![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Yeni fotoğraflar gelmiş, yeni fikirlerle birlikte ![]() Zeki bey, önce bu yoğun çalışmalarınıza kolay gelsin, hiç birimiz sizin yan gelip yatacağınızı düşünmüyoruz zaten. Benim de bir sorum olacak izninizle. Yıllardır sebze bahçemi damlama sistemi ile suluyorum, şebeke suyu kullandığımız için hem zahmetsiz hem de fazla tüketimi önlemek açısından çok iyi bir çözüm. Süs bitkilerimi yetiştirdiğim giriş kısmına da damlama döşetmiştim, ama hiç bir zaman kullanmadım, sebebi ise; ya yeterince sulanmazlarsa endişesi. Sizin döşediğiniz damlamalara baktım, göz kararı 60-70 cm. mesafelerde döşemişsiniz, damlamaların arası kaç cm. bilemiyorum ama 20 cm. olduğunu düşünüyorum. Siz bitki kümeleri yapıyorsunuz, bu yoğun dikimde damlamanın suyu yeterli oluyor mu? Haftada kaç kez ve kaç dakika açıyorsunuz damlamayı. Yeni damlama hortumu aldım, eskileri söküp, yıprandılar çünkü, yenisini döşetmek istiyorum. Bu konuda önerilerinizi alabilirsem çok sevinirim. Bahçenin hazırlanma aşamasındaki fotoğraflarınız çok fikir veriyor bizlere. Her şey için teşekkürler. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tabii burasının su ihtiyacı sizin oraya göre farklı olabilir ama büyük kolaylık, üstten sulamaya göre daha doğru ve suyun doğru kullanılmasını sağlıyor. Ben damlıklık aralıkları 30 cm olan hortum kullanıyorum. Hortumların arasını da 30 ila 40 cm yapmaya çalışıyorum. Hafta iki kere, pazartesi ve perşembe sabahları saat 5 te otomatik olarak çalışıyor. En sıcak ve kuru dönemlerde iki saat süre ile. 15 Ağustostan sonra da giderek süreyi azaltıyorum. Tabii yağmur yağacağı/yağdığı zamanlarda da sulamayı kapatıyorum. Bence tereddüt etmeden kullanın. Suyun eksik geldiği yerler olursa biraz elle takviye yaparsınız. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Günü hem maç seyredip hem de günün birkaç güzel bitki fotoğrafını ekleyerek kapatalım. Erysimum cheirii iki aydan fazla süredir açıyor. Bu mevsimde açan pek birşey yokken yeterince kullanmadığımızı düşünüyorum. Seneye bundan daha geniş alanlara ekeceğim. Bitki ikinci yıl açtığı için Temmuz Ağustos gibi ekmek gerekecek. ![]() Dicentra spectabilis'i tanıtmaya gerek yok. Bu mevsimin en güzellerinden: ![]() ![]() ![]() Pulmonaria officinalis bahçemin bu seneki yeni misafirlerinden. 15 cm yüksekliğinde orman alanı bitkilerinden. On beş gündür açıyor. Bir de mavi renkli kardeşi vardı. Ama onun çiçeği erken geçti. ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu Erysimum cheirii alanı önünde Fritillaria imperialis var. ![]() ![]() Fritillaria persica 'Adıyaman' daha yeni açıyor: ![]() ve Iberis sempervirens. Bu sene taşınmalarla çok hırpalanadı ama seneye toparlanır. Herdem yeşil, her bahçede bulunmalı: ![]() |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlgili başlıkta sorduğum bu bitkim sizin bahçenizdeki Dicantraya çok benziyor, henüz açmadığı için emin olamadım, sizce bu bitkim Dicantra olabilir mi? Bitki Jineop'tan gelmişti, haseki küpesi olarak, Jineop'un bahçesinde de Dicandra olduğu için, inşallah öyledir diyorum ![]() Bana bu müjdeyi verirseniz çok sevineceğim. Sevgiler. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-05-2012
|
