agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni824Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-08-2021, 17:00   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-09-2020
Şehir: Ankara
Mesajlar: 209
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feyzi_48 Mesajı Göster
Sayın halcur; Esnaf konusunda sizi kendi yaşadıklarımla o kadar iyi anlıyorum ki, ne isterseniz veriyorlar fakat verdikleri satış amaçlı oluyor fayda amaçlı olmuyor.
Kesinlikle, hele bir de ankarada ulus esnafı var yok bilmezler ne sorsan vardır muhakkak. Ben de üçburun köy biberi aldım güya alakası yok.
Sn. Halcur domatesleriniz için üzüldüm açıkçası hastalık ve net tedavisini bulursanız paylaşmanızı ümit ediyorum.
Ne hikmetse nazlı olduğundan mıdır yoksa geç yetiştiğinden midir nedir bahçenin şahı padişahı domates izlenimi var bende. Domateslerin hastalanması diğer zerzevattan daha çok koyuyor insana

halcur beğendi.
chntskn06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2021, 10:54   #2
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Komşunun karpuzları. Tadı, rengi güzel. Çekirdekleri iri ve bol ama temizlemesi kolay.
Name:  01 (9).jpg
Views: 732
Size:  33.3 KB


Günebakanlar yavaş yavaş olgunlaşıyor.
(Yanlış fotoğrafı paylaşmışım. Bu bir önceki hali ama sorun olmaz. Çoğu buna benzer durumda.
Name:  01 (8).jpg
Views: 703
Size:  31.4 KB


Bu sıra en çok göze batan kabaklar. Eş dost bıktı artık, "Patlıcan, kabak, karpuz ister misin?" teklifinden. En çok da kabaktan... Balkon demirlerinde güneşleniyorlar. Bir süre güneş alırsa daha iyi oluyormuş.
Name:  01 (3).jpg
Views: 702
Size:  28.9 KB

Name:  01 (2).jpg
Views: 736
Size:  30.1 KB

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2021, 13:36   #3
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Komşunun karpuzları. Tadı, rengi güzel. Çekirdekleri iri ve bol ama temizlemesi kolay.
Eklenti 720968


Günebakanlar yavaş yavaş olgunlaşıyor.
(Yanlış fotoğrafı paylaşmışım. Bu bir önceki hali ama sorun olmaz. Çoğu buna benzer durumda.
Eklenti 720969


Bu sıra en çok göze batan kabaklar. Eş dost bıktı artık, "Patlıcan, kabak, karpuz ister misin?" teklifinden. En çok da kabaktan... Balkon demirlerinde güneşleniyorlar. Bir süre güneş alırsa daha iyi oluyormuş.
Eklenti 720970

Eklenti 720971
Büyük olmayan bal kabaklarını içine peynir, et vb doldurulan yemeği yapmakta kullanabilirsiniz. Fırında nefis oluyor. Forumdaki yemek sayfasında görmüştüm. Ben tulumcuyum.

akçabardak ve halcur beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2021, 15:58   #4
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Büyük olmayan bal kabaklarını içine peynir, et vb doldurulan yemeği yapmakta kullanabilirsiniz. Fırında nefis oluyor. Forumdaki yemek sayfasında görmüştüm. Ben tulumcuyum.
O yemeğin bir adı var mı?

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2021, 11:05   #5
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Bu fotoğrafta 4-5 tür mısır var. Beyaz, mor/siyah, yerli. Beyaz ve morun hem patlak mısır hem de yemelik çeşidi var. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen tüm tohumlar hastalandı. Yerli çeşitler küçük olsa da bir miktar yedik.

Yanlışım varsa düzeltin ama tohum paylaşım etkinliğinden gelenlerin hepsinin hastalanmasını 'bu bölgeye yabancı olmasından kaynaklanıyor' diye düşündüm. Yani adaptasyon sorunu.

Name:  01 (6).jpg
Views: 706
Size:  44.4 KB

Bu da bahçede bolca bulunan bir bitki. Altın çileğe çok benziyor. Sök sök bitmiyor, o kadar çok. Bitkiyi iyi tanıyanlar fikir verirse sevinirim. O mudur?

