![]() |
|
![]() |
#61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2011
|
Bu yıl 2 terasa nisan başı gibi 8 tane sarmaşık gül, 12 tane de çalı gül aldım. Sarmaşıkları 67 litrelik saksılara, çalı gülleri 47 litreliklere geçirdim. Akabinde 1 ay boyunca göz açtırmayan yağmurlar başladı. 3 sarmaşık gülüm bir anda öldü, hakikaten bir anda gittiler. 2 tanesinin gövdeleri kararmaya başlamış, birinin yaprakları bir anda hepsi birden sararmış dökülüyordu. Diğerlerinde de hastalık belirtileri başlamıştı. Hepsine mantar ilacı verdim, Allahtan yağmurlarda dindi o dönemde. Bahçedeki sarmaşık güllerde sıkıntı yok ama üst kattakiler gidiyor. Saksılarda drenaj sorunu da yok....Havalar toplayınca gülleri aldığım satıcıya gittim ölen sarmaşık güllerin yerine yenilerini almaya...İşin garibi 1 hafta önce pazarda tüm satıcılarda sarmaşık gül fidanları varken o hafta çalı gülleri var diğerler yoktu. Bizim aldığımız satıcıda da durum aynıydı. " Sen 3 gülünü kaybetmişsin, bir hastalık geldi benim aldığım yerdeki adam, 2 tır gülü kaybetti" dedi.....O hastalık getiren yağmurlu günlerde terastaki güllerimden birinden çektiğim bir iki resim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Ağaç Dostu
|
Bunlar da bahçedeki minik çiçekli sarmaşık gülleri, yerleri öpüyor çiçekleri, kesmeye kıyamadım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Ağaç Dostu
|
İki, üç rengin karışımı güllere bayılıyorum, kimi kırçıllı oluyor ama kimileri de böyle suluboyayla çizilmiş gibi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Ağaç Dostu
|
3,5 yıl önce leylandileri aldığımızda, fidanlık sahibinin 2 tane hediye ettiği konik ladin. Leylandilerin her yıl tepe sürgünlerini kesmesem boyları şu an 3 metreyi geçecekti. Bu tontoş, çitle aynı boy 78 cm, annem onları kedi severmiş gibi seviyor, dikenli kedi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Ağaç Dostu
|
Köpeğimiz Poyraz, annemin geçen yıl lahana ektiği yere yerleşince, bahçenin diğer yanına set çektik, çimleri söktük, bu kısmı sebze bahçesine ek olarak kullanmaya başladık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Ağaç Dostu
|
Biz bahçenin bu kısmını düzenlemeye çalışırken, köpek kılıklı kaynanamız çok söylendi bize ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Ağaç Dostu
|
Bu seneki terasa aldığım sarmaşık fidanlarının başına gelenler ve 3,5 yıl önce bahçeyi ilk düzenlemeye başladığımızda yeni aldığımız leylandi fidanlarıyla yaşadıklarım bana şunu öğretti ki, mantar, kök boğazı çürüklüğü gibi hastalıklar genelde genç fidanları daha şiddetli etkiliyor. Bahçeye leylandileri ilk ektiğimzde aylardan kasımdı ve fidanlar ince, uzun, sırık gibi cılız şeylerdi. Ben de şimdi terastaki güllerin gözünün içine baktığım gibi onların üzerine titriyorum, bir an önce gelişip serpilsinler istiyorum. O yılın bahar aylarında bir baktık fidanların birden yaprakları sararmaya başladı. Kiminin daha az ama bir tanesi neredeyse ölecek hatta ölmesine ramak kalmış. Biz de yolun "en" başındaki bahçıvanlar olarak neredeyse hiç bir şey bilmiyoruz. Kendi kendimize tahmin yürütüyoruz. Acaba çok mu gübre verdik, yok ağacın altındaki çimleri kaldırdık, kökleri mi zedeledik diye. Bir gün dayanamadım, fidanları aldığımız yer tanıdıktı açtım sordum, ağacın durumu bu, acaba ne olabilir diye. Fidanlık sahibi, ağacı yerinden çıkarıp köklere bakmamı ve onu yine aramamı söyledi. Fidan daha taze olduğu için köklerini henüz sağa sola dağıtamamış, haliyle yerinden çıkarmak kolay oldu. Baktık, köklerin bir kısmı siyahlaşmış, bir kısmı daha açık kahverengi. Fidanlık sahibi, bunun kök çürüklüğü olabileceğini bir çeşit mantarın bunu yapabileceğini söyledi. İlaç olarak da cupravit önerdi. Ağacın da büyük ihtimal ölmeyeceğini ama sararıp dökülen yaprak ve dallarının kendini toplamasının zaman alabileceğini söyledi. O ilk yıl Cupraviti kullandıktan sonra diğer leylandilerde de başlayan sararma ve dökülmeler durdu. Ertesi yıl mantar ilaçlamasını bir daha yaptım, ama son 2 yıldır yapmadım. O öldü ölecek leylandinin daha doğrusu biz o vakitler ona "yaşar-ne yaşar ne yaşamaz" diyorduk, bugünkü hali ve diğerlerine nazaran aradaki gelişim farkı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-01-2013