bahçe çok güzel , çok beğendim ben böle bi bahçeye pek rastlamadım harika olmuş. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sanki müjdeli haber vermeyeceğim: bitkiniz bence Dicentra sepctabilis değil. Yaprakları Thalictrum minus'e benziyor. Bırakın çiçek açsın. Belki güzel bir şeydir. Selamlar |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Sayın Zeki bey, Kamelyalarınız yağmurdan etkilenmiyor mu? Benim de bahçede 2 kamelyam var Yağmurlarda tomurcuklar açılmadan paslanmış gibi olup dökülüyor. Güzel çiçeklerini çok az açmış görebiliyorum. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bugüne kadar böyle bir sorunla karşılaşmadım. Mutlaka bir sebebi olmalı. Biraz araştırdım. Sizin oraya uyabilecek sebep fazla su. Yağmuru engellemek mümkün değil ama iyi bir drenaj ile suyun etkisini azaltmak mümkün. Bir de, çok önemli, bu durumda tomurcukları seyreltmek, genellikle çift olan tomurcuklardan birini, ele geldiği zaman, sonbaharda almak lazım. Mail ile birkaç fotoğraf gönderirseniz belki başka birşey de aklıma gelir. Selamlar |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2007
|
Zeki bey muhteşem.Yine bayram ettik.Ellerinize sağlık. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
Tomurcukları 4 den 2 ye indiriyorum. Resim göndereceğim. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-05-2012
|
Zeki bey bayıldım bahçenize. Kalemle çi<zilmiş gibi simetrik veya çok düzenli peyzajları sevmiyorum,doğanın ahengine uyum sağlayan irili ufaklı bitkileri birarada görmek daha güzel..zoraki bir sırayla dizilmiş gibi duran şehir peyzajlarını da sevmiyorum..Sizin bahçeniz, İngiltere de gördüğüm bahçelere benziyor;Hiçbir bitki eğreti durmuyor ,çok ahenkli,yerlerinden ve sahiplerinden memnunlar anlaşılan Emek verilmiş ama asla yapmacık değil..Sizi kutlarım |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Behçemi her geçen gün geliştirmeye çalışıyorum. Ama her mevsim yeni değişik bitkiler denemeyi seviyorum. Yerleştirmeler konusunda da "hep daha güzeli" arıyorum. Üşenmiyorum. Sonsuz, ama çok hoşuma giden bir döngü. Selamlar |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
|
zeki bey; bahçenize ilk defa yazıyorum. bol bol çiçek, bol bol renk de güzel ama sonbaharda da albenisi olan bahçeleri daha bir beğenirim ben. sizinkisi 'hüznü de güzel olan' bahçelerden sanki. ellerinize sağlık. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Demek bahçemi gizli gizli gezenlerdensiniz ![]() Bahçemi her mevsime uygun, kendi güzelliğinde tutmya çalışıyorum. Teşekkür ederim. Selamlar Düzenleyen Zeki Yağlı : 15-05-2012 saat 16:10 |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Zeki bey, bahçe konusunda derin bir görüş ve uygulamaya sahipsiniz. Bu işi iyi bildiğiniz belli, tüm bahçenizi gezdim fakat bir de gerçek anlamda gezerek oranın kokusunu ve huzurunu da almak isterdim. Verdiğiniz bilgiler ve görsel şölen mükemmel ellerinize emeğinize sağlık. Kolay gelsin, saygılar efendim... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-05-2012
|
çok güzellll |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-05-2010
|
Ne büyük bir aşk, ne büyük bir emek ve ne kadar bol çeşit. Dün geceden beri bahçenizdeyim hangisine bakayım hangisini aklımda tutayım hangisi saksı için uygun (Maalesef bahçem yok teras için düşünüyorum) aklımda tutayım derken hepsi birbirine karıştı. Bir dahaki sefere not alarak gezicem bahçenizi. Zeki bey söylenicek çok şey var bahçenizle alakalı ama ben doğru kelimeleri bulmakta zorlanıyorum. Allah size sağlık sıhhat versin sizde bizimle bu güzellikleri paylaşmaya devam edin lütfen. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2012
|