Name:  01 (5).jpg
Views: 652
Size:  30.1 KB

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2021, 21:11   #6
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Bu fotoğrafta 4-5 tür mısır var. Beyaz, mor/siyah, yerli. Beyaz ve morun hem patlak mısır hem de yemelik çeşidi var. Tohum paylaşım etkinliğinden gelen tüm tohumlar hastalandı. Yerli çeşitler küçük olsa da bir miktar yedik.

Yanlışım varsa düzeltin ama tohum paylaşım etkinliğinden gelenlerin hepsinin hastalanmasını 'bu bölgeye yabancı olmasından kaynaklanıyor' diye düşündüm. Yani adaptasyon sorunu.

Eklenti 720977
Daha önce paylaştığım bu fotoğraftaki mısırlar şu an sütlü çorbamızı ve yoğurtlu çorbamızı süslüyor. Valla, çok da güzel oluyor.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2021, 12:30   #7
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,785
Ellerinize emeklerinize sağlık, son fotoğrafta ki altın çileğe çok benziyor, şekeri olana çok iyi geliyor, aşağıdaki linki bir inceleyin, kolay gelsin.

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...gi/24084-2.htm

halcur beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2021, 20:45   #8
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Büyük olmayan bal kabaklarını içine peynir, et vb doldurulan yemeği yapmakta kullanabilirsiniz. Fırında nefis oluyor. Forumdaki yemek sayfasında görmüştüm. Ben tulumcuyum.
Biraz tarif alalım mı..Kabaca, kısaca... Hanım pek böyle değişik şeylerden hoşlaşmaz ama güzel olacak gibi.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2021, 11:58   #9
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Biraz tarif alalım mı..Kabaca, kısaca... Hanım pek böyle değişik şeylerden hoşlaşmaz ama güzel olacak gibi.
http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/11489.htm
burada var.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2021, 09:37   #10
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
halcur / Bahçe

Yeşil domates ve süs biberi turşusu

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2021, 23:12   #11
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
TCM'den

Sayın TCM'nin sayfasını baştan sona okumayı bitirdim. Özetle TCM'den ve biraz da başka kaynaklardan edindiğim bilgi aşağıda. (Kusurumuz varsa affola.)

Alıntı:
Sebze dikilecek/ekilecek alan sürülmeden önce kükürt, kül ve yumurta kabuğu dökün, sonra sürün.

Damlama yapılacaksa arık açmaya gerek yok.

Fide yalaklarına magnezyum, yumurta kabuğu koyup üzerine az toprak koyup solucan gübresi de ekleyip fideyi dik.

Fidelerin sıra arasını 60-100 cm aralıkla olursa aralar çapa makinesi ile sürülebilir.

Domateslerde ve patlıcanlarda ara fide arası 50-60 cm (Domates sırıksa 40 cm)

Kabakları, karpuz ve kavunları sebzelerden ayrı bir yere dik.

Mısırları önce ek 15 gün sonra da fasulyeleri ek.

Günebakanı yan ve arkalara dik.

Hıyarların yerini çok geniş bırak ya da askıya al/sırık dik.(Yerde olursa yaprak altlarına bakmak zor.)

Öncelikle patlıcan tohumlarını 1-1,5 gün suda beklet, bir hafta sonra biber ve biberden bir hafta sonra da domates tohumlarını suda beklet. En geç patlıcan çimleniyor. Biber tohumunu ve mısırı bir gün domatesi yarım gün suda bekletmek yeterli.

Kükürt, çiçeklenme artıncaya kadar bakır ve oksijenli su düzenli aralıklarla fide dikiminden hemen sonra uygulanmaya başlanmalı ki ortam şartlarının mantar etkenleri için ideal olmasının önüne geçilebilsin.

Koruma amaçlı, sıcaklar artınca, domatese sistemik mantar ilacı verilebilir.

1- Fideler dikildikten hemen sonra bordo bulamacı kullan
* 2 kere daha 1 hafta aralıkla tekrarla hatta gerekirse çok çiçekleninceye kadar devam et.

2- Bitkileri ektikten sonra 10 günde bir kükürt/kül karışımı dökün
*Ayrıca her yağmur yağdığında da (özellikle domatese) ilk fırsatta kükürt-kül dökün

3- Kükürt uygulamasına domateste ilk zamanlar 5-7 günde bir (artı yağmurdan sonra) daha sonraki günlerde 10-15 gün aralıklarla (artı yağmur sonrası) devam et.

4- Kükürte ilave sistematik olarak arada oksijenli su kullan (Sulandırma oranı 1/100 )

5- Araya bordo bulamacı sıkıştır.

