![]() |
|
![]() |
#211 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
26 Kasım Resimleri 2
Sonunda brokoli yetiştirmeyi başardım. Fideleri 15 gün arayla dikmiştim kısmetse peyderpey verecekler. ![]() Karnabaharlar da göbek yapmaya başladılar. ![]() Kerevizlerin yaprakları oldukça güzel gözüküyor ama toprağın altında neler oluyor henüz bilmiyoruz. ![]() Yetiştirmesi en kolay bitkilerden birisi roka. At tohumu biraz sula işlem tamam. Yabancılar boşuna rocket demiyor. Roket gibi büyüyorlar maşallah. ![]() Pırasalar ise bu yıl biraz yavaş gidiyor. Yağmur azlığına bağlıyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#212 |
Ağaç Dostu
|
26 Kasım Resimleri 3
Kalıcı ıspanaklar oldukça sağlıklılar. ![]() Bir turp türü olan Swiss Chard. Benim dışında pek seven olmadı. Bende kendim yetiştirdiğim için sevmiş olabilirim pek emin değilim. ![]() Bir ay önce diktiğim bakla ve ıspanaklar yeni yeni çıkmaya başlamışlar. Ispanaklar ancak bahara yetişirler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Ağaç Dostu
|
26 Kasım Resimleri 4
Bahçede son kalan patlıcanlar ve domatesler toplandı. Domateslerin önemli kısmı yeşil ama sorun değil balkonda kızarmaya bırakacağım. Domatesler ve patlıcanlar artık söküldü. Sağlıklı patlıcanları sökerken neredeyse ağaç söker gibi zorlandım. İşte sebebi, oldukça sağlıklı gelişmiş kökler. ![]() 3 ay kadar önce başlattığım kompostum da artık toprağın üzerine serilmeye hazır. ![]() Bu göbekte patlıcanlar söküldü bir kenara bezelye diğer boş yerlere ıspanak ve bakla tohumları ekildi. Üzerine bir kat yanmış gübre üzerine de hazır kompost serildi. Bu renge bayılıyorum, millet bana sen bir garip oldun diyiyor. ![]() ![]() Bunların dışında daha önce fidelediğim marul ve endivyeler ile soğan, sarımsakta ekildi. Yeşilliklerin soğukları atlatacaklarını sanmamakla birlikte en kötü ihtimal yeşil gübre olurlar, kısmet. Bu da arka bahçenin 2016 yılı için bitmiş hali. Artık önümüzdeki maçlara bakacağız. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Ağaç Dostu
|
26 Kasım Resimleri 5
Yoğun bir çalışma temposunun ardından sahil keyfi. ![]() Birde tatlı bir misafir geldi ne de güzel oldu. ![]() ![]() Bu haftalık bu kadar. Bir hafta sonu daha kaçabilirsem bir günlük işim kaldı. Ön bahçe ve yan bahçenin lazanya malçları da yapıldı mı bundan sonrası ara tatil. Buna en çok eşim sevinecek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Ağaç Dostu
|
11 Aralık Resimleri
Yazlık için 2016 senesinin kapanış haftası. Son kez gidildi. Hava güneşli bir sonbahar günü gibi ama sabahları bir miktar ayaz oluyor. Dolayısıyla bahçede çalışmak için bir miktar kuzine yanında beklemek gerekti. ![]() Bu sene yeterince ilgilenemediğim ön bahçenin artık kaya kıvamına gelmiş toprağını düzeltmek için malzemenin yettiği kadarıyla 5 adet yükseltilmiş göbek yaptım. Tabi arka bahçede kimse bu göbekleri fark etmiyor ama ön bahçede gelen geçen bakıyor. Acaba gömü falan mı var diye düşünüyor olabilirler. ![]() ![]() Kalan kısıtlı malzemeyle yan ve arka bahçenin kalan kısımlarına da takviye ve ağaçlara gübreleme yapıldı. Gelen gübreler artık yağmurla ıslanmış olduğundan çalışmak çok zor ve pis oluyor. Dolayısıyla bu yılı kapattık. Seneye hayırlısı diyelim. ![]() ![]() İnsan umut ve hayal ettiği kadar yaşar derler. Her ne kadar canımız çok sıkkın olsa da geleceğe ait planlar programlar devam etmekte. Hala nereye ne dikmeli ne etmeli diye düşünmekteyim. Bahara kadar gereken planları yapıp seneye kaldığımız yerden devam etmek ümidiyle güle güle 2016. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#216 |
Ağaç Dostu
|
Sert Geçen Kışın Ardından 1
