![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili nuaymu, bahçeniz çok çok güzel olacak. Anlatımlarınızdan da büyük keyif aldım. Bir sürü şirin mini hikaye... İyi ki dediğiniz gibi başlığı şimdiden açtınız da bütün bu yolculuğa şahit olacağız. Sizdeki bu araştırmacı ruh sayesinde kim bilir neler neler öğreneceğiz. ![]() İlk mesaja planı eklediğiniz için de teşekkür etmek istedim. Benim bahçe başlıklarında ilk olarak gözüm hep ya bir plan ya da geniş açılı bir fotoğraf arıyor. Ancak o sayede her şeyi aklımda konumlandırabiliyorum. Diğer türlü gözümde canlanmıyor. Fırsat bulduğunuzda plandaki harflerle gösterdiğiniz bölümlerin geniş açılı fotoğraflarını da ekleseniz ne güzel olur. ![]() Sprekelia ne ilginç bir çiçekmiş. Rengi harika! İlk defa görüyorum... Fuchsia magellanica Riccartonii burada görünce baktım. Davesgarden -12'ye kadar dayanır demiş. Bu haliyle Eskişehir'i kurtarmaz. O nedenle çok sağlam korumaya almanızı tavsiye ederim. Takipteyim. ![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-05-2015
|
Alıntı:
Uyarınız için teşekkürler, kaybetmek istemediğim bir güzellik o. Fuchsia magellanica Riccartonii için, onu aldığım internet sitesinde 'bahar başında sıkı budanırsa çok kuvvetli ve güzel sürgünlerle gelecektir' cümlesini eklemişlerdi, bu da beni çok umutlandırdı Kökleri donmazsa hızlıca sürer, bir sezonda kocaman olur diye düşündüm. Kışa girerken sımsıkı sarıp deneyeceğim, her ihtimale karşı da bir kısmını bölüp kışın kapalı balkona alayım en iyisi Küçük çardaktaki donsa da balkondakini çıkartıp yine ayrı yere dikerim![]() Ve düşündüm de, küçük çardak, o kısımdaki clematisleri aşırı rüzgardan koruyayım derken yavaş yavaş oluşmuştu; tümüyle sera naylonu kaplanıp mini seraya bile dönüştürülebilir. Yazdım bunu bir kenara ![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
küçük çardak
![]() B2 kısmı, çardak yapılacak kısım. Verandadan ziyade yazın sıcak günlerinde sarmaşık gölgeleri altında ve çimenlere basarak oturmayı düşündüğüm kısım. Tam oturmak denemez aslında, zira sallanmayı da düşünüyorum B2'nin sağına, bitişe doğru, ardiye ile seki arasına bir salıncak eklenecek. Yaklaşık olarak, şu anda kiremitlerin olduğu yere...![]() Görüldüğü gibi çoook iş var. Ne zaman bu kısım istediğim kıvama gelir de çardak yapımı biter, kesin belli olamadığı için, buna ilaveten rüzgar da bahçede epeyce bir sorun teşkil ettiği için kendi çapımda geçici çözümler bulmaya yöneliyorum. Fotoğrafta görülen yeşil sera örtüsü gibi (Leylandii ve ligustrum ikilisi büyüdüğünde tüm bahçe rüzgar kesici ve hoş bir yeşil duvarla çevrelenmiş olacak).Yeşil sera örtüsünü ilk olarak bir kıyıya diktiğim bazı çiçeklere gölge oluşturması amacıyla kullanmıştım. Örtüyü bahçe tellerine galvanizle diktim Rüzgarı da yavaşlattığını fark ettiğimde, tüm bahçe çevresini çevirmeye başladım. B2'yi çardakla kapatmayı planladığım için, çardağı saracak sarmaşıkları bir an önce yerlerine dikmek gerekiyordu. Morsalkımı daha önceden dikmiştim, ardiyenin(henüz yapılmadı ama ikinci çizimde yeri var) solunda kalan veranda-ardiye arasındaki bölüme de iki clematis dikince... yine rüzgar meselesi çıktı tabii. Ve geçici çözümler Clematisler kuzeybatıya bakan cephede kalmış oluyordu ve henüz tüm bahçenin tellerine yeşil sera örtüsünü geçirmek işi bitmemişti. Hoş bitse de rüzgarı biraz daha kesmek nasıl olurdu? Güzel olurdu. Ben de bu clematisleri yine o örtüyle korumaya karar verdim. Ustaların inşaat esnasında kullanmak için yaptıkları bir merdiveni yanlamasına koyup buraya örtü gerebilirdim. İlk hali de böyle oldu zaten (o halinin fotoğrafı yok maalesef). Sonra tam örtüyü gereceğim sırada, aynı ölçülerdeki diğer merdiven aklıma geldi O iki merdiveni birleştirip buraya minicik bir çardak yapabilir miydik? Hem denemiş olurduk, hem büyük çardağı bu yıl yaptıramasak bile, clematislerin tutunup uzayabileceği korunaklı bir kısım olurdu. Böylece... denedik İki merdiven birleştirilip, yerine yerleşti. ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Buraya küçük bir not eklemek istiyorum ![]() Bahçe henüz yapım-dikim aşamasında, dolayısıyla geniş açılı fotoğrafları yeri geldiğince ekleyeceğim. Bu biraz da, çekilen fotoğraflarda komşuların ev ve bahçelerinin görünmemesi gerektiğini düşünmemden kaynaklanıyor. Bir şekilde onların mahremiyetlerini ihlal etmiş olmak istemem. Diğer sebep de... en azından takıl-tukul tabir ettiğim inşaat yığınlarını az da olsa kaldırdıkça eklemek isteyişimden ![]() Doğrusu bu yıldan önceki gidişlerimizde, her seferinde hüsrana uğrayarak dönüyordum. Zira her gidişimde bahçenin her yerinde koşturuyordum, hiçbir iş bitmiyordu. Dolayısıyla bahçenin hiçbir yerinde bir güzellik, bakılacak, nefes alınacak bir köşe ortaya çıkmıyordu. Bu yıl taktik değiştirdim. Gitmeden önce 'bahçede bugün şuraya başlayacağım' diyorum, sadece o kısımla ilgileniyorum ve bahçenin diğer kısımlarının üstünden atlayıp geçiyorum. O iş o gün bitmezse, haftaya yine aynı yerden devam ediyorum. Yöntem işe yaradı, minik minik nefes köşeleri oluşmaya başladı. Küçük çardak da bunlardan biri ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
küçük çardak-2
Merdivenleri birleştirip yerleştirince, sonradan kaldırmak yerine, burayı mini tarh şeklinde devam ettirmek aklıma geldi. Eski bir kalasla merdiven ayaklarını çevirdik ve şöyle bir baktık: Eh, fena görünmüyordu. Çardak taslağımızı ve tarh yükseltisini oluşturacak kalası zımparaladık, boyadık. Boyama esnasında, güneş enerjisi sistemine bağlanacak olan boruları uygun şekilde aşağıya, toprağın içine aldırıp yan tarafa uzattık. Bitkiler büyüdüğünde yapılacak herhangi bir su tesisatı işlemi, ne kadar dikkatli yapılırsa yapılsın, oraya diktiğim sarmaşıklara ve diğerlerine zarar verebilirdi. Zaten bu konuda ağzım bir kere yanmıştı, tekrar riske girmek istemedim. Su boruları meselesi halledildikten sonra, tarhı toprak karışımıyla doldurdum. Bu esnada ilk dikilen clematisleri ya söküp yükseltecektim, yahut başka bir çare düşünecektim. Sökme riskine girmedim ve çevrelerine taş döşeye döşeye toprağı yükselttim. Zaten köklerinin güneşten korunması gerekiyordu. Çardağı yaparken kullandığımız keresteler clematislerin sarılması için elbette uygun değildi. Su kenarından kestiğim sazlardan yelpaze biçiminde bir sarmaşık merdiveni yaptım: ![]() Onu da küçük çardağa galvaniz telle bağlayıp clematisler tutunsun diye yardım ettim. ![]() Son hali değilse de... başlangıç hali diyebiliriz artık Bitkiler büyüdükçe halden hale girecek, hayalimde seyrediyorum.![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
B2, büyük çardak alanı, zıt cephelerden... ![]() ![]() Zemin çimi sonbaharda. Önce fırın köşesini tamamlamak gerekiyor. Fırının önündeki alana beton döktürdük, yağmurlu havalarda çamur olmadan da fırını kullanabilmeyi istiyoruz. Buradaki çeşme kısmına bir tezgah ve evye eklenecek. Yağmur-kar-don olayları sebebiyle tezgah ve evyeyi beyaz betondan yaptırıp bazı taşlarla dekore etmeyi düşünüyorum. Önerilere açığız tabii. ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|