6-Mantar görülürse sistemik mantar ilacı kullana
Mancozeb

7-Kaolin %2.5 -5 kaolin kili sık (%5-6 derece soğuk-sıcaktan koruyor)

mildiyö ( domates geç yanıklığı - p. infestans ) için sistemik ilaç ile (syngenta - quadris)


halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2021, 12:11   #12
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Ben de diyorum bütün gece bahçede tıkırtılar kesilmedi, kim bu dolaşan gece gece...

Derlediklerinizi şöyle bir okuyunca, kızdım kendime, hiç dedim bitkileri kendi haline bırakmamışım, tık demişler kükürt, gık demişler kül, yağmuru bile yağacağına pişman etmişim.

Şuna inanıyorum hep; milyarca yıldır doğa-yaradan bir yoluna koymuş işleri ve tıkır tıkır işlemiş her şey. Ama insanoğlu elinin değdiği, gözünün gördüğü, sesinin gittiği canlı-cansız her şeyi katletmiş doğduğundan beri. Ve bu aç gözlülüğü de artarak devam ederek dünyanın sonunu getirecek gibi duruyor. Bu sebeple insanoğlu ne olursa olsun işleyen süreçlere müdahil olmamalı. Bahçede de durum aynı; en güzeli hiç bir müdahaleye yer olmadan sadece kompost ile yapılmalı her şey. Duruma göre mümkün olduğunca doğal mücadele edilmeli. Tabi bunu derken kimi sanal alemde yapıldığı gibi; hiç gübre atmayın, hiç ilaç vermeyin, bunların ismini bile söylemeyin, söyleyenleri de çarmıha gerin denmemeli.

'Koruma amaçlı, sıcaklar artınca, domatese sistemik mantar ilacı verilebilir' e cevap yazayım dedim amma uzattım konuyu. Herkes kendi bahçesinin dinamiklerine göre davranmalı sonuçta...

@ halcur, bahçemi ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim. İmkan olmalı bahçelerimizde çay-kahve eşliğinde sohbetlere devam etmeli di mi...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2021, 14:29   #13
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Ben de diyorum bütün gece bahçede tıkırtılar kesilmedi, kim bu dolaşan gece gece...

Derlediklerinizi şöyle bir okuyunca, kızdım kendime, hiç dedim bitkileri kendi haline bırakmamışım, tık demişler kükürt, gık demişler kül, yağmuru bile yağacağına pişman etmişim.

Şuna inanıyorum hep; milyarca yıldır doğa-yaradan bir yoluna koymuş işleri ve tıkır tıkır işlemiş her şey. Ama insanoğlu elinin değdiği, gözünün gördüğü, sesinin gittiği canlı-cansız her şeyi katletmiş doğduğundan beri. Ve bu aç gözlülüğü de artarak devam ederek dünyanın sonunu getirecek gibi duruyor. Bu sebeple insanoğlu ne olursa olsun işleyen süreçlere müdahil olmamalı. Bahçede de durum aynı; en güzeli hiç bir müdahaleye yer olmadan sadece kompost ile yapılmalı her şey. Duruma göre mümkün olduğunca doğal mücadele edilmeli. Tabi bunu derken kimi sanal alemde yapıldığı gibi; hiç gübre atmayın, hiç ilaç vermeyin, bunların ismini bile söylemeyin, söyleyenleri de çarmıha gerin denmemeli.

'Koruma amaçlı, sıcaklar artınca, domatese sistemik mantar ilacı verilebilir' e cevap yazayım dedim amma uzattım konuyu. Herkes kendi bahçesinin dinamiklerine göre davranmalı sonuçta...

@ halcur, bahçemi ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim. İmkan olmalı bahçelerimizde çay-kahve eşliğinde sohbetlere devam etmeli di mi...
Sayın TCM, teşekkür ederim. Renkli üslubunuzla yazdıklarınızı yine zevkle okudum. Şekeri bıraktığımdan beri çay zevk vermiyor ama kahve güzel olurdu. Adana'ya yolunuz düşerse ellerimle ikram etmekten mutlu olurum.

nazlı06 beğendi.
halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2021, 20:24   #14
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
...Şekeri bıraktığımdan beri çay zevk vermiyor ama kahve güzel olurdu. Adana'ya yolunuz düşerse ellerimle ikram etmekten mutlu olurum.
- Şeker en büyük düşmanlarımızdan. Çok doğru karar vermişsiniz. Ancak 'şekeri bırakınca çaydan zevk alamamak' pek rastlanılan bi şey değil, muhtemelen daha yeni bıraktığınız için öyle diyorsunuz. Tamam damak tadı bu tartışılmaz ama şu ana kadar hiç duymadım herhalde; esas çayın tadına şimdi varmanız gerek.