Hava durumundan takip edebildiğim kadarıyla Ereğli' de ocak ayında uzunca bir süre geceleri -10 derece civarında seyretti. Fırsat yaratamadığımdan planladığım şekilde Ocak ve Şubat ayları başında gitmek kısmet olmadı ancak Şubat sonu gibi gidebildim. Gördüğüm şeyin özeti şu soğuklar bahçeye darmadağın etmiş. Kurumuş bir karnabahar. ![]() Swiss Chard' ı soğuğa dayanıklı zannederdim ama Trakya' nın ayazına dayanamamış. ![]() En dayanıklılar brokoliler olmuş. Bu oldukça hırpalanmış olanı. ![]() Bu da nispeten daha iyi durumdaki. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Ağaç Dostu
|
Sert Geçen Kışın Ardından 2
Beyaz lahana göbek yapamamış. ![]() Aynı şekilde January King' te. Bunun bence en büyük nedeni başında olamadığımdan zamanında tırtıllara müdahale edememem olmalı. ![]() Kereviz kurumamış ama kökte yapmamış. Toprağın sert olmasına bağlıyorum. Bu sene kısmetse birde lazanya yataklarında deneyeceğim. ![]() Ön bahçedeki yatakların bir kısmı patlayan su borusu kaynaklı su baskını sonucu zarar görmüştü onları yeniden düzenledim. ![]() Bundan sonra mart sonu gibi yeni sezon hazırlıklarına başlamak ve 1 Mayıs gibi fideleri ekmek hedefindeyim. Hadi hayırlısı bakalım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Ağaç Dostu
|
24 - 25 Mart 2017
Kışı öyle ya da böyle atlattık ancak biraz geç kaldık gibi. Brokoli ve lahanalar doğru düzgün yiyemeden tohuma kalkmışlar. ![]() ![]() Karnıbaharlar bir miktar yanmakla birlikte yenecek gibiler. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Ağaç Dostu
|
24 - 25 Mart 2017
Pırasalar bugüne kadar hiç yanıltmadılar, her zaman tadına bakmak kısmet oldu. Ispanakla birlikte soğuğu yedikçe daha lezzetli oluyorlar. ![]() Harika rengiyle göz alıcı bir marul. ![]() Tokaloğlu kayısısı çiçek açmış. Donlara yakalanmazsa yemek kısmet olacak. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Ağaç Dostu
|
24 - 25 Mart 2017
Sonbaharda yaptığım lazanya yataklardan bol miktarda buğday ve muhtemelen yaban havucu fışkırmış. Bunları zaman içinde kırpıp yeşil malçlamada kullanacağım. ![]() ![]() ![]() Ve işin güzel yanı yataklar humusa dönmeye başlamış. ![]() Tabi bu işin en büyük iştirakçileri; görebildiğimiz mantarlar ile göremediğimiz bakteriler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Ağaç Dostu
|
24 - 25 Mart 2017
Yan tarafta bulunan alana çimenlerden ayrık otları atlıyordu. Onları plastik bir bariyerle ayırmaya karar verdim. ![]() Ön bahçeye yaptığım lazanya yataklar kışa dayanamamış, darmadağın olmuş onları da zaman içinde plastik bariyelerlerin içine alacağım. ![]() Biz bahçeyi verimli hale getirmek için bu kadar emek harcıyoruz ama aslında ne kadar gerekli tartışılır. Yan tarafta komşunun bakım görmeyen bahçesinde ceviz ağacının altını solucanlar olduğu gibi kazmışlar. İşte işin sırrı burada. ![]() Bahçeden çıkan yeşilliklerle yapılmış bir salata. ![]() Senelerdir ne bir bakım ne bir şey istemeden kendi kendine çıkıp açan ve sonra kuruyan sümbüller. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Ağaç Dostu
|
8 -9 Nisan 2017
Yeni yataklar iyice coşmuş eksen böyle buğday çıkmaz. ![]() Yavaş yavaş çok yıllıklara dönüyorum. Kızım için çekirdeksiz üzüm, şarap yapmak için Tekirdağ bölgesinin yerel üzümü papaz karası, frenk üzümü, bektaşi üzümü, vişne, biberiye, lavanta, lavantin, zahter ve ön bahçeye şimşir fidanları. ![]() Sanırım Sayın Sdurul' dan gelen turuncu şebboy ikinci kez açıyor. ![]() Ziyaretçilerimiz var. ![]() Va bahar hasadı... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Ağaç Dostu
|
15.04.2017
Bahçeyi otlardan temizleme ve toparlama operasyonu devam ediyor. Ön bahçenin yüksek göbeklerini plastik içine alma işi tamamlandı, düzenli bir hal aldı. Sonbaharda kalan göbekleri de tamamlayınca daha da güzel olacak gibi. ![]() Hava harika, son derece sakin ve keyifli. Nisan ayı ortası olmasa insan denize atlayacak. ![]() Komşuların vişne ağaçları. Çılgınlar gibi açmışlar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Ağaç Dostu
|
