![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Her yıl yetişdirdiğim meyvelerin bir çoğu heba olup gidiyordu.Nasıl değerlendirebilirim derken,kurutmak aklıma geldi.Bahçede ne varsa meyve sebze hiç birini zayi etmedim.Kuruttuğum meyve ve sebzelerinde müşterisi çoğaldı. Ve armutlar. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,785
|
Kuruttuğunuz meyveler pek güzel görünüyorlar, ellerinize sağlık, kışın yenmesi pek zevkli olur. Ben de çok severim bu tür kurutmaları fakat bizim buralarda rutubetli bölge olduğu için olmuyor, hemen küfleniyorlar, domates bile o yüzden kurutamıyorum. Kurutmakla çok iyi yapmışsınız, güle güle ağız tadıyla, sağlıkla tüketin Sn. hk 50 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu yıl ilk defa denememe rağmen bu işin uzmanlarından tam not aldım.(Hatır için söylemedilerse)Kurutdukça çeşidi artırdım ki,torunlara abur çubur yiyecekleri unutturduk.Buna çukuatada dahil. Ona görede kurutma tezgahları yaptım.Nasip olursa paylaşırım. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
|
Merhaba, reçel güzel görünüyor. Elinize sağlık. Bu sizin denemeniz mi? Yoksa eskiden beri yapılan bir reçel mi? |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn kamil35,Teşekkür ederim. Recel yöremizde ninelerçe yıllardır yapılıyorda ancak bu işi bilen çok az olduğundan yayğın değil. Ben bir kaç kez yazdım internette.Başkada bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 2,492
|
Domates reçelini bir arkadaşım yapmıştı,harikaydı.İçine tarçın koymuştu,çok güzel bir tadı vardı.Afiyetle yiyin.Sevgiler. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-07-2012
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 930
|
Hepsi harika görünüyor. Ellerinize sağlık, sevdiklerinizle afiyetle tüketin inşallah... |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
|
@ hk50, sadece başları m toprağa gömülecek yoksa tamamı mı? Bir de üç-dört ne yapacaklar toprağın altında, bozulma vs. olmaz mı? |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn. hk50'nin anlatımına ek olarak bizim burada da yapılan bir işlem. Eskiden pırasalar toprağa gömülürdü. Gömü prasa olarak satılırdı. Şimdi ise çok fazla zaiyat vermemesi için naylonlar içerisinde gömü pırasa gibi yapıyorlarmış. Sık bir şekilde dikilerek kökün ölmemesini ancak fazla sık olması nedeni ile gövdenin beyazlanarak gevrekleşmesi sağlanıyor. Bir tür pırasayı saklama yöntemi. Ancak bir kısım yaprak ve gövde kışın bozulmakta. O kısımlar atılarak geriye kalan kısımlar yenilmekte. Bu yıl arkadaş kendi yetiştirdiği pırasaları sökerek gömü pırasa yaptı. |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Pırasalar söküldükten sonra gömülecekleri yer 70-90 cm derinliğinde 50-100 cm çapında kazılarak tabanına 10 cm dere kumu serilir.Kumun üzerine pırasalar olduğu gibi kundukdan sonra yine pırasaları kapatacak şekilde kum kum doldurulur.Üzerine çıkarılan toprak atılır ve kazılan çukur doldurulmuş olur.Üzeri bol su ile sulanarak bırakılır. Geçen zaman içinde işe yaramıyan yapraklar v.s. çörür.İşe yarayan taraf beyazlaşmış ve lezzeti tamamen değişmiş olarak çıkarılır.Soyulup temizlenerek servise hazır hale getirilir. Salatalarda,yemeklerde.Kurutulup öğütülerek çocukların çorbalarında,erişde mantı v.s. lerde kullanılabilir. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 303
|
Sn hk50. pırasanın gömülme işleminin resimleri varsa paylaşabilirmisiniz ? Çok ilginç geldi. Bizim buralarda hiç duymamıştım. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gömülme işlemi o kadarda zor değil.Fotoğrafdaki gibi çukur açılıp kum serilerek pırasalar gömülecek. |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2015
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 2,492
|
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,ben de merakla okudum. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
/
Giriş Tarihi: 23-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 323
|
Bende Niğdeliyim |
|
|
|
![]() |
|
|