- İlk görev yerim 1993 sonu Gaziantep - İslahiye, birlikte çalıştığımız Adana lı arkadaşımız vardı, sayesinde gezdik biraz. Çağırıyor hep, nasip...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2021, 18:08   #15
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
- Şeker en büyük düşmanlarımızdan. Çok doğru karar vermişsiniz. Ancak 'şekeri bırakınca çaydan zevk alamamak' pek rastlanılan bi şey değil, muhtemelen daha yeni bıraktığınız için öyle diyorsunuz. Tamam damak tadı bu tartışılmaz ama şu ana kadar hiç duymadım herhalde; esas çayın tadına şimdi varmanız gerek.

- İlk görev yerim 1993 sonu Gaziantep - İslahiye, birlikte çalıştığımız Adana lı arkadaşımız vardı, sayesinde gezdik biraz. Çağırıyor hep, nasip...
Biraz geç oldu ama Sayın TCM herkes aynı şeyi söylüyor. "Çayın asıl tadını şimdi alman lazım" ya da "Biraz zaman geçsin, görecekmişsin çay değil şerbet içiyormuşsun."
Şekeri bırakalı 1(bir) yıl oldu. Çayı da bırakmak üzereyim(Zevk almadığım için). Sigaradan sonra hayattaki en büyük ikinci zevkimi de kaybettim.

nazlı06 ve TCM beğendi.
halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2021, 10:33   #16
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Biraz geç oldu ama Sayın TCM herkes aynı şeyi söylüyor. "Çayın asıl tadını şimdi alman lazım" ya da "Biraz zaman geçsin, görecekmişsin çay değil şerbet içiyormuşsun."
Şekeri bırakalı 1(bir) yıl oldu. Çayı da bırakmak üzereyim(Zevk almadığım için). Sigaradan sonra hayattaki en büyük ikinci zevkimi de kaybettim.
Çayı da şekeri de bırakmıyorum. Bırakmayacağım işte ! Başlarım şeker düşmanlığına.
Yok efendim sağlıklı yaşamak için şunları bunları yapmalıymışım. İyi, hoş da uzun yaşamak için yaşamak istemiyorum ki. Zevk aldığım şeyleri de yapmak istiyorum. Bu vücut denen nesnenin hiç mi toleransı yok ? Benimki toleranslı. 17 yaşından bugüne (63) şekerli çay içerim. (Hafif tatlı) Su gereksinimimi de çayla karşılarım. Rakı içmiyorsam su içtiğim pek görülmez. (yemek sofrasında su bulundurmam. O derece) Çay su sayılmadığı için susuzluktan öldüm mü ben ?
Haftada 4-5 gün bisiklet sürerim üstelik. 25-30 km bisiklet üstüne çay gibi keyifli bir içecek bilmiyorum. Yolda da susuzluğumu termostaki çayla gideririm. Önlemler bir yere kadar. Bu tür önleyici önlemlere gelince kulak asmam.
Avcı toplayıcı topluluklar nereden enerji sağlayabilirdi ?
Karbonhidrat kaynağı olarak buğdayı bile bilmiyorlardı. Topladıkları meyvelerdeki şeker olmazsa ölürler. Yani bedenimiz o günlerden beri şeker yakmayı bilir. Benim çocukluğum pilav ve hoşaf yiyerek geçti. Karbonhidrat üstü şeker demek. Hala ölmedik ama. Arkadaşlarım da yaşıyor.
Sorun gıda endüstrisini desteklemeye çalışan "endüstriyel bilim" anlayışı. Her hazır gıdaya şeker veya türevi, tuz, tatlandırıcı vb eklentilerle dengeli beslenme bozuluyor. Aradan bir şeyi çekip suçlu bu deyince de sistem sürüyor. Yeni ürünler ortaya çıkıyor.
Şekeri kanserli hücreye verirsen hücredeki kanser coşuyor. (Çalışmanın bilimselliğine karşı çıkmıyorum.) Kanserli hasta kötüleşince hastaya serumu niye veriyorlar ? (Serumdaki şeker ne olacak ? ) Beden karmaşık işlemlerle ayakta kalıyor. Hücreye bakıp beden hakkında karar verilemiyor.
Uzatmayayım. Önlem iyidir. Önleyici önlemlere gelince aynı fikirde değilim.
V A Z G E Ç M E M .

