![]() |
|
![]() |
#241 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Çok haklısınız Sevgili Orhan Özbilgiç Benim kulladığım oran bizim bölgeye uygun, sizin oransa sizin bölgeye uygun oran. Bizim buralarda ilk bahardan son bahara kadar çiğ çok nadir oluşur. onun için fazla atıldığında ağaçları sıkabiliyor. Karadenizin o muhteşem yeşilinin sırrı bu çiğ olsa gerek. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Birol;579551]bence şöyle hesaplayın. 400 lt suya 12 kg göztaşı 10 kg sönmemiş kireç karıştırıyoruz. Yaa..Birol Bey! Kafama takıldı. Galiba sizin oran %3..Yani daha yüksek bir oran. Sanki hata yaptık gibi, değil mi? Şimdi, benim neme dayandırdığım varsayımım da havada kaldı. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;579859] Alıntı:
Yanlışlık yok bence, ben hiç yüzdelik kısmına bakmıyorum siz 100 lt su için 4 kg göztaşı kullanıyorsunuz ben ise 100 lt ye 3 kg göztaşı kullanıyorum. Siz benim oran % 2 diyorsunuz ama bence oranınız % 4 yanlışmı hesaplıyorum. 25 lt suya 1 kg göztaşı dememişmiydiniz? benmi yanlış anladım acaba. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Alıntı:
Kusura bakmayın dostum, ben yanlış anlamışım özür dilerim. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 | |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Birol;579988] Alıntı:
25 litreye 1 kg göztaşı. Yani 50 litreye 2 kg. Tamaaam bittiiii! Diğer bir kapta 50 litreye 2 kg sönmüş kireç. O da bitti! Şimdi 50 şer litrelik iki farklı solüsyon otaya çıktı mı? Çıktı. İki farklı solüsyon birbirine karıştırılırsa Bordo Bulamacı olmayacak mı? Evet.. Yani toplam 100 litrelik bir karışım ortaya çıkacak. Bu yüz litrelik karışımda, 2 kg göztaşı, 2 kg kireç var. Bir başka ifadeyle % 2 oranında Bordo Bulamacı var. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Ağaç Dostu
|
Birbirimizden habersiz, ikimizde konuya ilişkin mesajlaşma ile uğraşmışız. ![]() Sevgili Birol, Geçen yıl sadece bitlenme sorunu yaşadım. Sevgiler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Sevgili Orhan Özbilgiç Sonunda anlaştık. ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgili Adalet hanım Size yardımcı olabildeysem ne mutlu bana. Bende dileğinize aynen katılıyorum size ve tüm ağaçlara kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Hoşgeldiniz sevgili bahtiyar02 arkadaşım. Dostum, sen yine çalışıyorsun meşgalen var biz evlerde resmen baharı bekleyen kumrular gibiyiz. ![]() ![]() Aklıma gelmişken sorayım karpuzları çimlendirmeye başlıyalımmı acaba ne dersiniz yoksa daha erkenmi. Sağlıcakla kalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 182
|
Bordo bulamacı konusunda katkı yapmak istedim.Göztaşı, kireç ve suyun birbirleriyle karıştırılmasından Bordo bulamacı elde edilir.Bordo bulamacı hazırlanırken, ayrı kaplar, su ,karıştırıcı ve karışım gibi hem uğraştırıcı ve zaman alıcı gibi işlem gerekiyor.Bunun yerine hazır bordo bulamacı satılıyor.Onu kullanırsanız daha pratik olur düşüncesindeyim.Kocaeli nde üretim yapan firmanın telefonları 0-262-342 23 39 (Firma ile kesinlikle ne tanışıklığım nede ticari bağlantım söz konusu değil.Sadece kataloğlarındaki tel.Numaralarını verdim.) GSM:542 423 12 69 (İsmail Bey) Düzenleyen adavci : 22-02-2010 saat 16:10 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#252 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 182
|
Alıntı:
Bordo bulamacı ile ilgili notumu okursanız size katkısı olur.Fabrika Sefa Sirmenb bulvarının karşı tarafındaymış.Bilginize. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Teşekkür ederim sayın adavci Hazır bordo bulamaclarının satıldığını biliyorum daha önceki yıllarda kullandım. Ziraii ilaç satan yerlerdede var fakat ben yinede eski kafalı olarak bildiğim şeylerden kolay kolay vazgecemiyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Teşekkür ederim sevgili lir, öncelikle hoşgeldiniz. Taş fırınımı usta 3 günde tamamladı yapım aşamasını bilahare resimli olarak anlatırım. Hoşcakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Sayın lir in isteği ve ilgilenen arkadaşlar için taş fırının yapım aşamasını arkadaşlarla paylaşmak istedim. Öncelikle fırının yapılacağı yeri belirledik usta ile sonra ne büyüklükte yapılacağını. Belirlediğimiz büyüklüğe göre yan duvarlarını fırının altı yüksekliğinde ördük. İçini kaba kumla en üstteki tuğlanın yarısına kadar doldurduk ( ilk önce tuğlanın en üstüne kadar doldurmuştuk kumu, sonra ateş