musunuz? : Sıcak ve soğuk kompost yapıyorum. Bokashi çalışmalarım oldu.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Benim değil ama babamın bir çok hatası oldu. Toprağı yıllarca sürmek, organik çit olan kargıları yok etmek gibi.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? : Organik çözümlerden yanayım.

Bahçeniz organik mi? : Evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Küçükbaş ve tavuk gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Fare eskiden daha fazlaydı şu an görmüyorum gördüğüm çok minik fareler oluyor.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Bir ay içerisinde damlama sistemi kuracağım.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Yamaç

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Ufakta olsa dört beş sebze adam var. Onları yapmam ile serüven başladı.

Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Yakında tekrar olacağım.

azorka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2025, 15:06   #2
Ağaç Dostu

azorka's Avatar

Geçen yıl düğün telaşı sebebiyle sebze adalarım ile ilgilenememiştim. Bu sene tam sürat sebze adalarımın takibindeyim. Bahçemin toprağı ağır killi olduğu için Menderes bölgesinden gübreli güzel bir toprak getirttim. Sebze adalarımın çürüyen ahşap kısımları yerine kulubemizin çatısından çıkan kiremitleri kullandım. 2017'den beri ektiğim tohumlarım vardı onları fideledim. Yıllardır ihtiyacım olduğunu bildiğim dal öğütücüme bu yıl kavuştum. Sebze adalarımın hem üstlerine hem geçeceğim bölgelere öğütülmüş kuru dallar serpiyorum. Fotoğraflarını ekleyeceğim. Uzayan otları kesmek için bir çim biçme makinesi arıyorum babam sağolsun onu bu ay alacakmış. Rareseeds'ten 10 paket tohum sipariş etmiştim fidelerim 10 güne toprakla buluşur. Zengarden'dan aldığım latin çiçeklerim çok güzel gelişim sergilediler. Mümkün olduğunda doğaya zarar vermeden her şeyi gerçekleştirmek istiyorum. Geri dönüşümü çok seviyorum. Sebze adalarımın kiremitlerden, kullanılmayan delinmiş su depolarından, kuzu yemliklerinden olması beni mutlu ediyor. Bu yıl bir de temu'dan kumaş deniyorum. Fidelerimi şaşırtmak için iş yerimde atılmış olan kağıt bardakları kullandım.Soğuklarda çok fazla biber fidemi kaybettim, bana acı bir tecrübe oldu. Yakın zamanda kaolin veya gölgeleme sistemi kurmam gerekiyor keşke bahçeme daha fazla vakit ayırabilsem.

Latin çiçeklerimin ilk hali

Pazılarım bu yıl verdiğim gübrelerden olacak ki harika gelişiyor.

Sevgili Sayın Bahçeden'den geçen yıl almış olduğum çok fazla kale türünden en beğendiğimiz olan red russian bu yıl bizimle. Tohum paylaşımı etkinliği için tohuma çıkmasını bekliyoruz.

Düzenleyen azorka : 17-05-2025 saat 15:07 Neden: fotoğraf tekrarı
Eski 17-05-2025, 15:07   #3
Ağaç Dostu

azorka's Avatar

Aldığımız yeni toprağı eklemeden önce babam ve annem ile son düzenlemeleri yapıyoruz.

Temu'dan aldığımız kumaş sebze adası.

Sebze adalarımdan birinin yakın zamanda ot temizliği yapılmadan önceki hali. Fidelerim yetecek mi diye şaşırtılmış olan fideleri yerlerine koyuyorum. Tabi ki yetmiyor ve Sayın bahçeden'den çok fazla fide siparişinde bulunuyorum. Hatta o fideler de yetmiyor tekrar bir siparişte bulunabilirim.

Eski 17-05-2025, 15:14   #4
Ağaç Dostu

azorka's Avatar

Bu yıl sebze adamda ilk defa gördüğüm beyaz sinek ile karşılaşıyorum. Biber fidelerime yaprak bitleri dadanmış. Sayın Meyvelitepe'nin portakal yağı ve tween 80 karışımı solüsyonunu hemen kilerden alıp sulandırarak zararlılara sıkıyorum. İki yıl önce hazırlamıştım geçerliliği kalmamıştır sanıyorum ama işe yarıyor. Kalanı solüsyonu sulandırmadan tavuk kümesine sıkacağım. Domateslerde ilk çiçekleri momini salzi gösterdi.

Sanırım beyaz sineğin yapraklarda bıraktığı lekeler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025