nazlı06, TCM ve halcur beğendi.
Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2021, 14:54   #17
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Sirke yapmaya başladık yine. Her yıl yapılan standart hazırlıkların bir parçası.
Name:  5.jpg
Views: 536
Size:  30.2 KB


Gül biber ve patlıcan turşusu
Name:  1.jpg
Views: 536
Size:  55.2 KB


Bamya kurutma çalışması
Name:  2.jpg
Views: 564
Size:  59.8 KB


Diğer bamya halkası, biber kurutması ve salça...
Name:  3.jpg
Views: 566
Size:  51.5 KB

Name:  4.jpg
Views: 598
Size:  53.0 KB

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2021, 13:30   #18
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Gül biberden ve dürümcüden gelen(onlar meksika dedi) acı biberden tohum almak için kurutuyorum. Gülbiberi biraz erken toplamışım. Sonrakiler iyice kızarınca toplayacağım.
Diğeri kıl biber. Ondan vaz geçtim.Çok acı.
Name:  3.jpg
Views: 403
Size:  49.1 KB


Uzun-orta-tombul süs biberi karışımı. Yine tohumluk. Karma bir şekilde tohum paylaşımında dağıtırım büyük ihtimal.
Name:  2.jpg
Views: 409
Size:  63.8 KB


Zeytinler az da olsa ürün verdi bu yıl. 1.5 lt'lik bir şişeyi doldurduk. Diktiğimzamandan bu güne üç yıla yaklaştı.
Name:  1.jpg
Views: 406
Size:  64.3 KB

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2021, 15:00   #19
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Biberleri güneşte değil gölgede kurutalım, bıçakla ortadan bir kesi atalım ki çürümesin, hava alsın.

İLAVE: Güneşi nereden gördüysem artık..

nazlı06 beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2021, 21:07   #20
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Biberleri güneşte değil gölgede kurutalım, bıçakla ortadan bir kesi atalım ki çürümesin, hava alsın.

İLAVE: Güneşi nereden gördüysem artık..
Genel olarak gölgede kurutuluyormuş. Biz güneşte kuruttuk. Bundan sonrakileri gölgede kuruturuz artık.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2021, 19:18   #21
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Geçenlerde bir akrabamın tavsiyesi ile bu bitkiyi çelikten diktim. Gayet de güzel oldu. Bana bu bitkiyi veren Şeker Otu dedi, ismine. Stevia değil tabii ki. Şeker hastalığına iyi geliyormuş. Yiyenler memnunmuş...vs. Bu bitkinin gerçek ismini bilip beni aydınlatacak olan var mı?

NOT: Yedim, yaşıyorum.
Name:  1.jpg
Views: 383
Size:  64.5 KB

Name:  2.jpg
Views: 386
Size:  67.5 KB

nazlı06 ve E.Kahraman beğendi.
halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2021, 20:07   #22
Ağaç Dostu
 
köpük_bahçesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2020
Şehir: Nevşehir/Karaman
Mesajlar: 150
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Geçenlerde bir akrabamın tavsiyesi ile bu bitkiyi çelikten diktim. Gayet de güzel oldu. Bana bu bitkiyi veren Şeker Otu dedi, ismine. Stevia değil tabii ki. Şeker hastalığına iyi geliyormuş. Yiyenler memnunmuş...vs. Bu bitkinin gerçek ismini bilip beni aydınlatacak olan var mı?



NOT: Yedim, yaşıyorum.

Eklenti 722203



Eklenti 722204
Tadı ıspanağa mı benziyor?

köpük_bahçesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2021, 14:41   #23
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi köpük_bahçesi Mesajı Göster
Tadı ıspanağa mı benziyor?
Özür dilerim, geç cevapladım. Hafızam "nisyan ile malul"

Tadını ıspanağa benzeyip benzemediğini bilmiyorum. Ispanağı hiç çiğ yemedim.

