![]() |
|
![]() |
#4021 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2011
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4023 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Eh biraz da saman alevi gibi sinir, asabiyet olunca turşusu dillere destan oluyor. ![]() Alıntı:
![]() Diğer çilli zinnialar da yetiştiler mi? Paylaşım etkinliğinde paylaştıklarım çillilerdi. Bu pembe tek köktü ve tohumlardan az bir miktar diğerlerine karışmıştı. Yok yok alınma, biz ona; baskın karakterli olma durumu, diyelim en iyisi. Biraz fotoğraf vardı, şimdi zamanım kısıtlı, daha sonra eklerim. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4024 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2011
|
Alıntı:
![]() Çilliler de gayet güzel oldu, onları da seviyorum. Çiçeği dalında kurutup tohum alacağım değil mi? Çiçek kuruyunca hemen kesebilir miyim yoksa beklemeli miyim? (İlk defa tohum alacağım da ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4025 |
Ağaç Dostu
|
İşte buna çok sevindim, bahçede kendiliğinden çimlenenler böyle açmazsa ve de siz paylaşım etkinliğine katılırsanız, sizden talep ederim çillinin tohumlarından. Çiçekler dalında iyice kuruduktan sonra tohum alabilirsiniz. Yeteri kadar tohum alınca geçen çiçekleri keserseniz çiçeklenme süresi uzar. Bir kaç fotoğraf. Ağaç bamya tohum tutar umarım. Sarı bitler temizlendikçe yerine yenileri geliyor. Pek fazla zararı yok gibi. ![]() ![]() Salçalık domatesler. ![]() İncirler olmaya başladı. ![]() Erikler toplandı, dağıtıldı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4027 |
Ağaç Dostu
|
Sûz-i Dilârâ'cığım, inan ben denedim, hiç faydası olmuyor ![]() Bazı insanların elinden bazı yemekler güzel çıkar, turşu reçel gibi şeyler de öyle. Bu arada bu sene turşularımı sana kurdurtmak gibi dahiyane bir fikir geldi aklıma ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4028 |
Ağaç Dostu
|
Yıl 1980. Köyde çalışırken, öğle yemeğini her gün arkadaşlarla birlikte yediğimiz dönemlerde, bazen evden yemek götürmediğimizde, yağda yumurta yapardık. Arkadaşlarım benim yaptığım yağda yumurtayı çok severek yerler, illa benim yapmamı isterlerdi. ![]() Tabii o zamanlar yirmili yaşlarda, hayatı toz pembe gören, hiç acı tatmamış, pek fazla yemek bilmeyen, baş sıkıştığında başvurulacak en kolay malzeme, yumurta-tereyağ ikilisine güvenen bir acemi çaylak. Güzel günlerdi. Ayrıca pirinç pilavımı da beğenirler. ![]() Turşudan nerelere geldik. Dün yüne turşular, salçalar, biber ve domateslerle boğuşma günüydü. Bidonda olan salça geçirilip güneşe kondu. Yeni toplanan iki kova domates doğrandı. Hiç fotoğraf çekmedim, hep aynı şeyler. Ama yeşillimizi görünce, makinayı elime aldım. ![]() Olmuyor olmuyor dediğimiz kavunlar bizi utandırdı. Kim demiş olmuyor diye, bir tanesi futbol topu büyüklüğüne erişmiş. ![]() ![]() ![]() ![]() Her taraf arılarla dolu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4029 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
|
Yeşiliniz harika ya, bayıldım! O ne profesyonel bir poz vermedir arkadaş, sanki ömrü fotoğraf modeli olarak geçmiş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4030 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() SDurul ablacığım tereyağlı yumurtadan nerelere gelmişsin ve kendini oldukça geliştirmişsin, darısı başıma. Ben de torunlarının yemeklerini unutamadığı bir anneanne, babaanne olmak istiyorum ileride. Sütten yoğurt yapmayı öğrenene kadar bir 15 lt sütü mahvetmişliğim var. 5'er litre halinde satın aldığımız. İlk içli köfteyi yaptığımda eşim bulgurdan içe geçene kadar epey mücadele vermişti. Şincilerde kâğıt gibi oluyor ![]() Salça yapmak sabır işi ayrıca hiç sevmedim geçen sene denedim. Dünya kadar domatesi yıkadım, doğradım, canım çıktı, 2 lt'lik bidonu anca doldurdu. Bu sene uğraşmayacağım anneden, kaynanadan almaya devam. ![]() Ellerine sağlık ve kolay gelsin ablacım. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4031 | ||