Sayın Zeki Bey, üye olmadan önce gezmeye başlamıştım bahçenizi. Tohum çimlendirme konusunda da bilgileriniz yol gösterici oldu, bu paylaşımlar için teşekkür ederim. Ne kadar doğal ve ne kadar güzel bir bahçe bu. Saygılar... |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Herkese merhaba, Mayıs ayından görüntüleri aksattım bari Hazirandan görüntüler sunayım. Bu sene bahçemde bayağı değişiklikler yaptım. Esas olarak boy ve harmonisini geliştirmeye çalıştım. Mevcut bitkilerime daha uygun, kendilerini daha iyi gösterebilecekleri yerlere koymaya çalıştım. Tabii yeni bitkiler ekledim. İşte sonuçlarından örrnekler: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Papaver commutatum 'Ladybird' - Gelincik 'Uğur böceği'
Papaver commutatum 'Ladybird' - Gelincik Bu gelinciğin siyah benekleri belirgin ve muntazam. Aynı uğur böceğinin olduğu gibi. Tohumdan yetiştirmek oldukça kolay. Bahçenin değişik yerlerine serpiştirildiğinde çok hoş görüntüler veriyor. Yeşil, özellikle gri yapraklar yanında, birçok renk çiçekle uyumlu tablolar oluştrumak mümkün. Ben bu sene yapmadım ama okuduğum bir kitap ikişer üçer hafta ara ile çimlendirmeye başlatıp erken bahardan yaz oratsında kadar bu güzellikten yararlanılabileceğini yazıyor. Ben kısmet olursa seneye öyle deneyeceğim: ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Rehmannia eleta - Çin dijitalisi
Rehmannia eleta - Çin dijitalisi Bu bitki bahçeme 7-8 sene önce girdi. 35-40 boyunda, 20-25 cm eninde. Mayıs ayında başlıyor açmaya taaa yaz sonuna kadar. Üstelik kendi dibine düşen tohumlar çimleniyor. Siz de ister aynı yerde bırakıyorsunuz daha geniş bir öbek olsun diye, ister alıp başka yere dikip orayı şenlendiriyorsunuz. Şaka değil. Bir deneyin. ![]() |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
2. Karedekini tanıyamadım. Bilgilendirebilirseniz sevinirim. Hepsi birbirinden güzel, ellerinize sağlık... |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu resimdekileri soruyorsunuz sanıyorum: ![]() Altta yayılanlar Artemisia 'Powis Castle', ortadan çıkanlar ise Verbena bonariensis . Ama fotorafı çektiğimde yeterince ışık yoktu, gerçek güzellği ortaya çıkmadı. Kısmet olursa ileride tekrar sunarım. |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tohumlarını gönderdiğiniz Rehmannia eleta çiçeklendi, Salvia scalarea Turkistanica çiçek sapını uzatıyor. Merak ettiğim bunlar iki senelik mi (geçenlerde bir yerde okumuştum) yoksa çok yıllık mı? Türkistan adaçayınıza bakınca yerimin sıkışık olacağını anladım Yalnız benimkinin yaprakları daha farklı, belki farklı renklidir.'Arctic Fire' ise bir başka güzel. |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlk fotoğraftaki bitki Convulvulus sabatius çok yıllık: ![]() ![]() Diğer resimdekiler ise Salvia nemerosa 'Caradonna'. Onun önündeki sarılar ise Coreopsis Early Sunrise Her ikisi de çok yıllık. Salvia neredeyse tüm salvialarda olduğu gibi baharda dip sürgünlerinden, Coreopsis ise bölünerek çok kolay üretilebiliyor. Ayrıca her mevsim çelik de yapabilirsiniz. Demem o ki bunlar bahçeme birer adet geldiler. Ben çoğlattım. Tabii genişçe bir öbek halinde dikilirse daha güzel duruyor. Yine demem o ki, bu işler yalnız çiçekçiden veya bir arkadaştan bir tane almakla olmuyor, elini bulaştırıp üretmek lazım. Hani sen sıyırmaya çalışıyordun ya, vazgeç ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Zeki Yağlı, resmen görsel şölen sundunuz, sizin bahçeyi gezerken inanın kendimi kaybediyorum, muhteşem, muhteşem, muhteşem, bize bu güzellikleri yaşattığınız için size yüzlerce kez teşekkürler saygılar. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| botanik bahçesi, çok yıllık |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|