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2021, 16:49   #24
Ağaç Dostu
 
köpük_bahçesi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-07-2020
Şehir: Nevşehir/Karaman
Mesajlar: 150
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Özür dilerim, geç cevapladım. Hafızam "nisyan ile malul"



Tadını ıspanağa benzeyip benzemediğini bilmiyorum. Ispanağı hiç çiğ yemedim.
Estağfurullah şeker hastalığına iyi geldiğini görünce dikkatimi çekti birkaç makale buldum orada ıspanak çeşidi olduğundan bahsediyordu linki tekrar bulursam paylaşayım.

ALP-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Longevity spinach
https://www.frontiersin.org/articles...016.00052/full

köpük_bahçesi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2021, 20:28   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-08-2006
Şehir: İzmir-Zeytinalanı
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi köpük_bahçesi Mesajı Göster
Estağfurullah şeker hastalığına iyi geldiğini görünce dikkatimi çekti birkaç makale buldum orada ıspanak çeşidi olduğundan bahsediyordu linki tekrar bulursam paylaşayım.

ALP-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Longevity spinach
https://www.frontiersin.org/articles...016.00052/full
Konu ile alakasız olacak ama araya bir not olarak şeker seviyelerini düşürmek ve düşük tutmak için ketojenik diyete ( Günlük alınan karbonhidratı çok düşük seviyelerde tutacak şekilde beslenmek ) bakabilirsiniz.
Çok geçmiş olsun.

bardacık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2022, 14:15   #26
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
2022


Yeni Sezon



GİRİZGÂH

Name:  Adsız.gif
Views: 190
Size:  3.9 KB

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2022, 14:26   #27
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Bu tarz çimlendirmeyi ilk defa deniyorum. Bakalım nasıl olacak? (15 Ocak)
Name:  20220128_1517007777777.jpg
Views: 277
Size:  27.0 KB


Bu da standart menü. Şeffaf kapaklı saklama kabı içinde kağıt havlu ile yapılan çimlendirme.(İlk çalışmadan bir hafta sonra)
Name:  20220124_215442.jpg
Views: 269
Size:  50.2 KB

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2022, 15:22   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-03-2019
Şehir: MUĞLA - KAHRAMANMARAŞ
Mesajlar: 457
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Bu tarz çimlendirmeyi ilk defa deniyorum. Bakalım nasıl olacak? (15 Ocak)
Eklenti 723553


Bu da standart menü. Şeffaf kapaklı saklama kabı içinde kağıt havlu ile yapılan çimlendirme.(İlk çalışmadan bir hafta sonra)
Eklenti 723554
Bu yönteminizi takip edeceğim. Eğer fidelemede başarılı olursa, tohumdan fideye geçme aşamasında zaman kazandırabilir. Kahramanmaraş ta havalar soğuk, bu sebeple tohum ekim zamanımıza var. Bizlerde bu süreçte sizlerin tecrübelerini mukayese edelim.

halcur beğendi.
feyzi_48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2022, 15:46   #29
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi halcur Mesajı Göster
Bu tarz çimlendirmeyi ilk defa deniyorum. Bakalım nasıl olacak? (15 Ocak)
Eklenti 723553


Bu da standart menü. Şeffaf kapaklı saklama kabı içinde kağıt havlu ile yapılan çimlendirme.(İlk çalışmadan bir hafta sonra)
Eklenti 723554
Bu şekil çok karışık.
Tohumları yanyana 1-2 cm aralıklar ile yerleştiriyorum. Alta doğru en çok 5 sıra oluşturuyorum. Kağıt havlu şeffaflaşacak kadar nemli iken yerleştirip, kilitli poşete (havasını alarak ) yerleştiriyorum. Poşete tohum ismini yazıyorum.
Bir hafta geçtikten sonra, ışığa tutarak, uç verip vermediğine bakıyorum. Uç boyu 1-2 mm ye ulaşanları ayırıp, bardaklara ekiyorum. Kalanları tekrar poşete yerleştiriyorum. Her gün gözleyerek işlemleri tekrar ediyorum.
Tohumları bir gün (Tohuma göre süre değişiyor.) ıslattıktan sonra ve havluya yerleştirmeden önce 9 su 1 sirke karışımında 30 dakika bekletip, iyice yıkıyorum.
NEDEN BARDAĞA ALIYORUM?: Islak havlu yöntemlerinde (rulo yapılan dahil) nem fazla geldiği için fidenin boyun bölümü aşırı uzuyor. Toprağa aktardığınızda dik duramıyor. Uzun boyunun toprak altında kalmasını isterseniz kök çok derine gidiyor. Sonuçta fidan boyunlu fideler oluşuyor.
Çimlenen tohumların bir bölümü (toprağa alındıktan sonra) büyümesini sürdürmüyor. Bunu ön şaşırtma olarak değerlendiriyorum. (Bu işlem sırasında bende hata yapıyor olabilirim.)
Filizlenme aşamasında fazla nemli olmayan toprak ile yetiştiğinden gövdesi orantılı oluyor.
Toprakta çimlendirmeye göre en iyi tarafı nem kontrollü fide büyütebilme oluyor. Çimlenme için gereken nem filizlenme döneminde fazla geldiği için boyun bölümü istenenden uzun oluyor. Havlu yönteminde bundan kaçınmak daha kolay. Toprakta çimlendirmede toprak karışımını oluşturmak, nem oranını tutturmak zor işler.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2022, 22:21   #30
Ağaç Dostu
 