Ağaç Dostu
|
Öğle yemeği bahçeden. ![]() ![]() Alıntı:
![]() ![]() ![]() Alıntı:
![]() Hele bugün öyle bir kır çiçeği gördüm ki, daha önce hiç görmemiştim. Bu mevsimde yılan falan gelir diye yukarı bahçeye hiç çıkmam. Bugün eşimle birlikte incirlere bakmaya çıkmıştım, iyi ki de çıkmışım, bu pembeyi gördüm. Daha sonra eklerim. ![]() Yolda gelip giderken hep yılan yastığı görüyorum. Bugün bahçede epey aradım, yoktu maalesef. ![]() Paylaşım etkinliğinden gelen tohumlardan mısır, sadece bir koçanı olmuş, eşimle paylaştık. ![]() ![]() ![]() Lezzetli bir çeşitmiş. Teşekkürler, Sayın olmez. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4032 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Bu sefer ki arkası bana dönük olduğundan en doğal haliydi. Birini gördüklerinde hemen telaşlanıp kaçmaya çalışıyorlar çünkü. Bu sene hünnabın çiçeği azdı. ![]() Dolayısıyla meyvesi de az. ![]() Dün işlerimi bitirmiş dinlenirken önümde hop diye bir şey sol taraftaki asmadan atlayıp koşturmaya başladı. Güneşte rengi o kadar güzel bir kahverengiydi ki. Bu arada ben de yerimden hopladım. Anında sağ taraftaki asmadan tırmanıp üst kata çıktı. Ne de olsa yuvası çatıda. Fotoğraf çekebilmeyi çok isterdim fakat bir anlık bir görüntüydü. Önceden çektiklerimle idare edelim. ![]() Tüh, vah keşke çekebilseydim derken yerde çok hızlı yürüyen bir şey gördüm. Bu besili bir tırtıldı. Çok acelesi varmış gibi hızlı hareket ediyordu. ![]() ![]() Güzel bir kelebek olacağı sırtındaki desenlerinden belli oluyordu. ![]() Ocaklığın altındaki odunların üzerine çıktığında epey dinlendi, belli ki yorulmuştu. Hatta başkalaşımını burada tamamlayacak diye düşünürken, odunların aralıklarında kayboldu. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4033 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hımmm, şimdilik annelere güveniliyor. Öyle olsun. ![]() Ben çok seviyorum sanki? Öyle çarşıdan alınmış gibi bir iki günde bitmiyor. Topladıkça devam, neyse ki alıştım. Bu arada, bu sene eşim doğramaya yardım ediyor. Yani, nur topu gibi bir yardımcım oldu. ![]() Her cevaba birkaç görüntü. ![]() Biberden kolyelerimiz takılmaya başlandı. ![]() Cevizler bereketli. ![]() Nar fidanı çok çiçek açmıştı. Sadece bir meyve tutmuş. Bu arada yeni bir çiçek vermiş. Bu mevsimde normal midir, bilemedim. ![]() ![]() Kıyılardaki yaşlı üzümlerden. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4036 |
Ağaç Dostu
|
Bamyada tek tek ürün alıyoruz henüz. Biraz geç ekildi, biraz da gölgede kalmışlar. ![]() Çiçeği çok hoş. ![]() Biber, tohumdan yetiştirdiğim emcellinin ilk meyvesi. ![]() Tatlı biber bol. Bu sezonun favori yemeği biber sote. ![]() ![]() ![]() Delosperma lastiği doldurdu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4037 | |
Ağaç Dostu
|
Yukarı eklemem gerekiyordu, yanlış eklemişim. ![]() Tohumdan maniye domates. Çiçekleri çok iri. Şimdiye kadar iki kökten birisi iki domates yaptı. Henüz kızarmadılar. ![]() Karışık. ![]() Alıntı:
![]() Çok net değil fakat eklemek istedim. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4038 |
Ağaç Dostu
|