tuğlasını örerken bir karış falan almak zorunda kaldık onun için yarısına kadar diyorum arkadaşların aynı hataya düşmemesi için, sonra kalan yarısını daha sonra demir talaşı cam kırığı ve mille dolduruyoruz ) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Daha sonra eskiden ev yapımındada kullanılan dolu tuğlalardan bulduk köylerdeki eski yıkılmış evlerden ( yaklaşık altıyüz tane falan gitti ) usta sağlam olmasına gerek yok kırıklı bütünlü olursa daha iyi olur dedi. Tuğlalardan sonra onları örmek ve sıvamak için büyük bir uğraş sonrası kırmızı toprak bulduk ( Altı çuval kadar gitti ) ince bir elekle onu güzelce eledik bir teknede de güzelce suyla karıştırıp harç yaptık. Daha sonra usta fırının iç büyüklüğünü kumun üzerinde işaretleyip örmeye başladı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Örülmeye başlanan fırının ön tarafını belirledik olması gereken yüksekliğe gelince ateşten etkilenmemesi için uzunlamasına dört adet kalın profil koyduk, örmeye devam ettik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Kubbeyi yaptıktan sonra usta kırmızı çamurla her tarafını güzelce dıştan sıvadı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
birol,,,,, bende şenol = sonuç bence gooool şaka bir tarafa imkanlarınız dar olmasına karşın olağan üstü çabanızdan dolayı sizi kutlarım size bir sorum olacak damla sulama kuyudan direk kullanıyorsunuz bir filtre gözüme çarptı nasıl bu filtre işinizi görüyormu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Fırının kubbesini ördükten sonra dıştan her tarafını güzelce kırmızı çamurla sıvadık. Sıvadığımız fırının üstünü çatısına kadar ince mille örttük ( dışarı hava sızmasını önlemek için ) Bu arada yan tarafından hava deliği bırakmıştık onu daha önceki yazımda söylemeyi unuttum, kubbeyi örerken yanından bir eski dolu tuğla büyüklüğünde delik bıraktık fırını yakma aşamasında açıyoruz fırın yanıp ısınınca deliği tuğla ile kapatıyoruz. Mili örttükten sonra yanlarını ve önünü tuğla ile ördük. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Ön tarafını yükseltip baca yeri yaptık üzerinide milin bir tuğla üzerinden saçla yağmur gecirmemesi için örttük. Fırının iç tarafına yani ateş yanacak ve pişirilecek yere ateş tuğlası diye verdikleri kalın dolu tuğla ile döşedik ama randıman alamadım istediğim gibi olmadı, fırın çok gec ısınıyordu onları söktüm alttaki toprağı biraz boşalttım üzerine bir teneke ince demir talaşı serdim biraz cam kırığı koydum üzerinede tekrar ince milden koyarak sarı ateş tuğlalarından ( üç cm kalınlığı olanlarından ) döşedim. Fırın hem daha cabuk ısındı hem daha fazla ısıyla daha çabuk pişirdi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Ön sağ tarafına ateş yandıktan sonra közü çekipte ızgara yapılabilecek yer, sol tarafınada saç ayağını ve şişleri koymak için yer yaptık. Ön tarafına doğal taşlardan aldık ama henüz onları döşeyemedik baharı bekliyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Eeeeee bu kadar uğraş sonrası bir şeyler yapmasak ayıp olurdu ustaya bizde yapabildiğimiz kadarı ile acemi işi lavaşlar pideler falan yaptık oğlum buğrada ızgarada bir şeyler pişirdi bizede afiyetle yemek düştü. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Sevgili idris şenol çok şakacısınız. ![]() Evet direk alıyorum damlama suyunu, gördüğünüzde filtre ve işimi görüyor gecen sene hiç tıkanma yaşamadım. İmkanım olsa suyu direk değilde dinlendirip versem elbette çok dha iyi ama şimdilik o imkanım yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
İnşallah fırın düşüncesi olan arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 708
|
Gercekten yakışır sizin tarlaya sevgili bahtiyar02 Her zaman bilgim dahilinde yardıma hazırım. Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Bordo bulamacı hakkında malumat.
Alıntı:
Yaptığım bu uygulamadan ben bir fayda görecekmiyim yoksa tekrar yapmam gerekirmi, bu işler senin tecrübelerinle sabit olduğundan, en emin bilginin sizden sağlanacağı umuduyla sizden gereken cevabı için teşekkürlerimi sunarım. Fırın yapımına başlamişsın, kulaylıklar diliyerek kısa zamanda bitirmeni diliyerek iyi günler de kullanasın,sevgiyle kal. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-06-2009
Şehir: Manisa
Mesajlar: 72
|
sevgili birol fırınınız çok güzel olmuş . sebze bahçeniz için pepino ve yerkirazı ;kudret narı da deneye bilirsiniz. saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|