23.04.2017
Bu yıl fideleri balkonda büyüttüm. Geçtiğimiz yıl fidelerinin oldukça gerisinde kaldılar. http://www.agaclar.net/forum/1457615-post113.htm ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Ağaç Dostu
|
30.04.2017/1
Bu yıl yükseltemediğim yataklar onca organik madde takviyesine rağmen taş gibiler. Buna çözüm olarak dikeceğim fidelerin çukurlarını bolca fermente gübre ile doldurup fide ve tohumları o şekilde dikmeye karar verdim. ![]() Hazır aldığım 16 kök salatalık fidesi hazırlanan yerlerine dikildi. Yanlarında tohuma bıraktığım beyaz lahana var. ![]() Tohumu Sayın Bahcedenn' den gelen tomatillo fidesi. ![]() Bu da yanılmıyorsam Sayın TCM' den geldi. Blue beauty. Arkada fesleğen ekili. ![]() Geçen yıl çok beğendiğim için kıl biber fidelerini yine İnegöl' den aldırdım. Biraz baygınlar, tutanlar tutar, tutmayanların yerine bolca yenisi var. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#226 |
Ağaç Dostu
|
30.04.2017/2
İki hafta önce diktiğim kekik boyuna posuna bakmadan çiçek açmış. ![]() Haseki küpeleri bu sene daha bir güzel açmışlar. Bu kadar erken ve tek sefer açmasalar bütün bahçeyi bunlarla kaplayabilirim. ![]() Çimler biçildi bahçe yakışıklı bir hal aldı. ![]() Kısmetse önümüzdeki hafta sonu kaldığımız yerden devam. O kadar çok iş var ve çalışmak zorunda kalıyorum ki akşamları yorgunluktan uyuyamıyorum. Ama pişman mıyım? Kesinlikle hayır. Bol bol dalından koparıp yiyeceğim domateslerin hayalini kuruyorum. Düzenleyen kerkenez : 04-05-2017 saat 22:09 Neden: Hata |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Kekiklerin çiçeklenmelerine izin vermeyin bence. Çiçeklendikten sonra 'işim bitti, hadi bana eyvallah' moduna geçiyorlar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Ağaç Dostu
|
06.05.2017/1
Maşallah dediğim 2 gün yaşamıyor maalesef. Oh çimenler ne güzel oldu derken mahalleye doğalgaz getirmişler. Çimenleri güzelce kepçeyle kazarken suyu patlatmışlar, ıslak alana kepçeyle müdahale edince ortalık mahvolmuş. İşimiz yok ya birde bunu nasıl düzelteceğiz bakalım. ![]() ![]() ![]() ![]() Kepçe kapının demrini de yamultmuş açılmıyor. ![]() Rezaletin resmi. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Ağaç Dostu
|
06.05.2017/2
Bu hafta kompost başlatmayı planlıyordum ama o ne, bir sürpriz daha. Anne kedi kompost kabıma yavrulamış hem de yeni, daha yavruların gözleri açılmamış. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Ağaç Dostu
|
06.05.2017/3
Tokaloğlu kayısısı bu yıl iyice coşmuş. Dökmezse çok iyi bir hasat alabilirim. ![]() Kırmızı marul, rengine hastayım. ![]() Sayın Zekoş' tan gelen mizuna. Teşekkürler. ![]() Frenk soğanları çiçek açtı. ![]() Enginarlar baş yapıyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Ağaç Dostu
|
06.05.2017/4
Biraz da iş vakti. Damlama sulama borularını yeniden döşedim. Ana hattı üçe böldüm böylece artık yoldan yürürken damlama borularına takılmayacağız. ![]() Bu yıl kokopet ve gübre karışımına seyrelttiğim fideler güzel kök yaptılar. ![]() Önde pak choy arkada domatesler. ![]() Bu yaban havucu mu sizce. Öyleyse yetiştirmeyle uğraşmayacağım keza her yerden çıkıyor. ![]() Bu da arkadaşım panter. Güneşleniyor. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Ağaç Dostu
|
13.05.2017
Fideleri fidemobile yükleyip getirdik. ![]() ![]() Geçtiğimiz yıl ilk sıcak kompost denememde başarılı olamamıştım, hem patojen hem de ot tohumu taşıma riski nedeniyle bahçede kullanmadığım kompostu bozulan çimen alana serpeceğim. Belki daha hızlı toparlar. ![]() Çimenlik alan düzeltilip üstüne kompost serildi. Zamanla çöktükçe toprak ilave edilip düzeltilecek. ![]() Neyse anne yavru kedileri taşımış yeni kompostu kurdum. İngilizden feyz alıp kocaman kap yaparsan böyle olur. 2,5 balya saman kullandım ama kabı dolduramadım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Ağaç Dostu