halcur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-12-2018
Şehir: Adana
Mesajlar: 610
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Portakal Rengi Mesajı Göster
Bu şekil çok karışık.
Tohumları yanyana 1-2 cm aralıklar ile yerleştiriyorum. Alta doğru en çok 5 sıra oluşturuyorum. Kağıt havlu şeffaflaşacak kadar nemli iken yerleştirip, kilitli poşete (havasını alarak ) yerleştiriyorum. Poşete tohum ismini yazıyorum.
Bir hafta geçtikten sonra, ışığa tutarak, uç verip vermediğine bakıyorum. Uç boyu 1-2 mm ye ulaşanları ayırıp, bardaklara ekiyorum. Kalanları tekrar poşete yerleştiriyorum. Her gün gözleyerek işlemleri tekrar ediyorum.
Tohumları bir gün (Tohuma göre süre değişiyor.) ıslattıktan sonra ve havluya yerleştirmeden önce 9 su 1 sirke karışımında 30 dakika bekletip, iyice yıkıyorum.
NEDEN BARDAĞA ALIYORUM?: Islak havlu yöntemlerinde (rulo yapılan dahil) nem fazla geldiği için fidenin boyun bölümü aşırı uzuyor. Toprağa aktardığınızda dik duramıyor. Uzun boyunun toprak altında kalmasını isterseniz kök çok derine gidiyor. Sonuçta fidan boyunlu fideler oluşuyor.
Çimlenen tohumların bir bölümü (toprağa alındıktan sonra) büyümesini sürdürmüyor. Bunu ön şaşırtma olarak değerlendiriyorum. (Bu işlem sırasında bende hata yapıyor olabilirim.)
Filizlenme aşamasında fazla nemli olmayan toprak ile yetiştiğinden gövdesi orantılı oluyor.
Toprakta çimlendirmeye göre en iyi tarafı nem kontrollü fide büyütebilme oluyor. Çimlenme için gereken nem filizlenme döneminde fazla geldiği için boyun bölümü istenenden uzun oluyor. Havlu yönteminde bundan kaçınmak daha kolay. Toprakta çimlendirmede toprak karışımını oluşturmak, nem oranını tutturmak zor işler.
Sayın Portakal Rengi, ilginiz için teşekkürler. Rulo uygulamasını yabancı bir kanalda izlemiştim. İlginç olduğunu düşündüm. Rulodaki fideler biraz büyüdüğünde rulo açılıp arasına toprak konuyordu. Ben henüz o aşamaya geçmedim. Eksiklikler var ama bence şimdilik iyi gidiyor.

İkinci fotoğraftaki sizin anlatımınıza benzer bir uygulama. Siz kilitli poşet kullanmışsınız, ben şeffaf kapaklı plastik saklama kabı. Daha önce kilitli poşet kullandım. Bana havalandırma, nemlendirme ve tekrar poşete koyma çok zor geldi. Kilitli poşetten kağıt havluyu çıkarması bir zor, geri koyması iki kat daha zor, bence. Kolay açılabilir bir sistem olması gerektiğini düşündüm, saklama kabına geçtim. Açması, havalandırması çok kolay. Çok güzel sera ortamı oluştu.
Bir sonraki aşamada ben de bardağa geçiyorum.
Bakalım nasıl olacak?

halcur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025