![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-05-2007
|
Tarladaki biberleri hasat etmeye başladım.İlk çatala kadar ne varsa koparmıştım ama evin önündekiler kadar uzamadılar. Buraya kadar getirdik,artık sulamaya dikkat etmek lazım.Sadece sulama mı, dipleri her daim nemli kalsın diye malç da yaptım.Malzeme sıkıntım yok,etraf biçilip yerlere serilmiş otlarla dolu. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçen sene tarlaya ektiğim baklalar kısa sürede böceklenmiş,üzerine meşe külü mü atsam,acı biberli,sarımsaklı,arap sabunlu karışım mı hazırlasam derken gözümün önünden kayıp gitmişlerdi. Yine böceklendiler. Ama bu kez karşılarına dikilip aval aval bakmadım. "Çılgın Kalabalıktan Uzak" adlı blogdan okuyup hazırladığım d-limonen preparatını birer hafta arayla üzerlerine püskürttüm.Sonrasında toparlandı ve ürün vermeye devam ettiler. Değerli yol göstericiliğiniz için teşekkür ederim sayın MeyveliTepe. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Mürdüm eriğinden koparıp birkaç tane tattım.Rengi olmuş ama daha sert.Toplanmasına bi on gün daha var.İyi ki var,çünkü şu aralar neye yetişeceğimizi şaşırdık. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Düzeneğin birkaç yerinde hafif yatmalar oldu.Herekleri düzeltip diplerine taş sıkıştırdım. Şeker fasulye kılçıklı çıktı.Toplamak için tanelerinin irileşmesini bekliyoruz.Barbunyada verim eh işte. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu sene bizim için tarlada biber,adalarda domates yılı.Her ikisinin de fidelerini pazarda gözümüzün tuttuğundan almıştık.Ne yaparsan yap biraz da şans olacak. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Bugünlerde işimiz ceviz. Anne cevizin cevizlerini komşudan aldığım sırıkla erişebildiğim yere kadar dokudum. Yüksek dallar kaldı onları da yere döküldükçe topluyoruz. 'Chandler'ların da hasatı geldi. Bazı dallarını yerden,bazılarını merdivene çıkarak ya da silkeleyerek topladık. Eylülde yağan dolu sadece yeşil kabuğu değil altını da etkilemiş. Kahverengi kabuk kara kara lekelerle kaplı. Birkaçını kırıp baktım, dolunun vurduğu yerin altı hafif esmerleşse de içleri beyaz ve dolgun. Meyvelerde kalibre düşük. Önceki sezon meydana gelen don ağaçları etkilemiş, dallarda kurumalar oluşmuştu. Kalibre düşüklüğü bundan olabilir ya da iyi besleyemiyorum. Bu sezon yabani otların öz suları ve enzim dışında bir şey kullanmadım. Yapraklar canlıydı, filizlerdeki büyüme emaresi kırmızılık yaz boyu sürdü ama dediğim gibi meyveler küçük kaldı. Her zaman yanlarında olamıyorum. Sulama düzeni yok. Bu olumsuzluğu biraz olsun gidermek için yaz boyu biçtiğim otları altlarına serdim ki var olan su da uçup gitmesin. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Onca yıl oldu,yaprakların kendiliğinden sararıp döküldüğünü görmedim.İlla ki yeşilken kırağıyı yiyecek,yanacaklar.Böyle olunca henüz pişkinleşmemiş dallar zarar görüyor,gelecek bahar sorunlu uyanmalarla karşılaşıyorum. Öyle böyle 20 cevizi ağaç diyebileceğim kıvama getirdim,ürün alabiliyorum.Ama bir türlü boylandıramadığım fidandan hallice kökler var.Bu sezon üzerlerindeki meyveleri koparmadım.Hızlı sürgüne gitmesinler,dalları çabuk pişkinleşsin istedim.Budama da yapmadım,çoğu çalı formunda.Önümüzdeki bahar alttan bir iki dal kesip yavaş yavaş yükseltmeyi planlıyorum. Elma ve ayvalar da kırağıyı yedi.Üzerlerinde ne var ne yok topladım.Kış güneşlerini toplarken ellerim mis gibi ayva koktu. |
|
|
|
![]() |
|
|