Bizim oralarda bu çiçeğe naftalin otu/güve otu derler, çiçekteyken kurutup dolaplara falan koyarlar, güveleri kaçırıyormuş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4039 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4040 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ad için teşekkürler. Acele acele fotoğraf çekerken koklamak hiç aklıma gelmedi. Sevgili A_NOMAD, naftalin otu, güve otu da dendiğine göre kokulu bir bitki. Şimdi de yabani bitki muamelesi gören sabah sefaları coştu. Cevizlerin damlama geçen yerlerinde büyüyüp açmışlar ve cevize sarılmaya başlamışlar. Dün otlar biçilince sabah sefaları da biçilmiş oldu. ![]() Her zaman ki aceleciliğiyle cevizlerin damlamalarını toplamaya başladı. Eylül geldi diyor, başka bir şey demiyor. Yeniden döşemek gerekmez umarım. Biçilmeden önce böyleydiler. ![]() Merdivenin betonlarının arasında çimlenmiş, büyümüş açmış, ellemedim. ![]() Bu da yeni çimleniyor. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4043 |
Ağaç Dostu
|
Pazar gününden. Bulutlu bir hava, Sonbahar adım adım yaklaşıyor. ![]() Biberler çok çalışkan, sağlıkları yerinde, durmadan veriyorlar. Dört karıktan her toplayışta birer kova topluyoruz. Dağıtım, turşu, kurutma, idare edip gidiliyor. ![]() Amma domatesler bozulmaya başladı. Yine de toplamaya devam ediyoruz. Salçalar oldu, sırada domates suları var. ![]() Katmerliler açtı geçti, yalınkatlar her yerde. Bazen sökmek zorunda kalıyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4044 |
Ağaç Dostu
|
Seri üretim vardı o gün. Salçayı, turşuyu yani her bir şeyi bahçede yapmak çok pratik geldi. Pazardan aldıklarımız da orada değerlendiriliyor. 6 kilogram kornişon salatalık almış. Tek tek yıkaya ayıklaya neredeyse akşam oldu. Önce gözün doyması önemli ya, gözümüz doydu. On iki kavanoz salatalık turşusu aynı yöntemle kuruldu. ![]() ![]() ![]() Bir kova domatesten, 19 soda şişesi sosumuz oldu. Pazartesi de aynı işlem iki kova domatesle yapıldı. ![]() Molalarda da kavunlar değerlendirildi. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4045 |
Ağaç Dostu
|
Ben kış hazırlıklarıyla uğraşırken o da taş duvarın önündeki son odunları kesti. Epeydir uğraşıyor. ![]() Kışlık odunlarımızı hazırladı. ![]() ![]() İki seferdir işlerden incir toplamaya sıra gelmiyor. Onlar da boş durmamış, ballarını akıtmış. Ben bunu görmezdim ya eşim gösterdi. O da kanıksadı,ilginçlikleri haber veriyor. ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4047 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Bu arada kış hazırlıklarınız süper, ellerinize sağlık ablam. Sincaplar epeydir arz-ı endam etmiyorlar buralarda, iyilerdir umarım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4048 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Kışlıklar hazırlanmış bile sevgili SDurul, ellerinize emeklerinize sağlık. Ağız tadıyla, sağlıkla tüketmek nasip olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4049 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben uzun süredir turşu yiyemiyorum tuza toleransım neredeyse sıfır, öyle tansiyon falan yok ama tuzlu yediğimde yüzüm gözlerim şişiyor. Bu nedenle en tuzsuz peynirleri zeytinleri seçiyorum hep. Teklifin için çok teşekkür ederim, biliyorum en alâsından yaparsın ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4050 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Bu gün senin kulaklarını çınlattım neden biliyor musun, ilk defa markette Hünnap gördüm, hem de tazecik.. Hemen aldım, tazesi de kurusu kadar güzelmiş, çok mutlu oldum. Birkaç sene önce "keşke sana tazesinden gönderebilseydim" demiştin, nihayet tatmak kısmet oldu. Nedense Mersin'de Hünnap yok, ya bilmiyorlar ya iklim uygun değil. Bahçen her zamanki kadar bereketli ve güzel, senin elinin değdiği her yer güzelleşiyor. İşin çok ama kendi ürettiğin yiyeceklerinle daha sağlıklı besleniyorsunuz, bir çok kimseye nasip olmuyor ne yazık ki. Bu arada cevizlere bayıldım ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
antep fıstığı, ceviz silkme makinası, ceviz soyma makinası, chandler ceviz, zeytin |
|
|