|
27.05.2017
İşler ters gidiyor. Geçtiğimiz yıl bu dönemde bahçeyi vuran hastalık yine gelmiş, hem de bir göbeğin neredeyse tamamı etkilenmiş durumda ve çoğu da bu yıl etkinlikten gelen domatesler. ![]() Sarı kıvırcık yaprak hastalığı olduğunu düşünüyorum, virüs yapıyor. Takip edip çok etkilenenleri sökeceğim zira meyve falan vermiyorlar. Yan tarafta ilave fasulye ekeceğim yere kalanlardan 10 kök daha domates ektim. Haftaya biraz daha takviye yapacağım ama bu işe çok canım sıkıldı. ![]() ![]() ![]() Yavaş yavaş ön bahçeye de çiçekler ekmeye başladım kısmetse 2-3 haftaya orası da şekillenmeye başlar. ![]() Yaşlı çılgın beyaz gülümüz. Bu mevsim hep böyle açar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Ağaç Dostu
|
03.06.2017
Verilen emekler heba oluna insanın içinden pek bir şey paylaşmak gelmiyor ancak gelişmeleri takip etmek isteyenler için yazmaya devam edeceğim. En azından bir süre daha... Enginarlar bu yıl oldukça verimli üç kök enginardan bu kadar hasat fena değil gibi. ![]() Sayın Zekoş' tan gelen mizunalar çiçek açtı. Rokaya yakın bir tadı var ama birde kışın soğuk yedikten sonra tatmalı. Sayın Zekoş' a teşekkürler. ![]() Pak Choy' ların tadına bakmadan çiçek açıverdiler. Sanırım dikmek için sonbahar daha uygun gibi. ![]() Aynı gün ektiğim biberler. İlki yükseltilmiş yataklara ikincisi normal toprağa. İlki daha hızlı gelişiyor. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Ağaç Dostu
|
03.06.2017 / 2
İşte sıkıntı. İncelen yapraklar ve sersemlemiş bir domates. ![]() Neredeyse bu göbeğin tamamı etkilenmiş. Bir hafta daha gözlemleyip duruma göre karar vereceğim. ![]() Söktüğüm hastalıklı domatesin yükseltilmiş yatakta oluşturduğu kökler. Oldukça iyi gibi ama bitkiyi kurtarmaya yetmemiş. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Ağaç Dostu
|
11.06.2017
Ve o göbekte olan domatesleri söküp elde kalan tüm fidelerle değiştirmeye karar verdim. Oldukça zor bir karardı zira sökülecek domateslerin gövde kalınlığı bu kadar. ![]() ![]() Sayın Hcorak' tan gelen turuncu domateste hastılıktan payına düşeni almış gibi. Onlar da söküldü. Yine de teşekkürler. ![]() ![]() Sayın Bahcedenn' den gelen kıvırcıklar. Tohuma bırakıldılar. Teşekkür ederim. ![]() İlk biberler gözüktü. F1 fide aldığım kapya biberler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Ağaç Dostu
|
29.07.2017
Bitmek bilmeyen Haziran yağmurları ve araya giren bayramla birlikte bahçedeki otlar coşmuş, kontrolden çıkmış. Önümzdeki günlerde temel işimiz belli oldu. ![]() ![]() ![]() Ne olduğunu bilemediğim küçük bir fideyi geçtiğimiz sonbahar gibi ekmiştim ortaya bu dev hatmi çiçeği çıktı. Hey maşallah. Kapladığı alan nedeniyle tohumu alınıp sökülecek. ![]() Kompost olmuş gibi. Son kez havalandırılıp sulandı. Yaklaşık iki hafta sonra toprağa serilecek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Ağaç Dostu
|
02.07.2017
Hastalık neredeyse bütün bitkilere bulaşmış gibi. Araştırdığım kadarıyla Curly Top denilen virütik bir hastalık. Maalesef tedavisi yok. Minicik çekirgeler tarafından bulaştırılıyor tek yol onlarla kültürel ve ilaçla mücadele. Bu yıl dikiğim Goji Berry. ![]() Ayçekirdeği. ![]() Patlıcan. ![]() Ve lahana. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#239 |
Ağaç Dostu
|
02.07.2017 / 2
Domates. ![]() Biber. ![]() ![]() Ve hatta asmalar bile. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Ağaç Dostu
|
02.07.2017 / 3
Biraz da güzellik olsun. Sayın Heyyamola' dan gelen siyah süs biberi. Çok güzeller. Teşekkür ederim. ![]() Bitkiler kapyaları taşımakta zorlandığından desteklemek zorunda kaldım. ![]() Ailecek el birliğiyle bahçeyi toparladık. Çok sağlıklı olmasa da en azından tertipli gözüküyor. Çiftçilik gerçeken zor bir işmiş. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|