|
güllerinize bayıldım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2013
|
Sn.Emine Akman, sizin bahçenin ilk hallerini görmemiştim,hani demişsiniz ya nerden nereye? tam da öyle olmuş ellerinize gönlünüze sağlık harika olmuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-11-2014
|
Masallah guzel bahce sahane cicekler..cok emek var cok belli..tesekkurler ki bizlerle bu guzel cicekleri paylastiniz.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Ağaç Dostu
|
2 yıl olmuş bahçe sayfamı düzenlemeyeli. Aslında bahçemden hiç kopöadım ama foruma girmeye fırsat bulamadım. 2 sene sonra bakalım neler değişmiş |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Ağaç Dostu
|
Gül benim sevdam,gül benim tutkum. O tutku için bayagı yer gezip,araştırıp iyice çoştum. Girişteki baston gülü bu yıl Yalova Koruköyden 25 tlye aldım,pazarlık etsem 20 bile olabilirdi. Buradaki semt pazarındaki 10 tllik güller orada 4-5,biraz daha gürbüzse ancak 10 tl. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Ağaç Dostu
|
Kendimi bildim bileli güllerri severdim ama 3 şey bu konuda derinden araştırmalar yapmama neden oldu. İlki Güler abla'mın bir mesajında "yerli güller birkaç günde kestane gibi patlıyor,çabuk geçiyor oysa İtalya'dan getirdiğim gülüm hem tabak kadar açıyor hemde günlerce geçmiyor" Yerli gül-yabancı gül diye birşey mi varmış dedim, gül güldür 3-5 rengi vardır o kadar ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Ağaç Dostu
|
Diğeri Ekerler Roses'ın Gül Marketi sitesini bahçe macerama başladığım dönemlerde takriben 5 yıl kadar önce keşfetmem oldu. Öyle böyle değil ağzımın suyu akıyordu resmen.İlk yıl kış gibi aradım,elimizde gül yok dediler....Aaaa dedim,bu nasıl iş,bu nasıl müesseese dedim,hiç güven vermedi...Meger yıne cehaletin kurbanı oluyormuşum...2.yıl yine aradım yok,ama yine kışın arıyorum,3.yıl nasıl olduysa yazın aradım,ön siparişi verdim (nihayet). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Ağaç Dostu
|
Ekerler'in ürettiği Kordes güllerini yabancı kaynaklarda araştırırken olan oldu,ben bittim...Meger Yerli gül diye birşey yokmuş. Labaratuvar ortamında çeşitli gül tohumlarının belirli oranda karıştırılıp,melezlenmesiyle farklı türlerde ne çok gül elde edilebiliyormuş.Her yıl uluslararası yarışmalar,değerlendirmeler. Bu işi dünya çapında isim,marka haline gelebilen firmalar var.Kordes,Tantau,Austin,Delbard......gördükçe o envai çeşitte gülleri kendimden nasıl geçmem..... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Ağaç Dostu
|
Ah ben doyarmıyım,gözüm-gönlüm doyar mı? ****** hayır. Nette araştırıken Rosen Tantau'nun Türkiye'de bir üreticisi oldugunu buldum. Onu da ilk yıl aradım,perakende satışımız yoktur dediler. 2.yıl bir tanıdıkla Almanya'dan paypalle ödeme yapıp çıplak köklü gül alayım dedim,gümrüğe takılıp 3 gül için zaten euro dünya para bir o kadar da gümrükte sürünmeyeyim dedim. Rosen Tantau'nun numarasını aradım. Derdimi-gül aşkımı anlatınca perakende göndermiyoruz ama Adapazarın'daki fidanlığımıza giderseniz alırsınız dediler......****** gittm ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Ağaç Dostu
|
Ama doyamadım Ekerlerden yine 25 tane daha gül sipariş ettim. Bahçede yer kalmadı...Ne yapılacak,45 ve 67 litrelik saksıları formal düzende bahçeye dizdim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Ağaç Dostu
|
Yeşil aşkı başka birşey |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Ağaç Dostu
|
Ekerlerden aldığım güller, caramel antike,romantik antike |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Ağaç Dostu
|
Larissa,lemon pompon |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Ağaç Dostu
|
Spellwark..Allahım bu gül her gün başka bir tonda karşıma çıkan bir güzel |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Ağaç Dostu
|
Orkan...Maalesef küçük çiçekleri oldugu halde sarı,kırmızı,turuncu renk oyunlarıyla baş döndüren bir gül. Geçen yıldan elimde tek bir resim var,bu yıl açtıkça ekleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Ağaç Dostu
|
Vulcanica |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 |